Review WMF Premium kookpan ( 24 cm) …topper of flopper?

Van goede en duurzame pannen kan ik echt blij worden. . Ik ben in het bijzonder een groot fan van gietijzer en RVS. Afgelopen jaren zijn deze pannen dankzij de negatieve berichten rondom de giftige teflon lagen in pannen explosief populair geworden. Een fijne ontwikkeling, omdat naast een betere gezondheid de pannen erg duurzaam zijn en daardoor ook meteen veel beter voor ons milieu. 

Nu is de ene gietijzeren en RVS pan de andere niet. Er zijn ontzettend veel soorten, maten en varianten op de markt die variëren van goedkoop naar peperduur. Peperduur wil echter niet altijd zeggen dat dit het hoogst haalbare is in kwaliteit en duurzaamheid, want vaak betaal je ook voor een merk. Je kunt daarom het beste INHOUDELIJKE KENNIS opdoen, als je van plan bent om een goede pannenset of losse pannen aan te schaffen, en niet af te gaan op een merk. KLIK HIER om alles over pannen te lezen.
Voor mij moet een goede pan vooral functioneel zijn. Als je van plan bent om een veel geld in een goede pan te steken, loont het de moeite om je vooraf te bedenken waarvoor je de pan wilt gaan gebruiken. Gericht op waarvoor je hem wilt gaan gebruiken kun je veel meer plezier uit je pan halen. Waar zeker naar gekeken moet worden is hoe een pan is gemaakt. Dit is namelijk allesbepalend voor de duurzaamheid en je gezondheid.
Zo moet een goede pan zijn gemaakt uit gifvrije en betrouwbare materialen, moet de pan 100% traceerbaar zijn voor een consument en moet de fabrikant 100% garant kunnen staan. We kunnen tegenwoordig pannen kopen op vage markten, vage winkeltjes en discountwinkels. Ook het aantal webwinkels waarin deze vage pannen worden aangeboden stijgt explosief. Vaak wordt de nadruk gelegd op teflonvrij, maar er is méér tussen teflonvrij en ECHT  gifvrije duurzame pannen.
Ik zeg niet meteen, dat deze pannen van belabberde kwaliteit zijn, er zullen vast hier en daar wat krentjes uit de pap zijn te vissen. Het probleem blijft echter dat vrijwel alle pannen geen traceerbaarheid bieden, en de fabrikant zijn garantie biedt tot aan zijn voordeur. Hoe verleidelijk het ook is om een pan aan te schaffen die twee keer goedkoper is dan een vergelijkbare pan die wel in betrouwbare ( web) winkels worden aangeboden, ik adviseer je om niet voor deze massa te zwichten. Wil je het goed doen, DOE het dan ook meteen goed.
Omdat ik erg veel vragen krijg over pannen, verdiep ik mij herin. En probeer ik voor de consument mee te zoeken naar de beste krenten uit de pap. Ik ontving recent ontzettend veel vragen over een goede RVS pan, die je voor heel veel doeleinden kunt gebruiken, en ook zeer gebruiksvriendelijk is. Gietijzer staat bij mij op nummer één. Ik vind het prettige pannen in gebruik, maar ik moet ook toegeven dat ze soms erg log en zwaar aanvoelen. Dit kan zeker, als je net zoals ik zwakke polsen hebt, of aandoeningen aan polsen, armen en gewrichten, lastig zijn. Dan is RVS, met vrijwel dezelfde fijne eigenschappen, een zeer goed alternatief. Ik ben op zoek gegaan naar een degelijke RVS pan, die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Ik kwam terecht bij www.cookinglife.nl Deze webwinkel staat zeer hoog aangeschreven, en levert hoog kwalitatieve producten. Ze zijn tevens gevestigd in Groningen ( Zwanestraat 2 ) Dit geeft mij sowieso al meteen een beter en fijner gevoel. Ik heb contact gezocht en gevraagd of ik de WMF premium kookpan ( 24 cm doorsnede) mocht gaan testen. Dit werd leuk ontvangen en ik kreeg de pan thuisggestuurd. Ik ben er direct mee aan de slag gegaan.

RVS PANNEN

Vrijwel alle pannen worden gemaakt van RVS  ( roestvrij staal ) en / of roestvast edelstaal. Er wordt veel voor RVS gekozen, omdat dit een vrij goedkope basisgrondstof is voor pannen, met heel veel veelzijdigheid. Zo is het bijvoorbeeld goed vormbaar, is het hard, geleidt het de warmte en is het zeer hittebestendig. Wat nog wel het meest interessant is aan RVS , is dat het materiaal zeer bestendig is tegen zuren. In ons voedsel komen we vaak zuren tegen.
Veel RVS pannen worden ook wel “ edelstaal-pannen” genoemd, veel mensen denken dat dit dan om standaard RVS gaat, maar dat is niet zo. Edelstalen pannen worden, zoals de naam het al zegt, gemaakt van veredeld staal wat wordt verrijkt met diverse andere materialen om het roestvast / roestvrij te maken. Meest gebruikte term voor RVS is INOX.  Dit is een groep roestvaste (en niet roestvrije) staalsoorten. Het is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Inox wordt vaak “ roestvrij” genoemd, maar wordt door metallurgen liever “ roestvast” benoemd, omdat RVS mogelijk kan roesten. De oxidehuid van een roestvast materiaal sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor in bepaalde gevallen geen verdere roestvorming zal plaatsvinden of deze roestvorming vertraagd wordt. In de praktijk zijn er twee gevallen waarbij RVS toch kan roesten: bij de aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest. Dit roesten kan vermeden worden door een correct type RVS te kiezen (geen 304 bij aanwezigheid van halogenen) en het materiaal te behandelen waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. 
 

WMF

Je zult wellicht eens hebben gehoord van WMF. ( double Em Ef )  Dit is een merk van een Duitse fabrikant. Het is in 1853 opgericht door “ Daniël Straub en de gebroeders Schweizer. Zij richten een metaalfabriek op in het Zuid-Duitse Geislingen., Oorspronkelijk begon dit met het repareren van stalen voorwerpen maar al snel werd het  in 1900 dankzij talloze overnames en fusies een bloeiende onderneming in huishoudelijke metalen voorwerpen. In 1880 fuseerde de fabriek en werd de naam gewijzigd in “ Württembergische Metallwaren Fabrik. Afgekort: WMF.
Tegenwoordig zien we dit merk vooral onder pannen, tafelbestek en ander keukengerei, bijvoorbeeld koffiezet-apparaten, kandelaars, en dienbladen. Alles wordt nog altijd met dezelfde hoogwaardige kwaliteit en bruikbaarheid geproduceerd.. Alhoewel WMF zijn kunstzinnige verleden heeft losgelaten, besteden zij explosief veel aandacht aan de vormgeving en de uitstraling. Het zorgt niet alleen voor meest hoog kwalitatieve pannen, maar ook zeer fraaie pannen.
Het materiaal is van het hoogwaardige CROMARGAN. ( 18 / 10 roestvrij staal) De bodem bestaat uit de TransTherme ( universeel) Deze unieke bodems zorgen voor een geleidelijke afgifte van de warmte waardoor het voedsel snel, maar ook zeer geleidelijk vanaf de kern wordt verwarmd. Tevens wordt de warmte voor langere tijd opgeslagen waardoor je minder energie hoeft te gebruiken. Dit bespaart dus ook nog eens op je energierekening!
De pan heeft nog meer bijzonderheden. Zo is hij OP IEDERE WARMTEBRON te gebruiken. Ja, ook op inductie. Maar ook in de oven, daar kan de pan het prima hebben tot 250 *C. En op gas, Electra, halogeen, keramisch. RVS. De pan is vaatwasser-bestendig, maar ik adviseer nooit om pannen, welke ook, in de vaatwasser te reinigen. Daar houdt geen enkele pan van. Maar het kan dus wel.
Er is nog iets bijzonders aan deze pan. Het bevat handgrepen, die niet loeiheet worden tijdes het koken, De grepen bevatten een 100% siliconen randen. Dit zorgt ervoor dat de hitte niet direct naar de greep wordt verplaatst maar als ware wordt onderbroken. Dit zorgt voor handgrepen die je gewoon kunt beetpakken. In de pan zelf vind je een liter-aanduiding. Handig voor als je even geen maatbeker bijdehand hebt.
Ken je het? Klapperende deksels op je fornuis? Dat zal je met deze pan niet gebeuren. In het deksel zit er namelijk een soort lucht-ventiel. Dit zorgt ervoor dat een teveel aan stoom kan ontsnappen terwijl er geen energie verloren zal gaan. De pan is overigens smaak en geur neutraal. Dus geen vieze geuren na het koken in je pan. Daarnaast is de pan kras en stootvast en bestand tegen voedingszuren.
Tot slot nog wat details:
– de pan heeft een diameter van 24 cm
– de pan kan een inhoud aan van 5,6 liter
– je krijgt twee jaar garantie op de pan
– de pan weegt 2677 gram, hij is dus “ veder” licht. 
– De pan heeft een lengte van 33 cm, een breedte van 29 cm en is 17 cm hoog.
Ik hield het eerste gebruik meest simpel: een knolselderij koken. Ik gebruik pannen voornamelijk om al mijn verse groenten te koken. Deze pan is heerlijk ruim, waardoor ik lekker veel verse groente in 1 x kan koken. De pan staat enorm stabiel op je fornuis. Hij staat goed op zijn warmtebron. Ik gebruik gas, en de vlammen kunnen zo nu en dan onder een pan uit slaan, daar heb je met deze pan geen last van.
Ik heb de tijd bijgehouden, omdat ik benieuwd was in hoeveel minuten de pan mijn grote knolselderij beetgaar kookt. Het vuur heb ik middelhoog gezet. Na precies 5 minuten begon het water in de pan te borrelen. Na 9 minuten vond ik het beetgaar genoeg. De pan is inderdaad razendsnel in opwarmen. Dat scheelt een hoop kooktijd en dus energie. De grepen waren wel warm, maar niet loeiheet zoals ik ze gewend ben aan mijn gietijzeren pannen. Deze moet ik altijd met mijn pannenlappen van het vuur halen. Deze pan kon ik zonder pannenlappen van het vuur halen. Superfijn! Want soms heb ik in mijn haast geen erg in het grijpen naar pannenlappen en het is al een paar keer voorgekomen dat ik mijn vingers lelijk brandde aan die grepen. Ze blijven niet koel, zoals de fabrikant beweert, maar zeker goed aan te raken. Best een puike uitvinding, zo’n laagje siliconen ertussen 😉
Ik ben echt zeer onder de indruk. Ik heb afgelopen jaren vrij veel pannen getest. Maar dit is toch wel een juweeltje. Hier ga ik zeker erg veel plezier aan beleven. De pannen worden overigens ook erg veel gekocht door top-koks. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Dat kan ik begrijpen, want gebruiksvriendelijk, dat issie zeker! Ik ben er erg blij mee. Topper onder de pannen. Gezond en snel koken kan prima samen. Een pan geheel naar mijn wens!

VOOR / NADELEN?

De enige nadelen  wat ik kan bespeuren:
– het deksel. Dit is niet van glas, waardoor je het deksel zo nu en dan op moe lichten om te kijken hoe het daaronder in je pan vergaat. Nu ben ik dit niet specifiek gewend, want mijn gietijzeren pannen zijn ook potdicht. Maar het is toch iets handiger. 
– de aanschaf van deze pan is pittig. ( € 158,99 )  Ik vind het zeer de investering waard, maar het is wel even een bedrag. 
Verder alleen maar lof!
+ supermooie pan! Prachtig design, dat is echt een plaatje op je fornuis!
+ robuuste pan, kan tegen een stootje, is daardoor onwijs duurzaam
+ zeer fijne handgrepen
+ ruime pan, kan veel tegelijk in worden gekookt
+ handige liter aanduiding in de pan, altijd een maatbeker bijdehand
+ de pan houdt lang de warmte vast, is snel verwarmd, kost minder energie
+ stootvast, geurneutraal, bestand tegen voedingszuren
+ zeer fijne handgrepen

WAAR KAN IK KOPEN / BESTELLEN?

Ik kreeg de pan GRATIS thuisgestuurd  van www.cookinglife.nl om te reviewen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook zijn er geen enkele inkomsten, ook niet uit kortingsacties. Het review is vrijblijvend en onafhankelijk geschreven. Bij deze wil ik Gulsah van CookingLife hartelijk danken voor de attente bijdrage aan dit review.  Zo, dat officiële stukje hebben we ook weer gehad, nu over op waar je deze waanzinnige pan kunt kopen / bestellen.
COOKING LIFE zit zoals eerder geschreven gevestigd in Groningen. Daar vind je een megagrote collectie aan WMF pannen. Je kunt de pannen tevens bestellen via de website.
KLIK HIER om deze pan direct te bestellen.
De pan kost  € 158,99

 

 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *