Alles over nootmuskaat
Geplaatst op september 15 2024 door Monique van der Vloed
1 Reactie
Ik ben dol op kruiden en specerijen. Ik maak iedere dag wel gebruik van een paar verse , vers gedroogde en biologische kruiden en specerijen. Het maakt voedsel net even wat smaakvoller, maar vooral gezonder. Wist je, dat kruiden en specerijen behoren tot één van de allergezondste bronnen voor de mens? Genoeg reden dus, om het dagelijks in je voedingspatroon te verwerken. Er zijn er heel veel, waardoor er voldoende te kiezen valt. In dit artikel ga ik het hebben over een zeer populaire specerij: NOOTMUSKAAT. Wat is het, en hoe gezond is het?
WAT IS NOOTMUSKAAT?
Nootmuskaat is het zaad van de muskaat-boom. Deze boom levert twee verschillende soorten specerijen: nootmuskaat en foelie. Nootmuskaat is het zaad van de boom, en foelie wordt gemaakt van de vliesachtige omhulsels van het zaad wat in de vruchten van de muskaatboom bevindt. Qua smaak komen ze dicht bij elkaar, toch is nootmuskaat een stukje zoeter dan foelie. Alhoewel ze NOOT-muskaat worden genoemd, zijn het geen noten. Ze hebben wel de vorm, waardoor ze de naam hebben gekregen, maar mensen met een noten-allergie kunnen nootmuskaat dus gewoon gebruiken.
ZEER GEZOND
Dit balletje heeft ontzettend veel gezonde voordelen voor de mens in huis. Het bevat o.a erg veel vezels, vitaminen en mineralen, maar is in het bijzonder erg rijk aan fytonutriënten. Het bevat aardig wat vitamine B1 , B3 , B6 en B9, en bevat behoorlijk wat essentiële mineralen als koper, mangaan,. Kalium, magnesium, zink, ijzer en calcium. Nootmuskaat wordt ook gezien als een natuurlijk afrodisiacum. Het bevat vele medicinale werkingen, al zijn lang niet alle claims wetenschappelijk onderbouwd. Vroeger werd nootmuskaat bijvoorbeeld ingezet om goed / beter te kunnen slapen. Het werd in warme melk toegepast. Door de magnesium in nootmuskaat ontspanden we meer waardoor inslapen makkelijker werd, en werd dankzij de vrijkoping van serotonine deze omgezet in melatonine, wat een goede nachtrust stimuleert. Verdere gezonde voordelen die veel worden genoemd zijn:
– goed voor de concentratie
– werkt goed bij een slechte adem
– bevordert het oplossen van nierstenen
– gunstig bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam
– gunstig effect op het immuunsysteem
– gunstig effect op het spijsvertering-systeem
– kan verlichting geven bij luchtweg-aandoeningen
– werkt bij tand/ tandvleesproblemen ( dankzij het stofje euganol, wat we ook in kruidnagel tegenkomen )
NADELEN
Nootmuskaat heeft ook nadelige kanten. Nootmuskaat bevat het fyto-nutriënt MYRISTICINE. Dit kan, in grotere hoeveelheden, giftig zijn. De stof wordt in ons lichaam omgezet naar MMDA. We spreken dan wel over een zeer grote hoeveelheid in één keer ingenomen, wat gelukkig bijna niet haalbaar is, omdat dit vreselijk vies smaakt. De stof kan o.a zorgen voor hallucinaties, waardoor het ook in de wereld van verdovende middelen illegaal wordt toegepast als “ trip-middel”. Dit is absoluut af te raden omdat het gevaarlijke vormen aan kan nemen er veel nare bijwerkingen zijn. Bij volwassenen leidt een inname van amper 5 gram of meer al tot duidelijke klinische symptomen als braken, buikkrampen / pijnen, duizeligheid, onrust, hartkloppingen, droge mond, moeite met plassen, paniek-aanvallen, en bewustzijnsveranderingen. Myristicine staat dan ook geboekt als een sterk hallucinogeen. Gelukkig komt een dodelijke afloop zelden voor, in de literatuur zijn slechts een paar dodelijke gevallen van nootmuskaat-vergiftiging gerapporteerd. Waarvan een 8-jarig jongetje wat drie volle eetlepels nootmuskaat at( 15 gram ) Hoe lichter je bent, hoe gevaarlijker de geraspte noot is. Iemand van ongeveer 70 kilogram kan tot zo’n 39-59 gram nootmuskaat gebruiken terwijl iemand met een lager lichaamsgewicht de gevarenzone hiermee ver betreedt.
Nu is een beetje vers geraspte nootmuskaat of een klein theelepeltje nootmuskaat-poeder geen ramp. Dit levert geen directe gevaren op. Maar onderschat het niet, want “ uitschieten” kan wel mogelijk klachten zoals hierboven vermeld, geven. Het wordt om te beginnen aangeraden geen poedervorm te gebruiken, maar de noot ( balletjes ) die je zelf kunt raspen. Er zijn speciale nootmuskaat-raspen verkrijgbaar, deze zijn zeker aan te raden, omdat deze hele kleine gaatjes bezit waardoor de rasp niet met te grote hoeveelheden tegelijk op het object terechtkomt. Gebruik je liever poeder, zorg dan voor een kruiden-strooier met zeer verfijnde gaatjes.
Ga in ieder geval VERSTANDIG om met nootmuskaat. Er zijn een aantal bronnen op internet vindbaar die nootmuskaat koppelen aan reinigende ( detox) eigenschappen, naast dat dit nooit wetenschappelijk is bewezen, is het ook risicovol. Gebruik per dag niet meer dan gemiddeld een kwart theelepeltje ( liefst minder ) nootmuskaat, en consumeer het niet in pure vorm, verwerk het over / in / op je voeding. Het voordeel van nootmuskaat is dat het een zeer krachtige specerij betreft, waar je algemeen gezien heel weinig van nodig hebt om smaak te verkrijgen. Bottom-line: gebruik nooit meer dan een afgestreken theelepel, deze grens kun je in gedachten houden. In sommige restaurants kun je verse nootmuskaat per lepel opscheppen, doe dit liever niet of bestrooi hooguit een snufje wat je tussen je vingers over je voeding strooit. Er zijn vrij veel verhalen bekend, waar restaurant-bezoekers onschuldig gebruik maakten van de specerij, maar later veel bijwerkingen ervoeren. Pas daar dus een beetje mee op.
WAAR GEBRUIK JE HET VOOR?
In de Nederlandse keuken wordt nootmuskaat voornamelijk gebruikt over bijvoorbeeld boontjes, bloemkool en spruiten. Mijn moeder deed dit ook altijd. Het zorgt ervoor dat de bittere smaken in bepaalde groenten en koolsoorten wordt gedempt. Het wordt na het koken / bereiden over de groenten gestrooid om de smaak zo het beste tot zijn recht te lasten komen. Voeg je het iets eerder toe, kan het een bittere smaak geven.
Wereldwijd heeft nootmuskaat vele toevoegingen in allerlei zoete en hartige gerechten. Nootmuskaat is ook vaak onderdeel van diverse kruidenmengsels, als speculaas / taai / koekkruiden.
WAAR KOOP JE HET?
Net als met vele andere kruiden en specerijen is het meest verstandig om nootmuskaat biologisch in te kopen. Dit, om de vele bestrijdingsmiddelen te ontlopen. In biowinkels zijn tevens ook balletjes verse nootmuskaat verkrijgbaar. Je kunt ook on line bestellen. Pas een beetje op met het kopen van kruiden en specerijen in toko’s, deze kunnen behoorlijk bevuild zijn door massa-producties vanuit de gehele wereld. Ik heb het daarom ook in de meest puurste biologisch gecertificeerde vormen bij puur & fit binnen gebracht zodat jullie er niet naar hoeven te zoeken.
KLIK HIER om de gemalen nootmuskaat te bestellen.
DE NOOTMUSKAAR RASP
ik had het eerder over de verse balletjes nootmuskaat, die je moet raspen om er poeder vanaf te halen. Daar heb je dus een goede rasp voor nodig er bestaan speciale nootmuskaat raspen, die speciaal zijn ontwikkeld om de nootmuskaat balletjes goed en verfijnd te kunnen raspen. Veel mensen gebruiken gewone raspen maar dat geeft zeker geen echt goed verfijnd poeder. Ze zijn gelukkig niet zo duur in aanschaf. De echt goede zijn geheel van RVS en hebben een opvang bakje voor het poeder direct op te vangen. Ik vond een erg fijne, die ik ook meteen binnen zette bij puur & fit. KLIK HIER om deze te bestellen.
Toevallig deze site gevonden tijdens het zoeken naar info over nootmuskaat.