Monique’s eierkoeken

Ik krijg regelmatig veel toegestopt via boeren en telers, die biologisch verbouwen. Wat er over is, of waar een overschot is, krijg ik en daar wordt ik iedere keer weer zo blij van. Dit zijn voor mij echte cadeautjes. Uit de grond getrokken bieten waar de aarde en loof nog aan zitten, pompoenen, maar ook hele bijzondere dingen als Moringa blad ( www.moringasfinest.nl) In mijn nabije omgeving woont een hobby boer, die kippen op zijn erf heeft rond scharrelen. Deze leven niet in kooien, en leggen overal op het erf hun eieren. Als er veel eitjes zijn gelegd komt de boer het overschot bij mij langsbrengen. Heerlijke eitjes!!!!!

Onlangs kreeg ik weer behoorlijk wat. Dan is het even bedenken, wat ik daar allemaal mee ga doen. In ieder geval maak ik er een grote stapel eierkoeken mee. Ik heb lang gedaan, om een meukvrij recept te bedenken die echt zeer dichtbij de meuk-eierkoek komt. Dit recept is echt verrukkelijk. En zo klaar!

Dit heb je nodig:

( voor circa 5 eierkoeken)

  • 200 gram amandelmeel
  • 18 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee grote eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 7-8 eidooiers
  • optioneel, maar wel lekkerder: een theelepel vanille bourbon
  • Eventueel om te bestrooien: cacaonibs

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 165 •C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar, de massa moet stevig maar niet te los zijn. Is het deeg wat loskorreling, voeg er dan een heel klein beetje water aan toe. Schep bergjes op de bakplaat en druk met de bolle kant van de lepel uit, boetseer tot ronde koeken. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koeken want ze rijzen uit.

Wil je ze bestrooien met cacaonibs, druk dan wat niks in de koeken. Bak de koeken in het midden van de oven goudbruin, in ongeveer 25 minuten, blijf tussentijds wel goed controleren. Zijn ze mooi goudbruin verkleurd en voelen ze stevig aan, dan zijn ze goed. Laat ze goed afkoelen.

 

 

3 Reacties op “Monique’s eierkoeken

  1. Ik ben net begonnen je site te ontdekken en dit recept lijkt me erg de moeite waard.

    In de aanbieding bij Holland & Barrett
    350g (Vegan) Amandelmeel van €9.29 voor €4.64
    Monique, vind je dit waar voor je geld?

    • Hai!
      Laat dat ” vegan” maar achterwege want dat berust op pure marketing. Amandelen zijn plantaardig 😉 Als je de korting met de gewone prijs vergelijkt is dit goedkoop, maar 350 gram wat bijna een tientje kost is WAY TO duur. Kijk gewoon eens in je biowinkel, daar vind je 500 gram al vanaf een euro of 8. Warme groet!

  2. Hoi Monique

    Leuke website! interessante recepten dat zeker.
    Maar ik weet niet zo goed waarom je een eierkoek; meuk noemt.
    Je kunt eierkoeken maken met 100gram bloem, 100 gram suiker en 100 gram ei en een theelepeltje bakpoeder.. Stukje minder vet dan amandel meel….
    ik begrijp je filosofie maar voor mij is amandelmeel net zo bewerkt als tarwemeel (je kan natuurlijk altijd volkoren eierkoeken maken) en of stevia nu veel natuurlijker is dan suiker wil ik ook betwisten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *