Biodynamische roomboterkoek ( glutenvrij)

Ik werk ” van nature” ( šŸ˜‰ ) koemelk/lactosevrij. Maar zo nu en dan maak ik eens een uitstapje om ook anderen een plezier te kunnen doen. Mensen die, net zoals ik, wel biodynamische zuivel genieten bijvoorbeeld, of wel gewoon roomboter eten.

SAM_2851-1200x800

Ik koop zo eens in de twee maanden een pakje biodynamische roomboter. Omdat dit sowieso al vrij prijzig is ( circa drie euro voor 250 gram) zie ik dit als een verwennerij en een luxe. En juist omdat ik het niet zo vaak geniet, blijft het bijzonder en super-lekker als je het na een poosje weer eet. Ik maak er meestal iets lekkers van voor mezelf en vaak mondt dit zich uit tot dit simpele, maar oh-zo-lekkere roomboterkoekrecept. Het bevat onwijs weinig ingrediĆ«nten waardoor je de balans van het dure pakje roomboter goed houdt. Ik adviseer je echt om biodynamische roomboter te gebruiken. Meer over het waarom kun je lezen door hier te klikkenĀ Natuurlijk kun je ook biologische of gewone roomboter gebruiken maar dit doet de smaak tekort.Ā  Biodynamische roomboter smaakt zoveel meer romiger, en authentieker. Het smaakt echt naar hoe roomboter HOORT te smaken. Gun jezelf deze luxe zo nu en dan, net als ik doe. Dit recept bevat geen gluten, en geen suiker en vervelende kunstmatige E nummers. Dankzij het gebruik van havermoutmeel ( dit is havermout wat je in de blender tot meel vermaalt) is de roomboterkoek erg gezond. Hou het, vanwege de verzadigde vetten uit de roomboter, op een klein stukje per dag en hou verder ook rekening met de rest van je vet-inname op de dag. Op deze manier blijft het een gezonde lekkernij.

IMG_0287

Dit heb je nodig:

  • 250 gram biodynamische roomboter op kamertemperatuur gebracht
  • drie flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een half theelepeltje vanille bourbon
  • 400 gram havermoutmeel
  • warm water

IMG_0289

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een ronde ( liefst boterkoek) vorm in met roomboter. Kneed alle ingrediƫnten in een kom stevig door elkaar en voeg een heel klein beetje water toe om de massa steviger te maken. Pas op dat je niet teveel toevoegt, het moet een stevige deegbal worden. Druk het deeg met je handpalmen uit in de vorm en vorm er een mooie platte koek van.

IMG_0291

Je kunt als je wenst, een leuk ruitjesmotief in de koek maken door met een mesje strepen te trakken in het deeg. Bak de roomboterkoek in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten. Laat de koek vervolgens langere tijd goed afkoelen, hij moet hard worden.

IMG_0290

Lekker met een laagje greensweet-stevia ICING poedersuiker!

IMG_0292