Power pizza

Pizza…ik ben er dol op. Ik maak ze altijd zelf, want van de kant-en-klare meuk wordt ik niet vrolijk, en bovendien zijn ze zelf gemaakt 10 x lekkerder. Dit keer heb ik een zeer bijzondere pizza bedacht. Niet allen de bodem is erg bijzonder, ook de topping is anders dan anders. Dankzij de vele bruikbare voedingsstoffen kun je deze pizza gerust ee power-pizza noemen. Het is een geweldige bron van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Zeker na het sporten, of voor menen die wel wat extra’s kunnen gebruiken, is deze pizza een ideale aanvulling.

De bodem is licht knapperig. Het is geen super-krokante bodem als je wellicht gewend bent, maar niet minder lekker. Ik heb gebruik gemaakt van mijn eigen bedachte superfood-meelmix.

 

De kracht van deze “ superfood-mix” zoals ik hem noem, zit hem in de veelzijdigheid. Omdat er diverse vetten, eiwitten en vezels in zitten, geeft de meel een goede binding, waardoor het in principe niet nodig is om een binder toe te voegen ( eieren) Met wat vocht bindt de meel direct. Het heeft ook betrekkelijk weinig vocht nodig. Het heeft dankzij de noten, zaden, pitten en gierst een enorm hoge voedingswaarde. Er is helemaal niets uit getrokken, wat bijvoorbeeld bij bloem wel het geval is. Qua investering kost het wat maar niet schrikbarend veel omdat ik twee vrij goedkope noot-soorten heb gebruikt. Dit houdt de aanschaf prijs in totaliteit laag. Je kunt de meel (goed afgesloten op een koele donkere plek ) lang bewaren en voor heel veel doeleinden gebruiken. Ok, wat moet je aanschaffen voor deze meel?
  • 500 gram bruine amandelen
  • 500 gram para noten
  • 500 gram pompoenpitten
  • 500 gram zonnebloempitten
  • 250 gram lijnzaad
  • 250 gram chiazaad
  • 750 gram gierst
Dit maal je apart fijn in de blender. Gooi alles vervolgens in een grote bewaardoos en meng alles door elkaar. Dit meel kun je zowel rauw als om te bakken gebruiken wat voor de RAW FOODIES ook interessant is. Het barst van de voedingswaarden, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen , omega vetzuren en vezels. Dit meel is zo stabiel en vast, dat een beetje water toevoegen volstaat om een deegbal te verkrijgen. Daar kun je al meteen de lekkerste knapperige koekjes mee bakken.
Verder heeft deze pizza een bijzondere topping, gemaakt van o.a zoete aardappel. KLIK HIER om naar het recept te gaan. 

Dit heb je nodig:

Voor de bodem

  • 400 gram superfood-meelmix ( zie toelichting hierboven)
  • een vers ei
  • twee eetlepels MO’S FINEST CHEEZY MIX
  • 150 ml water

Voor de topping

  • drie eieren los geklopt
  • twee gekookte tomaten in stukjes gesneden
  • 125 gram biologische tomatenpuree
  • 150 gram geitenkaas ( liefst een spread, maar kaas kan ook , in stukjes gesneden)
  • vegan topping ( KLIK HIER voor het recept )

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185*C. Bekleed een ronde bakplaat ( pizza plaat ) of ronde platte bakvorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de boden in een kom stevig door elkaar tot een homogene massa. Stort op de plaat en smeer zo dun mogelijk uit. Hoe dunner je dit uitsmeert, hoe knapperiger de boden zal worden. Bak in het midden van de oven de bodem in ongeveer 25 minuten gaar.

Bak ondertussen een omelet van de drie losgeklopte eieren. Haal de bodem uit de oven en besmeer de bodem met de tomatenpuree. Bestrooi deze laag met wat van de vegan topping. Leg de omelet erop, en verdeel de rest van de topping , de stukjes geitenkaas en de tomaten stukjes over de omelet. Schuif de pizza terug in de oven en bak deze af, tot de kaas volledig is gesmolten.

Je kunt, als je wenst, de pizza nog wat bestrooien met Keltisch zeezout en / of andere lekkere kruiden en specerijen!

 

 

 

 

 

Een reactie op “Power pizza

  1. Mijn jou site gevonden ziet er allemaal zo goed uit vanmorgen eerst alles gelezen over de pompoenen reuze interessant en morgen ga ik daar zeker wat mee doen
    Nu zie ik je pizza ben daar ook heel erg voor in,maar wat is MO’S FINEST CHEEZY MIX geen idee mijn dank!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *