Biologisch, niet-biologisch….zijn er smaakverschillen?
Over de pesticiden/bestrijdingsmiddelen op ons groente en fruit zijn we het allemaal wel zo’n beetje eens. Dit kan sowieso minder of liever helemaal niet. Als we graag zonder bestrijdingsmiddelen willen eten, komen we uit op biologisch voedsel. Alhoewel ook in deze wereld veel wordt gesjoemeld, kunnen we daar het meest van uitgaan, dat deze vrij zijn van pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Wettelijk mag een product pas biologisch worden genoemd als deze NIET zijn bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest.
Bestrijdingsmiddelen kunnen een invloed hebben op de smaak van een groente of fruitsoort. Dit is sterk afhankelijk van het soort, en hoe de doorlaatbaarheid is van de schil, een blad of een stronk. Helaas dringen bestrijdingsmiddelen altijd door in een groente en/of vrucht. Als er vrij veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij bananen, kan het op lange termijn gezondheidsklachten geven als men per dag veel bananen consumeert. Lees meer over bananen en pesticiden, door naar het artikel te gaan.
Veel mensen zijn overtuigd dat biologisch veel beter smaakt. Niet alleen omdat het vrij is van bestrijdingsmiddelen, maar ook de echte natuurlijke smaken zijn beter te proeven, de kleuren zijn dieper, de structuur is anders, en ook kunnen biologische groente en fruit andere vormen hebben vanwege een meer natuurlijke groei.
Maar er zijn ook mensen, die dit maar onzin vinden. Zij vinden dat er totaal geen verschillen zijn te bespeuren in smaak, kleur, geur en structuur. Sterker nog, een grote groep mensen vinden juist dat biologisch nergens naar smaakt. Het allergrootste bezwaar tegen biologisch voedsel is de vaak wat duurdere prijs. Er zijn ook veel mensen, die wel graag biologisch willen eten, maar dit vanwege budget niet kunnen. Vroeger waren er inderdaad vrij grote verschillen, maar omdat biologisch inmiddels volledig is geaccepteerd en ook in de supermarkten verkrijgbaar is geworden, is biologisch toegankelijker geworden en meer betaalbaar.
BIOLOGISCH SMAAKT BETER?
De smaak, dat blijft toch wel steeds een onderwerp van talloze discussies. Want is het nu echt zo, dat alles anders/beter smaakt? Deze vraag is ontzettend moeilijk te beantwoorden omdat veel erg genuanceerd is. Immers: smaken verschillen nu eenmaal. En iedereen beleeft zijn of haar smaak, geur en kleur anders. Ook spelen andere factoren mee zoals een leefomgeving en een vooroordeel. Ik heb vaak een steekproef gedaan, en mensen iets voorgeschoteld wat volledig meukvrij is, maar verteld dat ik het bij de bakker had gekocht. Mensen die normaal hun neus optrokken bij mijn eigen meukvrije baksels zaten deze met veel smaak en complimenten op te peuzelen. Ook hebben meningen, ervaringen van anderen en de media een flinke vinger in de pap. Al deze factoren kunnen een grote invloed zijn op iemand’s smaakbeleving.
Mijn persoonlijke mening is, dat erg veel biologisch inderdaad veel beter smaakt, beter van geur en kleur is en nog ergens naar ruikt. Ooit al eens een echte Hollandse biologische aardbei geproefd, terwijl je ook een Spaanse aardbei daarna proeft? Je merkt daarin wel degelijk verschil.
Toch merk ik ook bij vrij veel producten nauwelijks of geen verschillen in smaak. Wel zie ik altijd andere vormen, structuur en kleuren. Om een duidelijk beeld te geven over de verschillen in bio en niet-bio, heb ik een aantal soorten uitgeprobeerd. Ik heb zowel de biologische, als niet biologische varianten uitgeprobeerd. Ik heb alles steeds na elkaar gemaakt en geproefd. De producten rechts op de foto’s zijn van biologische afkomst, de linkse zijn niet biologisch. Een verslag.
SPINAZIE
Ik ben er van kinds af al dol op, lekkere gehakte spinazie. Vroeger kocht mijn moeder het altijd in potten. Later, toen ik zelf kon beslissen wat ik at, ben ik meteen op de verse bladspinazie over gestapt. Ik kan best een goed smaakoordeel geven over spinazie, mijn hele leven eet ik het in allerlei varianten. Ik kocht een grote zak niet-biologische spinazie bij Lidl voor 1,49, dit was toevallig een aanbieding. Ik koop wekelijks mijn spinazie bij de biowinkel. Daar kost spinazie wel wat meer: per kilo rond de 6 euro.
WAT VALT OP? Wat meteen opvalt, zijn de veel kleinere blaadjes, de biologische variant heeft een veel langer blad en bevatten nog stelen en wortels. De kleur van de niet-biologische spinazie is ook een tintje donkerder dan de biologische. Qua structuur zijn de biologische steviger, de bladeren sappiger en zijn de stelen ook veel dikker.
SMAAKT HET? Ik eet spinazie liefst rauw. Ik eet vaak zo uit-het-vuistje wat bladeren, de biologische zijn echt heerlijk van smaak. De niet-biologische daar integen hadden eigenlijk totaal geen smaak. Ook waren de bladeren een stuk droger. Minder knapperig. Er is echt een overduidelijk verschil. Voor mij geen niet-biologische spinazie.
POMPOEN
Je kunt mij echt wakker maken voor pompoen. Ik eet het dagelijks, gewoon omdat ik het zo ontzettend lekker vind. Ik kan er nooit genoeg van krijgen, en lust alle varianten. Ik eet ze met huid en haar, ik gooi eigenlijk niets weg van een pompoen. De pitten rooster ik veel. Gelukkig koste het mij enigszins wat moeite, om een niet-biologische hokiado pompoen ( lees meer over pompoenen en de soorten, in dit artikel) te scoren, maar ik vond er uiteindelijk eentje bij een plaatselijke groentespeciaalzaak. De pompoenen in de supermarkten zijn vrijwel altijd van biologische afkomst, wat zeer fijn is. Qua prijs verschilt het gek genoeg bijna niets: ik betaalde zowel voor de bio als de niet bio rond de 3,50.
WAT VALT OP? Wat direct opvalt is de grootte. De niet-biologische is een stukje kleiner, maar nu zegt dit niet zoveel, ook biologische varianten kunnen veel kleiner zijn. Wat ik wel vrij opvallend vond was de kleur van de schil. De niet bio toonde vrij veel glans, en was een stuk minder vaal van kleur dan zijn bio broertje. Ik eet de schil altijd mee, dus vind ik het wel belangrijk, dat de schil onbespoten is.
SMAAKT HET? Ik heb de schil van de niet biologische variant geschild. De smaak van het vruchtvlees was na de kooktijd van 10 minuutjes ( langer is nooit nodig) vrijwel identiek aan de biologische variant. Ik kon ook geen verschillen zien aan het vruchtvlees en de zaadlijsten.
WORTEL/PEEN
Ik ben niet zo’n groot fan van wortels, maar op zijn tijd lust ik ze wel. Ik eet ze zowel rauw als gekookt. Ik verwerk ze het liefst in baksels. De biologische en niet biologische wortels kocht ik bij de AH. Een zak niet biologische wortelen kosten per kilozak 89 cent, de biologische per kilo 1,79.
WAT VALT OP? To be completely honest: niks, nada, noppes. Sterker nog: ik vond de niet biologische wortel een betere geur hebben. Verder zijn ze gewoonweg identiek. Ook de structuur en kleur is identiek. Opvallend detail: de niet-biologische wortels komen van Hollandse bodem, de biologische uit Spanje.
SMAAKT HET? De smaak blijft ook vrijwel hetzelfde. Ik heb geen opmerkelijke smaakverschillen kunnen ontdekken. Zeker t.o.v de prijs zijn niet-bio wortelen een prima keuze, mits je graag de voorkeur houdt bestrijdingsmiddelen-vrij te eten.
BLOEMKOOL
Ik eet naast broccoli ook zeer veel bloemkool. Tenminste: als ze een beetje betaalbaar zijn. En dan kies ik wel bewust voor biologisch. Waarom? Omdat hier absolute smaakverschillen zijn te proeven. Ik kocht zowel de bio als de niet-biologische bloemkool bij de AH. De biologische varianten zitten verpakt in gifvrije verpakkingen. Voor de bio bloemkool betaalde ik 3,29 en voor de niet bio 2,79.
WAT VALT OP? wat direct opvalt bij biologische bloemkolen ( ook in biowinkels) is de grootte. De bio varianten zijn een stuk kleiner. Soms scheelt het wel een hele bloemkool t.o.v een niet-biologische. Het blad om de bloemkool is bij een bio variant ook sneller verlept. De geur is ook opvallend: de bio bloemkool ruikt echt naar bloemkool, de niet bio naar een chemisch goedje.
SMAAKT HET? de niet bio absoluut NIET. Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Totaal smaakloos, en er zijn kruiden en specerijen nodig om deze op smaak te brengen. De biologische geeft 10 x meer smaak. En heb je ook geen kruiden en specerijen nodig om meer op smaak te brengen. Opvallend is ook de kookgeur die vrijkomt bij het koken van de niet-bio variant. Eigenaardig, bijna een beetje “ benzine-achtig”.
PREI
Nog zo’n favoriet in mijn top 10 van groente: de prei. Ik eet overal graag een preitje doorheen, en dan kort gekookt. Het geeft alles nét even wat meer “ kraak en smaak”. Ik kocht de biologische variant voor 90 cent bij de biowinkel, en de niet bio bij de lidl voor 49 cent.
WAT VALT OP? Wat meteen opviel: de dikte en “ het kontje”. Bij de niet bio zitten er nog wortelresten aan, terwijl de bio variant netjes lijkt te zijn afgesneden. Je zou toch eerder andersom denken…..Ook de dikte is meteen opvallend. In de biowinkel lagen enkel zeer smalle en vrij lange varianten, ik heb echt de meest dikke eruit gevist. De niet-bio zijn altijd dikker en bevatten vaak ook veel minder blad. Kleur en geur is vrijwel hetzelfde.
SMAAKT HET? De smaken zijn gewoonweg identiek. Ik heb de twee varianten zowel rauw als gekookt geproefd en er was geen enkel verschil waar te nemen.
ZOETE AARDAPPEL
Op een goede tweede plek in mijn favoriete top 10 van groente staat de zoete bataat. Deze eet ik ook vrijwel dagelijks, en met schil. Zonder schil is de aardappel een stuk minder lekker ( vind ik). Ik eet alleen de oranje variant, deze bevatten de meeste beta-caroteen. Ik kocht de niet-bio variant bij de lidl voor 1.99 per kilo, de bio kostte mij 2,79 per kilo. De variant van de lidl komt uit de USA, de bio uit Europa.
WAT VALT OP? Eigenlijk zie ik geen enkel verschil. De aardappelen zijn echt identiek, op een klein detail na, dat de biologische meer kleiresten bevat, meer wortels en meer rare kronkels heeft. De niet-bio zijn groter en veel dikker ( ik vrees dankzij genetische manipulatie)
SMAAKT HET? Ook hier geen enkel smaakverschil. Ik heb beiden met schil gekookt en geproefd. Ook de kleur van binnen is vrijwel identiek.
VENKEL
De venkel komt ook zeker eens per week op mijn bord. De stelen eet ik meestal lekker rauw op. De bladeren droog ik, en vermaal ik tot een poeder in de blender. De niet biologische variant kocht ik, alweer, bij de lidl voor 89 cent. Opvallend: ze zijn verpakt. De biologische kocht ik in de biowinkel voor 2,89 ( kiloprijs, weegartikel)
WAT VALT OP? De biologische varianten zijn een stuk groter. Ik zag ook meteen met het blote oog de verschillen in blad en steel. de stelen van de niet biologische variant zijn korter afgesneden en veel lichter van kleur, het blad is ook lichter en minder “ vers”. Ook geurt de biologische sterk, iets wat de niet biologische amper doet.
SMAAKT HET? Beiden heb ik zowel rauw als kort gekookt geproefd. De biologische springt er qua smaak met kop en “ steel” bovenuit. Er is een duidelijke anijsachtige smaak aanwezig, terwijl de niet bio echt nergens naar smaakt. Ook kwam tijdens het snijden eng koken bij de bio variant veel aroma vrij. Overduidelijk dus, dat ik het enkel bij biologische varianten hou.
WITTE UI
Iedere dag vaste prik: een hele ui door mijn voeding. Het smaakt niet alleen heerlijk, het geeft ook erg veel gezonde voordelen. Ik eet het rauw door mijn bonen puree. Ik kocht de niet biologische variant bij de lidl in een net van 2,5 kilo voor 80 cent, de niet biologische kocht ik los per kilo voor 1,65.
WAT VALT OP? de niet-biologische variant is valer van kleur, en heeft meer beurse en bruine vlekken, is ook wat minder stevig. Het bevat een grotere wortelknot aan de bovenkant.
SMAAKT HET? Wauw…wat een verschil…..de bio heeft echt 10 x meer smaak, geur en zelfs kleur. De niet bio was meer waterig, de kleur was van binnen een beetje troebel, en smaakt ook echt naar water met een licht ui-smaakje. Zowel rauw als kort gekookt waren de uien sterk verschillend in smaak.
APPEL
Nog steeds nummer één als het op meest favoriete stukje fruit in Nederland aankomt, de appel. Het is niet echt mijn meest favoriete stukje fruit, maar zeker 2-3 appels per week jas ik er wel doorheen. Ik gebruik appels vooral in mijn recepten. De biologische en niet biologische appels kocht ik bij de lidl. De bio appels zijn per vier op schaal ( ook weer verpakt in gifvrij verpakkingsmateriaal) verpakt en kosten 1.99 per vier, de niet bio appels ( elstar) kosten 1,39 per vier los.
WAT VALT OP? de bio appel is wat minder glanzend. Ook vertoont het hier en daar wat beurse vlekjes. Verder had de niet-bio appel weer zo’n weeïge chemische geur. De bio appel rook naar appel 😉
SMAAKT HET? Ik vond de bio appel wat zompig. Er zat wel erg veel sappig vruchtvlees in, maar dat bezat de niet bio appel evengoed. Qua smaak kon ik niet echt wezenlijke verschillen opmerken.
CITROEN
Ik ben geen fan van citroen. Ik luist het, maar daar is alles wel mee gezegd. Wel bak ik er ontzettend graag mee, in het bijzonder met de schil. Deze is erg aromatisch. Zorg wel, dat je altijd bio citroenen gebruikt, als je de schillen gebruikt. Meer lezen? Klik hier. Ik kocht de bio en de niet bio citroenen bij de lidl, per stuk was de bio 49 cent en een netje van vier niet-bio 1,39.
WAT VALT OP? Wat mij meteen opviel, was de grovere structuur van de schil van de biologische variant. Ook is de kleur wat geler en de geur opvallend aanwezig, terwijl ik dit miste bij de niet bio. De niet bio variant had een enorme glanslaag.
SMAAKT HET? Dapper heb ik beide citroenen geproefd. Ik vond geen enkel verschil in smaak. Ook het vruchtvlees is identiek, al bezat de bio veel meer pitten.
BANANEN
Naast de appel het meest gegeten stuk fruit in Nederland. Ik ben er ook dol op en er gaat geen dag voorbij zonder bananen. Ik eet er per dag minstens twee/drie. Zeker na het sporten. Ik kocht de bio bananen in de biowinkel, per stuk koste dit mij 89 cent. De niet bio kocht ik per tros van vier bij de lidl voor 99 cent.
WAT VALT OP? Wat meteen opvalt is de sterke geur van de biologische variant. Een heerlijke echte bananengeur. De niet bio daar integen, rook vreselijk chemisch. Weer zo’n onbestemde, weeïge “ benzinegeur”. De bio banaan was nog behoorlijk onrijp, dus de kleur en geur kon ik niet 100% goed vergelijken. De niet-bio banaan was een beetje rijper. En dus ook meer geel van kleur.
SMAAKT HET? de bio banaan smaakt zoals een banaan hoort te smaken: smeuïg, licht romig, licht zoet en zacht. De niet bio was van binnen al aardig beurs. Terwijl de banaan nog niet erg overrijp was. De niet bio banaan smaakte erg zoet, en was zeer papperig.
KIWI
Nog zo’n grote favoriet van mij: de kiwi. Per week eet ik ze veel. Ik kocht de niet biologische en de biologische bij de AH. De biologische kosten verpakt per vier op schaal 1.99 en ik kocht een bak vol niet biologische kiwi’s in de bonus aanbieding, voor 1,50.
WAT VALT OP? De niet bio was wat glanzender en dieper van kleur. De “ haartjes” op de schil waren ook een stukje stugger dan de biologische variant.
SMAAKT HET? Ook hier proef je nauwelijks grote verschillen. Wel vind ik het vruchtvlees wat sappiger van de biologische variant, maar verder? Geheel identiek.
BIOLOGISCH EN VOEDINGSWAARDE
Een hamvraag: zijn biologische groente en fruit gezonder? Bevatten ze meer voedingswaarden? Dit is afhankelijk van het soort. Ook is het afhankelijk van de grond waarin groenten worden geteeld. In 2014 heeft onderzoek aan de Universiteit in Newcastle uitgewezen, dat biologische groente wel degelijk meer voedingswaarden bezitten. Het lijkt ook wat logischer, omdat de groei/teelt op een veel natuurlijker wijze gebeurt dan genetisch gemanipuleerd en kunstmatig. Toch blijven wetenschappers wat in de luwte met hun bevindingen.
Resumerend: ik kies liefst voor biologisch. Op de eerste plaats omdat de smaak van de meeste biologische varianten gewoonweg beter is. Maar ook spelen bestrijdingsmiddelen voor mij een grote rol om niet voor bespoten groente en fruit te kiezen. Daarnaast vind ik sommige bespoten groente en fruit echt een zeer eigenaardige geur hebben wat mij de eetlust doet afnemen.
Er zijn ook veel biologische groente en fruitsoorten, die hetzelfde smaken als bespoten varianten en als je weinig geld hebt om te besteden, zijn deze ook goede keuzes. Zorg ervoor, dat je groente van het seizoen kiest en van Hollandse bodem. Deze geven dan de beste papieren. Koop ook niet bij goedkopere toko’s en/of op markten. Al deze groente en fruit komen vaak van ver en hebben dan sowieso al aardig wat voedingswaarde verloren. Was de groente en fruit zorgvuldig, dit geldt ook voor biologisch.
Hallo,
Wij eten graag biologische groentes, de bioboer waar ik mijn groentes haal teelt oude soorten, die veel smaak voller zijn.
Hij kan niet alle soorten telen, maar ik vind vooral de groene groentes en de wortels van de oude soorten heerlijk.
Wat ik wel jammer vind is dat er door de groentes wel eens een slak of ander beest loopt, daar heb je met gewone supermarktgroentes geen last van.????
nou, op dat laatste moet ik je corrigeren: toen ik mijn niet bio prei kocht bij de lidl, trof ik evengoed slakjes aan! 😉 Dit heb je ook bij de niet-bio groente en fruit . Warme groet!
Monique, zou dit even aanpassen: “Ook kwam tijdens het snijden eng koken bij de bio variant veel aroma vrij.” Ik was me aan het bedenken wat er eng was, haha. Verder leuk om te lezen 🙂
Ik ga altijd naar de groenteboer aan huis. De precieze afkomst van de producten weet ik niet, maar ’t is wel allemaal zonder verpakking. Het meeste komt van de veiling én uit Nederland, maar of het bespoten is of niet… dat zou ik eens moeten vragen.
Feit blijft wel dat ik het veel beter vind smaken dan verpakte en gelikt uitziende spullen uit de supermarkt. Als er een winterpeen met een bruine plek tussen zit krijg ik ‘m gratis mee, gewoon eraf schillen en hij is nog prima te eten!
Bovendien is het een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Vorige week 1,25/kg winterpeen, 0,99/kg spinazie en witlof, en zo zijn er vaak mooie weekaanbiedingen. Met een uitkering ben ik daar ook wel toe veroordeeld, want 6,-/kg voor spinazie kan ik niet opbrengen.
Leuk onderzoekje hoor! Alleen gaat het natuurlijk alleen maar over smaak. Wat ik niet begrijp is dat mensen überhaupt bestrijdingsmiddelen willen eten..
Even een vraag, is de bio groente en fruit van de AH ook echt biologisch? Kan ik daar van uitgaan? Mijn onderbuik zegt dat het niet biologisch is…
Geldt ook voor alle andere supermarkten.
Tja….dat is eigenlijk overal een hamvraag. Ook biowinkels kunnen wat dat betreft nogal een scheve schaats rijden. Officieel moet AH zich aan wet-en-regelgevingen houden. Het zou dus wel ” aannemelijk” zijn dat het ook daadwerkelijk bio is en daar ga ik eerlijk gezegd wel van uit gezien het risico wat AH zou nemen . Hun goede naam zou beschaamd kunnen worden en daar zit geen enkele supermarkt op te wachten. Warme groet!
Supermarkten worden door de keuringsorganisaties (SKAL, demeter, KRAV) etc beter gecontroleerd dan de individuele (buurt) groenteman of marktkoopman. De meeste biologische fraude komt dan ook voor bij de boer zelf (!!!, gek maar waar, als iets op is, even halen bij de niet bio buurman en duur verkopen, het gebeurt echt) en bij de kleinere handel. Maar uiteraard kan het ook bij de grote jongens fout gaan als ze echt willen frauderen. Maar zoals hier ook al opgemerkt, de supermarkten hebben een veel grotere naam (=geld) te verl
iezen.