Citroenrasp…potje suiker anyone? ( +zelfmaakrecept!)

Het wordt ons niet alleen op gebied van voeding erg gemakkelijk gemaakt met kant en klaar meuk, ook als we graag zelf willen gaan bakken, zijn er talloze kant en klaar producten gewoon verkrijgbaar in supermarkten. Alles is soms zo kant en klaar, dat we alles enkel nog in een bakvorm behoeven te kieperen, en zo de oven in kunnen schuiven. Het haalt niet alleen alle bakplezier weg, maar al deze producten bestaan voornamelijk uit suiker. En dan heb ik het niet over een beetje suiker, ik heb het over extreme hoeveelheden. Dit kan een homemade baksel vele malen suikerrijker maken dan een kant en klaar taartje uit de supermarkt. Een erg goed voorbeeld is citroenrasp. 

WAAROM CITROENSCHIL/RASP GEBRUIKEN?

Het rasp van een citrusschil ( sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn, grapefruit) bevat ontzettend veel aroma. Dit kan een gerecht of baksel ontzettend veel extra smaak geven, en bijvoorbeeld zorgen voor een heerlijke frisse smaaknoot in een cake of muffin. Het rasp kan ook een zeer decoratieve functie krijgen als je het over een slagroomtaart strooit. Als megabonus leveren de schillen erg veel gezondheidsvoordelen op. Tientallen onderzoeken hebben uitgewezen dat citroenschillen goed zijn tegen kanker, het werkt cholesterol-verlagend, en het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat citroenschil helpt tegen obesitas en insuline resistentie, wat zeer gunstig is voor diabeten. Allemaal redenen om citroenschil voortaan niet weg te gooien, maar dagelijks toe te passen in je voeding. Er zit wel een grote kanttekening aan: GEBRUIK ENKEL BIOLOGISCHE CITROENEN.

 

WAAROM ALLEEN BIOLOGISCHE SCHILLEN GEBRUIKEN?

Net als gewoon fruit worden de citrusvruchten ook flink bespoten met pesticiden en andere schimmelwerende/bestrijdingsmiddelen. Sterker nog: citrusfruit behoort tot de meest bespoten fruitsoorten. Het zorgt ervoor, dat het citrusfruit goed geconserveerd getransporteerd kan worden. De citrusvruchten die wij hier in Nederland kunnen kopen, komen vrijwel altijd vanuit het buitenland en moeten daarom soms erg lange routes afleggen. Ook willen we graag fris ogend blozend en stevig fruit kopen. De waslagen op ( citrus) fruit zorgen ervoor dat het fruit langer houdbaar blijft, niet wordt aangetast tijdens transportatie, en het geeft het fruit een frisse glans. Deze waslagen zijn onschuldig. Ze worden vrijwel altijd gemaakt van natuurlijke middelen, zoals schellak ( E904), een harsachtige afscheiding van de lakschildluis. Echter worden ook synthetische waslagen gebruikt, o.a geoxideerde polyetheenwas. ( E914). Dat dit ook geen erg gezonde bijdrage is voor de volksgezondheid, moge duidelijk zijn. 

Er wordt mij erg veel gevraagd, of het zin heeft om ( citrus) fruit goed te boenen, of in een badje van bijvoorbeeld azijn te leggen. Helaas heeft dit geen enkele zin. Op vrijwel alle fruitsoorten vinden we het stofje Bifenyl-2-ol. Dit krijg je nooit meer van het fruit af, omdat dit niet meer oplost in water. 

Bifenyl-2-ol (of ook: 2-fenylfenol / orthophenylphenol (Orthofenylfenol) / Bifenyl / Natrium-ortho-fenylfenol) – is slecht oplosbaar in water, maar wel goed oplosbaar in vele organische oplosmiddelen en oliën. Het natriumzout lost wel op in water. Bifenyl-2-ol kan irritatie veroorzaken van de ogen en de luchtwegen. Het natriumzout is een corrosief voor huid en ogen. Beide zijn schadelijk bij inslikken. De stof is zeer acuut giftig voor waterorganismen, vooral algen.

Geen al te gezonde gedachte dus. Wil je enkel het vruchtvlees eten van citrusfruit, was dan na het pellen je handen zorgvuldig eer je het vruchtvlees aanraakt. Nu worden we gelukkig niet meteen ziek, en is ons lichaam prima in staat om deze stofjes op te ruimen, maar omdat we het overal op tegenkomen, kan iemand die vrij veel fruit consumeert per dag aardig wat binnenkrijgen waardoor het wel mogelijk schadelijke gevolgen kan geven. 

Kies alleen daarom alleen al liefst zoveel als mogelijk voor biologische groente en fruit. Dit is algemeen gezien soms iets duurder. Dit weerhoudt veel mensen ervan om het te verkiezen boven het bespoten groente en fruit. Natuurlijk is de portemonnee de uiteindelijke baas, maar je kunt ook wel overwogen keuzes maken. Kies bijvoorbeeld eens wat minder voor meuk voedsel, en leg dit verschil bij de aanschaf van biologisch. Onbewust kopen mensen erg veel misleidende  producten in, wat extra geld kost. Je kunt ook een keuze maken, om een biologisch product in te kopen en een ander product wat minder belangrijk is, laten liggen. 

Een erg leuke ontwikkeling zijn de biologische groente/fruit producten in supermarkten. Dit kan ook aardig wat in geld schelen, al liggen de prijzen vaak gelijk met die van de biowinkels. Discountsupermarkt Lidl verkoopt sinds kort ook biologische citroenen voor 40 cent per stuk.  Wil je meer lezen over citroenen? Klik hier

IMG_8842

CITROENRASP KOPEN

We kunnen citroenschillen zelf raspen, maar dit schijnt voor velen toch een vervelende klus. Daarom bedachten fabrikanten voor ons een kant en klaar product wat we direct kunnen toevoegen aan onze baksels. Eigenlijk kunnen we niet spreken van citroenschil/rasp in dit geval. Het potje bestaat uit suiker. Het wordt gemaakt van de volgende ingrediënten:

 

SUIKER: begint het lijstje mee, wat betekent dat het product uit suiker bestaat.

CITROENSCHIL 16% : zoals je kunt lezen gaat het om een luttele 16 % schilletjes. Bovendien gaat het om niet-biologische schilletjes.

GEMODIFICEERD ZETMEEL: een poeder met een witachtige kleur wat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in producten.

ZUURTEREGELAAR E330: citroenzuur vol GMO. 

NATUURLIJK CITROENAROMA: lees alles over aroma’s door hier te klikken.

CURCUMINE : kleurend plantenextract

CONSERVEERMIDDELEN E202 +E224 : kaliumsorbaat en kaliummetabisulfiet, een kaliumzout met een doordringende zwavelgeur. Het komt voor als een wit kristallijn poeder en wordt veel gebruikt als conserveermiddel in bier en wijn. 

Dit product bevat ook sulfiet. 

Het hele goedje wordt samengevoegd en verder bewerkt. Het wordt ook fijn vermalen, zodat je een stroperige kleverige brij overhoudt, wat we in het potje aantreffen. Dit heeft eigenlijk dus totaal niets te maken met citroenrasp, of enigszins maar IETS met citroen, als we het wat genuanceerder bekijken.

In een potje zit 150 gram. Per 100 gram geeft deze meuk maar liefst 82 GRAM SUIKERS! Je leest het goed: 82 gram. Dat is 121 gram per potje. Per 100 gram gemiddeld TWINTIG suikerklontjes. Potje suiker anyone?

SAM_4869

ZELF CITROENRASP MAKEN

Naast dat het echt geen moeilijke klus is om zelf te raspen, kunnen we deze meuk zeer eenvoudig namaken. Dit zorgt ervoor dat je altijd wat citroenschil/rasp bijdehand hebt om al je baksels mee te verrijken. Voordeel is dat je echte citroenen proeft, en geen suiker. Alles wat je nodig hebt zijn twee biologische gewassen en gedroogde citroenen, en 100 gram erythritol suiker. En oh ja, een eetlepel water 😉

SAM_4868

Begin met de citroenen met een dunschiller af te raspen. Zorg dat je het witte ( bittere!) zoveel mogelijk laat zitten. Je kunt de afgeraspte citroenen verder doorgebruiken voor tal van andere dingen, dus gooi deze niet weg, bewaar ze in de koelkast in de groentelade ( gaat je koelkast ook nog eens lekker van ruiken ) 

Doe de schillen in een gietijzeren pannetje ( of pan met dikke bodem) en zet ze in een bodempje water op middelhoog vuur. Kook ze zacht. Giet het water af, en dep de schillen droog op een vel keukenpapier. Gebruik een schoon glazen potje. Doe de schilletjes in het potje.

Doe de 100 gram erythritol in een pannetje samen met een eetlepel water en zet op het vuur. Blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost. Zodra alles is opgelost, het suikerwater bij de schilletjes voegen en zeker 3/4 uur laten afkoelen. Voeg daarna nog een heel klein beetje water toe ( niet teveel! ) en draai het deksel stevig op het potje. Even flink schudden en klaar is je gezonde citroenrasp! 

Je kunt de schillen eventueel nog fijn malen met een staafmixer om dezelfde structuur te verkrijgen als de suikerpotjes uit de supermarkt. 

SAM_4876

13 Reacties op “Citroenrasp…potje suiker anyone? ( +zelfmaakrecept!)

  1. Ik leg een bio citroen in de vriezer en als bevroren is dan rasp ik de hele citroen doe de rasp in een bakje direct terug in de vriezer. Maar in de vriezer kun je ook alleen de geraspte schilletjes bewaren.

  2. Ik begrijp sowieso niet goed waarom ik citroenrasp zou willen bewaren in een potje ??
    Heb altijd verse biologische citroen in huis …voor in de thee, smaakmaker voor water,om te koken , te bakken dus waarom zou ik dat dan in een potje willen doen…
    Zal wel aan mij liggen maar dit vind ik nu echt een onnodig recept..goed begonnen artikel maar je gaat hier zelf mee in de potjes en pakjes cultuur van tegenwoordig.
    Aangesneden citroen kan je in de koelkast best nog een paar dagen bewaren.

    • Er zijn ontzettend veel mensen die deze producten wel gebruiken Kris. Afgaan op je eigen opinie is daarom niet aan de orde. Ik lever erg graag gezonde alternatieven. Het is overigens ook een illusie om te denken dat we alle zakjes/pakjes/potjes en blikken en tubes kunnen weren uit ons leven. Dit is ook niet nodig. Kies wel de juiste producten. Warme groet.

  3. Ik heb idd niet altijd biologische citroenen, maar als ik ze heb, rasp ik altijd de schil.
    Als je een fijne rasp hebt en roert daar poedersuiker doorheen dan staat het alijd klaar als je aan het bakken bent. De suiker conserveerd prima.
    Ga nu geinspireerd door jou verhaal proberen of stevia ook een conserverende werking heeft.

  4. Ik pureer de hele citroen.zonder pitten meestal 3 tegelijk, in de keukenmachine. Bewaren in de koelkast. Heerlijk in de yoghurt en ook in de thee is het lekker.
    Geen suiker nodig !

  5. Ik maak het met suiker op de volgende manier.

    Ik schil de citroenen en weeg de schillen en doe daar dan een zelfde hoeveelheid suiker bij en maal dit in de nutribullit. Je moet zolang malen tot de olie uit de schillen komt.
    Dan doe ik er nog 4 delen suiker bij en meng alles door elkaar. Dit is erg lang houdbaar en gaat niet schimmelen.
    Door de etherisch olie die uit de schillen komt door het malen heb je er ook nog eens veel minder van nodig als dat je het vers raspt.

    Ik weet niet of het ook zo werkt met erythritol suiker.

    • s’morgens persen, beetje water erbij en opdrinken.
      En wat ik doe met mijn niet geraspte, maar wel uitgeperste citroenen: klein snijden, laten drogen en dan fijn malen in een koffiemolen. Heerlijk….voor vanalles!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *