snelle zwarte bonen burgers ! Met maar twee ingredienten!

Ik zet ze vaak op mijn menu : ZWARTE BONEN. Tot voor kort waren de zwarte bonen vooral zeer bekend in de Mexicaanse keuken, waar ze net zo worden verwerkt en gebruikt als wij hier doen met de Hollandse bruine boon. De Mexicanen zijn zo gek dus nog niet om zwarte bonen veelvuldig op hun menu te zetten, want het zijn echte gezondheids-bommetjes.  Zwarte bonen zijn een stuk kleiner dan de bruine boon, en hebben een gitzwarte kleur. Dat zwarte bonen erg gezond en voedzaam zijn was al vrij bekend. Waarom er echter nu plots een ware hype is ontstaan rondom de zwarte boon, en het ook plots hoog in de lijst der “superfoods” voorkomt, komt omdat veel onderzoek heeft uitgewezen dat zwarte bonen zeer rijk zijn aan antioxidanten. Ze bevatten zelfs net zoveel antioxidanten dan de blauwe en zwarte bes, die op hun beurt weer een superfood-stempel hebben gekregen vanwege hun hoge doseringen antioxidanten. Zwarte bonen zijn zeer rijk aan een groep antioxidanten, genaamd anthocyanen, dezelfde chemische verbindingen die de bessen zoveel gezondheid geven. Zwarte bonen zijn ook zeer rijk aan magnesium. Ze bevatten ook veel thiamine en foliumzuur, twee zeer belangrijke B-vitaminen. Zwarte bonen houden ook de bloedsuikerspiegel goed op peil. Ze zijn tevens rijk aan eiwitten en vezels, wat hen tot een perfecte vleesvervanging maakt. Een kopje zwarte bonen volstaat al om het dagelijkste stukje vlees eens te vervangen. Zwarte bonen worden ook wel vaak door fanatieke sporters gebruikt vanwege de gedoseerde afgifte van koolhydraten. Ze leveren erg veel energie en zijn goed vullend: de eerste uren na het eten van een kopje heb je geen honger. Lees verder

de GreenPannen-actie van AH 2023/24……

Grootgrutter AH heeft per September 2023 tot Februari 2024 weer een spaaractie in touw gezet, opnieuw kunnen we gaan sparen voor pannen. Dit keer opmerkelijke pannen: die van GREEN PAN. Iedereen weet dat ik groot fan ben van deze pannen, en ik ontvang dan momenteel ook een stortvloed aan vragen over deze pannen actie. Klopt het allemaal wel ? Waar zitten de adders onder het green pan groene-gras ? Is het echt allemaal PFAS vrij ? Ik ben erin gedoken. Lees verder

…Waarom eten we nog steeds zo weinig peulvruchten???

Alhoewel peulvruchten afgelopen jaren beter op de kaart zijn gekomen, heeft de consument deze nog niet echt in het vizier. We consumeren ze daarnaast vooral kant en klaar uit blik, stazak of pot. Gedoogde peulvruchten, dat vinden we om de één of andere reden nog steeds een stap te ver. Dat is jammer. Want naast dat peulvruchten gigantisch gezond zijn, kosten gedroogde peulvruchten, zelfs biologisch, vele malen minder dan peulvruchten conserven. Peulvruchten heeft een gezond imago en dat is enerzijds fijn, anderzijds niet. De industrie maakt helaas ook hier misbruik van, door peulvruchten in te zetten in producties om het een gezonder imago te geven. Denk aan chips van peulvruchten. Lees verder

Het lekkerste pompoenbrood maak je gemakkelijk, snel en meukvrij!

Ja, we weten het inmiddels toch wel ? Wat ? Nou, dat ik dol ben op pompoen? Dat eet ik niet alleen met huid & haar op, maar ik bak er ook veel mee. Pompoen heeft zoveel voordelen om mee te bakken. Het heeft een lekkere zoete smaak, een zeer fijne textuur en het geeft veel kleur. Ik bak er graag dit heerlijke broodje mee. Ik maak het super-de-super-fast-rapido in de airfryer, maar je kunt dit recept uiteraard ook gebruiken in de oven.

Het is niet alleen lekker , het is ook knetter-gezond, omdat er maar bar weinig ingrediënten in gaan, deze zeer goedkoop zijn en daarom ook een budgetvriendelijk broodje wordt om te maken. Zo gebruik je geen meel, maar….zonnebloempitten, die zelfs biologisch ontzettend goedkoop zijn. Afijn, laat je verrassen door dit heerlijke broodje, die je op ieder moment van de dag kunt op smullen!

 

WAT HEB JE NODIG ?

  • een  middelgrote pompoen, in de schil, in stukken, kort beetgaar gekookt, uitgelekt ( liefst botter-nut fles of kaboucha groene pompoen) goed uitgelekt
  • circa 250 gram zonnebloempitten
  • twee volle kopjes psyllium vezels
  • een flinke scheut appel-cider azijn
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • drie / vier eetlepels biologische erythritol ( hoeft niet, wel lekkerder )

 

ZO MAAK JE HET IN DE AIRFRYER :

  1. maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een stevige kneedbare bal, maak er een ronde broodbol van
  2. zet de temperatuur op 185 *C en de tijd op 30 minuten
  3. bak de broodbol 15-20 minuten terwijl je regelmatig even controleert
  4. draai de bol om, en bak verder af.

 

ZO MAAK JE HET IN DE OVEN :

  1. Verwarm de oven voor op 185*c. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodbol erop
  2. bak 25 minuten, keer de bol dan om en bak ongeveer 15 minuten

 

Na volledige afkoeling bewaren in een BPA vrije plastic zak in de broodtrommel.

 

TE NAT ?

Velen hebben dit brood meteen gemaakt en ik hoor hier en daar dat het brood te nat blijft. Dit kan, omdat de ene pompoen de ander niet is, en deze meer / minder vocht kan bevatten, maar ook meer inhoud kan hebben. Dat is de natuur 😉 Als je merkt, dat je deeg té vloeibaar blijft, kun je eventueel wat extra psyllium vezel en / of pompoenpittenmeel toevoegen om de massa stevig te maken. Je moet er echt een stevige bal van kunnen maken. Daarnaast adviseer ik je ook, om voor een kaboucha( groene ) pompoen te kiezen of de fles-pompoen ( butternut ) omdat deze een iets steviger vruchtvlees hebben dan bijvoorbeeld de oranje pompoen.

 

Wat ook vaak helpt, is om het brood een dag of twee in een plastic BPA zak te laten rusten in de broodtrommel. Hierdoor wordt het brood ook droger en malser.

 

 

ECHT voedsel? HOE dan, WAAR dan ?

Toen ik mij bedacht om een artikel als deze te schrijven, dacht ik ook meteen aan het feit hoe banaal het eigenlijk is, om hier überhaupt een artikel over te moeten schijven. Want hoe idioot is het eigenlijk, om te moeten vertellen hoe, wat en waar je ECHT VOEDSEL kunt herkennen/ kopen / consumeren? We zijn niet alleen in een compleet verknipte wereld gaan leven, maar ook in eentje waar de rollen compleet zijn omgedraaid.
Afijn…..het feit dat het nodig lijkt om een artikel als deze te gaan schrijven, is triest, maar ik hoop dat tenminste iemand er iets aan zal gaan hebben. Ik ontvang vaak berichten / vragen van mensen die echt een beetje wanhopig zijn, de weg volledig kwijt zijn geraakt in de wereld van voeding en totaal niet meer zo goed weten wat ECHT voedsel nu is, als ik het over ECHT voedsel heb. Daarom eerst daar een korte uitleg over.

Lees verder