Vegan topping…lekker op alles!

Wat maakt alles zo’n beetje lekker? Juist. Smaakmakers / versterkers. Vandaar ze in bijna elk bewerkt product zitten. De koplopers op gebied van smaakmakers zijn suiker, vet en zout. Daarnaast kunnen we heel veel verschillende smaakmakers inzetten om iets in smaak te verfijnen of juist op te halen. Kruiden en specerijen, maar ook kunstmatig in elkaar geknutselde smaakversterkers als gist extract ( MSG ) komen we in ontzettend veel geproduceerd voedsel tegen. Dit zijn niet al te gezonde smaakmakers. Gelukkig kun je met verse en pure, onbewerkte  kruiden en specerijen  al een eind uit de voeten, maar sommige gerechten vragen soms om nét dat beetje meer. Daarom zijn er TOPPINGS bedacht.

Toppings zijn mixen van vele smaakmakers bij elkaar die een gerecht een ware smaak-explosie kan geven. Denk aan pizza’s. Zonder topping zouden pizza’s een stuk minder lekker smaken. Zeker hartige gerechten hebben vaak een topping nodig om iets echt lekker te maken. Toppings ( ook wel seasonings) kunnen we kant en klaar kopen in de meeste supermarkten, in heel veel verschillende samenstellingen. Helaas bevatten deze toppings naast extreem veel zout meestal ook dierlijke ingrediënten, zoals melkpoeders, en ei-poeders. Dit maakt de meeste toppings voor veganisten ongeschikt. Natuurlijk kun je met verschillende kruiden en specerijen ook al aardig uit de voeten, maar om zo’n lekkere unieke topping-smaak te krijgen….dat vraagt toch om een echte topping.

Ik bedacht daarom een veganistische topping, die je zelf onwijs eenvoudig in elkaar flanst.Deze topping smaakt overal goed bij. Op pizza, op toast, op brood, maar ook over talloze flauwe / smaakloze gerechten. Een echte alles-kunnen! En je maakt hem zo:

Dit heb je nodig:

  • een kleine zoete aardappel, in de schil
  • drie eetlepels fenegriek
  • een flinke snuf Keltisch zeezout
  • twee eetlepels paprikapoeder
  • een eetlepel kerriepoeder
  • een snufje chilli peper
  • een koffiekopje edelgist

Begin met de basis, en dat is de zoete aardappel. Die rasp je rauw fijn. Doordat je de aardappel rauw en intact houdt, profiteer je dubbel zoveel van het resistente zetmeel . En daar worden je darmen echt heel erg blij van. Roer hier de andere ingrediënten door. Klaar is je veganistische topping.

Bewaar de topping in een afgeslote glazen potje in de koelkast ( liefst in de deur) Daar kun je de topping zeker wekenlang goed houden. Sterker: hoe langer de topping ” rijpt” , hoe meer smaak er vrij komt. De topping is te gebruiken:

  • in soepen en sauzen
  • over pizza en Quiche
  • over talloze gerechten
  • door de rijst
  • als smaakmaker in koekjes ( baksels )
  • over toast
  • door groente smoothies
  • door een veganistische omelet 
  • als bouillon

Geniet ervan! 

 

 

5 Reacties op “Vegan topping…lekker op alles!

  1. Hallo Monique,

    Bedoel je 3 eetlepels gemalen of hele fenegriek?

    Met vriendelijke groet,
    Willy

  2. Ohhh…Pérfect!!
    Mijn dank is weer groot, Monique, voor alwéér zo’n heerlijk recept…
    Daarbij heb ik je (via de website) inmiddels leren kennen als een heel sympathiek iemand en buitengewoon creatief. Een duizendpootje, mag ik wel zeggen, of m.a.w.: een topper!! Ik blijf je trouw volgen, hoor! : )

  3. Dag Monique,
    Ik heb net de topping gemaakt. Omdat ik niet helemaal zeker was hoe klein een kleine zoete aardappel is heb ik voor de zekerheid alle overige ingrediënten gehalveerd en de Fenegriek zelfs een derde genomen.
    Maar ik heb niet de indruk dat mijn verhoudingen goed zijn want ik zou dit qua smaak niet over mijn pizza strooien.
    Mijn vraag is nu is jouw eetlepel 15 ml en is jouw kopje 125 ml?
    Want daar ben ik vanuit gegaan. Ik ben benieuwd want ik ben gek op veganistische toppings en deze leek me heel lekker

    Groetjes,
    Jill

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *