De vijf grootste suikerbommen in de supermarkt

Het is inmiddels algemeen bekend, dat de producten die we in supermarkten kunnen kopen, vol zijn gepropt met zout en suiker. Gelukkig worden we steeds bewuster en lezen we etiketten. Maar helaas doen ontzettend veel consumenten dit niet, en vertrouwen blind op wat een fabrikant uit zijn/haar nek kletst op de verpakkingen. Er zijn erg veel producten die zijn neergezet als gezond en verantwoord, en zo een smetteloos imago hebben weten op te bouwen. Juist deze producten blijken propvol te zitten met suikers en zout. Welke producten zien we het meest aan voor gezond, maar zijn juist regelrechte aanslagen op je gezondheid? Ik geef een top vijf van producten met de meeste suikers, en een top vijf van producten met ongelooflijk veel zout. Deze volgt na het publiceren van dit artikel.  Er zit vast een product bij, waarvan jij het helemaal niet zou verwachten….

SUIKERBOMMEN TOP VIJF

img_9888

1) ONTBIJTKOEK

De onbetwiste nummer één is “ ontbijt” koek. Deze koeken waren in de jaren tachtig mega populair en zijn dat ook eigenlijk gebleven. Het gezonde imago is zorgvuldig opgebouwd door de bekende fabrikant Peynenburg. Tijdens de vet-boycot werden deze koeken “ the next hot thing” omdat ze van nature vetarm zijn. Ze werden naar voren geschoven door het Voedingscentrum, diëtisten werden geleerd in hun lesstof dat een plakje ontbijtkoek het gezonde tussendoortje is tijdens het afvallen, en er werd massaal geadviseerd ontbijtkoek te eten in plaats van brood of crackers tijdens het ontbijt. Al deze inspanningen van de voedselindustrie heeft zijn vruchten afgeworpen. We zitten nog altijd massaal te snoepen van talloze ontbijtkoeken. Snoepen? Ja, snoepen. Want deze koeken kunnen beter suiker-koeken worden genoemd. Daar bestaan ze namelijk voor het grootste gedeelte uit.  Ondanks de kletspraatjes van fabrikanten over de aanwezige vezels die een verzadigd gevoel zou geven, begint de koek met glucose-fructosestroop, en eindigt het met aroma en gebrande suiker. Er wordt roggebloem, en tarwebloem gebruikt, waar alle belangrijke voedingsstoffen uit zijn gehaald. 

Een plakje ontbijtkoek bevat een eetlepel suiker, of drie suikerklontjes. Gemiddeld 15 gram suiker. Volgens het World Health Organisation ( WHO) zouden we de maximale inname per dag aan vrije ( toegevoegde) suikers onder de 5% moeten houden, wat ongeveer neerkomt op maximaal 25 gram suiker per dag. Met zo’n plakje van 15 gram heb jij je suiker- maximum al aardig opgesnoept. 

   sam_8552

2) SANDWICH SPREAD

“…ik hou van lekker fris…ik hou van lekker anders…” Jaren geleden werden we getrakteerd op grote reclame campagnes voor dit goedje voor op de boterham. Reclamespots vol sportieve mensen die tijdens hun work out snoepten van een boterham met sandwichspread. Het werd neergezet als een gezonde, verantwoorde spread en dat imago heeft het vandaag de dag nog steeds. Toch kan je behoorlijk schrikken, als je ziet hoeveel suiker erin zit. Per portie ( een broodbelegging van circa 20 gram) tik je gemiddeld 5 gram suiker weg. Dat zijn heel wat suikerklontjes in een pot van 300 gram: 42 gram suiker, zo’n 15 suikerklontjes. Dat dit nog allemaal past in zo’n potje….knap gedaan van Heinz…Wil je zelf heel eenvoudig ECHT gezonde spread maken? Klik hier. 

  sam_8553

3) HIPPE INSTANT KOFFIESOORTEN

Espresso, cappuccino, Latte dit/dat/zus/zo…..We kunnen volop kiezen uit hippe soorten koffie. En alles is zo klaar: zakje in een mok legen, heet water opschenken en lekker heet opdrinken. Er zijn inmiddels hele paden vol te vinden in supermarkten. Er zijn erg veel merken en soorten bij gekomen, maar fabrikant Nescafé heeft nog altijd het grootste marktaandeel. De zakjes lijken erg onschuldig, maar bevatten vaak bakken vol suiker. Sterker: ze BESTAAN vrijwel altijd uit suiker. Velen bevatten niet eens koffie, maar hooguit een koffie extract. Een zakje “ latte macchiato” bevat per kop maar liefst bijna 8 gram suiker. Dat zijn gemiddeld twee suikerklontjes. En dan heb ik het hier nog maar over de latte macchiato. Ik kwam in andere varianten ( cappuccino bijvoorbeeld) het dubbele aan suikers tegen. Je spreekt dan meer van een kopje suikerwater.

  img_9890

4) TOMATEN KETCHUP

Tomatenketchup dankt zijn gezonde imago ook weer aan de vet-boycot van jaren geleden. Het klopt, dat de meeste rode sauzen vetarm zijn. Maar daar tegenover staat suiker. HEEL VEEL suiker. En zeker in zoiets simpels als tomatenketchup wordt niet snel gedacht aan enorme hoeveelheden. Helaas is de waarheid  anders en bevat tomatenketchup soms zoveel suiker, dat je gerust kunt spreken van een zoete suikersaus. Het lijkt ongelooflijk, maar toch is het realiteit: een eetlepel tomatenketchup bevat maar liefst 1,5 gram suiker. Extreem veel voor een klein beetje saus…Een fles tomatenketchup ( 500 ml) bevat ongeveer 20 suikerklontjes. Het is dus een beter idee, deze dood-eenvoudige ketchup zelf te maken. Klik hier voor het recept. 

   sam_8554

5) GEKOELDE “ VERSE” VRUCHTENSAPPEN

We kunnen naast pakken sap buiten de koeling tegenwoordig ook goed terecht in het koelschap. De gezonde trend heeft hier weer alles mee te maken. We willen alles vers en puur. Gekoeld en “ vers in een fles” geperst geeft ons een erg gezonde indruk. Ook de grotere sap-fabrikanten hebben het koelschap inmiddels ontdekt als een grote inkomstenbron. Cool best heeft bijvoorbeeld ook opeens pakken “ vers sap” in het koelschap gezet. Hierdoor zijn de verkoopcijfers flink gestegen. Met claims als “ van plukken tot supermarkt blijft het versgeperste sap gekoeld” en 100% fruitgehalte” krijgen deze pakken uit de koeling een gezonder imago dan de pakken buiten de koeling. Maar het is gewoon precies hetzelfde. Ook het gekoelde sap komt uit concentraten. Het gaat hier gewoon om een ordinaire marketingtruc. Ook deze sappen zijn zeer rijk aan ( vruchten) suikers. Dit kan zo hoog oplopen, dat een glas cola vaak minder suiker bevat dan een glas sap. Een glas sap ( 250 ml) geeft al snel gemiddeld 25 gram suiker…..gemiddeld vijf/acht suikerklontjes….

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Het valt niet mee om een beetje suikervrij boodschappen te doen. Gelukkig zijn er een aantal goede tips om te onthouden:

  1. Lees ALLEEN de ingrediënten en de voedingswaarden op een verpakking. Dit is, naast de algemene informatie wat het product inhoudt, het enige wat belangrijk is. Alle leuke kletspraatjes, zwets en onzin, de mooie plaatjes en illustraties zijn er enkel om de consument om de tuin te leiden en over te halen het product te kopen. Hoe meer hippe kreten en toeters en bellen er uit de kast zijn getrokken door een fabrikant, hoe meer hij waarschijnlijk te verbergen heeft.
  2. Lees in voedingswaarde vooral de suikers en de verzadigde vetten. Hou de waarden zo laag mogelijk.
  3. koop zo vers, puur, ” écht” en ” écht natuurlijk ” ( dus wat echt rechtstreeks uit de natuur komt) voedsel. Verse groente, vers fruit, kruiden en specerijen enz. Maak hiervan zelf zoveel mogelijk. Ontwijk de geknutselde voedingsmiddelen.
  4. Ga nooit op prijs af. Duurkoop is niet altijd de beste koop. En kan het juist andersom zijn: goedkoper is gezonder. Lees daarom ook altijd de ingrediënten en voedingswaarden. Dit kan je op lange termijn zelfs veel geld schelen.
  5. Betaal niet voor marketing. Trap niet in deze onzin. Onthou wat echt belangrijk is om in leven te blijven. Zorg voor een goede balans in belangrijke/essentiële voedingsstoffen, verdiep je daarin. Een baby van acht maanden oud heeft geen chocoladepasta nodig om te groeien/zich te ontwikkelen. Al helemaal geen zogenaamde gezonde koekjes. Sap is sap. In de voedsel industrie wordt zelden gewerkt met ” echt 100% puur sap” Het gaat gewoon om ordinaire marketingtrucjes om jou te laten geloven dat een sapconcentraat echt puur vers sap is.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *