De emaille/ gifvrije pannen van RIESS….

Het lijkt zo eenvoudig…….een paar pannen ( potten voor de Belgen 😊 ) aanschaffen. Er is immers ontzettend veel om uit te kiezen, en als je een beetje weet WELKE pannen je nodig hebt, kun je deze tegenwoordig in allerlei winkels kopen. Van de supermarkt tot de Doe-Het-Zelf winkel. Het beperkt zich allang niet meer tot de kookwinkels / kook-speciaalzaken. Dit lijkt luxe, maar het heeft het de consument juist alleen maar lastiger gemaakt. Want als er zoveel is om uit te kiezen…..hoe kies je dan de juiste? 🙁 Ga je voor gietijzer of emaille? Ga je voor RVS of keramiek?

We weten inmiddels allemaal zo’n beetje dat we TEFLON beter moeten mijden. Gelukkig komt dit steeds minder voor in pannen, maar het kan nog wel steeds aanwezig zijn in de meest “ groene” pannen. Onder “ groene” pannen verstaan we pannen die meest tot geheel milieuvriendelijk zijn en geen schadelijke stoffen laat vrijkomen in rook en in ons voedsel. Dit zijn sowieso de beste keuzes. Maar in “ groene “ of “ gezonde” pannen valt er ook weer enorm veel om uit te kiezen. Ik heb eerder een aantal soorten uitgelicht IN DIT ARTIKEL.
Zelf ben ik een groot fan van RVS en gietijzer. Mijn pannencollectie bestaat daar dan ook voor het grootste deel uit. Van de poffertjes plaat tot de kookpan: ik heb alleen duurzaam gietijzer + RVS ( WMF ) en dat bevalt mij al jaren meer dan prima. Er is echter een materiaal, waar ik nog niet eerder echte aandacht aan heb besteed, en ik inmiddels best nieuwsgierig naar ben geworden: EMAILLE. Ik heb gek genoeg nog nooit een echte emaille pan gehad. Ik was een poosje geleden bij een kennis, die een prachtig nieuwe keuken heeft gekregen, ik wilde dat gaan bewonderen. De kleur van haar keuken was ook veranderd van bruin naar gele tinten, mooi landelijk. Ze heeft haar keuken-materialen ook aangepast op deze kleuren en had een set peperdure, maar prachtig mooie emaille pannen aangeschaft in de gele kleur. Ik viel er meteen als een blok voor en het prikkelde mij, om mij eens te gaan verdiepen in emaille. Want hoe goed, gezond, en duurzaam is dat? En zou het wat voor Mo’s meukvrije keukentje zijn? 😁

WAT IS EMAILLE?

Emaille of email is de beschermlaag van gesmolten glas, wat wordt aangebracht op o.a metalen en aardewerken, om deze te beschermen, te isoleren of, in geval van bijvoorbeeld een tajine ( een aardewerken kookpot ) te versieren. Eigenlijk is her niets anders dan een soort glas, dan bij 840 *C is vast gesmolten op een basis van ijzer. We houden het hier even op het emaille wat voor pannen wordt gebruikt. Als alles netjes verloopt, worden bij emaille pannen enkel natuurlijke, minerale bronnen gebruikt zoals staal, klei, veldspar, soda, borax en kwarts. Als er geen kunstmatige elementen worden gebruikt, zijn emaille pannen 100% recyclebaar, en zeer geschikt voor mensen met een nikkel-allergie. Let goed op de materialen, als je van plan bent een emaille pan aan te schaffen. Verzeker jezelf dat de fabrikant 100% natuurlijk te werk gaat en geen kunstmatige materialen gebruikt in de productie.
Een emaille laag heeft verschillende goede eigenschappen. Het is om te beginnen zeer glad en daardoor hygiënisch in gebruik. Het gaat om een knoert-hard materiaal wat duurzaam en onbrandbaar is. Het is zeer goed bestand tegen de inwerking van o.a chemische stoffen en tegen verkleuringen dankzij een hoge kleurvastheid. Metaal wordt dankzij emaille beschermd tegen corrosie. Bij aardwerken wordt de oppervlakte dichter en zo minder waterdoorlatend terwijl het meteen een stuk krasbestendige wordt. Als emaille decoratief wordt gebruikt, bijvoorbeeld op een tajine, wordt er gekleurde oxide toegevoegd om het mooi te versieren.
Emaillen pannen hebben een zeer glad, niet poreus oppervlak, waardoor het geen stoffen afgeeft. Het bereide voedsel blijft daarom meest zuiver en behoudt zijn originele smaak. Door de zeer hoge hardheid is emaille niet poreus en zeer kras en snijbestendig. Vrijwel alle emaille pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Dit kan per fabrikant wel verschillen, dus let daar zeker op als je emaille pannen wilt gaan aanschaffen.

WEL EEN KLEIN NADEEL

All is good dus. 😊 Als je zorgt voor een 100% natuurlijke productie, dan zijn emaille pannen absoluut groen , duurzaam en gezond. Toch zit er een ienie-miene-klein minpuntje aan emaille vastgekleefd. Omdat een emaille laag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, bestaat er de mogelijkheid dat de laag kan gaan barsten, als je het niet goed gebruikt. We hebben het hier dan wel over onvoorzichtig gebruik, geen correct gebruik van de pannen, en slecht onderhoud en omgang met de pannen. Gelukkig komt barsten en splinteren bij normaal gebruik nauwelijks tot niet voor. Je moet het dus aardig bont maken, wil dit voorkomen. Uiteraard is het ook sterk afhankelijk van het soort pan. Kies een goed en betrouwbaar merk. Betaal liever wat meer voor een echte, natuurlijk gereproduceerde emaille pan dan een goedkopere uitvoering die veel slechter is in kwaliteit en duurzaamheid. Dat barsten en splinteren gebeurde overigens voornamelijk jaren geleden, dankzij de moderne toepassingen van emaille komt dit nauwelijks nog voor. Dit is te danken aan het feit de de emaille laag met zeer hoge gelijkmatige dikte wordt aangebracht en het wordt gebruikt met een uitzettingscoëfficiënt ( maat voor de temperstuursafhankelijkheid ) die zich aanpast op het gebruikte materiaal. Anders gezegd is het eigenlijk geen nadeel, als je je emaille pannen normaal gebruikt. Heb je inductie? Let dan op dat je de emaille pannen niet in één keer op zijn hardst verhit, hierdoor kunnen stukjes van de pan af springen. Verhit een emaille pan ook nooit zonder inhoud, dit kan mogelijk bodem-vervorming geven.
Zet ook geen loei-hete emaille pannen onder de koude kraan. Laat je pan altijd eerst goed afkoelen.

RIESS

Terug naar mijn kennis en haar nieuwe keuken / keukenuitzet. Zij heeft een prachtige set emaille pannen gekocht van het merk RIESS. Omdat ik meteen erg onder de indruk was van deze pan, ben ik thuis direct gaan googlen en wat ik las, stemde mij direct vrolijk. Ik dacht direct “ dit is wat voor Puur & Fit! ! 😊
Zoals jullie weten ben ik erg druk bezig om de ( web) winkel PUUR & FIT te vullen met de beste, mooiste, meukvrije, duurzame, en betrouwbare producten. Dit lijkt eenvoudig, maar als je erg veel eisen stelt, zoals wij dit doen, dan wordt het aanbod een stukje dunner. Dit geldt zeker voor pannen. Er is veel, dat het zoeken naar juist die parels best even een lastige klus kan zijn.
RIESS dus. Het is een Oostenrijks bedrijf, die tot ver buiten de grenzen van Oostenrijk zeer bekend en geliefd is. In Nederland worden de pannen ook veel verkocht in speciale kookwinkels en geselecteerde ( web ) winkels. RIESS wil 100% garant staan voor een levenslange duur, iets wat niet zo snel meer wordt nagestreefd these Days. RIESS produceert niet alleen prachtige, nostalgische pannen, maar ook emaille potten, bak-materialen en keukengerei. Ze doen mij denken aan mijn oma’s keukentje, maar dan in hippere kleurtjes. De vorm zijn erg simpel en eenvoudig gehouden, en alles wordt nog steeds op traditionele wijze handmatig gemaakt. De pannen van RIESS worden met pure, natuurlijke materialen gemaakt en is daarom geheel recyclebaar. Ze zijn C02 neutraal en snij en krasbestendig. Omdat de pannen nog met de hand wordt gemaakt, zal ieder exemplaar weer anders zijn. Uiteraard zijn de pannen vrij van TEFLON, PFAS, PFOA, hormoonverstorende stoffen als BPA, formaldehyde, PVC en zware metalen, en zijn ze 100% vrij van weekmakers ( ftalaten )
RIESS produceert geheel milieuvriendelijk in Oostenrijk. De fabriek bestaat al sinds 1550 en is sinds 1800 eigendom van de familie RIESS. De fabriek draait op eigen waterkracht-centrales. Het zorgt niet alleen goed voor het milieu, het zorgt ook erg goed voor personeel en hun welzijn.
RIESS bezit een aantal belangrijke keurmerken. Zoals het officiële EEA certificaat ( European Enameil Association) Dit label garandeert de kwaliteit van het emaille. Er wordt streng gecontroleerd op de veiligheid van het product ter bescherming van de consument.
RIESS bevat tevens het CO2 neutraal keurmerk. Dit label test op milieu-effecten tijdens de productie. Het is het eerste ECO Label voor C02 neutrale productie in kook-gerei.
RIESS draagt ook het vrij belangrijke GREEN BRANDS keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk dat staat voor milieubescherming en duurzaamheid. De strenge keuringen worden uitgevoerd door een on-afhankelijke organisatie. Waar een product o.a aan moet voldoen om dir keurmerk te mogen dragen zijn:
– CO2 uitstoot verminderen of vermijden
– gebruik van alternatieve energiebronnen
– veel mogelijk afval verminderen
– personeel goed opleiden m.b.t duurzaamheid en bescherming van het milieu
De pannen van RIESS zijn geschikt voor iedere warmtebron tot 220*C.  Zowel gas als inductie, zowel oven als keramiek. Ze zijn tevens vaatwasser-bestendig. Je kunt ze het beste omspoelen onder de warme kraan. Ook moet je uiteraard oppassen met voorwerpen in de pan. Ook betreft schoonmaken kun je het beste een zachte doek gebruiken en geen agressieve schuurmiddelen / sponzen. Zet je pannen ook altijd DROOG weg.

MIJN EERSTE RIESS PAN!

Ik heb er dan ook EIN-DE-LIJK eentje aangeschaft, mijn eerste echte emaille pan. Best spannend. Want ik ben helemaal niet gewend om met dit materiaal te werken. Ik heb een licht groene drie liter kookpan gekocht. Dat is echt zo’n fijne, standaard maat, waar je veel mee kunt. Al meteen bij het unboxen, merkte ik al het grote gewicht-verschil. Deze Riess pan is vederlicht, wat voor mij het beste is, ik heb twee hele zwakke polsen en een linkerarm die het maar half doet ( vanwege een zwaar ongeluk ) Begrijp mij niet verkeerd, ik hou van mijn gietijzeren en RVS pannetjes, maar ik krijg zo nu en dan wel last van mijn polsen. Dat deze pan vederlicht is, dat is voor mij een vinkje extra. ✅
De pan komt met een kleine, zeer beknopte handleiding, wat ik een beetje jammer vind. Om te beginnen zie ik vooral veel reclame, en ook is het niet in Nederlandse taal vertaald. Voor mij geen enkel probleem omdat ik de Engelse taal ook goed machtig ben, maar niet iedereen heeft deze kennis, wat het wel iets lastiger maakt. Er zijn wat instructies die je op moet volgen voor gebruik. De eerste is dat je je pan met een laagje azijn + water moet vullen, en dit op het vuur zet om te verwarmen. Dit laat je vervolgens eventjes staan. Daarna moet je je pan omspoelen. De pan is nu gereed voor gebruik.
RIESS waarschuwt ook hier in hun eigen gebruiksaanwijzing, om de pan nooit op een te hoge hittebron te zetten. Denk aan wok-pitten, die geven teveel hitte waardoor de pan mogelijk kan beschadigen. Ook de kookplaten kunnen vervormen. Let dus wel op dat je de hittebron nooit hoger dan 220*C laat komen. Nog een aantal punten uit de handleiding:
– warm de pan nooit op zonder enige inhoud
– zet het vuur nooit meteen voluit als je de pan op het vuur zet, begin middelhoog en voer dit zo langzaam op. 
– gebruik pannenlappen, omdat de hendels erg heet kunnen worden‼️
– een fijn detail: je kunt metalen vorken / messen / lepels gewoon gebruiken in je pan, dankzij het anti kras-verhaal, maar maak het uiteraard niet te bont. Echt hakken met een mes in je pan is geen goed plan 
– laat je pan ALTIJD EERST GOED AFKOELEN voordat je het met warm water afwast ( gebruik geen koud water ) Je kunt na het koken je pan het beste vullen met WARM water met een ecologisch afwasmiddel om te laten weken. Je kunt een zachte doek / borstel of spons gebruike om de pan te reinigen. 
– zit er echt hardnekkig vuil in je pan? Zet de pan water + afwasmiddel kort op middelhoog vuur en laat kort koken, op deze manier weekt het vuil beter los. 
– gebruik GEEN: staalwol/borstels, schuursponsjes, en andere schurende middelen.
– als je toch graag je pan in de vaatwasser wilt afwassen, zet de stand dan op delicaat / glas
– zorg ervoor dat je je pan goed droog wegzet. Zet hem op een koele droge plek 
– vlekjes, veroorzaakt door hard water, kun je eenvoudig verwijderen met wat water en azijn. 
Mijn eerste bereiding in mijn RIESS is een roux ( ragout) Dit maak ik regelmatig voor kroketten en bitterballen. Ik maak het in verschillende samenstellingen. Een betere test kon ik niet bedenken, want roux kan gigantisch snel kleven en aanbranden. Ik was enorm benieuwd hoe de bodem van mijn pan het ging houden. Deze keer koos ik voor een wat simpele roux, gemaakt met ui. Knoflook, kruiden, zijde-tofu ( biowinkel, bio-dynamisch ) en havermoutmeel om de roux te binden. Ik gebruikte mijn gewone pit ( gas) en braaf de instructies opgevolgd door het vuur middelhoog te zetten. Mijn klontje zuivere kokosolie smolt razendsnel. De pan verwarmt zich echt vliegensvlug, sneller dan RVS en gietijzer in elk geval. Het aanfruiten van de ui en knoflook ging supergoed, no worries there 😊
Ook de rest ging voorbeeldig. Niets geen kleverige toestanden. De bodem laat zeer snel los. Het resultaat was een supersnelle, heerlijk smakende roux. Later heb ik de pan gebruikt voor mijn vele dagelijkse groenten in te koken. Ik begon opnieuw met middelhoog vuur, en bracht het zo hoog. Mijn groente was sneller gegaard dan in mijn gietijzeren en RVS pannen, dat was zeker opmerkelijk.

DE SCHOONMAAK

Het reinigen van mijn pan gaat nét zo snel als mijn gietijzeren en RVS pannen. Het warme water doet zijn werk, het vuil laat vrijwel direct los. Ik heb mijn zachte afwasborstel gebruikt om schoon te maken, deze heb ik speciaal aangeschaft voor deze pan te reinigen. Ik heb geen vaatwasser ( ik WIL deze ook niet ) dus superfijn, dat het handmatig zo goed gaat ☺️

ZIJN ER NADELEN?

Ik heb uiteraard kritisch gekeken naar mijn pan, maar….ik kan geen nadelen vinden. Het is fijn in gebruik, de pan verwarmt snel, en is eenvoudig te reinigen. Echt een pan waar ik mee uit de voeten kan, omdat ik iedere dag mijn pannen intensief gebruik. Ik heb zeker geen miskoop gedaan. En ook zijn de kleuren uiteraard schattig. Daarin vond ik wel een klein nadeel:…er zijn geen SETS verkrijgbaar van deze lieve zachte zoete kleurtjes. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar, maar allen hebben deze een andere maat en zijn deze  niet in een set verkrijgbaar. Wil je echt voor deze mierzoete schattige kleuren willen gaan, dan zit er niets anders op dan een bonte verzameling samen te stellen, wat op zich natuurlijk ook wel weer iets heeft. Er zijn wel een paar kleuren, die je in een set kunt kopen: donker / licht groen, zwart, grijs en wit. Maar die lieve zachte kleurtjes  helaas niet.

WAT VIND IK ERVAN?

Ik ben oprecht megablij met mijn nieuwe aanwinst. Ik vind goede en degelijke pannen ontzettend belangrijk, maar daarnaast vind ik het nét zo belangrijk dat ze 10.000% vrij zijn van giftige componenten als PFOA. Dit kookt voor mij net even ietsje prettiger. Daarom ben ik ook mega-kritisch als het op kookgerei aankomt, omdat deze hoog verhit worden, en dagelijks worden gebruikt. Jammer vind ik dat de zachte kleuren niet als set verkrijgbaar zijn, maar dat is het enige. Verder ben ik alleen maar zeer enthousiast en lovend. FANTASTISCHE pannen. ❤️

WAAR KAN IK DEZE PANNEN KOPEN / BESTELLEN?

Uiteraard ben ik direct aan de slag gegaan, om de pannen bij Puur & Fit binnen te brengen. Al meteen nadat wij de pannen opvoerden stroomden de bestellingen binnen, we waren stomverbaasd. Maar het toont denk ik, hoe gewild en geliefd deze pannen van RIESS zijn. En ik kan nu volmondig bevestigen dat ze absoluut geweldig zijn. Puur & Fit heeft een groot assortiment in kookpannen, maar ook in koekenpannen.
KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan.
De prijzen liggen uiteen, afhankelijk van de maat en grootte. En nee….goedkoop is wat anders, maar je koopt hier kwaliteit en een pan waar je jaren een jaren mee doet* (* bij normaal gebruik )
NOTIFICATIE: DE PAN UIT DIT REVIEW / ARTIKEL IS ZELF AANGESCHAFT. ER ZIJN GEEN COMMERCIËLE DOELEINDEN MEE GEMOEID, OOK GEEN ENKELE BRON VAN INKOMSTEN. DIT ARTIKEL / REVIEW IS GEHEEL OP EIGEN INITIATIEF EN ERVARINGEN GESCHREVEN. 

Een reactie op “De emaille/ gifvrije pannen van RIESS….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *