Fenegriek

Ik ben er echt dol op : fenegriek. Het heeft een zeer uitgesproken smaak, waardoor het best een unieke smaak is te noemen onder alle andere zaden. Het is een beetje raar, dat wij er in Nederland niet zo warm voor lijken te lopen, want in vele andere landen is fenegriek razend populair. Ik hoop met dit artikel ook de stijfkoppige Hollanders warm te krijgen voor dit geweldige zaadje, want naast lekker is het ook nog eens ontzettend voedzaam.

wat is fenegriek ?

Fenegriek is een plant wat afstamt van de vlinderbloem-familie. Dit keukenkruid kent vele toepassingen in erg veel buitenlandse keukens. In Nederland is het kruid nog relatief onbekend. Van fenegriek worden de zaden en bladeren gebruikt. Deze worden zowel vers als gedroogd gebruikt. In diverse toko’s kun je verse fenegriek kopen. Veel mensen vinden fenegriek erg naar hooi ruiken en een kruidige milde smaak geven. Het zaad van fenegriek wordt ook vaak gebruikt als kiemzaad om kiemgroente op te kweken. Veel bio winkels verkopen deze zaadjes voor deze doeleinden.

 

Gezond

Fenegriek is ontzettend gezond: het is bijvoorbeeld zeer rijk aan koper en ijzer. Ook kan het ontsteking werend werken, en mede door de aanwezigheid van saponine en coumarinen aderproblemen voorkomen. Fenegriek wordt ook wel ingezet in capsule vorm bij mensen die ondanks een gezonde voeding niet aankomen. Fenegriek ondersteunt gewichtstoename. Fenegriek wordt veelal als toevoeging gebruikt in kruidenmixen (kant en klaar) en in de keuken ook verwerkt in curry’s.  De ADH is een halve theelepel. De zaden van fenegriek bevatten een aantal interessante slijmstoffen. Vooral de galactomannaan (een combinatie van de essentiële suikers galactose, mannose en een beetje xylose) Maar ook de fyto-oestrogenen erin zijn vrij goed onderzocht. Fenegriek remt de cholesterol opname vanuit de darm, stimuleert de aanmaak van galzuren waardoor het cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd naar de ontlasting.

IMG_4316

Wat kun je er allemaal mee ?

Fenegriek kun je het beste biologisch als zaad kopen. Je kunt het dan zelf kneuzen in de vijzel, of fijn malen tot poeder in de blender . Ze worden regelmatig gebruikt om te kiemen, de zaden worden dan 12 uur geweekt en dan in een kiem-bak gelegd. In de supermarkten kun je inmiddels ook vrij goed fenegriek zaden vinden, echter zijn deze  meestal NIET biologisch, wat zegt dat het nog wel bestrijdingsmiddelen kan bevatten. Kies daarom liefst voor biologische fenegriekzaden. De smaak van fenegriek wordt nogal eens verschillend gevonden, maar de meesten geven het een bouillon achtige smaak en een licht hartige kaassmaak. Daarom is fenegriek zeer interessant voor mensen de om welke reden ook, geen kaas willen of kunnen consumeren. Fenegriek geeft een vrij hartige nasmaak. Wat kun je er naast kiemen nog meer mee ?

 

  • als smaakmaker / verrijker over en door gerechten. Je kunt de zaden kneuzen in de vijzel, maar ook in de blender tot poeder vermalen om verder te gebruiken ter garnering.
  • over en door curry-gerechten. In de Aziatische landen wordt fenegriek veel door gerechten gebruikt waaronder vele curry’s, vanwege de lekkere hartige smaak. Week de zaden wel vooraf, gebruik ze NOOIT zo rauw, je bijt anders je tanden erop kapot
  • als thee. Vul een theebuiltje met wat fenegriek zaden, en laat dit even in kokend water trekken.
  • omdat het een smaak heeft wat neigt naar kaas, kun je er talloze lekkere recepten mee bedenken ter vervanging voor kaas. Zoals de ouderwetse ” stink ” strooikaas, KLIK HIER om te lezen hoe je dat maakt 

 

Waar kan ik het kopen ?

Zoals eerder verteld, kun je het beste gaan voor 100% gecertificeerde biologische zaden. Dit is belangrijk, omdat kruiden & specerijen wereldwijd behoren tot de meest bespoten voedingsmiddelen. Er kunnen op niet-biologische zaden dus aardig wat bestrijdingsmiddelen resten achterblijven.  De fenegriek zaden die we zelf vers en direct afvullen bij Puur & fit zijn 100% vrij van chemische meststoffen, pesticiden en herbiciden en is afkomstig van 100% biologische gecertificeerde teelt. Hierdoor kunnen wij de kwaliteit, maar ook juist die voedingswaarde waarborgen. Omdat wij zelf afvullen, koop je het ook nog eens bij ons meest voordelig in ; je betaalt voor 200 gram hele zaden € 2,95 !! KLIK HIER om te bestellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *