Arla Skyr drink…..en weer verder?

Afgelopen dagen stuitte ik steeds op een reclamespot van Arla. Dit keer zetten ze een nieuw drankje in de spotlights : Arla Skyr drinkyoghurt. Vorig jaar lanceerde Arla al de yoghurt. Je kunt het review lezen door hier te klikken. In de desbetreffende reclamespot wordt de nadruk gelegd op het hoge eiwit gehalte in het flesje. “ ..Dan kan je lekker even door” luidt de slogan. Is dit zo? Of gaat dit weer om een ordinaire marketingtruc waarbij eiwitten dit keer de pisang zijn om te worden misbruikt?

img_0166

WAT IS HET?

Arla skyr drinkyoghurt is een variant op de bestaande skyr yoghurts, waar je in mijn review alles over kunt lezen. Het zit in  een plastic flesje ( BPA VRIJ?????) en er is naast yoghurt-culturen ook fruit aan toegevoegd. Maar niet alleen dat, ook suiker en maïszetmeel….

img_0164

Maïszetmeel wordt gebruikt in de voedselindustrie als verdikkingsmiddel. Als we werkelijk spreken van een goede aangezuurde yoghurt, dan kunnen we spreken over een gezond micro-organisme ( cultuur) waardoor de yoghurt niet alleen zijn bekende zure smaak verkrijgt maar ook de dikte. Zit er maïszetmeel bij, dan wordt de dikte versterkt. En is er waarschijnlijk zeer weinig tot een spoortje aan culturen aanwezig, net voldoende om de magere melk om te zetten. Dit doet voor de darmflora eigenlijk niets. 

img_0167

Daar houdt het marketing-verhaaltje van Arla niet op. Het belooft, dat het flink wat eiwitten bevat. En dat we deze goed kunnen gebruiken voor energie. Dit wordt in de reclamespot ook duidelijk naar voren gebracht. We zien een IJslandse dame lurken in de sneeuw en bergen aan zo’n flesje en nadat ze in het Ijslands zegt “ ik kan weer door!” stapt ze vol nieuwe energie de sneeuw weer in. 

Het klopt, dat eiwiteen goede bouwstenen zijn, maar dat maakt dit drankje absoluut geen toverdrank. Sterker: in een goedkoop potje magere biologische yoghurt zit MEER eiwitten dan in dit flesje

img_0165

In het flesje Arla zit per 100 ml zo’n zes gram eiwitten. In het potje kwark naast het flesje vinden we echter per 100 gram 7,5 gram eiwitten. Significant verschil. Daarnaast bevat het Arla drankje een lading onnodige suikers. Per 100 ml klok je 8,5 gram suikers mee. Terwijl je met 100 gram kwark 3,5 gram suikers binnen krijgt via melksuikers. Arla heeft gewoon keihard suiker toegevoegd. 

Bottom line: Arla probeert weer eens een slimme marketingtruc op ons uit. Als je extra eiwitten wilt innemen, doe dit dan niet via deze onzin, maar koop gewoon een goedkoop potje kwark. Of yoghurt. Deze leveren beiden veel meer eiwitten, en je bent ook veel goedkoper uit. Een flesje kost je gemiddeld 1,30. Een potje kwark nog geen 80 cent.  Daarnaast bespaar je flink op onnodige suiker. Lekker laten staan dus, deze Arla-meuk. 

2 Reacties op “Arla Skyr drink…..en weer verder?

  1. Best lekker , jammer van de hoeveelheid suiker , ik maak mijn laatste Flesjes op , en dan stoppen we ermee !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *