de GreenPannen-actie van AH 2023/24……

Grootgrutter AH heeft per September 2023 tot Februari 2024 weer een spaaractie in touw gezet, opnieuw kunnen we gaan sparen voor pannen. Dit keer opmerkelijke pannen: die van GREEN PAN. Iedereen weet dat ik groot fan ben van deze pannen, en ik ontvang dan momenteel ook een stortvloed aan vragen over deze pannen actie. Klopt het allemaal wel ? Waar zitten de adders onder het green pan groene-gras ? Is het echt allemaal PFAS vrij ? Ik ben erin gedoken.

DE CHEFS COLLECTION ?

We kunnen via een spaarsysteem sparen voor kookpannen, koekenpannen, een wokpan, een hapjespan, een tajinedeksel, een gourmetstel, en nog wat kleinere accessoires. Je kunt sparen voor een set kookpannen van 16 / 18 / 20 en 22 cm, en voor een daarop passende stoom mand die geschikt is voor de 20 en de 22 cm kookpannen. Aardig wat dus. De vraag is natuurlijk of het gaat om de “ echte “ greenpannen. Ja, het gaat om de echte greenpannen. Het heeft een exclusieve naam gekregen: CHEF’S COLLECTION. Het lijkt er sterk op dat deze collectie exclusief voor de grootgrutter is ontwikkeld. GreenPan zelf verkoopt alleen pannen onder een serienaam “ CHEFS “. Deze pannen zijn anders dan de collectie die we bij Appie kunnen sparen.
In 2020 deed AH eerder een grote spaaractie met pannen van het merk VAN ROYAL VAN KEMPEN EN BEGEER. ( klik hier om meer te lezen ) Dit Nederlandse bedrijf is onderdeel van GreenPan, dus de connectie is logisch te verklaren. Deze pannen zullen naar mijn vermoeden ook zijn geproduceerd onder dezelfde omstandigheden en fabriek als de pannen in 2020. AH garandeert net als het merk zelf 100% PFAS vrij te zijn. De antiaanbaklagen van de koekenpannen, wok-pan,-hapjespan en braadpannen bestaat uit een geheel keramische antiaanbaklaag. De basisgrondstof is een afgeleide van zand die door een SOL GEL PROCES getransformeerd wordt tot een verschuifbare oplossing. In dit gehele proces worden geen schadelijke chemische PFAS stoffen gebruikt. De oplossing wordt zonder gebruik van lijm of additieven op de panwanden gespoten. Dit gaat de oven in om uit te harden. Het eindresultaat is een sterke keramische laag. Het aluminium wat is gebruikt is volledig gerecycled.
Er zijn dit jaar wat extra dingen aan de actie toegevoegd, gericht op het milieu. Zo kun je nog wel fysiek zegels sparen, maar deze uitgifte is sterk gehalveerd. De consument wordt op deze manier lichtjes gedwongen om via de AH app te sparen, waar je ook vrij veel extra voordeeltjes kunt scoren zoals extra zegels. De spaarkaarten en zegels wordt in alle filialen zeer matig uitgeleverd. Ik moest bijvoorbeeld naar de service balie om daar mijn kaart een zegels te innen, wat natuurlijk een stuk tijdrovender is als even scannen met je app. Slimme zet van AH, op deze manier wordt de app meer gedownload en bereikt de actie zijn doel.
Verder kun je je oude pannen inleveren, en daar 15 zegels voor terugkrijgen. Je ontvangt een zegel bij iedere € 10 euro die je bij de grootgrutter uitbesteed, een volle spaarkaart telt 25 zegels. Met bijbetaling kun je de pannen dan in de winkel kopen of online bestellen.

DE PANNEN

De pannen zijn vervaardigd in China, maar gemaakt in PRC, wat ook wel People’s Republic of China betekent. De pannen zijn anders gezegd vervaardigd op het vasteland van China, Hongkong of Macau. Ze zijn gemaakt onder C02 gecompenseerde omstandigheden, en dragen het klimaat-partner-nummer 22739-2302-1001. De pannen zitten verpakt in recyclebaar FSC karton. De pan is gemaakt uit gerecycled aluminium. De keramische anti-aanbaklaag is 100% gegarandeerd PFAS vrij. Dit komt overeen met de standaard verpakkingen van de GreenPannen.
Ik spaarde een kaart vol om de 28 cm koekenpan te gaan testen. Ik moest € 20.00 ( 19,99 klinkt goedkoper maar het is gewoon 20 euries ) bijbetalen wat mij een totale korting van 75% opleverde. De zogenaamde verkoop-adviesprijs van deze koekenpan is € 79,99, de pannen zijn alleen te koop bij appie.
Over de prijzen ( kortingen ) wordt online erg veel kritiek gegeven omdat deze niet echt zo spannend zijn. Volgens diverse bronnen kun je de gehele pannen collectie onder andere handelsnamen bij BOL en BLOKKER aanschaffen voor dezelfde kortingen zonder gedoe met zegels sparen. Ik kon daar overigens nergens enige bevestiging in terugvinden.
Ik gebruik zelf al wat jaartjes de CAMBRIDGE serie van GreenPan. Heerlijke pannen, nooit iets mis mee tot zover. Ik heb mijn Cambridge koekenpan naast deze Chefs Collection gezet, om te bekijken of ik daar zowel overeenkomsten als afwijkingen in terug kon vinden. Op het eerste gezicht lijken de pannen uiterlijk best op elkaar. Ze hebben één zelfde uitstraling en vorm. Echter zijn er wel degelijk verschillen. Zo is de CHEFS pan een stukje lichter dan de Cambridge, wat is te verklaren. Daar kom ik verderop op terug.
De aanhechting van de steel anders ingezet, en is de steel anders van vorm. De Cambridge-steel is meer luxe vormgegeven en heeft een verwijderd deel bij de aanzet waardoor de steel veel minder gloeiend heet wordt. Bij de CHEFS heb ik echt het gevoel, dat het allemaal een stuk goedkoper moest, het voelt een beetje “ cheap” allemaal.
Er is een duidelijk verschil te zien in de materialen. De Cambridge is veel robuuster, heeft een dikkere rand en een dikkere bodem. Ook hier voelt de CHEFS dan een beetje cheap aan. De anti-aanbak-lagen lijken sterk overeen te komen, al is de anti-aanbak-laag in de Cambridge een stuk gladder en egaler van structuur.
De bodem…die voelt voor mij nog het meest cheap. De Chefs heeft duidelijk een zeer mindere kwaliteit bodem als de Cambridge. Die is net als de binnenkant veel egaler en gladder. De CHEFS is echt ( vind ik ) een zeer snelle massale productie. Wat ook een beetje logisch lijkt, gezien de actie landelijk is.
Dan het gebruik. Vriendlief heeft er als eerste gebruik van gemaakt, door een eitje te bakken. Dat ging echt heel erg goed. Ook mijn portie aardappeltjes met ui / knoflook / prei / kruiden ging met wat zuivere kokosolie meer dan goed. Daar is niets mis mee, de ( eerste ) gebruiken van deze koekenpan is meer dan prima. Maar….ik vraag mij af hoe duurzaam deze zijn en hoe lang deze meegaan. Ik heb mijn Cambridge koekenpan inmiddels ruim twee jaar intensief ( dagelijks ) in gebruik en ondanks dat er uiteraard gebruikers sporen achterblijven, is de pan verder nog in perfecte staat. Hij bakt nog steeds geweldig, en ziet er nog tiptop uit. Wil je meer weten over deze Cambridge pan ? KLIK DAN HIER 

WAT VIND IK ?

Tja….ik ben zeker, om te beginnen, niet boos. Want het is een degelijke pan, en ik ben ZEKER erg enthousiast over het feit dat AH voor 100% PFAS vrije pannen heeft gekozen. Dit levert tenminste minder PFAS op in onze samenleving en dat is altijd erg fijn. Maar ik heb verder flinke twijfels over de duurzaamheid van deze pannen. Ze zijn een beetje massaal in elkaar gezet, heb ik het idee en de kwaliteit laat dan ook te wensen over. Ik denk dat je met deze pannen prima uit bent als je niet dagelijks kookt, en ook geen grove zaken bakt en kookt. Maar voor “ het echte “ werk denk ik, dat ze niet al te geschikt zijn. Ook vind ik de bodem wat “ cheap”. Die mocht wat mij betreft wat kwalitatiever. Ik ga de pan komende tijd verder uitproberen ( ik kook op gas ) en later mijn bevindingen aanvullen. Gaan ik nog meer pannen sparen ? Nee, ik denk van niet. Wat eerlijk gezegd valt de kwaliteit mij tegen. Ik spaar liever even verder en koop een duurzame open die jaren en jaren meegaat. Zonder zegels, of licht dwingende APP-spaaracties. Ik bepaal dat graag ZELF.
WIL JE MEER LEZEN OVER PFAS ? KLIK DAN HIER 

20 Reacties op “de GreenPannen-actie van AH 2023/24……

 1. Jammer dat je alleen de koekenpan en ook niet een kookpan hebt uitgeprobeerd. Ik heb in 2020 een steelpannen met die actie aangeschaft en ben er nog steeds heel tevreden over, iig beter dan het bk steelpannetje wat een de bovenkant zomaar spontaan begon in te scheuren.

  • zoals ik aangaf in dit artikel ga ik niet alle pannen kopen, dit omdat ik meer dan genoeg pannen heb. Ik hb over de kwaliteit van deze gehele chefs Collection wel de kwaliteitsnorm getest, deze geldt voor alle te sparen pannen.

 2. Ik heb helaas hele slechte ervaringen met de Barcelonapannen van Greenpan (wok, 2 koekenpannen). Een vermogen uitgegeven. Ik kook op inductie. De pannen gaan na 1,5 a 2 jaar aanbakken. Zelfs een ei bakken is een drama. Dus weg ermee en Ernesto gekocht.

  • Dit komt door eiwit wat aan de bodem hecht. Als u de pan regelmatig schoonmaakt met een doekje met azijn, dan zal u pan minder aanbakken.

 3. En valt er iets te zeggen over het gourmetstel? Op hun site voor € 150,–, bij AH voor € 50,–. Dat kan haast niet kloppen.

 4. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden voor het inleveren van de pannen. Ze mogen niet beschadigd zijn. Dan komt bij mij meteen de vraag wat ze dan met die pannen gaan doen? Die worden toch gerecycled en dan maakt het toch niet uit in welke staat ze zijn? Het gaat er dan toch om dat we van dat PFAS af zijn?

  Als ik een goede pan zou hebben, dan hoef ik die toch niet in te leveren en hoef ik toch ook geen nieuwe te kopen? Onbegrijpelijk dit.

 5. Twee vragen over de Greenpannen:
  Er zit aluminium in, dat is toch niet goed?
  Mijn huidige twee greenpannen koeken regelmatig aan? Hoe kan dat?

  Hr groet, Ellen

 6. Hoi Monique,
  Hoe zit het dan met het (gerecycled) aluminium in deze pannen ? Aluminium is toch ook heel ongezond ?! Ik heb al jaren geleden mijn oude aluminium pannen weggedaan om die reden.

 7. ik heb ook zo’n koekenpan gekocht en hem inmiddels gebruikt.
  De bodem is zo glad dat als je je (gepaneerde) vlees omdraait, moet oppassen dat hij niet uit de pan vliegt.
  Verder viel me op dat de olie na het verhitten naar de kanten loopt, dus in het midden is het dan “droog” . Dat vind ik vreemd en lijkt me niet goed… Hoe kan het dat na één keer gebruik de pan bol is gaan staan? hebben meer mensen dat?

  • Wokpan vandaag gebruikt, drama!!
   Mijn inductieplaat past zich aan aan de grootte van de pan, werkt dus niet.
   Dacht eerst dat mijn plaat kapot was.

 8. Hallo,

  Ik bende wokvariant gekocht en nu al spijt… op Inductie werkt deze pan niet goed ik
  Moet het steed verschuiven anders pakt het magnetische veld de pan niet goed op… ben dus blij dat ik er niet meer heb gekocht want dit is wel de miskoop van het jaar…

  • Hoi Paula, dat dacht ik ook…
   De pan deed niets dus gechat met AH.
   De pan moet op een kookdeel wat groter is dan de bodem van de pan. Probleem opgelost en hij bakt prima!

   • Heb ook de wokpan echter deze doet het alleen op de kleinste inductie plek op alle andere plekken doet hij echt niets.
    Dus ik ben continue aan het schuiven om hem aan de praat te houden.

 9. Hoi hoi, een hele andere vraag.
  Hoe hoog zijn de kookpannen van 22cm en 20cm?

 10. 2 koekenpannen gekocht. Ze zouden geschikt zijn voor inductie.
  Niet dus… voel me misleid door AH
  Slechte reclame, niet kopen dus.

 11. Mijn wok pan doet het niet altijd op mijn inductie kookplaat gekocht bij de ah
  Hoe kan dat

 12. De wokpan is echt verschrikkelijk. Ik heb deze gekregen als vervanging van mijn oude pan, maar ik heb nu al spijt. De pan wordt geregeld niet herkend op de inductieplaat. Daarnaast moet ik hem tijdens het koken steeds verplaatsen om het contact opnieuw te vinden. Ik ben serieus een half uur bezig om mijn kip enigszins gaar te krijgen, drama!

 13. Ik heb een hele pannenset gekocht en nu voor het eerst, nu we inductie hebben, de eerste kookpan gebruikt.
  Tijdens de afwas bleef er troep onder de rand vd deksel zitten waar je gewoon niet bij kan, ook het afwaswater blijft eronder zitten, erg onhygienisch en ik wil de pannen terug kunnen geven en mijn geld terug.
  Beste AH wat doet U aan dit probleem want dit kan en wil ik niet accepteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *