Bloemkool stronk + blad weggooien? Ben je gek? Maak er allerlei lekkers van!

We gooien met zijn allen jaarlijks in Nederland alleen al ruim 40 kilo voedsel PER PERSOON weg. Samen verspillen we daarmee zo’n 700 miljoen goed en bruikbaar voedsel. Als we dit zo in cijfers gedrukt zien staan is het toch eigenlijk van-de-zotte? 

Niet alleen zijn we zeer nonchalant in het omgaan en waarderen van voedsel, ook zijn we zeer “ pietepeuterig” geworden als het op ons voedsel neerkomt. Een product wat één dag over datum is, wordt resoluut weg gekieperd terwijl het nog prima eet/ drinkbaar is, Maar ook als we verse groente en fruit kopen, gaat meer dan de helft daarvan verloren omdat we driftig van alles wegschillen, snijden, en afpellen. We hebben een “ verknipte” basis wat dat betreft. We denken nog steeds dat we bijvoorbeeld aardappelen MOETEN schillen, veel fruit wordt onnodig gechild, alle uiteinden / stronken en blad wordt van groenten verwijderd….kortom, eigenlijk blijft er maar weinig echt over van verse groente en fruit wat we opeten.

VRIJWEL ALLES IS GEWOON EETBAAR

We moeten van het idee afstappen, dat alles geschild, gepeld, en weg gesneden moet worden. Er is maar weinig, wat we inderdaad niet kunnen eten, maar dit gaat maar om enkele soorten groente en fruit. KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan waarin ik deze omschrijf.
Ons huidige aanbod aan verse groente en fruit is naast enorm ook veranderd in het aantal aanwezige voedingsstoffen. Dit komt o.a door voedselarme voedingsbodems, meer export vanuit het buitenland waardoor de voedingswaarden door langere afstanden afneemt en bestrijdingsmiddelen.
Als je weet, dat met name in stronken, kernen, uiteinden, wortels, blad, en nét onder de schil de meeste voedingswaarden huishouden, dan snap je mijn punt om dit nooit meer weg te schillen, Je haalt daarmee niet alleen ontzettend veel extra voedingswaarden weg maar ook:
– …verstoor je de natuurlijke balans van voedingsstoffen in groente en fruit. Stel: je wilt een appel eten. Als je deze met schil en klokhuis opeet ( ja, dat is ook gewoon eetbaar…) krijg je de optimale waarde aan voedingsstoffen binnen, en zijn deze in juiste balans, waardoor er bijvoorbeeld niet opeens een teveel aan fructose ( natuurlijke vruchtensuiker ) in de bloedbaan wordt opgenomen. Schil je de appel en kluif je hem tot het klokhuis op, dan krijg je voornamelijk fructose binnen. Het vruchtvlees bestaat namelijk vooral uit water en fructose. De vezels schil je weg met de schil, de vitaminen en mineralen die daar  voor het grootste deel net onder zitten, gooi je met de schil mee weg.
– …verspil je enorm veel eetbaar , goed, en gezond voedsel.
Ik heb al erg jong geleerd van mijn oma, om alles zo intact mogelijk te eten. Alhoewel  in de jaren 60 / 70 nog  veel werd voorgeschreven om bijvoorbeeld aardappelen te schillen, deed mijn oma dat nooit en waste ze de aardappelen zorgvuldig, verwijderde eventuele groene plekjes en uitlopers en werden de piepers in de schil gekookt. Ik weet niet beter of aardappelen worden in de schil gegeten,. Dit gebeurde bij mijn oma ook met stronken, blad en kernen. Zij vond het echt zonde. En gebruikte dus gewoon alles van groente, tenzij het echt niet eetbaar was. In dit ARTIKEL heb je kunnen lezen, dat het maar om zeer weinig soorten groente en fruit gaat waar we een beetje op moeten letten. Mensen kunnen mij nog altijd raar aangapen als ik vertel dat ik spruiten nooit schil. Of dat ik alles van de broccoli op gebruik. Alles van een prei opgebruik, of een appel of kiwi met huid en haar opeet. Als het niet nodig is, schil dan gewoon niets, laat alles lekker zitten. Hoe meer je intact laat, hoe beter de balans en doseringen voedingsstoffen, en hoe minder je verspilt.

BLOEMKOOL BLAD EN STRIONK

Bloemkool is een populaire verse groente. In NL staat hij op de tweede plaats onder de broccoli in de top 5 van meest populaire verse groente. We maken hem helaas verkeerd klaar. We verwijderen de stronk en het blad, omdat we denken dat we dit niet kunnen eten.
Laat dit nu een typisch bericht zijn, wat perfect in de Fabeltjeskrant zou passen. Want het tegendeel is waar. Wist jij bijvoorbeeld, dat in het blad van de bloemkool erg veel calcium zit? Als je dit blad dus rauw eet, krijg je enorm veel calcium binnen. Bloemkool wordt geprezen om zijn zeer hoge percentage aan calcium, maar deze calcium zit niet voornamelijk in de kool, maar in het blad, wat we driftig weggooien of in het konijnenhok dumpen. Gooi het daarom nooit meer weg. Maar snij en kook het gewoon mee met de kool.Je kunt je afvragen, waarom dit dan helemaal niet zo bekend is. Dat ligt weer aan geld en macht. We worden voorgeschoteld om alleen de kool te gebruiken, omdat we zo in basis veel meer bloemkolen kopen. Stel, dat we alles van een bloemkool zouden gebruiken……dat levert veel minder verkoop op 😉
Je kunt het ook geweldig goed gebruiken als roerbakgroente. Snij de stronk en blad zo fijn mogelijk.
Laat een klontje zuivere kokosolie in de koekenpan smelten. Bestrooi de gesneden massa met twee flinke eetlepels lekkere kruiden. Ik gebruik bijvoorbeeld Ras El Hanout kruiden. Gooi er nog een klein scheutje Aminos, of als je dit niet in huis hebt, sojasaus ,of tamarisaus door en bak de groente op middelhoog vuur gaar in ongeveer 5-8 minuten
En klaar is je bordje gezonde roerbak-groente! Lekker om zo uit het vuistje te eten tegen de trek, heerlijk bij het ontbijt / lunch/ diner. Dit zou je anders hebben weg gegooid! Zonde toch?

MEER TIPS MET BLAD EN STRONK VAN BLOEMKOOL:

  • Gebruik de bladeren als dipstokje! KLIK HIER voor een leuk recept
  • Maal de stronk + blad fijn in de keukenmachine, en verwerk dit door meel, om bijvoorbeeld groente muffins of koekjes mee te maken.
  • Snij alles zeer fijn, en drenk dit in wat extra vierge olijfolie. Voeg er wat olijven, pijnboompitten, en snack-tomaatjes aan toe, heerlijk als salade!
  • Gebruik bovenstaand recept van de roerbakgroente als basis voor een quiche of overschoten!
  • Heb je een droogoven? Snij alles dan fijn en droog dit. Te gebruiken als smaakmaker in tal van gerechten of fijn te vermalen tot bouillonpoeder!

8 Reacties op “Bloemkool stronk + blad weggooien? Ben je gek? Maak er allerlei lekkers van!

  1. Je hebt gelijk, soms kook ik overschotten v groenten om er bouillon v te maken en steek die in de deepvrezer tot ik hem nodig heb, we leven in een wegwerpmaats chappij, ik ga later al je receptjes nog eens nalezen, rass El hand-out wordt in mijn schoonfamilie gemaakt. Als hij op is mengen we kurkumapoeder met curry, peper, zout en soms wat fenegriekzaadjes of poeder en dan heb je het ook

  2. Ik vind dit gewoon super, ik gebruik ook vele resten in mijn bouillon en vries hem in.
    Er zijn vele tips van jou díe ik zeker ga gebruiken.
    Bedankt hiervoor.
    Je zou een boek moeten uit brengen.
    Handig voor vele keukenprinses en prinsen.
    Ik hou van keukenboeken.
    Nancy

  3. Wat jij nu schrijf doe ik al zo lang .
    Ik hou erg veel van groente en rauwkost en er wordt bijna niks weggegooid.
    Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.
    Verder vind ik je brieven fijn om te lezen en misschien worden hier de keuken prinsessen blij van.
    Hartelijke groeten.
    Coby

  4. Nouja, dumpen in de konijnenren ( ik schrijf bewust Ren 😉 Ze vinden het erg lekker mits met mate en als ze er aan gewend zijn. Teveel als hun buik het niet kent geeft een gasbuik 🙁
    Ik kende de geheime smaak van bloemkoolblad al met dank aan… juist mijn langoren.
    Erg leuk al je recepten! Ik ben ze aan het bundelen. Het is wel even wennen ineens gaan koken uit een andere gezonder standpunt. Ik at echt niet slecht maar ontdek nu dat het nog beter kan.

  5. Kiwi’s en ander fruit me huid en haar opeten is niet zo slim though, omdat er veel bestrijdingsmiddelen opzitten. Zeker op kiwi blijven die goed hangen. Tenzij je geld hebt om alles onbespoten te kopen natuurlijk.

  6. Goed idee, ik droog heel veel groenten en fruit uit eigen tuin, dus onbespoten. In het vervolg dus ook het bloemkoolblad en de stelen. Ik heb meerdere grote weckpotten staan en daar doe ik de groenten in, soms gemengd (soepgroenten) soms apart. Altijd makkelijk om te roerbakken of soep te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *