Frambozen

Heerlijk, al dat blozende zomerfruit zodra de zomerperiode weer zijn intrede doet! Frambozen zijn een goede tweede op de lijst van meest populaire zomerfruit, het verslaat net de aardbei niet. Maar daarom niet minder lekker en gezond!

 

WAT ZIJN FRAMBOZEN?

De framboos is een plant uit de rozenfamilie. Het is een van nature voorkomende plant in geheel Europa die op open plekken in bossen en langs bosranden voorkomt. Al sinds de middeleeuwen worden frambozen gebruikt als bron van voedsel.
De ( heester) plant bezit stengels die tot twee meter lang kunnen worden. Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij zomer-frambozen dragen enkel twee-jarige stengels vruchten, waarna deze afsterven. Bij de herfst-frambozen ligt dit anders. Daar dragen de toppen van de een-jarige scheuten de vruchten.
Als je een framboos nader bestudeert, zie je dat het bestaat uit talloze kleine vruchtjes. Dit wordt een verzamelsteenvrucht genoemd.
Van de plant eten we enkel de vruchtjes en de bladeren, de vruchtjes bezitten een heerlijk zoete smaak. De zoetkracht is afhankelijk van de kleuren. Geel gekleurde frambozen zijn een stuk zuurder dan donkerrode. Van de bladeren ( gedroogd) wordt thee getrokken.

GEZOND?

Absoluut.
Naast aardig wat vitaminen, mineralen en vezels bevatten ze ook erg veel vitamine C en antioxidanten, zelfs nog meer dan broccoli, tomaat en kiwi! Dit heeft de framboos vermoedelijk te danken aan het stofje ellagitannines, maar de positieve invloed hiervan is nog niet bewezen. Ook frambozen hebben net als andere vruchten een zeer lage pH-waarde, variërend van 3,0 tot 3,65.
Qua suikers bevatten ze gemiddeld 8,15%, bestaande uit glucose, fructose en sacharose in ongeveer gelijke hoeveelheden. Ze zijn ook aardig rijk aan kalium.

IMG_4176

GEBRUIK, BEWAREN

Net als ander zomerfruit zijn frambozen behoorlijk kwetsbaar. Vervoer ze dan ook altijd met erg veel zorg. Frambozen moeten er vers, mooi rood/ blozend en droog uitzien. Controleer ze op donkere kneus-plekken.
Bewaar frambozen ongewassen liefst in de koelkast, op een koele plaats kan ook. Haal ze uit hun verpakking en leg ze verspreid op een bord, zo blijven ze zeker 3-4 dagen houdbaar. Invriezen kan ook: leg ze op een plaat bekleed met een vel bakpapier, en zorg dat ze niet op elkaar liggen.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Vers uit het vuistje, als “ diepvries-snoepjes” direct uit de vriezer, door frisse salades, in en op taart en gebak, of maak er lekkere limonade van. Er wordt ook erg veel jam gemaakt van frambozen.

fruitmixjam een

Heerlijk als jam/compote
Het is niet noodzakelijk om frambozen voor consumptie te wassen, dit geeft enkel kneuzingen en bovendien een snotterige bak frambozen. Verwijder enkel de eventuele steeltjes en bladeren.

 

IMG_8140

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *