Dadels en hun schaduwkanten

IMG_5023

Hip, hot, happening, all over the place….Dadels zijn op dit moment niet te ontvluchten. En toch zijn nog steeds erg veel mensen die nog nooit echt een dadel hebben gegeten. Dadels vallen onder de zogeheten steenvruchten. Ze zijn vooral erg populair in zuiderse en Arabische landen. Daar staan ze zelfs dagelijks op het menu. In de multi-culti samenleving in Nederland zijn dadels al jarenlang een gewoon voedingsmiddel. Nu dat de gezondheid-goeroe’s de dadel compleet hebben omarmd, lijkt de dadel niet meer te stoppen. We komen ze ook veel tegen in levensmiddelen, ook de voedsel-industrie heeft begrepen dat consumenten ” gezonde dadels” willen. Dadels hebben een zeer gezond imago, en voor een groot deel is dit terecht. Maar er zijn ook schaduwkanten, waar je gek genoeg nergens iets over leest, hoort of ziet. Of gek…..er moet uiteraard geld verdiend worden….

Wat zijn dadels?

Met name de verse (niet gedroogde) dadels zijn een bron van goede voedingsstoffen. Een verse dadel bevat o.a.  veel vezels, vitaminen en mineralen en een flink pakketje aan antioxidanten. Helaas vind je bij ons vrijwel alleen dadels in de gedroogde versie. Deze bevatten minder voedingswaarde dan verse en zijn bovendien ook hoger in suikers. Dadels kunnen goed als zoetmiddel worden verwerkt in tal van baksels en als “snoepje” tussendoor worden gegeten. Ze bevatten  dus wel vrij veel suikers,  ook hier geldt met mate dadels te consumeren. Verse dadels zijn moeilijk verkrijgbaar. Helaas, want verse dadels bevatten meest hoogste voedingswaarden en minder suikers. Dadels zijn extreem rijk aan de natuurlijke suikers glucose, fructose en sucrose. Ze kunnen zorgen voor een flinke suikerstoot in de bloedbanen, en het heeft in dit opzicht geen direct verschil met gewone suiker.

Dadels zijn erg kleverig. Zeker als je losse dadels koopt (bijvoorbeeld bij de toko) kunnen er resten aan zijn vastgekleefd tijdens het transporteren. Was los gekochte dadels dan ook altijd zorgvuldig. Dadels kunnen worden geweekt. Zo zijn ze erg goed te verwerken in gerechten. Ze fungeren dan als suikervervanger voor geraffineerde suiker. Hou echter wel rekening met het feit dat de natuurlijke vruchtensuikers in dadels hetzelfde worden verwerkt in ons lichaam als gewone geraffineerde suiker. Maar altijd een betere keuze: dadels bevatten voedingswaarde, geraffineerde suikers zijn leeg.

Laxerend

Dadels staan ook bekend om hun laxerende werking. Ze worden vaak voorgeschreven bij stoelgangproblemen. Wil je dadels gebruiken om constipatie tegen te gaan, zet de dadels dan een nachtje te weken in water. Dadels bevatten hoge niveau’s van oplosbare vezels. Deze vezels zijn zeer gunstig voor een gezonde stoelgang. Tevens zorgen ze voor een soepel verloop van het voedsel door het darmkanaal.

88878-7-29

Gesuikerde dadels, altijd laten liggen! 

 

Suikers

Dadels wordt sterk geassocieerd met goed, gezond, puur en natuurlijk. En dat klopt uiteraard, we gebruiken een zoetmiddel wat meest dichtbij natuurlijk komt. Toch zitten er kanttekeningen aan de dadel. Zoals je eerder hebt kunnen lezen bevatten gedroogde dadels suikers. Verse dadels bevatten aanzienlijk minder suikers. Maar helaas, zoals eerder gezegd, zijn deze zeer moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Het verschil is groot:

100 gram verse dadels bevat gemiddeld 140 kcal en 33 gram suikers

100 gram gedroogde dadels bevat gemiddeld 330 kcal en maar liefst 60 gram suikers.

 

Groot verschil dus. Ook kunnen bewerkte dadels het dubbele aan suikers bevatten door de extra suikerlaag. De suikers in dadels zijn natuurlijk ( fructose) maar zorgen net zo goed voor een schommeling in de bloedsuikerspiegel. Vele fabrikanten maken nu ook veelvuldig gebruik van dadels in hun producten vanwege het gezonde imago. Dit gaat vrijwel altijd om industrieel geteelde dadels, die zijn bewerkt. Ook komen we ” dadelstroop” vaak tegen in ingedriëntenlijsten. Dit is niets meer of minder dan een alias-suiker. Dit sterk geconcentreerde goedje bevat nauwelijks tot geen enkele vezel meer. Wat overblijft is fructose. Bewerkt.

medjoul_dadels_1

 

DE SCHADUWKANT VAN DE DADEL

Nu we dadels volledig hebben omarmd, worden ze ook industrieel erg veel ingezet om producten “ gezond en suikervrij” te zoeten. Dadels hebben in zeer korte tijd een geweldig gezond imago opgebouwd. Ze zijn heerlijk zoet, ideaal ter vervanging voor suiker, en men denkt ook super-gezond bezig te zijn om verse, intacte dadels “ rechtstreeks uit de natuur” te gebruiken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen ligt dit stukken genuanceerder.
Dadels zijn verkrijgbaar in erg veel soorten en varianten. De dadels die we vrijwel overal verpakt kunnen kopen zijn de zogeheten “ Deglet Nour” dadels. Deze dadels zijn zelfs verre van gezond te noemen. Ze worden gesuikerd met suiker ( met name glucose-fructosestroop) en bezitten een kleverige laag. Deze dadels zijn mierzoet, en bevatten dubbel zoveel suikers.
Je herkent deze dadels direct aan het kleverige wazige laagje. Als de dadels wat langer liggen, zul je ook wat witte waas zien ( versuikering) Deze dadels worden ook erg goedkoop aangeboden, in alle supermarkten en discount winkels.
We zijn ook massaal aan de “ Medjoul” dadels geslagen. Er bestaan wel meer dan 400 soorten dadels, Deze Medjoul dadel wordt meest verkocht in Nederland. Ze worden gezien als de toppers onder de dadels, vanwege hun grootte en dikte en hun zoete smaak. Medjoul dadels kun je vaak in groot verpakkingen vinden in toko’s en andere ( Turkse en Marokkaanse) buitenlandse winkels. Helaas kunnen ook deze medjoul dadels zijn overgoten met een laag suiker.

Dadels zijn, als deze intact en zonder enige vorm van suiker worden gegeten, gezonder dan gewone suiker. Dit komt, omdat dadels vezels, vitaminen en mineralen bezitten. Dit zorgt er bijvoorbeeld ook voor, dat je niet direct zo’n last krijgt van rondvliegende bloedsuikerspiegel-schommelingen, omdat vooral de vezels de suikers in de dadel onderbouwen. Lege suikers hebben deze “ buffer” niet en zorgt voor een directe opname.
Het probleem met dadels is echter, dat de van nature aanwezige suikers vrij hoog zijn. Daar verkijken veel mensen zich nogal op. Dadels, gesuikerd of ongesuikerd, zijn in gedroogde vorm erg hoog en rijk aan suikers. Deze suikers worden hetzelfde opgenomen en verwerkt als gewone suiker. Daarin maakt het lichaam geen enkel onderscheid. Het lichaam vraagt om energie, hoe het verpakt binnen komt, heeft geen invloed, of dit nu biologisch of puur en vers is, of niet. Wel geldt uiteraard hoe meer vezels, vitaminen en mineralen, hoe meer het lichaam het kan gebruiken.
Om dezelfde zoetkracht te verkrijgen als gewone suiker, zijn er extra dadels nodig. Dit zorgt er in veel gevallen voor, dat we gezonde, ongesuikerde gedroogde dadels in grotere hoeveelheden gebruiken. Wat zorgt voor een erg grote suiker-inname. Een voorbeeld:

Om een cake te zoeten, wordt gemiddeld 200/250 gram dadels gebruikt in talloze recepten. Per 100 gram bevatten gedroogde dadels gemiddeld 68 gram suikers. Als je dus 200 gram dadels gebruikt in een cake, zit je al aan een kleine 135 gram suiker. In veel recepten, die we op internet en in bakboeken kunnen vinden, wordt zelfs méér gebruikt, ik kwam hoeveelheden tegen tussen de 350/400 gram. Dit wordt gedaan om dezelfde zoetkracht te bereiken als gewone suiker.
Ook zijn dadels erg populair geworden als gezond snoepje/tussendoortje. Ze worden veel gegeten over de gehele dag. Een gemiddelde dadel bevat rond de 6 gram suikers. Dat is dus ook aardig wat voor een klein snoepje tussendoor.
Dadels worden ook veel gebruikt als plakmiddel in baksels. Zo worden er erg veel reepjes mee gemaakt. Daar gaan ook aardig wat dadels doorheen, om een plakkerige massa te verkrijgen. Daar gaat dan meestal nog tal van andere ingrediënten door, zoals ander gedroogd fruit/vruchten/bessen, noten, zaden, en pitten. Dit kan zo’n zeer gezond ogend reepje erg energierijk maken. Voor reepjes/of balletjes te maken wordt ook gemiddeld 15/20 dadels gebruikt. Zeker de dadel balletjes ( recepten te over op internet) zijn zeer in trek. Deze worden ook door kokosrasp gerold, wat zo’n balletje tot een ware suikerbom transformeert.
Ook veel tegen gekomen: power-reepjes. Deze bevatten gemiddeld rond de 15/20 dadels, 350 gram pindakaas, kokosolie, zaden, noten, pitten en vaak nog kokosrasp. Dat dit een ware suiker én vetbom wordt, moge duidelijk zijn. Terwijl je denkt super-gezond bezig te zijn, wat ook voor een groot deel uiteraard zo is, kan je veel teveel suikers en ook gezonde vetten binnen krijgen in één keer.
Nog een schaduwkant van dadels, wat zeer onbelicht blijft in deze “ dadel-hype” is het gevaar voor het gebit. Dadels zijn zeer kleverig. De suikers in de dadel werken precies hetzelfde als gewone suiker op ons gebit. Tandartsen luidden jaren geleden al de noodklok, toen er een ware gezondheidstrend gaande was rond diksappen. Diksap tast het ( kinder) gebit ernstig tot zeer ernstig aan. Dit is ook het geval met dadels. Het kan cariës en andere vervelende gebitsproblemen veroorzaken.
Over deze schaduwkanten lees je eigenlijk nooit iets. Ik vond op internet niets. En moest mijn kennis en research uit literatuur halen. Wel wordt op internet veel geschreven over MATIGHEID. En dat vond ik een pluspuntje. Er werd best wat geschreven over de grote hoeveelheden suikers in dadels, maar vooral de gezonde aspecten werden overal sterk benadrukt. Met op het eind van zo’n artikel een zinnetje om niet teveel dadels in één keer te eten.
Wat opmerkelijk was, waren dezelfde zinnen onder sommige recepten. Waarin in de ingrediënten lijst tussen de 20-25 dadels genoteerd stonden op een kleine hoeveelheid andere ingrediënten. Dit geeft nogal misleidende informatie.

 

Dadels en de voedsel-industrie

Ook de voedsel-industrie heeft afgelopen periode niet onder een steen geleefd, en heeft de dadel ook massaal omarmd. Het is voor fabrikanten een relatief goedkoop basisgrondstof. De dadels die industrieel worden gebruikt zijn altijd gedroogd. Daarbij wordt er ook niet gekeken op een suikerlaag meer of minder. Zeker massale producties gebruiken meest goedkoopste dadels. Deze zijn niet van goede kwaliteit, of biologisch/100% natuurlijk geteeld, mits dit zeer duidelijk staat aangegeven op verpakkingen, inclusief keurmerken. Daar betaal je wel meer voor, omdat de fabrikant hier ook meer in moet investeren. Deze duurzame producten gezoet met dadels kom je nauwelijks tot niet tegen in supermarkten. Wat nu ook erg veel wordt gebruikt in plaats van glucose/fructosestroop is dadelstroop. Zeker in biologische producten komen we dit vaak tegen. Dadelstroop is echter niets minder dan fructose/glucosestroop. Ook dadelstroop is een overblijfsel van enkel suikers. Dadelstroop klinkt een stuk gezonder dan fructose/glucosestroop, en wordt hierom vaak gebruikt, zeker in de zogenaamde ” gezonde producten” in veel supermarkten.

Waarom lezen we nooit iets over nadelen van dadels?

Tja, dat wijst direct naar de bekende wegen. Als iets opeens compleet wordt omarmd, zullen we vooral worden overspoeld met alle positieve aspecten. Vaak gaan deze voeding-claims over HET PURE PRODUCT. En absoluut NIET over de producten die wij kunnen kopen. Deze zijn, om in de verkoop te kunnen komen, AL-TIJD wel bewerkt, in welke vorm ook. De valkuil is, dat we vooral lezen over al het goede, gezonde. En als er nadelen bekend zijn, worden deze ook uitgelicht, maar altijd zeer beknopt. Het mag de gezonde kanten immers nooit gaan overschaduwen. Terwijl ze wel zeer cruciaal zijn voor gebruik. Ook hier geldt : “ it’s all about the money” Dadels vieren nu hoogtij, en er kan dus flink verdiend worden. Met de Quinoa-rage, kokosolie-rage, stevia-rage en honing-rage nog vers in ons geheugen is dit het zoveelste voorbeeld.
Resumerend:

Dadels zijn gezond, als ze met MATE worden geconsumeerd. Onthou goed, dat één dadel gemiddeld 6 gram suiker bevat. Zorg ervoor, dat je ongesuikerde, liefst 100% biologische dadels inkoopt, vers en rijp van de tak. Vers en onbewerkt is uiteraard nog beter, deze geven veel minder suikers. Helaas komen echt verse dadels weinig voor in Nederland. De beste papieren heeft de biowinkel.
Eet je vrij veel dadels, hou dan rekening met de rest van je suiker-inname over de dag. Wees daarbij ook bewust van de suikers uit vers fruit, en levensmiddelen als brood en zuivel.

Meer lezen over dadels? KLIK HIER

 

70 Reacties op “Dadels en hun schaduwkanten

  1. Hoi hoi….vraagje…verse dadels…waar vind je die wel? En hoe zien ze eruit? Ik zie nml wel ronde wit/gele exemplaren op markt en bij marokkaanse supermarkt. Maar die lijken mij niet vers…maar ook niet gedroogd… Ben benieuwd…

    • Ik heb in het artikel aangegeven dat de biowinkel de meeste kans biedt, maar ook toko’s en andere buitenlandse winkels. Succes!

      • dank je wel! 😉 Zo ben ik nog niet eerder genoemd! . Warme groet!

        • Sinds wanneer is “Heks”een scheld woord…
          In mijn optiek ben je dan een kruidenvrouwtje die veel kennis heeft van natuurlijke genezing.
          Chapeau!!
          Een Mooi en verdiend compliment.
          En als jij dan hier een heks genoemd wordt … dan ben ik een amateur huis tuin en keuken Warlock.
          gniffel…

          Ome docter ziet mij hoogsten eens in de vijf jaar en ben gezond als een vis…
          dankzij moeder natuur.

  2. Bedankt! Dacht eigenlijk dat ik gezond bezig was, maar zoals alles… overdaad schaadt!

  3. kan ik hier dan uit opmaken dat als je ergens 250 gram dadels in moet doen je nog beter 100 gram kristalsuiker kan gebruiken ivm de suikerinname?

    gr.linda

    • Nee, zoals mijn artikel aangeeft, zijn dadels een BETER ALTERNATIEF op gewone suiker. Wel gaat het dus min of meer om gelijke aantallen suikers, die ook hetzelfde worden verwerkt in het lichaam. Veel mensen zijn zich niet bewust, van de vrij extreme hoeveelheden suikers. Dit is wat dit artikel aansnijdt. Warme groet.

  4. Ik zag hier gisteren bij de Turkse winkel verse dadels aan een trosje liggen. Durfde ze niet te kopen. Pel je die dan en kun je ze zo eten?

  5. interessant stukje…
    Ik vind ze heerlijk, heb dan ook altijd de medjoul dadels, zijn dit verse??
    ooit in de supermarkt een keer zo n wit pakje gekocht met dadels en een wit prikkertje, nou niet te eten, een grote suikerbom en zo stug.
    De medjoul dadels zijn lekker zacht, neem er soms 1 of 2, maar niet elke dag hoor.
    ook wel eens in een recept gebruikt.

    dus ik wil graag weten of die de juiste dadels zijn,
    en de king salamons, zijn die goed, die samen namelijk ook lekker.

    • Hai,
      Ook dit zijn gedroogde dadels, en dus net zo suikerrijk. Hou daar gewoonweg rekening mee, dat ze veel suiker bevatten. Warme groet!

  6. Was me helemaal niet bewust van de ongezonde kant van dadels. Dank je wel voor deze info!

    • dit wilde ik inderdaad graag ook eens aan het licht brengen. Net als jij zijn mensen zich hiervan totaal niet bewust. Ik vind het belangrijk, dat ook deze kanten worden belicht. Warme groet!

  7. Wat nu nu de beste suiker vervanger dan,
    Ik hou zo van zoet maar ik wil het wel goed blijven doen,
    Dank alvast,
    Vrolijke groet Marieke

    • Dat is vooropgesteld, voor iedereen een eigen keuze. Kijk even in het meukvrij ABC, daar vind je erg veel artikelen over suikervervangers plus ook artikelen over stevia en erythritol. Veel succes en warme groet!

  8. Op verschillende verpakkingen staan klasse vermeldingen. Meestal 1. Donkerbruin vermoeden dat het niet gereguleerd is, maar vragen kan nooit kwaad, toch?

    • Dg Johan,

      De kwaliteitsklassen zijn zeer vaag. Ik heb daar ook naar gekeken, maar vaak gaat het gewoon om dezelfde dadels uit één zelfde fabriek, dat kwam ik vrij vaak tegen. Het gaat ook vooral om het feit dat dadels ook erg rijk zijn aan suiker. Warme groet!

  9. Hoi Monique kan je dan in je cake bvb ipv bvb 250 gr dadels gewoon 100gram gebruiken?
    Zal wel zoet genoeg zijn en toch veel minder suiker dan of mislukt je baksel dan?

    • Mislukken zal het niet ( dat het daaraan ligt) maar het is maar net hoe zoet je iets wlt. Sommige recepten worden gigantisch smaakloos en dan is het wel nodig. Succes!

  10. heb een vraag ik heb diabeet 2 zijn dadels wel goed voor mij wacht op jullie antwoord

    • Hai
      Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen, bevat een dadel gemiddeld zes gram suiker, wat neerkomt op anderhalf suikerklontje. De vezels in een verse biologische dadel zonder suikercoating kunnen voor een verminderde snelheid van opname zorgen, maar dat is bij iedereen weer anders. Warme groet!

    • Whooooo….. ik had werkelijk geen idee dat verse dadels er zo uitzagen!!! Bedankt voor het delen. Dit is zeer leerzaam.

  11. Hoi, ik haal soms een doosje verse dadels van 550-600 gram bij de Sahan en die eet ik dan binnen drie dagen op. Dit zijn veel calorieën maar ik geniet er wel van. Vooral in het voorjaar zijn er altijd verse verkrijgbaar en daar moet je van profiteren vind ik. Ik ben echt het type persoon dat soms moet snoepen en dadels zijn daar een perfect alternatief voor. Ik kan het nooit bij één of twee laten, maar moet er gelijk heel veel eten. Ik heb wel de rest van de dag geen honger meer. Maar goed, verder eet ik gezond op de melkchocolade na dan.

  12. Goed informatief stukje, helaas lees ik niets over het onlangs in het nieuws gekomen info over dadels m.b.t. larfjes en wurmpjes die zowel in gedroogde als in verse dadels kunnen zitten. Stop dus nooit zonder te checken een dadel in je mond of cake! Tenzij je een beetje extra vlees toch wel lekker/geen probleem vindt :)

  13. Als naturopaat behandel ik allergieën.
    Een veel voorkomend allergie is de dadelsuiker!
    Bij 1 van mijn patiënten geeft dit een verhoogde gevoeligheid aan de pezen en een vermindering van het zicht.
    Omdat ik dikwijls dadelsuikers als allergeen tegenkom ben ik je artikel gaan opzoeken.
    Bedankt voor de info.

    • Dit heb ik idd vaker gehoord. Ik vind het daarom zo jammer dat er van deze schaduwkanten erg weinig bekend is. Bedankt voor je verhaal, warme groet!

  14. Hoi hoi,

    Ik heb een hekel aan dadels omdat ik via het programma keuringsdienst van waarden geleerd heb dat er dus ook beestjes (kevertjes) in leven en uitwerpeselen in zitten. Sinds ik dat gezien heb hoef ik ze echt niet meer, jakkie!!!! Heb jij dat ook gezien/gehoord?

    • Hai,
      Dat heb ik inderdaad ook gezien. Maar wist je dat dit veel vaker voorkomt? Ook in vele andere zuidvruchten. Dus eigenlijk is het niet zo bijzonder 😉 Mij gaat het vooral om de suikers in dadels. Warme groet!

  15. ik sprek geen nederlandse aber ik mag mich sehr om das titel en de naamen van de vruchten da bin ik ook lernen en veeleicht kan ik etwas van nederlandse te lernen,al is goed de sprak de cultuur de land de volk alle perzoenen sehr sympatische zijnd,ontschulgige mir ,was mijn duits sehr slechte is,aber da habe ik goed gern te lernen! veelen danke!

  16. Hoi, ik koop altijd biologische dadels van “Smaakt!” bij de Jumbo, die zijn wel gedroogd denk ik maar niet gesuikerd…zijn die dan ook slecht, en scheelt het nog als je ze laat wellen en dus met minder dadels aan het benodigde gewicht van het recept komt?

    • helaas blijven de genoemde suikers in mijn artikel voor gedroogde dadels, ongeacht welk merk/soort, gelijk…..
      Warme groet!

  17. Ik koop de verse dadels van Albert Heyn. Elke dag eet ik 3 dadels met geitenkaas en een amandel. Ik moet aankomen in mijn gewicht. Is dit een verstandige keuze? Ook gebruik ik ze voor het laxeren, samen met Lijnzaad/haversmoutcrackers, die ik zelf maak.

  18. Wisten jullie ook dat dadels met bruine puntjes van binnen, dat dit uitwerpselen van wurmpjes zijn, er kunnen zelfs wurmpjes inzitten! Dus daardoor deze ook niet gezond zijn!

    • Wat een onzin. Insecten zitten vol met eiwitten en zijn daarom wel gezond. Bovendien zijn het er erg weinig en proef je ze niet.

      Wel even wat zinnigs uitkramen ipv mensen te misinformeren.

      • Hihi, nou het idee om de beestjes te eten vid ik toch niet zo fijn dus ik snijd ze open voordat ik ze gebruik en als ik die puntjes zie zitten gooi ik ze weg.

        • Heel verstandig, weggooien die hap: ik koop verse dadels bij de Marokkaanse super om de hoek die gaat ze zelf halen. Ook andere groenten en fruit net wat er rijp is in de tuin van zijn familie daar.
          Regelmatig zit er een echt hele grote spin ergens in de winkel, eenmaal bij mij thuis meegereisd tussen de blaadjes die nog aan de sinaasappels zaten ws.

          Maar die zwarte puntjes zijn meestal de eieren van spinnen die dol zijn op het leven in een dadelboom. Altijd dadels wassen en doorsnijden en dan meteen de pit eruit halen dat eet lekker makkelijk.

          Zie je meteen evt beestjes en nee, die eet ik niet op. Verse dadels vielen me een beetje tegen ik heb ze pas één keer gegeten want ik vond ze erg duur en niet echt superlekker. Ze hebben wel lekkerder vers fruit maar als ze ze weer eens hebben toch nog een keer proberen, mss had ik net een portie met weinig smaak of nog niet goed rijp.

          Ik doe gedroogde, niet gesuikerde Medjoul dadels altijd een nachtje weken in de mengbeker in sinaasappelsap of ander sap en gooi er ’s ochtends Turkse yoghurt van 10% vet op, wat kaneel en blauwe bessen, bramen of frambozen of een mengsel van dit soort fruit. Bessen mogen ook en bij AH in de diepvries heel betaalbaar. Dan nog water of sap, flink mixen en je hebt een heerlijk voedzaam drankje vol vitamines!
          Een uitkomst voor mensen zoals ik die door allerlei redenen niet kunnen of willen ontbijten, neem de beker mee en drink het later op de ochtend als je zonder eetlust opstaat. Het zure van het fruit stimuleert je eetlust. Ook kan je het snel klaarmaken en weinig afwas :)

          Veel suiker hmm.. die shake van mij bevat ong. 700-800 cal. maar verder eet ik alleen wat groente, ei en af en toe kaas. Volkorenbrood ook. Al met al krijg ik per dag zo’n 1500 calorien binnen en ben mooi slank BMI is 19 a 20. Als ik een etentje heb of van plan ben die avond lasagne met veel kaas en salade te eten laat ik de dadels en yoghurt weg die dag en hou ik het bij fruit.
          Nooit vitamine of mineralentekort en ben er echt op vooruit gegaan sinds ik zo eet. O ja ook vaak een handje amandelen of walnoten, een lepeltje tahin door geroerbakte groenten en je eet louter superfood en nog lekker zoet ook als je daarvan houdt.
          Ik doe dit al een jaar of 20 en merk het meteen als ik even wat slechter eet.
          Suiker is niet erg als je maar minstens een pond groente en/of fruit per dag binnenkrijgt. Vers, geen fruit uit blik!

  19. Verse dadels verkrijgbaar op de markt. Haagse markt gekocht en heb mijn collegae verrast met verse dadels.
    Ik had pas de tweede keer kennis meegemaakt. Heerlijk
    succes

  20. Wat goed om dit te weten! Ik had er geen flauw idee van dat mejooldadels gedroogd en gesuikerd zijn. Dat is ook nergens op de verpakking te lezen.
    Ik ben heel blij met deze info!
    Dank je wel.

  21. Met recpect.
    Heel veel woorden weinig inhoud. Jammer van de energie. Leer beter schrijven. Wat wilt u eigenlijk zeggen? Eet wat meer dadels zou ik zeggen.

    blake

  22. Dankjewel Monique ! Heel informatief en goed dat ik dit nu weet, ik at te veel dadels maar schrap ze van mijn lijstje. Alleen af en toe een verse.

  23. Dadels zijn zeer gezond. Je moet dan wel een goede v kwaliteit kopen en niet de goedkope.

    • dadels zijn niet ongezond, maar ook niet gezond te noemen. Lees het artikel nog eens goed. Of je nu goede of minder goede kwaliteit hebt heeft geen invloed op voedingswaarde.

      • Een goede kennis vertelde dat ze op advies van haar therapeutisch voet reflectionist 3×3 verse dadels eet en daarbij ook 5 eetl. olijfolie verdeeld over de dag. Haar conditie verbeterd hierdoor en dit is van groot belang voor haar zeer slechte longfunctie.
        Vraagje: bevatten dadels ook vit. D ?
        Dank en groet.

  24. Lariekoek, dadels zijn supergezond. Geen zin/tijd om uitgebreid uit te leggen waarom, maar google er op los en je weet genoeg. Alles in overdaad schaadt, zelfs groente (ooit gehoord van bijv. nitraatvergiftiging. Ik vind het een verkeerde manier van naar voeding kijken, -1 voor u mevrouw!

    • Dag fitguru,
      Dadels zijn niet ongezond en dat suggereer ik ook nergens. Jammer dat je wel commentaar levert, maar geen zin en tijd hebt om je opmerking te motiveren. Google is altijd iedereens grootste vriend, maar vaak staan er ook onjuistheden en onwaarheden op. Ik begrijp, als dadel-gebruikster en groot fan, dat je mijn artikel ervaart als kritiek, maar de feiten liegen er niet om. Dadels zijn rijk aan suikers. Daar valt niets aan te veranderen. Heel veel mensen denken juist dankzij al die rooskleurige verhalen op internet, waarbij vooral de positieve kanten worden belicht, dat dadels knettergezond zijn en het antwoord op suiker In mijn artikel beschrijf ik dat er ook een andere kant is. Ik vind het tevens erg jammer dat je zo negatief reageert ( de laatste woorden van je reactie) want dit kan volgens mij ook anders, wat respectvoller. Warme groet.

      • Beste FitGuru,
        als eens verder kijkt dan je neus lang is en de wijdsverspreide artikelen op het internet GOED leest wat dadels aangaat..
        Dan zie je vaak bij de opsomming van voedingswaarden het gewoon staan.
        per 100gr dadels : 70 tot 80 gr koolhydraten waarvan 60 tot 70 gr suikers ..

        Het staat er gewoon … dus deze dame hier verteld geen lariekoek, ze verteld het gewoon in duidelijke taal.
        Jammer dat u die niet verstaat en meteen conclusies trekt en oordeelt.

        Beter lezen zou ik zeggen en inderdaad niet alles geloven wat er her-en-der geschreven staat, of bent een zo’n 100% wikipedia gelover…??
        Doe eens bron onderzoek …
        kijk bijvoorbeeld eens hier : https://www.puurfiguur.nl/dadels/
        daar is ook een goede bron vermelding…

        • Ze zijn zodanig aan de zoete kant dat het bijna snoep is.
          Dat is wel zo.
          Maar goed , ik neem liever 2 dadels dan 2 ‘zuurtjes’. Verder heb ik de voorkeur voor gedroogde pruimen en/of abrikozen.

          Gedroogde pruimen zijn goed om de botten te versterken.

          Verder snoep ik nauwelijks. Zo kan het dus…

          Il Troppo è nemico del giusto.

          Avangmorri.

  25. Heerlijke dadels bij Vomar of Dekamarkt. Merk: Dulcissima, in een doosje. Komen uit Iran. Beter dan een koekje.

  26. Ik ben het helemaal eens met Fitguru!
    Eet alles met mate. Het gezeur over teveel suikers , gezond of ongezond . Hou er eens over op!
    Geniet lekker van alles. Je geestelijke gezondheid is tenslotte doorslaggevend.
    Dus…..daar horen o.a chocola, appeltaart en dadels bij.
    Al die gezondheidsgoeroes leven op een verkrampte manier. Nogmaals leef en geniet!

  27. Hoi Moniquevandervloed, Harte dank voor deze tip..nam ze als snoepje..
    Warme groet Veroni succes.

  28. Hallo daar, ik vraag me af, of je er duizelig van kan worden. Ik was het 4 dagen en in die 4 dagen was mijn enige verschil met andere dagen….ik at dadels. Kan ik allergisch zijn?

    • Ik durf dat niet te zeggen. Wat je zou kunnern doen is het een dag uitproberen. Krijg je weer duizelingen, raadpleeg dan eens een arts en laat je testen op mogelijke allergische reacties. Succes en warme groet!

  29. Dit is echt belachelijk. Aardappelen bestempelen als superfood en supergezond, terwijl dadels worden weggezet alsof het een chocoladereep is. Terwijl gedroogde dadels barst van de vitaminen en mineralen. De gecultiveerde aardappel die wij eten is eigenlijk vrij leeg

    • Volgens mij sla je in je oordeel erg door. Nergens suggereer ik dat dadels vergelijkbaar zijn aan een reep chocolade. Ik snap je frustraties als ” dadelliefhebber”. Ik ben dit soort uitingen van kritiek dan ook gewend geraakt, soms zijn feiten nu eenmaal niet leuk om te lezen als je er juist zo dol op bent. Maar mijn artikel is onderbouwd geschreven. Betreft de aardappel-vergelijking: aardappelen zijn wel degelijk rijk aan belangrijke en essentiële voedingsstoffen. Dadels bevatten in vergelijking veel minder voedingswaarden. Warme groet.

  30. Nou niet echt. Ik mis een opsomming van alle essentiele vitaminen en mineralen die dadels rijk zijn. Het lijkt wel alleen over suikers te gaan, welke het lichaam overigens ook nodig heeft. Dadels, en dan niet de extreem gecultiveerde uit oa Israel, zijn rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder calcium, ijzer, potassium, vitaminen A, K, B6 en noem het maar op. En wist je dat door deze combinatie de suikers die je binnenkrijgt ook nog eens gedeeltelijk afgebroken wordt? Het is een flinterdun betoog en dient herzien te worden. Ik hoop dat je dit niet persoonlijk opvat.

  31. Beste Monique,

    Bedankt voor het artikel.
    Ik wilde toch even een reactie nalaten, om mijn respect te tonen.
    Er zijn altijd veel mensen die de waarheid niet willen erkennen en daarom in hun onkunde maar van zich af gaan slaan.
    Respect dat je dit artikel dus toch gepost hebt en de reacties zo geduldig beantwoord!

    Groetjes,
    Nicolien

    Ps. Je hoeft niet erg slim te zijn om te begrijpen dat wanneer iets gedroogd wordt het vochtpercentage afneemt en daardoor het percentage suikers toeneemt.
    Zoals dadels dus of rozijnen (gedroogde druiven)
    En denk ook even aan het verschil tussen jonge en oude kaas.
    Daardat oude kaas minder vocht bevat, is deze harder en zouter (ipv zoeter bij de vruchten).
    Dus mensen, als je het er niet mee eens bent, ontken de natuur dan niet.

    • wat ben ik toch blij met mensen zoals jij. Ik wil bij deze MIJN volle respect geven dat je de moeite neemt om dit te melden! Het is inderdaad vechten tegen een bierkaai soms, maar zolang er mensen zijn die mijn artikelen werkelijk lkezen zoals ze gelezen zouden moeten worden, ben ik al meer dan en tevreden en gelukkig mens!

  32. Even terug komen op “heks”
    Heks komt van het Griekse “HEXA”
    en wil zeggen wijze vrouw!
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *