Bloemkool + cakerecept!

We vinden het inmiddels al zo gewoontjes, de bloemkool. Maar zo gewoontjes is deze kool niet. Sterker: we kunnen het gerust een superfood noemen!

Bloemkool is een groente die tot de koolsoorten behoort uit de kruisbloemenfamilie. Bloemkool bestaat, dit in tegenstelling tot broccoli, nog uit ongedifferentiëerde bloemknoppen. Er zijn rassen met witte,paarse, groene en zelfs oranje bloemkolen. Oorspronkelijk is bloemkool afkomstig uit Azië en is via Italië en Turkije Europa binnen gekomen. In Noord Europa groeien de kolen prima.

 

IMG_4894

supergezond, veel calcium in de bladeren

Bloemkool is niet zomaar gezond. Het bevat bijvoorbeeld extreem veel vitamine C. Daarnaast behoort bloemkool tot het soort groente met het hoogste percentage aan calcium. Let echter op: deze calcium is vooral terug te vinden in de groene bladeren om de bloemkool heen gesloten. Gooi deze dus nooit weg! Erg veel mensen zijn zich helemaal niet bewust van het feit dat deze bladeren ook gewoon eetbaar zijn. Zeker rauw gegeten zijn deze bladeren zeer rijk aan calcium. Indien je ze toch liever kookt, kook ze dan zo kort mogelijk.  Een overzichtje van wat een bloemkool in zijn jasje heeft:
Energetische waarde
95 kJ
Koolhydraten
3 gram
Eiwit
2 gram
Vet
0,3 gram
Vitamine C
80 mg 
Vitamine B1
0,05 mg
Vitamine B2
0,07 mg
Caroteen
0,03 mg
Calcium
20 mg
IJzer
0,5 mg

Bloemkool is goed voor hart en bloedvaten. Mede dankzij het in bloemkool ( en ook in broccoli) aanwezige stofje glucorafanine kunnen mogelijke ontstekingen worden tegengegaan. Glucorafanine is een glucosinolaat dat in het lichaam wordt omgezet in isothiocyanaat ( ITC) en sulforafaan, beiden ontstekingsremmende verbindingen. Bovendien heeft sulforafaan nog meer zeer gezonde voordelen voor de mens. Het werkt bijvoorbeeld gunstig op de spijsvertering en de relatief ruim aanwezige vezels in bloemkool versterken deze werking.

IMG_4895

Kort koken

Vroeger werd ons wijs gemaakt dat we, vanwege de aanwezige giftige stoffen in bloemkool, de kool lang moesten koken. Gelukkig is dit allang achterhaald en is het juist zaak de bloemkool zo kort mogelijk te koken. Vijf minuten is meer dan voldoende om de bloemkool beetgaar te maken. Zo behoud je tevens zoveel mogelijk voedingsstoffen. Bloemkool kun je ook rauw eten. Verwerk de bladeren ( calcium!) bijvoorbeeld eens door een salade. Of snij de kool in roosjes en verwerk deze door een gerecht. Je kunt bloemkool ook een geel kleurtje geven door na het koken wat kurkuma toe te voegen. Bloemkool is ook een perfecte vervanger voor aardappelen, bijvoorbeeld in een koolhydraat-arm menu. Het geeft hetzelfde mondgevoel als aardappelen, maar bevat geen zetmeel.

SAM_4461

BLOEMKOOLBLAD CAKE! 

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, zijn juist de bladeren van de bloemkool ontzettend rijk aan calcium. Ik weet, dat ik alle konijnen in Nederland hier geen plezier mee doe, maar geef deze zeer voedzame bladeren dus voortaan niet aan je konijn, maar eet ze zelf. Veel mensen vinden de smaak echter niet zo lekker, of kunnen het niet rauw eten. Alhoewel het rauw het beste is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de voedingswaarde, kun je ze ook perfect verwerken. Ik bedacht bijvoorbeeld deze onweestaanbare cake!

Dit heb je nodig:

  • Het blad van een ( liefst biologische) verse grote bloemkool
  • een appel, gewassen en in de schil, in stukken gesneden
  • drie bananen
  • vier flinke eetlepels ghee ( of kokosolie/vet op kamertemperatuur)
  • 100 gram volkoren boekweitmeel
  • 100 gram rijstemeel
  • twee eetlepels stevia  sweet Xtra
  • anderhalve eetlepel wijnsteen bakpoeder
  • 20 gram lijnzaad, heel
  • 20 gram sesamzaad
  • 10 gram chiazaad
  • 25 ml haver of andere melkvervanger

Voor de topping:

 

  • drie flinke eetlepels erythritol suiker ( Ery-pure of Sukrin)
  • een eetlepel water

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkant cakeblik in met ghee of kokosolie, en bekleed met bakpapier. Maal in een keukenmachine de bananen, het blad, de appel en de ghee/ of kokosolie tot een gladde massa. Doe de rest van de ingrediënten in een kom, en roer de massa erdoor. Stort de massa in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat kort afkoelen.

SAM_4463

Doe de erythritol suiker in een pannetje samen met het water en roer op hoog vuur tot de suiker is opgelost, haal ditect de pan van het vuur en laat enkele seconden terug stollen. Smeer het suikerwater op de cake en laat drogen.

SAM_4462

 

4 Reacties op “Bloemkool + cakerecept!

  1. Ik ben gek op bijna rauwe bloemkool. Mn man wil t door en Door gekookt hebben ( blehhh) anders krijgt ie last van zn maag.
    Eigenlijk met alle koopsoorten.
    Weet jij hoe dat kan?

    • Dat is inderdaad wel vaker gehoord.Koolsoorten kunnen bij sommige mensen overgevoeligheidsreacties geven.

  2. Die bladeren kun je ook eten? Dat wist ik niet, gooi die altijd weg, maar lees dus nu dat daar heel veel calcium in zit. Maar smaken ze ook?

  3. Ik vroeg me het volgende af: als je groenten zoals bloemkool verwerkt in een cake, worden de vele nuttige vitaminen en mineralen in de groenten dan niet afgebroken of verdwijnen ze niet door de lange blootstelling aan de hitte van de oven?
    Alvast bedankt ! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *