alias suiker

Nu dat we ons steeds bewuster worden van de, soms in extreme hoeveelheden, suiker in ons voedsel willen we erg graag zo suikervrij mogelijk eten en drinken. Dit hebben fabrikanten inmiddels ook goed begrepen en zijn er alles aan gaan doen om ” suikervrije” producten aan ons aan te bieden. Maar tja……wat hou je over, als je plots de suiker weg gaat laten in een product wat normaliter stijf staat van de suiker? Je begrijpt het al, da’s nu niet louter veel. In ieder geval zullen de gewende smaken die veel populaire producten bezitten,in één klap verdwijnen. En een gevolg hebben dat ze waarschijnlijk niet meer worden ingekocht door consumenten. Dit willen fabrikanten natuurlijk niet, maar hoe spelen ze het dan klaar om wel op hun verpakkingen ” zonder suiker!” toe te schreeuwen,en ook de bekende smaak te behouden? Juist. Dankzij ” alias suikers”.

IMG_0205

wat zijn alias suikers?

Alias suikers worden zo genoemd, omdat zij een andere naam dragen, maar even zo goed keihard suiker is. Een soort wolf in schaapskleren dus. Waarom zijn er opeens vele alias suikers te vinden op verpakkingen? Wel, het is een simpel verhaal. Nu dat consumenten meer bewuster zijn geworden ( en deze groep consumenten ook steeds groter wordt gelukkig) van het suikergebruik in voeding, en vooral ook de gevolgen daarvan, worden producten met suiker gemeden.Dit gaat vooral om bekende producten die bekend staan vanwege de suikers ( bekende snoep en chocolade,koek en taart soorten) maar ook om minder bekende, of producten die juist willen doorbreken vanwege hun gebrek aan suikers. Het woord ” suiker” is natuurlijk de meest bekende. Zien consumenten deze dus op een verpakking,zullen ze sneller het product mijden, als dat zij een woord als ” dextrose” of ” maltodextrine” lezen. Hoe moeilijker een woord, hoe sneller een consument afhaakt en een fabrikant op zijn mooie blauwe ogen gelooft en het product gewoon koopt. Een alias suiker heeft hier dan zijn doel bereikt.

SAM_1423

welke alias suikers zijn er?

Er worden steeds meer alias suikers ontdekt.Ontdekt ja, want fabrikanten kunnen hun verstoppertje spelen met de naam suiker soms erg goed spelen. Er zijn uiteraard erg veel namen waarvan de suiker er zo’n beetje afdruipt, maar ontzettend veel onbekende namen. Om te beginnen zal ik een lijst geven met alias suiker namen die je mogelijk op verpakkingen kunt tegenkomen, maar niet voor suiker aanziet. Sommigen wel, deze zal ik niet verder bespreken. Andere onbekende namen zal ik wat nader gaan toelichten.

meest bekende alias suikers:

  • tafelsuiker
  • stroop
  • siroop
  • fruitsuiker / fructose / fructose-glucosestroop
  • druivensuiker
  • glucose
  • melksuiker /lactose
  • moutsuiker
  • basterdsuiker/ poedersuiker / kristalsuiker
  • riet / bietsuiker / rietsuiker melasse / zwarte retsuikermelasse
  • honing / nectar
  • palmsuiker
  • kokosbloesemsuiker/ kokosbloesem nectar
  • agave / agavesiroop / agave nectar
  • ahorn /mapple syrup/ ahorn siroop / esdoorn siroop
  • oerzoet / oersuiker
  • parelkandij / kandij suiker/parelzoet/ parelsuiker
  • maïsstroop / maïs suiker / maismoutstroop
  • rijststroop / rijstsuiker
  • invertsuiker / invertsuikerstroop
  • karamel ( caramel)  of verhitte suiker / karamelstroop
  • geleisuiker / vanillesuiker / tarwestroop / tarwe-glucosestroop
  • dadelstroop
  • schenkstroop
  • appelstroop / appel-perenstroop / rinse appelstroop
  • melasse / melasse stroop

 

minder bekende alias suikers:

 

sucrose /saccharose / sacharose / dextrose / D-glucose:

De officiële chemische benaming voor tafelsuiker is saccharose.Sucrose is de Engelse benaming hiervoor. Keihard suiker dus.  Dextrose is een ander woord voor druivensuiker of glucose. Een snelle,geraffineerde suiker dus. D- glucose is een andere benaming van dextrose,die we vrijwel niet tegenkomen op verpakkingen in de supermarkt.

galactose:

Melk, zowel moedermelk als koemelk, bevat een disaccharide ( dubbelsuiker) genaamd lactose. Dit is opgebouwd uit glucose en galactose,een zesvoudig suiker. Galactose lijkt chemisch gezien erg veel op glucose. En vormt een bouwsteen van melksuiker. Voor de synthese van lactose, wordt in de melkklier glucose omgezet in galactose.

malt / maltodextrine:

Malt betekent letterlijk ” mout” in het Engels. Mout wordt gebruikt als grondstof in bijvoorbeeld muesli en koekjes. Het Engelse woord ” malt” is toegestaan als er in het product mout aanwezig is. Maltodextrine is meestal gemaakt van zetmelen uit aardappelen en uit maïs. Opgelost in water wordt maltodextrine glucosestroop genoemd, wat de lading al meteen behoorlijk dekt. Veel fabrikanten gebruiken de naam maltodextrine ook vooral omdat het de glucosestroop die zich dus met water heeft gevormd, verbloemt. Er zit vrijwel altijd wel iets van water in een product om een product samen te stellen.De fabrikant is niet verplicht om een bepaald ingrediënt totaal uit zijn verband te trekken in een tabel. En dus volstaat ” maltodextrine”, terwijl het door menging met water een glucosestroop is. Dit verklaart ook vaak de hoge suikers in een product,als deze maltodextrine bevat.

demerana:

Aliasnaam voor rietsuiker. Deze rietsuiker is  hoger in kwaliteit, en is afkomstig uit het gelijknamige plaatsje Demerana in Guayana ( Zuid Amerika) Gewoon rietsuiker dus,keihard suiker.

molasses /blackstrap molasses/ treacle:

Molasses,in het Engels blackstrap molasses genoemd, was vroeger een afvalproduct wat overbleef bij het maken van suiker uit suikerriet. Het is tegenwoordig bewerkt, zodat het als een suiker/zoetmiddel gebruikt kan worden. Originele blackstrap molasses is wel gezond. Deze wordt gemaakt van het zogeheten ” second molasses” : het restant wat overblijft als het sap uit de suikerriet wordt ingekookt en gekaramelliseerd. Second molasses is minder zoet en licht bitter. Als er uit deze massa ook dan nog de laatste suikers uit worden uitgefilterd, heet blackstrap molasses. Dit is niet zoet, zeer bitter, en nog vol mineralen. Deze variant vind je vooral terug in gezondheidwinkels. De gangbare molasses die worden gebruikt ter vervanging van suiker in producten zijn bewerkt en vooral zo zoet mogelijk behouden.  Je komt molasses ook wel tegen in de benaming ” suikerriet melasse”.

muscovado/ barbados suiker:

Ruwe rietsuiker. Afhankelijk van het bewerkingsproces zeer sterk van smaak. Het wordt gemaakt uit rietsuikersap.

turbinado:

Ook een rietsuikersoort. Het wordt gemaakt door de rietsuiker middels stoom te zuiveren.We komen deze soort regelmatig tegen in biologische producten.

piloncillo:

Ongeraffneerde Mexicaanse suiker. Gemaakt van , jawel, rietsuiker.

om te onthouden

Zoals je ziet zijn er nogal wat alias namen, en dan vermeld ik hier nog maar het topje van de ijsberg.Vrijwel dagelijks komen er wel alias namen bij, fabrikanten zitten niet stil om ons om de tuin te leiden. Om een beetje overzicht te houden zijn volgende ” reminders” handig:

 

  • Mijd producten die in hun ingrediënten lijsten woorden vermelden die eindigen op ” ose ” .Bijvoorbeeld dextrose, glucose, fructose.
  • Mijd producten die in hun ingrediënten lijsten woorden vermelden die beginnen of eindigen met ” stroop “, ” siroop ” , ” nectar ” , en ” honing “.
  • Uiteraard een inkoppertje, maar mijd producten die hun ingrediëntenlijst al beginnen met het woord ” suiker”.
  • Let op de E nummers. Er zijn vele vormen van suiker die onder bepaalde E nummers onder het kleed worden gehouden. ( zie maltodextrine) Dit maakt suiker in een product vrijwel onherkenbaar.Ken je E nummers!

 

De consumentenbond heeft een handig lijstje samengesteld met de meest gebruikte alias namen. Print hem uit, en bewaar in je tas of portemonnee!

suiker-namen

 

 

 

 

17 Reacties op “alias suiker

  1. Ik heb nog een suiker die hier niet vermeld wordt : Sorbitol. Vaak te vinden in medicijnen zoals keelpastilles (neem vb. strepsils). Staat ook in het groot op: ‘suikervrij’, maar in de bijsluiter, in mini-letters staat letterlijk “bevat sorbitol: als u bepaalde suikers niet verdraagt gelieve eerst contact op te nemen met uw arts voor inname’. Ik ben het aan mijn apotheker gaan vragen en die schrok er zelf van dat dit er werkelijk nog inzit… met medicijnen dus ook goed uitkijken!

    • Hai, sorbitol is een natuurlijk suiker alcohol die voorkomt in fruit oa appels en bessen. Sorbitol is onverteerbaar en kan diarree veroorzaken ook kan het zich gaan ophopen in je cellen bij hoge doseringen. Vermijden dus!
      Groetjes Sanne
      Natuurvoedingsadviseur

      • Ik vergeet nog te vermelden dat het in de industrie veelal word gewonnen uit mais= bestrijdingsmiddelen = ontstekingsbevorderend

    • ik kijk vooral voedingskundig. Ik geef regelmatig echter ook in stukjes aan dat er inderdaad in veel non food/verzorgingsproducten ook suikers zitten.

  2. Het is nog veel erger, het zijn stukken vlees die aan elkaar geplakt worden… Daar zijn de stabilisatoren voor.

  3. Het ergste is dat er maar zo weinig mensen met gezonde voeding bezig zijn. Naaste omgeving vindt mijn gezaag over suiker,e-nummers……enz vervelend worden.
    Ze hebben geen zin om aan de nieuwe rage mee te doen.
    Dus elke woensdagmiddag een pannenkoekje van tarwebloem met veel suiker. Een colaatje daarna.Voor vieruurtje een koekje met ijsroom. Avondmaal frietjes met mayonaise. Kindjes hadden flink gegeten zei oma. Ze zijn slank, dus waarom gezond eten dan? Daar stond ik dan.

  4. Goed en leuk artikel geschreven. Ik las laatst ook een interresant onderzoek voorbij komen. Uit dit onderzoek bleek dat mensen met Obesitas de grootste groep mensen is die light producten consumeert. De eigenschappen van deze producten heeft dat na het consumeren je lichaam geen “genoeg” signaal meer afgeeft, je blijft consumeren inclusief alle verborgen suikers.
    Ik eet op 1 product na geen light producten meer en heb mijn leven zoveel mogelijk E621 vrij gemaakt. Dat heeft mij zoveel goeds gedaan. En als ik het goed heb staat alleen voor dit “E-nummer” de teller al op 20 verschillende namen. Onder andere “gist-extract”. De werking van dit ingredient werpt direct een blokkade tussen maag en hersenen. Je blijft van deze dingen eten. En het zit veelal in hartige producten. Als je er meer over wil weten, let me know!

    • Hoi Izak,
      Ik let sinds april dit jaar op smaakversterkers E621.
      Welke aliassen heb jij allemaal ontdekt?
      Ben benieuwd… bedankt alvast

      Jenn

  5. Goed en duidelijk verhaal. Maar ik heb nog wel een vraag over honing. Ik dacht dat je honing wel als suikervervanger kon gebruiken? Ik maak zelf granola met honing, een goede vervanger voor cruesli. En ik dacht (naief?) dat bijvoorbeeld de reepjes van Zonnatura (noten-appel-kaneel) wel konden als tussendoortje.

  6. Ik heb van tesseire een suikervrije siroop gekocht, waar onder andere polydextrose in zit en sucralose… zijn dit dan ook alias suikers? Ik vind het allemaal knap verwarrend.. Je ziet door de bomen echt het bos niet meer!

    • Dat zij zoetstoffen:

      E955, ook wel Sucralose. Het is een synthetisch zoetmiddel

      E1200, ook wel Polydextrose. Het is een synthetisch hulpmiddel

  7. Het is geen Demerana maar Demerara, een van de drie voormalige Nederlandse kolonies (Essequebo en Berbice) die nu samen Guyana vormen. Demerara is geen plaatsje, maar een regio.
    In Demerara wordt rietsuiker verbouwd, maar men ook rietsuiker uit andere landen noemt met Demerara sugar. Meer info hier.
    http://www.care2.com/greenliving/what-is-demerara-sugar.html

    Gewoon even googelen voordat je wat plaatst.

  8. Hallo Monique,

    Bonsoy soyamelk, voor mij een vertrouwen-uitstralend merk, en nu lees ik: Tapiocasiroop…
    Volgens mij zat dat er “vroeger” , lang geleden… niet in!
    Zag de term Tapiocasiroop niet staan in je lijstje, maar… ’t eindigt op siroop, dus het zal ook wel weer suiker zijn. graag je reactie,
    groet
    Ernst

  9. Sorbitol maar ook aspartaam wordt helaas toegevoegd aan de reguliere medicaties ; zoals aan bepaalde antibiotica . Dus als je helaas een antibiotica kuurtje moet slikken krijg je er gratis aspartaam bij ???Dank u

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *