….Waarom we brandnetel wat meer moeten gaan waarderen!

Ik denk, dat iedereen wel een herinnering heeft bij brandnetel. Je hebt je er vast ooit eens aan “ gebrand” en kent het vervelende , branderige en jeukende gevoel. Ook ik ken het al te goed, omdat ik als kind een echte wildebras was en vaak in bossen en bosrijke omgevingen speelde, ik voelde mij als kind al erg prettig in het groen. Ik brandde mij dan ook voortdurend aan brandnetels. Brandnetels komen erg veel en vaak voor in Nederland. En worden, vanwege de brandharen die deze planten bezitten gezien als onkruid en vervelende planten. Zeker in de zomermaanden, wanneer brandnetels juist tot bloei komen, kunnen we er fikse last van hebben als we in bosrijke omgevingen wandelen of kamperen. Over het waarom we een rode en jeukerige, branderige huid krijgen als we in aanraking komen met brandnetel, maar vooral hoe GEZOND deze plant is, daarover ga ik in dit artikel meer vertellen, zodat jij hopelijk na het lezen er totaal anders naar gaat kijken.

WAT IS BRANDNETEL ?

First things first: de grote brandnetel ( URTICA DIOCIA L ) is een tweehuizige plantensoort uit de grote brandnetelfamilie. Het gaat om een meerjarige vaste plant met ronde, kruipende wortelstokken. De planten kunnen zeker zo’n 2,5 meter hoog worden. De bladeren zijn “ gezaagd “ en zijn eirond tot driehoekig/ langwerpig van vorm. Ze lijken sterk op de bladeren van de dovenetel en worden om deze reden nogal eens met elkaar verward. De stengel is vierkant. Zowel de stengel als de bladeren zijn bekleed met de beruchte brandharen. Uit deze brandharen komt histamine vrij, waarop onze huid reageert met roodheid en jeuk. Dit is een vorm van een allergische reactie van de huid. Brandnetels vind je nogal woekerend door geheel Nederland, ze voelen zich thuis rondom wateren en moerassen, maar ook in de steden kun je hier en daar brandnetel tussen stoeptegels zien verschijnen. Brandnetel wordt overigens geschaard onder de zogenoemde “ kosmopolitische soort “ wat betekent dat het over de gehele aarde is verspreid.
Die brandharen dan……want waarom reageert de menselijke huid hier zo allergisch op ? Brandharen bestaan uit één cel, en lopen in de top priemvormig uit, ze hebben daar een scheef opgezet knopje dat de cel afsluit. Wordt zo’n knopje geraakt, bijvoorbeeld door een voet / arm / been, breekt het een scheef staand breukvak af, waardoor de priemvormig een vorm van een injectienaald krijgt die direct in onze huid dringt. De inhoud van het celsap staat onder hoge druk en wordt door de fijne opening geperst. Het celsap bevat histamine wat bij ons de jeuk veroorzaakt. Het is dezelfde stof, die bij een allergische reactie als gevolg van de aanraking van allergeen-pollen met onze slijmvliezen als eerste ontstaat. Nu weet je dus hoe het komt, waardoor je jeuk en roodheid ervaart.
De grote brandnetel is dan wel een stoorzender voor de mens, het is voor o.a vlinders een zeer waardevolle plant en we moeten brandnetels daarom ook niet uitroeien. Brandnetels zijn zogenoemde windbestuivers en dus niet afhankelijk is voor zijn geslachtelijke voortplanting van insecten om stuifmeel naar de stempels te brengen. Maar voor de vlinders is brandnetel juist wel een zeer belangrijke plant om zich voort te planten. Zo leeft de dagpauwoog in het rupsstadium op brandnetels in spinselnesten. In dat oogpunt is brandnetel erg belangrijk en essentieel voor het in stand houden van de biodiversiteit. Roei dus zeker al je brandnetels in jouw tuin niet uit.

GEZONDHEID

We kennen brandnetel voornamelijk als plant, maar ook als brandnetel thee, wat erg veel wordt gedronken over de gehele wereld. Van de plant worden zowel de bladeren als de wortels en zaden gebruikt. Met name de bladeren kunnen in principe het gehele jaar door worden geoogst omdat de plant welig groeit, en dus, net als zeewieren bijvoorbeeld, altijd beschikbaar is. Daarom worden net geoogste bladeren meestal gedroogd en als thee verkocht. De bladeren hebben nogal wat gezonde voordelen in huis. Zo zijn ze bijzonder rijk aan vitamine A, B, C en K en hebben ze ook flink wat mineralen als magnesium, calcium, koper, kalium, silicium en ijzer. Naast al dat goeds bevatten de bladeren tevens het zeer gezonde stofje CHLOROFYL ( klik HIER ) en QUERCETINE, wat wordt beschouwd als één van de meest effectiefste ontstekingsemmers in de plantenwereld. Dankzij deze zeer bijzondere stoffen kunnen we brandnetel gerust beschouwen als een “ superfood” maar ja…..brandnetel is voor de industrie niet winstgevend genoeg en zal het wel nooit deze status krijgen.
Als je bang bent dat de gedroogde brandnetelbladeren jou kunnen “ branden” door de brandharen, geen zorg, door de droging verliezen de brandharen volledig hun werking.

WAAR IS HET DAN ALLEMAAL GOED VOOR ?

Goed, zoals je hebt kunnen lezen, heeft het nogal wat gezonde voordelen. Brandnetel wordt ook wel “ CONSTITUTIEKRUID “ genoemd. Dit betekent dat een kruid een zeer brede opbouwende en ondersteunende werking heeft voor ons gehele lichaam.
Deze RECENTELIJKE STUDIE UIT 2022 heeft ontdekt dat brandnetel een geweldig goede bron is van bioactieve componenten wat het een meest perfect  natuurlijk alternatief maakt voor synthetische antioxidanten. Om deze reden zien we steeds vaker brandnetel extracten terug in cosmetica en verzorgingsproducten.
In deze studie werd aangetoond dat brandnetel zeer gunstig werkt op ons immuunsysteem, en het in stand houden, maar ook zeer gunstig is voor dieren en vissen, dankzij de antibacteriële werkingen.
Kortom, brandnetel zou eens van zijn slechte imago af moeten komen, want deze plant biedt juist erg veel goeds.

BRANDNETEL THEE

Waar brandnetel meest voor wordt gebruikt is om er thee van te trekken. De gedroogde bladeren verlenen zich hier uitstekend voor. Brandnetelthee wordt erg veel toegepast in zogenoemde detox-kuren en andere reinigings-rituelen. Brandnetelthee heeft inderdaad erg gunstige invloeden om bijvoorbeeld de weerstand te ondersteunen en om weer wat aan te sterken na ziekte of algehele vermoeidheid. De smaak van brandnetel is zacht, licht bitter en mild. Zorg er wel voor dat je de brandnetel niet te lang laat trekken, anders wordt het echt wrang en bitter, wat juist minder smakelijk is, tenzij je daar natuurlijk juist van houdt. Je kunt het beste een RVS theezeef gebruiken die je in je glas kunt zetten. ( KLIK HIER ) Dit geeft de beste brandnetel thee. Per groot theeglas kun je ongeveer een volle eetlepel gedroogde brandnetel gebruiken. Door het zeefje licht op en neer te halen in het kokende water in het glas, verkrijg je vanzelf de gewenste sterkte.

BRANDNETEL VOOR HET HAAR EN DE HOOFDHUID

Wat niet veel mensen weten, is dat brandnetel weldadige werkingen heeft op ons haar en hoofdhuid. Diverse studies wezen uit, dat het mogelijk bevorderlijk kan zijn om haaruitval tegen te gaan, en de haargroei te stimuleren. Dit zou te danken zijn aan het zwavel en silica in de bladeren van de brandnetel. Ook heeft brandnetel een zuiverende werking op de haarzakjes en de hoofdhuid, wat zeker gunstig kan zijn als men last heeft van hoofdhuidklachten als schilfers, roos en jeuk. Het wordt steeds meer toegepast in haarverzorgingsproducten en haarverzorgingsproducten die zijn gericht op veel voorkomend haar en hoofdhuidproblemen. Gedroogde brandnetel wordt tot een poeder vermalen om zo door te verwerken, maar er wordt ook veel met brandnetelextracten gewerkt. Als consument kun je zeer goedkoop en eenvoudig met een zakje ( liefst biologische ) gedroogde brandnetel de perfecte haar-ondersteuning / verzorging maken. Er wordt ontzettend veel verdiend op de zogenaamde brandnetel-haar-poeders, maar feitelijk is dat niets meer of minder dan fijn gemalen gedroogde brandnetel. Waar in het ergste geval ook nog veel aan is toegevoegd. Wil jij je haar en hoofdhuid extra verzorgen, dan volstaat een zakje biologisch gedroogde brandnetel prima, en kost je dat ook geen godsvermogen. Alles wat je dan zelf moet doen is de gedroogde brandnetel in de blender tot poeder vermalen. Wat kun je er allemaal mee ?
– NATUURLIJKE HAARLOTION
Haarlotions bevatten vrij veel agressieve stoffen die ons haar bijvoorbeeld lekker laat ruiken en zacht, glanzend en soepel maakt. Brandnetel heeft al deze eigenschappen van nature in huis. En kun je zelf het beste een haarlotion maken. HOE ? Simpel . Zet een kop zeer sterkte brandnetel thee, laat het zeefje  minimaal een uur in het glas, tot de vloeistof donker kleurt. Je haarlotion is dan al klaar! Giet het over in een spray flacon, en bewaar op een koele plek, liefst in de koelkast op de bovenste plank. Steeds even wat in je haar sprayen en in de haarpunten knijpen.
– HAARMASKER
Als je de werkzame stoffen in brandnetel combineert met andere goede werkzame stoffen, kun je een voedend en ondersteunend haarmasker maken die ook erg goed is voor de hoofdhuid. Dit maak je bijvoorbeeld met klei, of algen. Met chlorella kun je bijvoorbeeld een zeer goed voedende en herstellende haar en hoofdhuidmasker maken. Gebruik twee eetlepels brandnetelpoeder + een volle eetlepel chlorellapoeder en leng dit met steeds hele kleine beetjes warm water aan tot een homogene gladde massa. Verdeel het masker over je haar en masseer het goed in op je hoofdhuid. Laat dit 15 minuten intrekken. Was daarna zorgvuldig uit met een natuurlijke shampoo, en behandel eventueel na met een conditioner.

BRANDNETEL VOOR DE HUID

Het is al wat meer bekend, maar toch niet bekend genoeg om de brandnetel volledig te omarmen als een weldaad voor onze huid. Dat heeft uiteraard veel te maken met het feit dat we brandnetel associeren met jeuk, brand en pijn en irritatie op onze huid. Maar wist je, dat brandnetel JUIST ontzettend heilzaam is voor onze huid ? Dit is te danken aan de gigantische hoeveelheden goede inhoudstoffee van brandnetel. Denk naast alle vitaminen en mineralen, chlorofyl ook aan bitterstoffen en saponinen. Dit geeft een ontstekingsremmende werking, maar ook een zuiverende werking. Daarnaast is het inwendig gebruik van brandnetel ( thee drinken bijvoorbeeld ) een gunstige invloed op de condities van onze huid. Brandnetel wordt meest toegepast in zalven tegen bijvoorbeeld eczeem en….huidirritaties en uitslag. Wat best tegenstrijdig klinkt als je weet dat brandnetel de huid juist kan irriteren. In gedroogde vorm prikt de plant niet meer. En is het erg goed inzetbaar om onze huid te verzorgen en te ondersteunen. Uitwendig kun je dan ook veel met gedroogde brandnetel. Maak bijvoorbeeld een kop zeer sterke thee, en dep daar licht schaafwondjes, wondjes en de geïrriteerde, aangedane huid mee schoon. Of maak een gezichtsmaker door twee eetlepels brandnetelpoeder, een scheutje rauwe honing, en vijf druppels Squalane te mengen en op je gezicht aan te brengen, laat 10 minuten trekken en verwijder daarna zachtjes met een zachte , licht vochtig gemaakte, doek.

SMAAKMAKER IN SOEPEN, GERECHTEN

Naast brandnetelthee is brandnetelsoep hetgeen waar brandnetel voor wordt gebruikt. En terecht, want naast een heerlijke smaak geeft het meteen enorm veel goede voedingswaarden. Het wordt meest gegeten na ziekte of als men wel wat extra’s kan gebruiken. De fijn gesneden gedroogde brandnetelbladeren kun je meekoken, of gewoon als smaakmaker over tal van gerechten strooien. Denk aan soepen, sauzen, over gestoomde aardappelen , over puree’s, kortom, alles waar jij wat extra smaak aan wenst.

WELKE KOOP JE ?

Er is vrij veel gedroogde brandnetel verkrijgbaar. En je zou kunnen denken dat het daardoor ook niet zoveel uitmaakt welke je koopt. Maar toch adviseer ik je, om te kiezen voor enkel biologisch gedroogde brandnetel of brandnetelpoeder. Dit heeft de beste papieren wat betreft controle, vervuilingsanalyses en het vrijwaren van GMO toepassingen. Dit bevordert de werking alleen maar meer. Ik wilde dan ook alleen biologische gedroogde brandnetel bij Puur & Fit binnen zetten. Omdat we dit geheel zelf produceren kunnen we de verkoopprijs zeer leuk houden. En heb je dus een zeer goede, hoog kwalitatieve gedroogde brandnetel van 100% gecertificeerde afkomst. En betaal je maar € 3,50 per 50 gram!  KLIK HIER om te bestellen.
Wil je ook het theezeefje meteen meegestellen ? KLIK DAN HIER
Wil je ook meteen de chlorella mee bestellen ? KLIK DAN HIER
Wil je ook meteen de Squalane mee bestellen? KLIK DAN HIER

Brandnetel gunstig voor onze nieren

We vinden alles zo normaal….zolang het allemaal naar behoren werkt. Zodra er opeens iets begint te haperen, of opeens faliekant stuk gaat, worden we opeens geconfronteerd met het feit dat het helemaal niet zo normaal is. Of dit nu gaat om een wasmachine dat stuk gaat, of onze nieren, de confrontatie is altijd pijnlijk. Onze nieren. Daar ga ik het eens over hebben. Want er wordt nog steeds veel voor lief genomen, als het op deze grote stofzuigers in ons lichaam aankomt. Wat zijn nieren ? Wat doen ze ? En hoe houden wij ze optimaal en gezond ?

WAT ZIJN NIEREN ?
We weten, dat we ze hebben, maar veel mensen hebben totaal geen flauw benul wat ze doen en hoe essentieel ze voor ons zijn. De nieren zijn organen, met een grootte van een vuist en liggen onder onze ribben achter in de buikholte. Ze zijn verbonden met de bloedbaan, een nierslagader brengt het bloed naar de nieren waar het wordt gefilterd. Dit hele proces kun je goed zien bij een nierdialyse, waar nierpatiënten dagelijks aan moeten worden gelegd, als hun nieren dit niet meer kunnen doen. Het gezuiverde bloed wordt via de nierader terug naar de organen en het lichaam gebracht. De nieren zijn via de urinewegen ook verbonden met de blaas.
De nieren verwijderen afvalstoffen en zorgen voor een goede vocht en electrolytenbalans. Ze hebben flink wat taken ;
– de nieren verwijderen een teveel aan vocht en elektrolyten als calcium, kalium, fosfor en natrium uit het lichaam via de urinewegen
– de nieren regelen dat alle afvalstoffen die in het bloed terechtkomen ( via voeding/ afvalstoffen ) worden verwijderd
– de nieren dragen bij aan het in stand houden van een goede bloeddruk, dankzij een goede balans tussen water en zout voor de producties van een aantal hormonen die de bloeddruk regelen.
– de nieren maken erythropoëtine ( EPO ) aan, een hormoon wat nodig is om het beenmerg te stimuleren rode bloedcellen aan te maken. Deze rode bloedcellen hebben we nodig om zuurstof door het lichaam te vervoeren.
– de nieren helpen bij een optimale handhaving aan fosfor en calcium-gehalte in het bloed, war essentieel is om botten goed te sterk te houden
– de nieren regelen de zuurgraad van het lichaam
Als je dit hele rijtje zo eens leest, kun je al een beetje stil vallen, want ik durf te wedden, dat er wel iets bijstaat wat jij nog niet wist. Je kunt nu vast ook iets beter begrijpen, wat er gebeurt als nieren falen of gaan haperen. Er volgt eerst een opeenstapeling van vocht en afvalstoffen. De bloeddruk raakt ontregeld en er kan bloedarmoede ontstaan door een verminderde aanmaak van EPO. Ook kan er botontkalking ontstaan door een ontregelde opname van calcium. Maar er zijn nog veel meer klachten als onze nieren het gaan opgeven. Het kan zo erg worden, dat je dagelijks moet worden gedialyseerd, en dat is absoluut geen pretje. Niertransplantaties zijn meestal dan nog de enige oplossing. Zover moeten we het dus niet laten komen, maar…..hoe hou je je nieren dan een beetje gezond ? Wel….in ieder geval door erg goed op je voeding te letten. Voor-de-hand-liggende adviezen zijn minder tot geen zout, vers en intact en biologisch, geen junk / imitatie/ fastfood en een goede balans in eiwitten / koolhydraten en vetten. Maar wist je, dat brandnetel blad zeer gunstig zijn voor onze nieren ?
BRANDNETEL EN ONZE NIEREN, DE BESTE VRIENDEN! 
Het is helemaal niet zo bekend, maar diverse studies onderstrepen het : brandnetelblad is zeer gunstig voor onze nieren en kunnen een fijne ondersteuning bieden om onze nieren optimaal te houden.  Brandnetel heeft, zoals je eerder kon lezen, een vochtafdrijvend werking. Het stimuleert de doorloop van urine waardoor het lichaam in betere staat is om afvalstoffen af te voeren. Hierdoor blijven zowel nieren als urinewegen ” schoon” waardoor er veel minder kans ontstaat op haperingen in deze kabel. Een kop vers getrokken brandnetel-blad-thee kan daarom  ter ondersteuning van je nieren ( functie ) een zeer gezonde gewoonte zijn.

4 Reacties op “….Waarom we brandnetel wat meer moeten gaan waarderen!

  1. Vroeger veel brandnetel thee gedronken, was al een poos in het vergeethoekje gekomen. Dank zij jou weer gauw een zak bestellen. Dank je wel…

  2. Goed stuk! Brandneteltoppen zelf plukken is ook prima te doen. Je moet weten hóe je ze van boven vastpakt (aan het steeltje en niet aan de bladeren). Natuurlijk pluk je ze op een plek waar geen honden worden uitgelaten en niet langs een drukke autoweg. Drogen kun je in deze tijd van het jaar gewoon aan de lucht doen. Bijvoorbeeld op een dienblad op de vensterbank.
    Ik maak ontzettend veel gerechten met brandnetel. Van brandnetelkaaskoekjes, tot brandnetellasagne, van brandnetelpesto tot romige brandnetelrisotto. De brandnetel is voor mij een zeer veelzijdige groente en mijn kinderen weten niet beter.

    • Wat goed idee om het zo veelvuldig toe te passen. Heb je ok recepten?

  3. Mijn vader wentelde zich in zijn tuin naakt in de brandnetels om van zij rheuma af te komen. Dat is kennelijk gelukt want hij werd oud zonder rheuma of arthritis.

    Ik was nog te klein om er verder op te letten wat hij deed om na deze exercitie de brand te blussen…

    Christine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *