zuurkool

Zodra het weer wat guurder wordt na een zomerperiode, verlangen we er weer naar: zuurkool. Maar wat is zuurkool nu precies ?  Zuurkool is gesneden witte kool, die door inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd, wat zuurkool de bekende zure smaak geeft. Het heeft een gele kleur, en opmerkelijk detail bij zuurkool: het geeft géén typische koollucht bij het koken, wat wel het geval is bij vele andere koolsoorten. We eten zuurkool vooral als stamppot, gestampt met gekookte aardappelen. Het wordt in supermarkten meestal verpakt in zakjes van 500 gram verkocht, soms nog echt uit het vat, maar dit komt nog zeer zelden voor. Zuurkool uit het vat vind je nog wel terug in de biowinkels en groentespeciaalzaken. Lees verder

een rol papier wat milieuvriendelijk aluminium folie, plastic huishoudfolie en bakpapier kan vervangen? Bestaat dat?

Als fanatiek bakster gaat er bij mij aardig wat bakpapier doorheen. Niet alleen dat, maar ook bewaar-materialen om al dat lekkers in te bewaren zoals huishoud-folie, aluminium folie en zakken. Uiteraard probeer ik hierin de meest mogelijke milieuvriendelijkste keuzes te maken. Alhoewel het steeds meer wordt opgepikt, is de keuze NIET-ZO-REUZE als het komt op meukvrij. Ik vind in mijn biowinkel hooguit twee soorten en dan betaal je ook nog eens de hoofdprijs. Bijna € 10 euro voor een rol huishoud-folie vind ik nogal eh…..pittig in prijs. Ik heb het er wel voor over, maar moet mezelf wel steeds over een drempel heen zetten. Ik vind zoveel geld neer lappen voor iets wat je toch weggooit, “ pijnlijk”. 🥺 Maar een andere keus is er gewoonweg niet. Het is dit of gewoon een rol kopen bij de action voor nog geen euro….

Bakpapier is gelukkig iets milder geprijsd, maar toch…..bijna € 4 euro voor een paar vellen…..ik moet ook hier steeds even wat weg slikken. Ik heb het toch nodig dus nou ja…….😟

Lees verder

Wat is shea butter en waar moet je op letten ?

Als ik iets echt heel erg fijn vind voor mijn huid, dan is dat SHEA BUTTER. Ik heb dan ook altijd wel iets van pure Shea butter in huis . Shea butter is sheabutter zul jij vast kunnen denken, maar wist je dat er best veel gradaties zijn? In deze nieuwsbrief ga ik alles vertellen wat je moet weten over sheabutter en waarom het zo fijn is voor je huid. Lees verder

Alle ins and outs over….NOTEN!

Afgelopen jaren zijn noten enorm populair geworden. Natuurlijk eten we al decennia’s lang noten, maar nog nooit eerder waren ze zo vreselijk in trek. Dit is te danken aan de gezonde trends van afgelopen jaren. Er wordt overal verteld, dat noten knetter-gezond zijn. En dat is terecht, maar toch zijn er wat kanttekeningen. Want de ene noot is de andere niet. Zo speelt de bewerkingen en bereidingen van noten een zeer cruciale rol of een noot wel of niet een gezonde aanvulling is op onze gezondheid. In dit artikel alles over noten. Hoe herken je goede en gezonde noten? Welke zijn er? Waar zijn ze goed voor? Zijn er ook nadelige kanten aan het eten van noten?  Lees verder

Hoe komen we gezond de herfst/wintermaanden door?

Het is mijn meest favoriete seizoen van het jaar: DE HERFST! Alles aan de herfst vind ik heerlijk. De prachtige metamorfose van de natuur, het gure weer, de donkerte, het knusse, en uiteraard de heerlijke pompoenen en andere verse herfstgroenten. Ik kan er ieder jaar opnieuw reikhalzend naar uitkijken. De zomermaanden zijn voor mij niet erg fijn omdat ik zeer slecht tegen de zon en de warmte kan. De herfst is voor mij dan een soort verademing na een lange zomer. Ik hou ervan. Oktober is mijn favoriete maand, omdat de herfst zich dan pas echt van zijn beste kant laat zien.  Lees verder