zuurzak ( guanábana)

Nog steeds is het een beetje een onder-het-kleed-geschoven vrucht, de zuurzak. Eerlijk=eerlijk, het heeft zijn naam dan ook niet bepaald mee. Je associeert het toch snel met iets zuurs, terwijl de smaak juist lekker zoet is, meestal omschreven als een combinatie tussen een aardbei en een ananas met zurige citrus-noten. Wat is het precies, en is het gezond? 

Wat is het?

Zuurzak is een grote vrucht die van oorsprong uit Midden-Amerika afkomstig is.Later is het naar alle waarschijnlijkheid door Portugezen verspreid naar Afrika. Het is een peervormige vrucht met een grootte tussen de 20 en 60 centimeter. De schil is donkergroen gespikkeld en de vrucht kan zelfs tot 7 kilo wegen. Het vruchtvlees is spierwit. Als de vrucht volrijp is,is het sap van de vrucht vezelig,zacht en licht papperig. Het heeft een zoetzure smaak.
De vrucht bevat talloze grote zaden.

Zuurzak is vooral bekend om zijn vermeende medicinale werkingen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de guanábana zeer effectief is tegen diverse soorten kanker. De laatste periode is zuurzak plots sterk in opkomst. Opnieuw,want al reeds in 2006 werd hier al eerder aandacht aan besteed. Ook toen werd al geroepen dat de graviolaboom een zeer hoog kankerremmende werking had en dit zelfs  tot 10.000 keer sterker werkte dan klassieke chemotherapeutische medicamenten , Vandaag de dag wordt nog altijd gesuggereerd dat deze baanbrekende ontdekking in de doofpot wordt gestopt door de farmaceutische industrie. Overigens gaat het hier niet alleen om de vruchten ( zuurzakken) maar vooral om de bladeren van de graviolaboom. Waarom het nu plots weer opeens actueel is,komt waarschijnlijk door de hype van de superfoods. Ook heeft social media nu een veel groter bereik.

IMG_1157

Net zoals het gaat bij vele andere hippe trends ( denk aan de gojibes,macapoedertjes en chiazaadjes) lopen websites nu vol met lange verhalen over de kanker-vernietigende werking ,en bieden ook supplementen aan.Dat is op zich best vreemd te noemen als je je bedenkt dat deze claim vooral geldt voor de bladeren en de pitten van de plant. Als je dus om deze redenen zuurzak wilt gaan consumeren,kies dan altijd voor het 100% pure vruchtenpulp,en niet voor vage ” guanábana – supplementen.

IMG_1155

Zuurzak is helaas in verse variant amper verkrijgbaar in Nederland. Wel verkopen vele tropische winkels en toko’s zuurzak. Pas op met supplementen. Laat jezelf verzekeren van een 100% puur supplement op basis van bladeren en pitten.
Zuurzak is meest heilzaam als het uit pure pulp wordt geconsumeerd.

IMG_1158

Het blad kun je redelijk goed kopen in diverse toko’s en speciaalzaken. Ook via internet kun je het bestellen. Let goed op toevoegingen. Los zuurzak blad is niet goedkoop, het kost je zo’n vier euro per zakje. Met dit blad kun je thee trekken.

15 Reacties op “zuurzak ( guanábana)

 1. Hallo Monique, ik vind je artikel erg interessant.
  Ik heb nog een vraag. Hoe worden de pitten gebruikt? Worden ze gemalen? En in welke dosis kan dit gebruikt worden? Marion

  • Hai,
   Ik heb geen informatie over het gebruik van pitten. Ook op internet en in literatuur kon ik niets vinden. Er is ook niets bekend over de eetbaarheid van de pitten en een ADH. Ik zal door blijven zoeken, en kom erop terug al;s ik wat heb kunnen vinden. Warme groet!

 2. Hoi Marion,
  Lees ik goed dat de bladeren van de zuurzak meer/beter medische effect heeft dan de vrucht? Ik wil dit gaan proberen maar weet even niet wat ik het beste kan hebben de vrucht of blad voor thee.

 3. Mijn moeder heeft vorige week het vruchtvlees van de zuurzak meegenomen uit Suriname en ik heb na het eten ervan, alle pitjes gewassen en gedroogd. Nu wil ik deze malen in de blender en vervolgens telkens een klein beetje (1 theelepel) toevoegen aan mijn dagelijkse zelf gemaakte smoothie. Is dit een goed idee?

 4. Hallo, ik heb zeurzakken aan de boom hangen maar ze zijn niet sappig . Geen druppel vocht maar droog. Wel is het vruchtvlees lekker zoet. Mijn vraag is , waarom is het vrucht zoo droog?

 5. Ik heb uitgezaaide prostaatkanker. Ik ben uitbehandeld , en moet maar afwachten hoe lang ik nog heb.
  Natuurlijk wil ik graag nog verder leven , ik ben nog maar 59 jaar oud , en een vader van 3 meiden en een opa van 1 kleinkindje.
  Ik zou die bladeren wel willen uitproberen. Ik heb toch niets meer te verliezen. Ik vroeg me af of ik er alleen thee van kan trekken , of zou ik de bladeren ook door t eten kunnen innemen?

 6. Dag Leo, mijn man heeft al sinds 2016 ook uitgezaaide prostaatkanker. De prognose was 4 jaar. Hij heeft chemotherapie gehad in 2016, hij heeft heel veel pijn en zware
  Medicijnen, als laatste heeft hij iedere dag 4 enzolutamide tabletten en 1 keer in de 3 maanden een zoladex spuit om de testosteron te onderdrukken (voeding voor de kankercellen).
  Ik hoorde vandaag van een vriendin, dat haar broer longkanker had een gezwel van 7 cm, na het gebruiken van zuurzak bladeren was het was het gezwel 1.5 cm.
  Vorige week is hij voor controle geweest, en de artsen wisten niet wat ze zagen. Gezwel is helemaal weg. Ze vroegen aan hem wat voor kruiden hij gebruikt en hij zei., duurzame bladeren. Dus ik laat het uit Suriname komen voor mijn man.
  Baat het niet schaadt het ook niet. Ik ga het gewoon proberen voor mijn man. Hij is pas 65.
  Groetjes en sterkte

 7. Goede middag EKan je mij ook vertellen waar ik dat kan bestellen in Suriname een link of zoiets vriendelijke groet hilda

 8. Hallo Monique, is deze variant biologisch (zonder gifstoffen)?

 9. Het is raadzaam om de bos zuurzakbladeren te gebruiken als thee. Zuurzak wat groeit in het Amazone gebied tussen Brazilië en Suriname. Er is maar 1 bedrijf waar het te verkrijgen is n.l. Tropical Caribbean Products. Die zijn gevestigd in Nederland.

  • Beste Ramon,
   Zo goed als alle Surinaamse toko’s in Rotterdam verkopen bos zuurzak. Even wat locale toko’s afstruinen en je hebt gegarandeerd succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *