Eindelijk een realistische kijk op de industrie : leer hun spel spelen!

Afgelopen jaar ging een stille droom van mij in vervulling : ik bracht mijn allereerste e cursus uit: HET SPEL VAN DE INDUSTRIE. Dit werd door jullie zeer goed ontvangen en de eerste berichten zijn dan ook lovend. Er lijkt veel behoefte aan een naslagwerk als dit. Eén van de grootste beweegreden om dit te gaan schrijven was dan ook dat ik nergens maar IETS over dat spel van de industrie kon vinden in de realistische vorm. Er wordt enorm veel gezegd, geschreven en gemopperd op de industrie, maar wat ik afgelopen 30 jaar heb ontdekt is dat dezelfde industrie dat spel erg goed heeft gespeeld met als inzet de consument en zijn portemonnee. We zijn onbewust maar bewust in de blinde vlek gedreven, en ons de industriële bril opgezet. We kijken inmiddels door deze bril als we onze boodschappen doen, maar ook kijken we anders naar achtergrond informatie die de industrie ons geeft. Een pak suiker is opeens 100% natuurlijk, en dat mag ook wettelijk bekeken worden geclaimd om de reden dat suiker wordt gewonnen uit suikerbiet en dat een natuurlijke bron betreft. Wat uiteraard onzin is te noemen in dit context, omdat er van die suikerbiet he-le-maal NIETS natuurlijks overblijft in de zak suiker. Dit is nog maar een klein voorbeeld van hoe we bewust maar onbewust op het verkeerde been worden gezet, wij de illusies krijgen gezond, duurzaam, groen en mens / dier / milieuvriendelijk te doen terwijl we dat met zijn allen geenszins zijn. Waarom dit gebeurt vraag je ? Simpel. Omdat dit flinke knaken oplevert voor de wereldwijde industrie.

Lees verder

Alles over de discussie roomboter en wat is grasboter?

Ik bewaar warme herinneringen aan roomboter. Ik was als kind erg vaak bij mijn oma. Zij is min of meer de grondlegster voor mijn liefde voor echt, puur voedsel wat je zelf maakt from scratch. Ik herinner mij nog goed, dat mijn oma mij vaak meenam om roomboter te kopen die een boer in een soort schuur verkocht. Echte, vers gemaakte roomboter. Ik kan de heerlijke geuren die er in de schuur hingen zo oproepen. En mijn hemel, wat was de roomboter lekker. Zo proef je het waarschijnlijk nergens meer. Als mijn oma het na thuiskomst in haar botervloot deed, rook de hele keuken naar verse roomboter……heerlijk vond ik dat. Ik leerde al vroeg om roomboter te eten, want mijn oma was wars van margarines en andere kunstmatige boters. Zij vond dat boter ook naar boter moest smaken en niet naar een bonkje vet. Ik ben vandaag de dag nog steeds dol op roomboter, maar koop het niet vaak. En als ik het koop, dan biologisch/dynamisch in de biowinkel. Dat komt nog het dichtste bij de roomboter van vroeger. Waar ik ieder jaar wel altijd weer naar uitkijk, is de verse biologische grasboter ( en dan in het bijzonder van het merk weerribben) Dit is ieder jaar toch weer even een feestje! Velen verwarren grasboter met roomboter en denken dat dit exact hetzelfde is. Dit ligt echter wat genuanceerder. In dit artikel vertel ik alles over roomboter en wat het verschil is tussen roomboter en grasboter. Lees verder

broodloos, een bijzonder receptenboek!

We zijn een “ brood “ landje. 🥐🥪🥯🍞🥖….we eten het een etmaal lang, bij iedere hoofdmaaltijd kunnen we wel iets van broodproducten vinden. Vooral het ontbijt wordt, ondanks dat afgelopen jaren veel hippe granola’s, muesli’s, en haver-ontbijtjes een prominente plek op de ontbijttafel hebben ingenomen, nog altijd gedomineerd door broodproducten. Nederlanders lijken maar moeilijk afstand te kunnen doen van hun “ bammetjes “. Is dat erg ? Is brood ongezond ? Deze vraag zingt al heel wat jaartjes door de wereld. We zijn nog altijd verslingerd aan het woord “ glutenvrij” wat wordt gekoppeld aan “ beter, gezonder …”
De glutenvrij trend kwam zo’n beetje goed op gang ergens in 2013, toen cardioloog Wiiliam Davis het boek “ broodbuik” uitgaf en dit wereldwijd een bestseller werd. In dit boek werd voornamelijk de industriële tarwegluten aangepakt en als schuldige aangewezen. Het leverde wereldwijd een fikse daling op van brood-verkoop, de industrie vocht meteen terug door glutenvrij op de kaart te zetten. En dat leek te werken. De schappen voor glutenvrij groeide explosief, en anno 2023 / 24 kunnen we alles inmiddels wel zo’n beetje glutenvrij kopen. Dat lijkt fijn. Maar is dat echt wel zo fijn ? Lees alles over de voor en tegens over brood IN DIT ARTIKEL 

Lees verder

Matcha…wat is dat precies?

Matcha…het is anno 2022 niet zo’n vreemde eend in de bijt meer te noemen, maar of we er nu warm voor lopen……Nee. Het is dan ook een vrij aparte smaak, waar je van houdt of niet. Wat is Matcha eigenlijk precies? En hoe gezond is het?
Lees verder

gourmetten…..hoe gezond is dat eigenlijk en hoe gourmet je meest meukvrij ?

Als je graag gezond wilt gourmetten, zijn DRIE punten belangrijk : de voeding die je kiest, de bereiding en….het apparaat zelf. Als we naar het voedsel zelf kijken, kunnen we daar zelf enorm veel in de hand houden. Want gourmetten hoeft niet te bestaan uit vet vlees in een moddervet gemaakte plaat bakken, stokbrood, sausjes en kruidenboter. Je kunt het zelf zo gezond en ongezond mogelijk maken als je wilt. Als je bijvoorbeeld niet veganistisch leeft of je gasten, kun je kiezen voor biologische kip en kalkoen, of biologische biefstuk, maar ook magere vis als verse tonijnmoot en kabeljauw filet. Eet niet te veel rood vlees. Van vlees met veel rode bloedlichaampjes is bekend dat het kankerverwekkend is. Daarom zijn kip en vis beter dan bijvoorbeeld rund. Het ongezondst is bewerkt vlees zoals worsten en gerookt vlees zoals spek. En kun je zelf sauzen  en salades  maken. Stokbrood kun je vervangen met crackers. Het zijn de kleine dingen die het doen 😁😁
Waar ook goed naar gekeken moet worden is de bereiding. Zorg ervoor dat je nooit teveel bakvet gebruikt, en kies liefst voor een zuivere vetsoort die hoog verhit kan worden, zoals kokosolie. Gebruik nooit teveel en let echt heel goed op, dat er niets aanbrandt. De zwart geblakerde stukjes bevatten erg veel acrylamide. Hou de temperatuur van je gourmetstel liefst tussen de 120-150*C. Ja, het duurt dan allemaal ietsje langer, maar het verlaagt het risico op acrylamide ontwikkeling in en op het voedsel aanzienlijk.
Komt het echter neer op de apparaten ZELF, kun je daar wel wat beter naar gaan kijken. Want de anti-aanbak-lagen van veel gourmetstellen zijn niet zo gezond. Zeker de goedkopere varianten en juist de verouderde gourmetstellen kunnen een vorm van schade opleveren, alleen al bij het inademen van de hitte die vrijkomt. Denk daarbij ook aan vogels, waar erg veel voor wordt gewaarschuwd in de media. Maar het is voor de mens ook niet erg gezond. Zeker die gourmetstellen die ieder jaar opnieuw uit het stof wordt gevist kunnen die schadelijke anti-aanbak-lagen bevatten omdat de wetten en regelgevingen omtrent teflon jaren geleden nog niet golden. Het is daarom echt een goed idee om geen verouderde gourmetstellen meer te gebruiken, voer ze op een milieuvriendelijke manier af. En koop een nieuwe. En dan liefst eentje waarvan je 100% garantie krijgt van de fabrikant, dat er geen giftige stoffen zijn gebruikt. Zoals de GREEN PAN raclette.
Als je de drie punten in acht neemt, is gourmetten juist ontzettend gezond! Het is een gezellige manier om samen te eten. Dit werkt ook meteen ontspannend, wat onze gezondheid ook ten goede komt. Alles bij elkaar opgeteld kun je dus concluderen dat gourmetten helemaal niet ongezond hoeft te zijn. Even kort gesloten resumerend :
– kies voor de juiste voeding om op de gourmet-tafel te serveren
– kies voor een goede, veilige bereiding, waar de gemiddelde bak temperatuur ligt tussen de 120-150*C. Nog een zeer belangrijk detail : VENTILEER voldoende!
– kies een juiste gourmet apparaat

DE GREEN PAN BISTRO RACLETTE

Waarom kies ik persoonlijk voor dit gourmetstel ? Ten eerste omdat ik groot fan ben van het merk zelf. Ze verkopen geen kletspraat, geen meuk, maar degelijke keukenapparaten.  En geven een 100% garantie op PFAS vrij. Er wordt niet met giftige stoffen gewerkt, ook niet stiekem in lagen, wat bij heel veel “ groene” pannen en keukenapparaten wel gebeurt. Dit is een standaard norm van GreenPan.
Het tweede punt waarom ik voor deze ga, is de enorme veelzijdigheid van de raclette. Ook daar staat GreenPan om bekend, vrijwel al hun apparaten zijn ontzettend veelzijdig te gebruiken. Wat het erg prettig en handig en goedkoop en duurzaam maakt, omdat je veel andere apparaten niet nodig hebt. Op deze raclette kun je bijvoorbeeld ook pannenkoeken bakken. Dit komt, omdat de bakplaat omkeerbaar is met ruimte voor bakken en grillen aan één zijde, en uitsparingen aan de andere zijde voor bijvoorbeeld pancakes in de morgen. Het apparaat is geschikt voor acht personen, heeft een lengte van 51 cm, een breedte van 25 cm in bakoppervlak. Het heeft verder een regelbare thermostaat zodat je de temperatuur geheel zelf kunt instellen waardoor je feitelijk nooit te heet kunt bakken en grillen. Wat ook prettig is, is het lange snoer ( 1,50 cm ) wat bij veel gourmet stellen toch een ding is. De acht bijgeleverde pannetjes zijn uiteraard ook in koolstof staal gesmeden PFAS vrije pannetjes. En er zitten acht nylon spateltjes bijgeleverd. De temperatuur heeft een bereik van 80-230 *C. Het vermogen is 2000W.
En ja, de pannetjes zijn vaatwasser bestendig, maar ik adviseer je dit nooit te doen, omdat het de levensduur van je pannetjes aanzienlijk vermindert. Het apparaat staat stevig en stabiel op anti slip voetjes, waardoor hij vrij goed is bestand tegen stoten.

HOE TE GEBRUIKEN ?

Je kunt de raclette uiteraard voor gourmet gebruiken, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden :
– gezellig brunchen met pancakes bakken
– tosti’s bakken
– pannenkoeken bakken
– als warmhoudplaat gebruiken bij diners / lopend buffet
– Je kunt de raclette in de zomermaanden ook gebruiken ter vervanging voor de BBQ. Een gezonder idee! 

HOEVEEL KOST IE EN WAAR TE BESTELLEN ?

De GREEN PAN RACLETTE  gourmet bistro kost € 149 euro en is VIA DEZE LINK te bestellen

HOE GOURMET JE MEEST MEUKVRIJ ?

Ik gaf je hierboven al een aantal tips, hoe je vrij eenvoudig meukvrij kunt gourmetten. Het is echt een kwestie van verstandige keuzes maken. Ik ga bij deze een aantal tips geven:
VOOR DE VLEES LIEFHEBBERS :
Als jij veganistisch leeft, wil dat niet meteen zeggen dat je gasten of gezinsleden / partner ook maar meteen vegan met jou mee moeten gourmetten. Bovendien is veganistisch gourmetten niet bepaald gezond, omdat er kant en klare vleesvervangers worden gebruikt die zeer zijn bewerkt. Wil je toch voor je al je tafelgasten een gezond alternatief op vlees, dan kun je kiezen :
voor biologische kip, zoals kipfilet en kalkoen
– voor biologisch mager rundvlees die je vooraf even goed door bakt
– voor magere vis als kabeljauwfilet en verse tonijn moten
– biologische stukjes tonijn uit blik op water, uitgelekt
Koop het vlees liefst in een erkende biologische slagerij, en liever niet in een supermarkt, waar de afkomst nog altijd wat discutabel blijft. En kies liefst voor witte vlees soorten, omdat deze algemeen genomen gezonder zijn dan rood vlees.  Kijk ( google…) ook eens in het rond in je omgeving, er zijn tegenwoordig vrij veel bio-boeren die zelf hun vlees produceren. Een eerlijk, ECHT stukje vlees is net zo feestelijk als bio-vlees-industrie vlees, wat wellicht goedkoper is. Beslis voor jezelf waar jouw grenzen liggen.
VEGAN ?
Ben je veganistisch en wil je echt geen concessies doen ? Dan kun je alles ZELF maken. IN DIT ARTIKEL vind je ontzettend veel zelfmaak recepten om zelf veganistisch vlees te maken op een meest gezonde manier. Het kost niet veel extra tijd en zeker ook niet meer geld, gekeken naar de huidige prijzen van het veganistische alternatief in supermarkten. Bovendien is alles zelf maken leuker, bevredigender en gezelliger om bijvoorbeeld samen te doen. Je kunt veel voorbereidend maken, door bijvoorbeeld weken voor de feestdagen alles te maken, vooraf te bereiden en in te vriezen. Zodat je op de dagen zelf alles alleen nog maar hoeft te ontdooien.
SAUZEN :
De sauzen vliegen je tegenwoordig om de oren in supermarkten, en alles lijkt gezond. Want : …% minder suiker / veganistisch / …% minder vet / zonder kleur -geur-smaakstoffen….het lijkt opeens allemaal best te kunnen. Dat het ietsje anders in elkaar steekt, dat lees je IN DIT ARTIKEL. En begrijp je meteen, waarom het echt veel beter is om zelf je sauzen te gaan maken! Niet moeilijk, hartstikke lekker en…echt stukken en stukken gezonder! Ik heb al mijn recepten in een handig overzichtje gezet : KLIK HIER! 
SALADES :
Heb jij al eens gekeken naar het huidige aanbod van salades in de supermarkt ? KRANKZINNIG. …Raar ? Nee. Want al deze kant en klaar salades levert de industrie goudmijntjes op. Ze zijn inmorreel duur, en vol met zeer goedkope grondstoffen waardoor er gigantisch veel winst gemaakt kan worden. Anno 2023 /24 is daar nog een groot stuk schap bij gekomen, om alle veganistische alternatieven op salades kwijt te kunnen voor BELACHELIJKE prijzen. IK heb al die Johma salades dit en dat nooit zo goed begrepen, want ik vond zelf salades maken in mijn studiejaren “ een eitje “ om te doen en bovendien smaakt het allemaal ECHT ergens naar en niet naar chemische meuk. Als ik nu zin heb in salade, maak ik dat gewoon zelf, ik weet niet beter. Vriendlief vind mijn salades zo lekker dat hij al jaren geen bakje salade meer koopt en mij vraagt om zijn favo eiersalade te maken. Tijdens gourmet zetten we graag allerlei salades op tafel om tijdens het wachten op het vlees braden te genieten van een stukje ( stok ) brood met een heerlijke salade. In DIT ZEER HANDIGE OVERZICHT heb ik al mijn recepten om zelf salades te maken, op een rijtje gezet! Zodat jij ook voortaan geen bakje peperdure salade meer hoeft te kopen!
BROOD :
Stokbrood…..er wordt ook op dit gebied veel misleidende trucjes uitgehaald door bijvoorbeeld volkoren stokbrood te verkopen. Maar stokbrood blijft stokbrood, en niet heel erg gezond. Je kunt stokbrood natuurlijk zelf maken ( KLIK HIER ) maar vind je dat teveel werk, dan kin je ook kiezen voor een grote plaat brood, een soort NAAN brood, die je in stukjes kunt snijden en kunt uit serveren. ( KLIK HIER voor diverse recepten ) Een gezonder idee! En ruim van tevoren te maken en in te vriezen.
Andere opties zijn :
– 100% boekweit wafels ( biowinkel )
– crackers ( KLIK HIER
– stukjes roggebrood ( KLIK HIER
SPREADS / BROOD BELEGGING
Salades zijn uiteraard erg lekker, maar denk ook eens aan lekkere spreads! Daarmee kom je verrassend uit de bus! In dit OVERZICHT vind je ontzettend veel soorten recepten, van notenspreads tot kaasspreads!

ALGEMENE TIPS :

* Als je gasten ontvangt, kun je je genodigden van tevoren vragen wat zij prefereren, en of zij het bijvoorbeeld leuk zouden vinden om nieuwe dingen ( jouw eigen homemade kunsten) uit te proberen. Door je gasten te betrekken in wat je hen wilt voorschotelen, worden zij gestimuleerd. Mocht er echte weerstand zijn, kun je elkaar tegemoet komen. 

* hou de temperatuur van je gourmetstel rond de 150 *c. Dit zorgt voor een wat langere bereidingstijd, maar als je eenmaal lekker gezellig met elkaar aan tafel zit, zal deze tijd vast niet worden opgemerkt en is het zeker wat betreft acrylamide en stikstof een veel fijner idee. Vergeet ook ABSOLUUT NIET om te ventileren!!!! Zet een raam of deur open of op een kier, een zet overal in huis wat open, omdat bakluchten overal heen kruipen in huis. 

* maak veel van tevoren klaar zodat jij zelf ook een beetje kunt genieten en ontspannen. 

* hou er rekening mee, dat alles wat je zelf from-scratch maakt, VOEDZAMER is en je daardoor sneller verzadigd bent. Maak nooit teveel, tenzij je zeker bent dat je restjes op kunt maken. 

FIJNE EN MEUKVRIJE  FEESTDAGEN!!! 🎄