Alles op smaak met…ui schilletjes!

We gooien ze altijd weg, pellen het zo ver mogelijk van de uien af. Maar wist je, dat je daarmee de meeste smaak weggooit? Maar nog opmerkelijker is, dat vele studies hebben uitgewezen, dat uischillen bomvol antioxidanten zit, ZELFS MEER dan de ui zelf! Uischillen zijn zeer gezond voor de algehele gezondheid.

De schil van de ui  is hoog in een potent pigment bekend als quercetine, wat verstopping van de slagaders verhindert en hoge bloeddruk vermindert, het heeft krachtige kalmerende eigenschappen, en behandelt slapeloosheid. Bovendien heeft het krachtige antibacteriële, anti-oxidante, kanker en schimmelwerende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat de schil rijk is aan onoplosbare vezels, die een goede peristaltische beweging van de dikke darm ondersteunt.Bovendien elimineren de onoplosbare vezels de geaccumuleerde gifstoffen uit de darmen, regelt het de pH-waarde, en voorkomt de vorming van kankercellen.

De opname van de schil van de ui in de voeding kan mogelijk het risico verlagen op:

– type 2 diabetes
– hart-en vaatziekten
– gastro-intestinale problemen
– zwaarlijvigheid
– darmkanker

Uischillen wordt echter afgeraden voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Kruiden en specerijen kunnen wat klachten geven. Beter dus, om het eventjes niet te eten.

SAM_2820

Ui schilletjes zijn heerlijk van smaak. Ze kunnen dan ook alle gerechten meer smaak geven. En je kunt er bouillon  of thee van trekken. Bewaar dus voortaan de schillen.Als je er voldoende bijeen hebt gespaard kun je er een heerlijke smaakversterker/bouillonpoeder van maken. Dit poeder kun je bijvoorbeeld ook door een smoothie verwerken. Ik bedacht een heerlijk receptje om al je gerechten meer pit en gezondheid te geven, maar je kunt de poeder ook in heet water laten oplossen en dit als versterkend drankje tussendoor drinken.

Je hoeft de ui schilletjes niet te wassen. Je kunt ze het beste opsparen in een pot. Dan drogen ze vanzelf, en kun je ze zelfs al met de hand fijn malen. Kies het liefst voor biologische uien. Het voordeel is dat deze helemaal niet zoveel duurder zijn dan niet-biologische uien. In de supermarkt heb je al een netje biologische uien voor gemiddeld een euro. Biologische uien zijn niet bespoten.

Dit heb je nodig:

 • ui schillen ( ongeveer een zak vol, minder kan ook)
 • twee eetlepels gedroogde bami/nasigroenten ( ik droog deze zelf, maar je kunt ze ook kopen in de biowinkel)
 • een eetlepel kerrie masala

Zo maak je het:

 

Doe alles in een ( liefst HS) blender en vermaal tot een poeder.

SAM_2817

Gooi over in een glazen, goed afsluitbaar potje en bewaar op een droge, koele plek.

SAM_2821

Je kunt deze smaakmaker overal door verwerken. Wil je meer informatie? KLIK HIER

8 Reacties op “Alles op smaak met…ui schilletjes!

  • nee hoor, dat is niet nodig. Spaar ze op en ondertussen drogen ze. Dan fijn malen. Ik adviseer altijd wel om bio uitjes te gebruiken, deze zijn niet duur.

 1. wauw dit zou ik nou nooit bedacht hebben!!
  zijn zowel de rode als witte uien even gezond als smaakvol?
  dank je voor de info.

 2. Hai Monique, leuke tip! Thanks. Is het evt. te mengen met schilletjes van de bio knoflook?

 3. Ik ben 17 jaarven heb mijn hele gezicht met veel acne dat niet weg wil.
  Heb de dermatolog bezocht. Die wilde anticonceptie en nog een andere middel voorschijven die veel bijwerking geeft en ook tevens slecht was voor de lever.
  Ik heb het advies niet gevolgd
  Wil je mij a.u.b.adviseren
  Met Dank
  Koeki

  n

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *