Lucuma

Lucuma is een exotische vrucht die groeit aan bomen in het Andes gebied in Zuid -Amerika. Deze vruchten groeien op grote hoogte, wel 1000 tot 2400 meter, ze kunnen ook erg oud worden. Wel 500 jaar en ook geven ze zo lang de vruchten af. Onder het volk van de Inca’s wordt lucuma als natuurlijke bron voor suiker gebruikt. Het wordt daarom ook wel “Inca’s goud” genoemd. In Chili en Peru wordt het door de plaatselijke bevolking gebruikt als de zoetstof in ijs en andere zoete lekkernijen, nog meer dan bijvoorbeeld aardbeien.

Lucuma is ontzettend gezond. Het is bijzonder rijk aan de vitaminen B1, B2, B3 en B5, kalium, calcium, ijzer, betacaroteen, fosfor, vezels en antioxidanten. De smaak is te omschrijven als lekker zoet en “chocolade-achtig . Lucuma bevat per 100 gram zo’n 85 gram koolhydraten, waarvan 12 gram uit suikers bestaan. Dat is dus echt bijzonder weinig. Ook hier geldt dat het geen specifieke zoete suikersmaak heeft, maar het heeft een betere zoetkracht dan bijvoorbeeld baobab. En daarom kan lucuma goed worden gebruikt ter vervanging voor suiker.

 

Helaas is lucuma nog vrij onbekend in ons land waardoor het nog erg moeilijk verkrijgbaar is. Bovendien is het enkel verkrijgbaar in poedervorm. De beter geselecteerde gezondheidswinkels hebben het in hun assortiment. Je kunt lucuma gebruiken ter vervanging voor suiker en cacaopoeder. Het wordt meest verwerkt in smoothies, door baksels, door ijs en andere nagerechten. Nadeel heeft het ook: het is enorm prijzig.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *