Biologische magere yoghurt ; de zin en onzin, plus een grote test!
Geplaatst op december 29 2024 door Monique van der Vloed
6 Comments
Al sinds ik mij kan herinneren ben ik dol op zuivel. Ik dronk bij mijn oma thuis als klein meisje de vers getapte karnemelk die mijn oma in haar plaatselijke boerderijwinkel kocht. Heerlijk vond ik dat. Ik kon er keer op keer gefascineerd naar kijken, als mijn oma de glazen fles onder de tap zette, en de verse karnemelk in de fles ging. Ik stam nog uit de generatie, die de melkboer-aan-huis mee heeft mogen maken, die iedere dag een paar glazen flessen melk en yoghurt voor de deur neerzette en de lege flessen weer mee terugnam. Die ECHTE originele Nederlandse zuivel, ….ik kan er van tijd tot tijd enorm naar terug verlangen, maar gelukkig zijn er anno 2025 genoeg echte Nederlandse boeren ondernemingen, die nog steeds op dezelfde traditie hun zuivel produceren. Deze vind je in goed gesorteerde biowinkels.
Ik ben echter geen melk-meisje. Ik drink al jaren geen melk meer. Ik ben echt een kwark en yoghurt mens, ik kan oprecht zeggen, dat ik werkelijk geen dag zonder kan. Omdat ik er zo ontzettend veel van hou, heb ik mij afgelopen jaren verdiept in zuivel. Ik zal onderaan dit review / test / artikel al mijn directe linkjes plaatsen.
In dit artikel ga ik het over biologische yoghurt hebben. Want ;… daar lijkt best nogal wat vaagheid omheen te hangen voor heel veel consumenten. Biologische zuivel is inmiddels ingeburgerd in supermarkten, als alternatief op conventionele zuivel. Veel consumenten willen graag biologischer eten en drinken, en willen ook erg graag de zuivelindustrie zoals deze nu is, niet “ sponsoren “. Zuivel is eigenlijk een waanzinnig gecompliceerd onderwerp, ontdekte ik afgelopen jaren sinds ik mij erin ben gaan verdiepen. Het is nooit echt goed te achterhalen, noch te onderbouwen. Toch kom je echt wel een heel eind, als je diep graaft. Dit ben ik gaan doen wat betreft biologische yoghurt. Want : zijn de biologische yoghurt alternatieven in supermarkten nu anders dan de biologische yoghurts in de biowinkel ? En hoe wordt biologische yoghurt gemaakt en geproduceerd voor de supermarkt handel?
Zijn er smaak en voedingswaarde-verschillen ? Prijsverschillen ? Ik ben erin gedoken. En testte een groot aantal biologische yoghurts.
BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT….
Voordat we erin gaan duiken met zijn allen, is het erg fijn, om precies te weten, wat yoghurt nu precies is. Ik schreef in 2016 een zeer verhelderend artikel waarin ik precies in een Jip & Janneke taal uitleg, wat yoghurt is. En vertel ik ook over de vele soorten. Zeker even de moeite waard, om dit artikel voorafgaand te lezen:
KLIK HIER
Dan wil ik vermelden, dat ik de MAGERE biologische yoghurts ga behandelen. Er heerst nog altijd enorm veel verwarring rondom mager / halfvol en vol. Ook daarover schreef ik een zeer verhelderend artikel, die je ook kunt lezen ;
KLIK HIER. Hierin vertel ik onder andere over het onderscheid, maar ook over de zin en onzin rondom “ mager “ Neem kwark….Velen beweren dat volle kwark veel beter en gezonder is. Betreft kwark ligt het net even anders. We onderscheiden drie varianten in het algemeen
: volle kwark,
halfvolle kwark en
magere kwark. Al deze varianten verschillen ook sterk in voedingswaarden. Magere kwark is bijvoorbeeld erg rijk aan eiwitten (
caseïne) Deze eiwitten zijn langzaam, wat ervoor zorgt dat er in het lichaam voor een lange periode eiwitten worden afgegeven. Dit is erg gunstig voor sporters en mensen die hun spieren dagelijks veel gebruiken. Een schaaltje magere kwark na een training helpt de spieren te herstellen. Eiwit is erg gunstig voor het in stand houden van het spierweefsel. Omdat eiwit sterk verzadigt, vult het beter dan koolhydraten en vetten. Magere kwark bevat ook aardig wat calcium, goed voor botten en het gebit, en voor transport van andere mineralen in de lichaamscellen.
Kwark bevat ook aardig wat vitamine K2, wat ervoor zorgt dat calcium in de botten blijft en niet terecht komt in de bloedvaten. Calcium in de bloedvaten kan zorgen voor verkalkingen en arteriële stijfheid. Vitamine K2 zorgt ook voor schone bloedvaten.
Wist je dat een kom magere kwark s’avonds voor het slapen gaan vrijwel hetzelfde effect geeft als een supplement met eiwit? Magere kwark wordt dan ook gezien als het meest gezondste en goedkoopste alternatief om eiwitrijk te eten.
Halfvolle en volle varianten zijn al snel minder gezond. Dit komt omdat deze aanzienlijk meer vetten en calorieën bevatten door diverse toevoegingen als room. Terwijl het eiwit gehalte in veel gevallen zelfs veel minder is dan magere kwark. Het is nogal verwarrend, want met volle kwark denken we juist zo puur mogelijk te eten, net zoals we bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor volle melk omdat we denken dat magere melk in principe volle melk is waar al het vet uit is gehaald. Bij kwark is dit juist andersom:
Magere kwark wordt bereid met magere melk ( 0,3%)en alle andere vormen van kwark ( halfvol en vol) krijgen extra toevoegingen zoals melkvet of room. Magere kwark is dus meest puur, en niet de halfvolle/volle varianten.
Magere kwark verschilt aardig in voedingswaarden, waar magere kwark bijvoorbeeld per 100 gram gemiddeld 50 kcal bevat, bevat volle kwark bijna 3 x zoveel meer. Dit ligt aan het vetgehalte.Terwijl het eiwitgehalte vaak lager ligt dan magere kwark, ook koolhydraten. Het is dus beter om voor magere kwark te kiezen.
Wat betreft yoghurt geldt hetzelfde als kwark. Zo bevat volle yoghurt vaak zelfs minder eiwitten dan magere yoghurt. Zeker als je, zoals ik, dagelijks veel yoghurt consumeert, is het verstandiger om voor een magere variant te kiezen, vanwege de vetpercentages. Alle andere voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, zijn overigens EXACT HETZELFDE in mager, als in vol. Verkijk je daar niet op, want er heerst erg veel verwarring rondom de productie van yoghurt. Mager wil niet zeggen, dat het vreselijk en zodanig is bewerkt dat er niks meer in zit. Dat klopt ECHT niet. Sterker : aan veel volle zuivelproducten worden verdikkingsmiddelen als room en melkpoeders toegevoegd. Verkijk je daar AJB niet op.
HOE WORDT BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT GEMAAKT ?
In MIJN ARTIKEL over yoghurt leg ik uit, hoe yoghurt wordt gemaakt. Biologisch bekeken verschilt het niet veel. Het enige grote verschil is, dat er biologische melk wordt gebruikt in plaats van conventionele melk. Als een pak magere yoghurt dus het bekende groene vlaggetje draagt, dan betekent dit, dat de melk die is gebruikt van biologische afkomst is -> melk van koeien die biologisch worden gehouden. Wat houdt dat precies in ? Onder andere , dat biologisch gehouden koeien altijd, zodra de weer / bodem en gezondheidsomstandigheden dat toelaten, naar buiten moeten kunnen. Maar ook mogen er geen kunstmatige / chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast is preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen én antibiotica NIET toegestaan. Echter wil het niet meteen zeggen, dat biologische zuivel 100% biologisch is. Wettelijk bekeken moet een biologisch zuivelproduct tenminste uit 95% biologische ingrediënten bestaan, wat zoveel betekent, dat er bijvoorbeeld aan biologische yoghurt bespoten en industrieel bewerkt fruit toegevoegd mag en kan worden. Veel biologische merken kiezen echter voor biologisch fruit en andere smaakversterkers, als ruwe biologische rietsuikers, maar ook vanillepeul.
Groot genomen kun je aannemen, dat het leven van een biologisch gehouden koe er anders uitziet, dan de “ melk-koe “ en daardoor ook “ andere melk ‘ geeft. Het groene biologische label is dus wel belangrijk.
HET GROENE BIOLOGISCHE LOGO….
Het groene BIO- blaadje behoort tot één van de best betrouwbaarste logo’s / keurmerken in zuivel. Dit wil zeggen : logo’s die meest betrouwbaar / meest transparant en meest ambitieus op gebied van milieu en dieren welzijn zijn. Naast het groene vlaggetje kennen we bijvoorbeeld ook het EKO keurmerk, en het DEMETER keurmerk, wat staat voor biologisch-dynamisch, waar je
IN DIT ARTIKEL alles over kunt lezen. Dit DEMETER keurmerk vind je algemeen genomen alleen in biowinkels, omdat niet of nauwelijks biologisch dynamisch wordt gewerkt in de industrie. Echter wil het groene blaadje niet meteen zeggen, dat een product dier / mens / milieuvriendelijk wordt geproduceerd. De wet heeft bepaald, dat een product dit logo mag dragen, als deze tenminste uit 95% uit biologische ingrediënten bestaat, en de aanvullende 5% moet aan “ strikte voorwaarden “ voldoen. Denk bijvoorbeeld aan RIET suiker, in plaats van BIET suiker. Naast het EU biologo moet er een codenummer van het controle-orgaan worden vermeld, evenals de plaats waar de samengestelde agrarische grondstoffen zijn geteeld. Het gebruik van dit logo is facultatief, wat wil zeggen, dat het geheel VRIJWILLIG en dus NIET VERPLICHT kan worden gebruikt. Wel gelden er regels waar dit logo NIET mag worden gebruikt, zoals op producten, die minder dan die eerder genoemde 95% biologische ingrediënten bevatten. Hoe betrouwbaar zo’n bio logo dus is, tja, ik vind dat lastig. Want ik merk, dat er ontzettend veel mee wordt gesjoemeld, in de zin van biologisch verkopen terwijl het allemaal niet zo biologisch is. Dit komt het vaakst voor in supermarkten, waar er massaal wordt verhandeld. Dit is meteen het ezelsbruggetje naar de biowinkel.
BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT IN DE SUPERMARKT / BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT IN DE BIOWINKEL …
Want al lijkt het niet zo, de magere yoghurt die je in een biowinkel koopt, is anders dan de biologische magere yoghurt die je in een supermarkt koopt. Dat heeft te maken met :
– de massale producties voor supermarkten
– de streekgebonden / circulaire producties voor biologische kleine ondernemingen
Je kunt je vast wel iets voorstellen, bij een massale productieketen voor supermarkten. Wij hebben er in Nederland al veel, maar Nederland levert ook erg veel zuivel aan het buitenland. ARLA is bijvoorbeeld zo’n zuivelonderneming die in heel Europa levert. Dat kunnen niet alleen onze Nederlandse koeien leveren, en dus wordt er door geheel Europa melk gehaald, bij duizenden boeren. Wat je bijvoorbeeld, dat ARLA niet het bezit is van één persoon, maar een coöperatie is van al die boeren ? Al deze melk wordt dagelijks opgehaald en gemengd. En vervolgens naar alle fabrieken gebracht waar de melk verder wordt verwerkt naar de zuivelproducten die wij iedere dag vers kunnen kopen.
Streekgebonden gaat dat anders. Zo wordt de melk hooguit bij twee of drie bio boeren opgehaald, uit de streek. Dit zorgt voor echt verse melk, wat niet uren onderweg is. De kleinere ondernemingen, zoals een
RAW MILK COMPANY in de Lutte,
ZUIVER ZUIVEL in de Weerribben, en
KARWIJ in het Drentse Rolde produceren niet massaal. Er zijn daarnaast nog talloze kleinere ondernemingen te vinden, zoals
WADDEN MAX / PUUR NOORD , die bio-dynamisch produceert op kleine schaal en ook op zeer kleine schaal produceert en levert.
RAW MILK COMPANY produceert enkel rauw melkse producten. Dit vraagt allemaal extra aandacht en handeling. Hun eigen fabriekjes zijn klein. Zuiver Zuivel gebruikt bijvoorbeeld bijzondere tanks om hun kwark en yoghurt te fermenteren op de manier zoals het moet. Dit kost tien keer meer wachttijd dan een Arla fabriek, waar om de minuut literpakken uit de fabriek worden gestampt. Deze andere productiemethoden, plus andere ingrediënten, zorgen ervoor dat een pak bio-magere yoghurt uit een biowinkel heel anders smaakt en andere voedingswaarden levert dan een liter biologische fabrieksyoghurt uit de supermarkt. Wat bijvoorbeeld een zeer opvallend wezenlijk verschil is, is de textuur. De biologische magere yoghurt uit een biowinkel is meestal dikker en voller van textuur, omdat er nauwelijks water aan wordt toegevoegd, iets wat bij de massalere producties wel gebeurt voor meer volume. Dit kun je ook goed proeven.
HOE SMAKEN DE BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURTS ?
De smaak…..over smaak valt uiteraard te twisten. Maar ik durf mijzelf wel een echte expert te noemen op gebied van kwark en yoghurt. Ik eet het al heel wat jaren iedere dag, en heb ook erg veel geproefd en getest. Samen met mijn opgebouwde kennis weet ik de “ echte “ biologische magere yoghurt er zo uit te pikken. Omdat iedere supermarkt tegenwoordig zo zijn eigen biologische magere yoghurt heeft, heb ik besloten zoveel mogelijk biologische magere yoghurts voor jullie te gaan testen, uit te lichten en te beoordelen, zodat jullie daar hoop ik ook iets mee kunnen.
Ik test dus enkel biologische MAGERE yoghurts, de reden lees je hierboven. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk verschillende yoghurts te testen, maar ik heb niet ALLE supermarkten in mijn omgeving. Daarnaast moet per nog één ding goed onthouden : heel veel komt uit één zelfde fabriek. De huismerken van supermarkten gebruiken vaak dezelfde leveranciers. Soms kan het zelfs, dat het uit de Arla fabriek afkomstig is, omdat Arla aan heel veel fabrikanten levert. Alles wordt in feite op één stapel gegooid, wat betreft massale producties. Zeker wat betreft yoghurt is het onwijs lastig om dat als consument te achterhalen, omdat ook het eerder besproken verplichte codenummer onder het BIO logo vaak één zelfde code bevatten wat een groot gebied vertegenwoordigt. In dit geval NL-BIO-01 ( EU landbouw ) Maar je kunt ook je eigen smaak papillen inzetten. En dat is wat ik heb geprobeerd te doen.
ALBERT HEYN BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT ( € 1,49 per liter )
De eerste die ik ga testen is die van de AH. Op het pak heel veel mooie verhalen over het biologische aspect, maar erg weinig verder over hoe deze yoghurt dan precies wordt gemaakt en waar. Wel bevat deze yoghurt een SKAL keurmerk ; 001920 Dit SKAL nummer wordt echter ook gebruikt op de potten pindakaas van AH, de rijst, de braadworsten , cassis en thee…..Het codenummer onder het bio-logo geeft aan, dat het wel in Nederland is geproduceerd / verpakt. Maar WAAR ? Dat blijft vast het geheim van de kok, net zoals waar de melk vandaan komt.
DE SMAAK /KLEUR EN TEXTUUR ;
Niets mis mee, ik vind hem wel wat waterig. Friszure smaak, goede textuur, goed op te lepelen. Ik maak dagelijks van magere yoghurt HANGOP. Deze magere yoghurt leent zich hiervoor uitstekend. Ik krijg een goede dikke hangop, maar ook een behoorlijke plas WEI ( uitlek water ) wat toch wel aangeeft dat deze yoghurt vrij veel water bevat. De kleur is prima, geen grauwe kleur.
VOEDINGSWAARDEN:
Eiwitten per 100 gram ; 4,2 en suikers per 100 gram : 4,8 gram
WAT GEEF IK VOOR CIJFER ?
Een goede zeven.
ARLA BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT ( €1,69 per liter )
De volgende is die van ARLA. Zij dragen geen SKAL keurmerk, naar wel een EG verkenningsnummer. Het EG herkenningsnumer geeft NIET DE OORSPRONG van de grondstof aan, alleen waar het eindproduct is vervaardigd. Zijn deze EG codes identiek, dan kun je als consument uitgaan, dat het eindproduct uit één zelfde fabriek afkomstig is. En kun je dus veel meer voor merk A betalen dan voor merk B.
Betreft biologisch geldt hetzelfde, dus kijk goed naar deze EG codes en vergelijk ze naast elkaar. Dit geldt ook voor de varianten in de biowinkel. Wat is nu precies zo’n EG verkenningsnummer ?
Wel, het is een ( meestal) rond kolommetje waarin een afkorting staat van het land waar het product van afkomstig is, daaronder volgt een nummer, en daaronder nog twee hoofdletters, bijvoorbeeld EG. Het is een verplichte code die is aangebracht op levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals zuivel. De code geeft aan bij welk bedrijf het product is geproduceerd en dat dit bedrijf qua hygiene onder toezicht van de EU staat. De code bestaat uit een ovaal met daarin de naam of de landcode ( bijvoorbeeld NL voor Nederland, of FR voor Frankrijk, waar veel kwark vandaan komt ), het eigenlijke erkenningsnummer, en de letters EG.
Het EG herkenningsnumer geeft NIET DE OORSPRONG van de grondstof aan, alleen waar het eindproduct is vervaardigd. Zijn deze EG codes identiek, dan kun je als consument uitgaan, dat het eindproduct uit één zelfde fabriek afkomstig is. En kun je dus veel meer voor merk A betalen dan voor merk B. AH heeft ook een EG verkenningsnummer, wat best een beetje opmerkelijk is te noemen. Waarom ? Omdat het wel om exact dezelfde codes gaat, maar er bij de Albert Heyn is gekozen voor EU en bij Arla voor EG achter de codes. EU staat voor Europese Unie, en EG voor EUROPESE GEMEENSCHAP, wat de “ voorloper ” was voor EU. Het is dus gewoon hetzelfde. Het wekt bij mij dus best wat vragen op. Maar er echt achter komen, dat is echt bijna een Mission impossible. Alles is flink goed dicht getimmerd, ook voor de grootste speurneuzen. De Nederlandse ARLA fabriek staat in elk geval in Nijkerk. Ook de voedingswaarden ontlopen elkaar nauwelijks. Ik zet er persoonlijk dus wel vraagtekens bij, of AH niet bij Arla afneemt. Ondanks dat AH een SKAL nummer gebruikt en Arla niet. Wel kan ik vinden, dat AH zijn melk o.a haalt bij een biologische boer (
Jan Zomerdijk, ECOMEL ) maar of daar ook de bio-yoghurt van wordt gemaakt, dat is mij onduidelijk.
SMAAK / KLEUR EN TEXTUUR :
Ja, ook dat vind ik echt een 1:1 kopie van de bio-magere yoghurt van de hierboven besproken AH. Ik vind eigenlijk geen enkel wezenlijk verschil. Niet in smaak, niet in textuur, niet in kleur. Ik vind het echt één op één.
VOEDINGSWAARDEN :
Zoals ik al aangaf, verschillen deze ook vrijwel niets met de voedingswaarden van de ah : eiwitten per 100 ml : 4,1 gram, en suikers per 100 ml : 4.0 gram.
WAT GEEF IK VOOR CIJFER ;
Daarom ook een goede zeven. Maar ik zou deze dus niet kopen, omdat de AH ook twintig eurocent goedkoper is.
BIO + BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT ( €1,46 per liter )
De volgende is die van BIO +, een merk die we bij o.a PLUS / DIRK VAN DEN BROEK / COOP / HOOGVLIET kunnen vinden. Dit bedrijf zit gevestigd in Beesd en valt onder CIV SUPERUNIE B.A. , een coöperatieve inkoopvereniging. Ik moet zeggen, dat ik best fan ben, voor een “ supermarkt “ zuivelproducent. Zo vind ik de biologische magere kwark van BIO + ook echt heel erg lekker. Het draagt net als de andere biologische magere supermarkt yoghurts weer één zelfde code en herkenningsnummer. En het ontloopt ook weer niet erg veel in voedingswaarden. Het leuke is, dat BIO+ zijn melk ook meest uit de streek haalt. En dat merk je ook in smaak en textuur, zoals bij de magere yoghurt en de kwark. Ik heb het eens uitgeplozen, en ik kwam terecht bij één van de melkveehouderijen waar ZUIVER ZUIVEL ook zijn melk vandaan haalt. Dit maakt BIO + voor de supermarkt best uniek.
SMAAK / KLEUR / TEXTUUR ;
Ja, daarin merk ik zeer kleine, maar toch best wat verschillen. Zo vind ik de textuur een beetje dikker dan voorgaande geteste bio magere yoghurts, en vind ik de smaak wat meer zuurder, waar ik wel van hou. Daarnaast vind ik de kleur iets minder wit dan voorgaande varianten. De verschillen zijn klein, maar toch wil ik ze wel benoemen.
VOEDINGSWAARDEN ;
Eiwitten per 100 ml : 4,1 gram, suikers per 100 ml : € 4 gram
WAT GEEF IK VOOR CIJFER ;
Ja, deze krijgt wat mij betreft wel een verdiende acht . Goede smaak, en goede prijs.
PLUS BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT ( €1,45 per liter )
Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de Arla en de AH…..Deze wordt verwezen naar de PLUS retail BV, die is gevestigd in Utrecht. Dezelde herkenningscodes, en nummers. Het blijft wat dat betreft allemaal zo’n beetje hetzelfde. Ook Plus schermt graag met “ onze koeien grazen in de wei met de bloemetjes en de bijtjes “ wat zo’n beetje op iedere supermarkt pak is te vinden. Dat dit niet altijd klopt, weten we, maar goed, de story-telling blijft leuk en ogenschijnlijk verkoopt het wel. Ik kon niets vinden over een afkomst van de melk. Ik kon niet veel meer vinden, dan dat de melk van “ Nederlandse melkveehouderij bedrijven “ afkomstig was, anders gezegd, het bekende “ Arla “ verhaaltje. Ik heb zelf het vermoeden, dat de melk flink wordt gemengd, en geproduceerd voor meerdere ( huis ) merken. Dat zal mij in elk geval niets verbazen.
SMAAK / KLEUR / TEXTUUR ;
Tja, het klinkt allemaal wat ééntonig, maar ik kan hier ook opnieuw niets anders ontdekken dan aan eerdere geteste supermarkt-yoghurts : goede kleur, wat waterig, redelijke textuur. Ik merk geen enkel verschil.
VOEDINGSWAARDEN ;
Eiwitten per 100 ml : 4,1 gram, suikers per 100 ml ; 4 gram
WAT GEEF IK VOOR CIJFER ;
Eigenlijk net aan een zesje. Ik vind de smaak ietsje minder zuur.
JUMBO BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT ( €1,46 per liter )
Ik heb geen Jumbo supermarkt in mijn buurt, maar vorige week was ik toevallig in de buurt en besloot meteen de magere bio yoghurt mee te nemen voor deze test. Ik werd blij verrast, want….het blijkt, dat Jumbo zijn melk net als bijvoorbeeld zuiver Zuivel en Weerribben haalt bij dezelfde NEDERLANDSE boeren. De codes verschillen iets van elkaar ; Jumbo heeft de EG herkenningscode NL – Z1425 EG en Weerribben NL – Z3580 EG. Je hebt hierboven geleerd hoe je deze herkenningscodes moet aflezen, en dus begrijp je meteen beter, dat alles naar zeer grote waarschijnlijkheid uit hetzelfde fabriekje komt als de Weerribben. Wel geeft Jumbo aan dat het gaat om een EU landbouw, terwijl Weerribben NL landbouw vermeld, dat is het enige waar ik aan twijfel, of deze ook daadwerkelijk afkomstig is van de Weerribben. Echter is Jumbo wel internationaal ( o.a in België ) en dat kan de reden zijn waarom deze als EU landbouw staat geclassificeerd, dat kon ik niet terugvinden. Maar verder…. Waarom is dit erg opmerkelijk ? Wel : om te beginnen is Jumbo stukken goedkoper ; € 1,46 per liter, terwijl je in de biowinkel voor Weerribben magere yoghurt -> lees verderop -> € 2,10 kost per liter. En ik persoonlijk het zeer sterke vermoeden heb, dat het om exact dezelfde yoghurt gaat, al kan ik mij daar niet sterk voor maken. Wel is de SAMENSTELLING naar alle waarschijnlijkheid anders, gekeken naar vergelijkende voedingswaarden, al blijft dat ook een spelletje.
Jumbo zet tevens zeer groot op het pak, dat zij hun biologische melk van Nederlandse boeren afnemen.
SMAAK / KLEUR / TEXTUUR :
Kijk,….NU zijn we ergens! 😃 Want mensen, dit is ANDERE KOEK, dan al die supermarkt yoghurts: het begint al direct bij de geur, die je ruikt als je het pak opent, dat is zoals echte yoghurt hoort te ruiken. Dan de textuur: lobbig, bijna kwark-achtig dik. Ook precies zoals een echte pure yoghurt zou moeten zijn. Maar dan die smaak……🥰…..dat is echt ronduit FANTASTISCH en precies zoals ik deze ook herken bij de Weerribben yoghurt. Het is qua smaak echt bijna niet te onderscheiden van elkaar, ik zou bijna zeggen, dat ik deze van de Jumbo BETER vind, omdat ik de textuur van deze yohjirt subliemer vind dan Weerribben. Kortom: ik ben zeer verrast. En moet dus voortaan maar even wat vaker uitwijken naar de Jumbo….Want hier lust ik wel meer van !
VOEDINGSWAARDEN:
Eiwitten per 100 ml : € 4,5 gram, suikers per 100 ml : 4 gram.
WAT GEEF IK VOOR CIJFER:
Niet verrassend: een dikke vette tien + !!! Alles klopt aan deze yoghurt, van A tot Z. En dan ook nog eens die geweldige prijs……als je dat naast de € 1,70 van Arla neerzet en je daar massale productie voor krijgt….jeetje, ja…Jumbo doet ook wel eens iets GOED! 👍
WEERRIBBEN BOEREN MAGERE YOGHURT ( €2,10 per liter, verkrijgbaar in biowinkels )
Om eerlijk te blijven ; dit gaat om een andere samenstelling, dat de hierboven beoordeelde Jumbo yoghurt. Het gaat hier om een BOEREN formule, wat wil zeggen, dat er in de meeste gevallen, niet altijd, andere yoghurtculturen worden gebruikt dan de andere gangbare biologische yoghurts. Daarom heeft deze yoghurt ook een andere EG herkenningscode. Deze yoghurt kun je ook niet in supermarkten kopen, maar bij EkoPlaza’s en de vele andere biowinkels. Het komt uit de Weerribben, waar ook ZUIVER ZUIVEL vandaan komt. Weeribben geeft onder de Europese bio-code aan, dat het afkomstig is van NL ( Nederlandse ) landbouw. Wat zegt dat de volledige garantie wordt gegeven dat deze yoghurt van Nederlandse bodem komt. Maar daar doet Weerribben zuivel ( onder de bestiering van Klaas de Lange ) niet geheimzinnig over.
SMAAK / KLEUR / TEXTUUR :
Ja, ook hier weer zoveel verschil met de andere supermarkt yoghurt, wat je dan opeens helemaal geen echte yoghurt meer noemt. Dat merk ik nu ook maar weer erg goed, nu ik deze test doe. Ik koop nooit echt supermarkt yoghurt, ik koop alles al jaren in de biowinkel. En dan is de overschakeling van echte yoghurt naar supermarkt yoghurt extra pittig op te merken. In dit geval van het testen gunstig. Maar goed, deze boeren magere yoghurt; wateriger dan de Jumbo, maar verder eigenlijk helemaal gelijk : heerlijke geur, goede textuur en een verrukkelijke fris-zure smaak.
VOEDINGSWAARDEN :
Dat is i.v.m de Jumbo ook opmerkelijk leger in eiwitten : per 100 ml 3,4 gram, best weinig. In suikers vrijwel gelijk ; per 100 ml 4,3 gram
WAT GEEF IK VOOR CIJFER ;
Ja, ook hier een tien, geen dikke + tien die Jumbo wel heeft verdiend, omdat ik deze variant wat wateriger vind en vrij laag in eiwitten.
LIDL BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT ( €1,35 per liter )
Uiteraard komt supermarktketen LIDL ook met hun eigen huismerk ( Milbona ) en staan er wat betreft herkenningscodes en logo’s veel van hetzelfde op, als andere biologische yoghurts. De EG herkenningscode is hier echter ook vrij anders dan bijvoorbeeld Arla en AH: dat is NL Z 1956 EG wat aangeeft dat de yoghurt zelf wel in NL wordt geproduceerd, en wel door ROYAL A WARE FRESH DIARY in Coevorden, onderdeel van een grootschalige coöperatie. De melk lijkt wel uit Nederland afkomstig, maar ik kon er niet veel bevestiging over vinden. En blijft dat een vraag wat in het luchtledige blijft hangen. Ik contacteerde LIDL zelf ook, maar zij hebben mij nooit beantwoord. Net als deze Royal a ware dairy mij geen antwoord gaf op mijn mail, ik heb opnieuw een mail gestuurd, mocht ik daar antwoord op krijgen, zal ik dit hier aanvullen.
Aanvulling Januari 2025 ; inmiddels een mail ontvangen van Royal a Ware, en zij bevestigen, dat de melk die zij produceren voor Lidl 100% biologisch is, uit Nederland afkomstig is, en niet wordt gemengd, en dat zij onder SKAL controle staan.
SMAAK / KLEUR / TEXTUUR ;
Tja, ik speel de langspeelplaat opnieuw af ; geen echt wezenlijk verschil m.b.t alle andere supermarkt yoghurt op Jumbo na. Precies hetzelfde.
VOEDINGSWAARDEN :
Eiwitten per 100 ml : 5 gram, wat best aardig wat is, maar….ook best hoog in suikers: per 100 ml 5,4 gram
WAT GEEF IK VOOR CIJFER ;
Een matig zesje, omdat ik de smaak zeer vlak vond en ook heel erg mild.
VAN OMMELANDEN ZUIVEL BIOLOGISCH DYNAMISCHE DEMETER MILDE MAGERE STANDYOGHURT IN DE FLES GERIJPT ( €3.10 per LITER
Ja….oooh…….dit is dus “ de mijne “ voor heel wat jaren…..daarom neem ik hem ook ZEKER mee in deze test.Deze yogarde is afkomstig van een traditionele biologische kaasboerderij “ Karwij”. Deze zit gevestigd in het Drentse Rolde. Deze kaasboerderij wordt gerund door de familie de Boer. ( nee, dat verzin ik niet 😉 ) Onder de productnaam “ Aa biologische zuivel” produceren ze niet alleen kaas, maar ook erg veel aanverwante producten als room, melk, yoghurt, Griekse Yoghurt en boter. Er wordt jaarlijks zo’n 300.000 liter melk verwerkt. Even ter vergelijking: dit aantal liters verwerkt een multi-onderneming als Campina in één ochtend.
De familie wil echter niet groter groeien, want dat zou uitbreiding betekenen en ze willen zeker niet in de grote massa worden meegesleurd. Zij willen dat hun producten echt en puur blijven. Ze begeren een winkel in Rolde, Hun vee ( koeien) grazen vrij en vrolijk in het stroomgebied van de Drentse Aa, op zeer variërend grasland. Dit proef je terug in de melk.
Als één van de zeer weinigen, maken deze mensen een standyoghurt die nog echt traditionele op de pot wordt gerijpt. Dankzij de tijd die het krijgt om te rijpen, verkrijg je een echte stevige standyoghurt. De melk wordt aangezuurd met echte ( rechtsdraaiende) melkzuur-bacteriën. Dit zijn de volgende bacteriën:
– L.Acidopehilus
– B.bifidus
– Sc. Thermophilus
Ommelanden zuivel werkt zo duurzaam mogelijk. De biologische melk wordt alleen uit de streek gehaald. Vrijwel al hun producten worden in glas verpakt. Daarnaast drukken zij hun tekst op de fles met milieuvriendelijke inkt, zodat er geen etiketten worden gebruikt wat de afvalberg ook doet slinken. De glazen potten kun je weer inleveren, er zit een statiegeld op van € 45 eurocent. Door ze te recyclen besparen we enorm veel op ons milieu. Een zeer unieke dus. De EG herkenningscode is NL-Z1634 EG en het draagt naast de bekende eu NL logo ook het SKAL keurmerk ( 001101 ) en het
DEMETER keurmerk. Voor mij zijn dit allemaal redenen om alleen voor deze te gaan. Maar uiteraard ook om de smaak……
SMAAK / KLEUR / TEXTUUR :
…ja, die smaak….😍🥰….als je die een keertje hebt geproefd, snap je mij meteen. Het is romig, rijk en vol van smaak terwijl het toch mager is, mild en zacht van textuur. Daarnaast geurt het heerlijk en is de kleur fris wit. Voor mij NIETYS anders, ik leef voor deze yoghurt!
VOEDINGSWAARDEN :
Eiwitten per 100 ml : 4 gram en suikers per 100 ml : 4 gram
MIJN CIJFER…..
Haha, ja vijf vette TIENEN + !!!! Het is mijn droom yoghurt, ALLES klopt, en ik heb de prijs er dubbel en dwars voor over.
MIJN EINDOORDEEL ;
Mijn “ overview ; heel erg veel biologische magere yoghurt uit supermarkten zijn hetzelfde. Wat niet zegt, dat ze uit één zelfde vaatje worden getapt, maar ik sluit dat ook zeker niet uit. Deze supermarkt yoghurt vind ik vrij waterig, wat inhoudt, dat er mogelijk vrij veel water of wei achterblijft in de yoghurt om zo meer volume te creëren wat winstgevender is. Dat hele waterige kom je in een biowinkel niet tegen. Ook vind ik de smaken van de meeste wat laf en te zuur.
Ik ben uiteraard “ verpest “ door de varianten uit de biowinkel , maar ook dan vond ik dit best wat teleurstellend. Op die van JUMBO na uiteraard. Die verbaasde mij compleet. En vind ik deze dan ook een eervolle eerste plek waard naast mijn Ommelanden yoghurt. Daaronder komt dan de Weerribben, en daaronder, tja, de rest…..want ik vind al deze erg gelijkend. JUMBO is echt anders en springt met kop en schouders ver boven alle andere supermarkt yoghurts uit. Zeer zeker een aanrader, als je ook erg graag ECHTE yoghurt wilt, en weinig budget hebt. Maar heb je budget, kies dan please voor de biowinkel. Niet alleen voor de allerbeste kwaliteit, maar zo steun je ook al deze kleinere ondernemingen met hun streekgebonden leveranciers.
GERELATEERDE LINKJES :
HET GROTE ZUIVEL DOSSIER
ALLES OVER YOGHURT
VOLLE ZUIVEL OF MAGERE ?
Super bedankt, heb hier veel van geleerd..
Wordt voormij dus de jumbo bio yoghurt..
Fijn dit relaas. Voor mij betekent Jumbo wel 8 km fietsen, ben ik gewend zo zonder auto, maar ga proberen. Hier op het dorp een Plus. Die BD bio kan ik via hofweb bestellen, zo nu en dan. BD is voor mij aan de prijzige kant helaas. Mijn dichtsbijzijnde biowinkel is ca. 12 km, een duitse bd boerderijwinkel- fantastisch!- in Zelfkant, Saeffelen net over de grens vanaf maria hoop midden limburg, is ca 14 km fietsen. Voor als er geen regen en natte sneeuw is! Bedankt moniek!
Dank je wel, dit was erg verhelderend. Het zou interessant zijn te weten of de koeien met het nieuwe middeltje Bovaer behandeld zijn (om het methaangas af te breken, zogenaamd ‘goed’ voor het milieu maar heel schadelijk voor mensen). Arla zal ik bijvoorbeeld nooit meer kopen om die reden en nu ik dit lees AH ook niet meer.
dan zou je toch dit artikel ook even moeten lezen ; https://moniquevandervloed.nl/de-boaver-discussie/
Geweldig artikel, één waar je voor blijft terugkomen op de website. Ben benieuwd hoe de Den Eelder yoghurt zou scoren, is bij mijn kleine Plus winkel zo’n beetje de enige goede zuivelkeuze naast RawBoost Bio Kefir.
Helaas geen biologische yoghurt maar enorm goede dikke consistentie en zure smaak, lang traditioneel in het pak gerijpt. En wellicht het belangrijkste, gemaakt van ongehomogeniseerde melk zodat de vetdeeltjes in hun natuurlijke (voor het menselijk lichaam goed herkenbare) grootte blijven. Als het om zuivel/kaasjes van koemelk gaat probeer ik altijd rauwe of op z’n minst ongehomogeniseerde melk te nemen.
Hoi Monique, super bedankt voor deze test, ik ga richting de Jumbo!!
Groet, Jessica