De schaduwkanten van wasstrips….
Er wordt mij veel gevraagd over wastrips. Dat is niet zo gek, we worden ermee om de oren geslagen. Het is dit, het is dat, het is zus en het is zo. Alles rooskleurig, bloemetjes 🌺🌺🌺 bijtjes 🐝🐝 viooltjes 🎻🎻 blauwe luchten 🏞️ groene grasvelden 🏕️ -> dat verhaal. Als je de wasstrip-industrie moet geloven, dan is NIETS zo goed en groen als wasstrips. Het feit, dat ik geen wasstrips gebruik en ze ook niet bij de webwinkel puur & fit binnen heb gezet, zegt misschien al genoeg, hoe ik over wasstrips denk. Zo niet, dan is dit verhelderende en vrij ontnuchterende artikel iets voor jou om verder te lezen. Want ik ga het eens hebben over die andere kanten van die heilig verklaarde wasstripjes. Dit zal voor heel veel mensen mogelijk een beetje hard binnenkomen…..
DE FACADE RONDOM WASSTRIPS
Laten we bij het begin beginnen : wat zijn wasstrips ? Eigenlijk niets meer of minder dan strips gemaakt van een oplosbaar materiaal, ze worden ook simpelweg wasmiddelen strips genoemd. Algemeen genomen zijn wasstrips gebaseerd op plantaardige ingrediënten, al kan dat per merk verschillen. Dit geldt ook voor verpakkingen, maar algemeen genomen zijn de verpakkingen biologisch afbreekbaar en plasticvrij. Daarnaast wordt er vaak nadruk gekegd op microplastics, iets waar conventionele wasmiddelen propvol mee zitten. Wasstrips zijn in regel niet alleen beter voor mens, dier en milieu, ook bespaart het ruimte, plastic en energie. Vergeleken met een vloeibaar wasmiddel zijn wasstrips bijvoorbeeld wel 20 x lichter en besparen we daarmee een hoop ruimte en gewicht.
Een wasstrip lijkt op een velletje vochtig papier maar het is De kleur is doorgaans neutraal, maar er zijn ook fabrikanten die hun wasstrips een vrolijk kleurtje geven, wat veelal betekent dat er ook kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Eén wasstrip is meestal voldoende voor gemiddeld 2-3 kilo wasgoed, maar kunnen onderling verschillen. Sterk bevuild was, of een grote was ( 4-5 kilogram ) vraagt ook om meer wasstrips. Over de werking wordt vrij veel getwist.
Er zijn heel veel berichten vindbaar in de media, dat wasstrips niet voldoende reinigend werken, een muffe geur op kleding en wasmachine achter kunnen laten en ook resten aan kleding vast kunnen plakken wat maar erg lastig is te verwijderen. Veel fabrikanten doen daarom hun best om deze “ hick-ups “ te verbeteren.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN WASSTRIPS ?
Fabrikanten leggen de nadruk voornamelijk op “ ecologisch “ en “ plasticvrij “ en “ milieuvriendelijk “. Dat de meesten geheel vrij zijn van plastics, dat klopt. Wasstrips hoeven namelijk geen plastic componenten te gebruiken. In dit aspect zijn wasstrips mogelijk milieuvriendelijker als we het bijvoorbeeld tegenover een conventioneel wasmiddel zetten. Het ecologische aspect, dat ligt wat ingewikkelder. En daar kom ik verderop ook uitgebreid ook terug. In hoeverre een wasstrip milieuvriendelijk kan worden bestempeld, ligt daar ook voor een groot deel aan vast. Wasstrips leveren tot slot minder afval op, wat het milieu uiteindelijk ook ten goede komt.
VEEL KLETSPRAATJES…..
Ook al gebruik je geen wasstrips, echt ontkomen die je er niet aan, want op ieder socialmedia-platfrom worden er honderden merken jou in je schoot geworpen, het ene merk nog groener als het andere. Vaak gaat het om een soort abonnement wat je kunt afsluiten zodat je om de zoveel maanden steeds weer een nieuwe voorraad wasstrips krijgt opgestuurd. Ook kun je bundel pakketten kopen, kortom, je kunt alle kanten op. Alle merken hebben één ding met elkaar gemeen : ze toeteren allemaal ecologisch te zijn. Laten we eerst eens uitleggen, wat ecologisch betekent.
Ecologie betekent ook wel “ biologische vakwetenschap “. Deze tak bestudeert zowel de wisselwerkingen tussen organismen onderling, als populaties binnen levensgemeenschappen. In Jip & Janneke taal is ecologisch een vakterm om uit te drukken of iets van invloed is op de omgeving, zo tasten ecologisch verklaarde producten de omgeving niet aan en kunnen ze mogelijk bepaalde situaties verbeteren. Ecologisch staat voor het belang voor de gehele planeet, zoals bodem / water en lucht. Het is anders gezegd een ontzettend breed begrip, waar de industrie graag misbruik van maakt. Ecologisch klinkt erg groen in de oren van de consument, maar ligt dus enorm genuanceerd. Wat belangrijk is in dit verhaal, is dat het woord ‘ecologisch’ (nog) geen wettelijk beschermde term is, waar biologisch dit bijvoorbeeld wel is. Hierdoor heeft ‘ecologisch’ geen keurmerk die je kan opzoeken op verpakkingen. Een fabrikant kan dus in een soort speeltuin spelen wat betreft claims. Dat geldt zeker voor wasstrips-fabrikanten, die deze term te pas een te onpas misbruiken.
Want in hoeverre zijn wasstrips ecologisch ? Dat is bij ieder merk de vraag. Ook kunnen we wat kritischer kijken naar de veel gebruikte claim “ milieuvriendelijk “ . Dat heeft met twee belangrijke speerpunten te maken ;
– waar de wasstrips worden geproduceerd
– welke ingrediënten ze bevatten, in het bijzonder sulfaten
SULFATEN
Een kort lesje over die sulfaten. Als we het zeer diep gaan formuleren , zijn sulfaten in de anorganische chemie de zuurresten van zwavelzuren en de resten daarvan ( detergenten ) Maar zo diep wil ik niet gaan om alles begrijpelijk voor iedereen te houden. Sulfaten zijn reinigende schuimvormende stoffen die een verzorging / cosmetica / reinigingsproduct zijn reinigende en schuimende werking geeft. . In zepen en reinigingsmiddelen worden sulfaten voornamelijk gebruikt, om oppervlakken te reinigen. Het schuimende effect wat sulfaten geven, vinden we zeer fijn, gevoelsmatig geeft een lekker schuimend hoofd met shampoo ons een extra schoon en fris gevoel. Even kort door de bocht en in Jip & Janneke taal gehouden bestaan sulfaten uit twee delen ; sulfaten op een oliebasis, en sulfaten op een waterbasis. De sulfaten op oliebasis zijn in staat oliën en vuil naar zich toe te trekken, terwijl de sulfaten op een waterbasis ervoor zorgen dat een samenstelling overal kan komen waardoor het allemaal makkelijk wordt om uit te spoelen. Zodra de sulfaten in contact komen met vocht, creëert zich het schuimende effect, waar we zo dol op zijn. Er wordt ontzettend veel gezegd over de schadelijke effecten van sulfaten, en dat klopt voor een deel. Maar er is ook een ander deel, en dat zijn de niet-direct-aggressieve sulfaten. Je hebt dus twee gradaties ; agressieve sulfaten en niet of minder ( mildere ) agressieve sulfaten. De meest agressieve sulfaten geven de meeste irritaties en klachten, omdat het dan sterk ontvet en reinigt.
Sulfaten zijn best een beetje ingewikkeld. De nadelen zijn dus wel dat de huid erg geïrriteerd kan raken , en erg kan gaan uitdrogen, maar…het is ook erg slecht voor het milieu. Sulfaten zijn dan ook voor erg veel wereldwijde organisaties die zich inzetten voor het milieu en oceanen, een hoofdpijn dossier. Als je op vele online platformen kijkt, kom je veel verschillende benamingen tegen, die meestal als een afkorting staan vermeld. Er zijn, zoals je eerder kon lezen, verschillende sulfaten, die van zeer agressief naar milder/ minder agressief verlopen, ik geef een aantal voorbeelden :
– AMMONIUM LAURYL SULFATE ( ALS )
– AMONUIM LAURETH SULFATE ( ALES )
– SODIUM LAURYL SULFATE ( SLS )
– SODIUM LAURETH SULFATE ( SLES )
– SODIUM MYRETH SULFATE ( SMES)
– TEA LAURYL SULFATE ( TLA )
– TEA LAURETH SULFATE ( TLES )
– SODIUM COCO SULFATE ( SCS )
– SODIUM LAURYL SULFOACETATE ( SLSA)
– SODIUM COCOCYL GLYCANATE
– SODIUM COCOCYL GLUTAMATE
– DECYL GLUCOSIDE
– COCAMIDOPRPYL BETAINE
– SODIUM COCOYL ISETHHIONATE ( SCI )
– BEHENTRIMONOMIXM METHOSULFATE ( BTMS )
Ik denk, dat iedereen de twee bekendste wel herkent : SLS en SLES. Met name de SLES wordt erg groen gewassen in talloze zogenaamde natuurlijke alternatieven, zoals
Marcel’s Green soap vrij veel SLES toepast in de producten. Wat zijn om te beginnen nu de verschillen tussen SLS en SLES? SLS ( sodium lauryl sulfate ) en SLES ( sodium laureth sulfate ) worden nogal eens over één kam geschoren. Het gaat in beide gevallen wel gewoon om CHEMISCHE stoffen. Als we het simpel houden, en dat doe ik graag, is SLES qua molecuulstructuur een AFGELEIDE van SLS. SLS heeft een zeer sterk reinigende werking, wat nog het meeste risico geeft op huidirritaties en andere ellende, de afgeleide, dus de SLES , doet dat in iets mindere mate. Om deze reden wordt SLES bijvoorbeeld ook toegepast in producten die geschikt zijn behouden voor de gevoelige huid, maar in de praktijk blijkt, dat ook deze producten nog altijd overgevoeligheidsreacties kunnen geven, of huidirritaties veroorzaken. Als een merk dus pronkt met het feit, dat zij “ milde sulfaten” gebruiken als een SLES, raak dan niet gedesillusioneerd, want het zegt eigenlijk helemaal niet zoveel. En…om even terug te pakken op de wasstrips, totaal niet minder schadelijk voor het milieu. Want…het is en blijft EEN CHEMISCHE en TOXISCHE stof.
Ik geef het onderwerp sulfaten zoveel aandacht, omdat ontzettend veel wasstrip merken schermen met het gebruik van de mildere variant sulfaten, meestal op basis van kokosolie -> wat uiteraard ook weer heel erg groen in de oren van consumenten klinkt -> maar daar dan een heel mooi verhaaltje omheen bedenken om het vooral maar GEEN SULFAAT te laten zijn. Je hebt zojuist gelezen, dat een sulfaat een sulfaat BLIJFT. Ook gemaakt uit kokosolie. Sulfaten, welke ook, dragen bij aan verzuring van oppervlaktewateren en bodems. Ook draagt SLS een behoorlijk steentje bij aan zure regen en mist die op hun beurt weer ecosystemen, bossen en planten beschadigen. Ook zijn sulfaten lichtgekleurd, wat ervoor zorgt dat zij energie van zonlicht terug reflecteren de ruimte in wat ervoor zorgt dat sulfaten een verkoelende invloed hebben op de klimaatsveranderingen.
Afijn…..niets goeds aan dus.
Helaas werkt al die marketing die op de consumenten worden afgevoerd. De wasstrips zijn BIG BUSINESS geworden, vooral online. De consument moet, om zogenaamd zo voordelig mogelijk uit te zijn, gebruik maken van voordeel pakketten, die zeer aan de prijs zijn. Maar het ergste vind ik persoonlijk wel, dat er vaak knollen voor peren worden verkocht. Ik besteed regelmatig op mijn sociale media aandacht aan wasstrips en de vage wereld daarachter. Dat blijft ook bij de fabrikanten zelf nooit onopgemerkt, en ik wordt dan ook regelmatig door hen zelf benaderd. Er ontstaan dan discussies waar ik nooit maar één centje wijzer van wordt. Er zijn standaard voorgetypte antwoorden voor klanten, die kritische vragen stellen. Iedereen krijgt dus één zelfde riedeltje te lezen of te horen. Wat kant nog wal raakt. een kleine uiteenzetting van hoe zo’n online discussie dan verloopt :
Dit soort standaard uitgedraaide reacties staan niet op zichzelf. Het gebeurt overal online. Uiteindelijk eindigt zo’n discussie met een dank voor je feedback. en of je ook gelijk even een enquête in wilt vullen, met je gegevens, zodat zij jou nog meer kunnen irriteren met reclame en spam. Natuurlijk moet jij geheel ZELF beslissen of jij daarvan wat vindt of niet. Dat is geheel persoonlijk, maar ik persoonlijk krijg er rode vlekken van in mijn nek.
Maar er is nog meer wat mij bloedje irriteert aan de marketing rondom wasstrips en dat is dat vrijwel geen enkele wasstrip echt 100% natuurlijk is terwijl dt wel te pas en te onpas overal wordt getoeterd. Daarbij kun je denken aan synthetische / of synthetisch gemaakte alcoholen -> c12-18 / behandeld met ethyleenoxide is een zeer veel gebruikte in wasstrips -> lauryl glucoside / en parfums.
Sommige merken maken het bonter dan andere, maar algemeen genomen wassen hun wasstrips alles vooral ontzettend groen. En is het echt niet zo goed voor het milieu. Maar….hoe het dan zit wat betreft plasticvrij ? Ja, dat is uiteraard ook een heerlijk groen-was-praktijkje geworden. Laat ik je iets heel kort maar krachtig over dit fenomeen uitleggen.
We willen tegenwoordig -> om ons goede hartje voor het milieu te plezieren -> alles plasticvrij. En wat gebeurt er dus : de consument vraagt -> de verknipte industrie draait. Terwijl we met zijn allen op dit moment krampachtig proberen al dat plastic te mijden, wordt de plastic berg groter en groter. Heb jij je ooit eens afgevraagd hoe dat nu kan ?
Wel…juist DOOR deze krampachtige plasticvrije consument. Want wat er gebeurt is dat er in plaats van plastic weer heel veel andere soorten worden geproduceerd om het “ slechte “ plastic te mijden, dat is plastics waar de consument nu opeens een hekel aan heeft gekregen. In plaats van te RECYCLEN worden er dus NIEUWE MATERIALEN gemaakt. Wat het milieu weer MEER kost. En MEER afval oplevert. Snap je het ? Valt het kwartje ? In plaats van dat we juist alles moeten gaan HERGEBRUIKEN en RECYCLEN -> op de juiste manieren afvoeren -> kopen we nieuwe materialen, wat het milieu alleen nog maar meer belast. Dus plasticvrij ? Mooi streven, maar nog beter is alles zoveel mogelijk hergebruiken en RECYCLEN. Te beginnen met duurzaam inkopen doen.
Denk aan webwinkels, die om milieuvriendelijke redenen hun pakjes zonder plastic vulmateriaal versturen. TOP, zou jij denken. Maar de werkelijkheid is dat zij rollen plasticvrij vulmateriaal kopen, wat ook weer ERGENS uit moet worden gemaakt. En denk zeker ook aan de handel die bij webwinkels binnenkomen, ook deze dozen met vulmaterialen worden gewoon zonder blikken of blozen het milieu in gekieperd terwijl er verder “ braaf “ aan de voorkant met “ milieuvriendelijk vulmateriaal “ pakjes verzendklaar worden gemaakt. ZO werkt het dus mensen. Daar leest , hoort en ziet de consument zelf niets over.
…EN DAN HEB JE OOK NOG HET MILIEUVRIENDELIJKE ASPECT…….
De meeste wasstrip fabrikanten toeteren dat ze vooral heel erg milieuvriendelijk te werk gaan. Maar in hoeverre strookt het, als de meeste wasstrips in…..CHINA worden gemaakt ? Hoe milieuvriendelijk is dat ? Er wordt ook behoorlijk veel vaagheid over dit blijkbaar hekele onderwerp getrokken. Zo zijn er veel verhalen, dat veel wasstrip-fabrikanten hun wasstrips in Spanje of in Zweden produceren, maar dit blijkt niet zo te zijn, er zijn daar enkele fabriekjes met een zeer lage capaciteit en ….het wordt voor de producties aldaar meestal in bulk ingekocht uit …China. Anders gezegd worden ze vanuit China aangeleverd om vervolgens hier in Europese fabrieken onder PL en WL -> private labeling en White labeling -> te verpakken. Tot zover kon ik geen enkele bevestiging vinden, dat wasstrips ook daadwerkelijk in Europa worden gemaakt. Daarnaast zijn er wel een paar merken die bijvoorbeeld op zeer kleine schaal wel wastrips produceren, maar het grootste gros van hun voorraden gewoon uit China trekken. Voorlopig worden de meeste wasstrips nog steeds in China geproduceerd. Deze fabrieken hebben de capaciteit en ervaring om grootschalige productie aan te kunnen. Dit roept vragen op over de duurzaamheid en arbeidsomstandigheden binnen al deze faciliteiten, waarvan ook veel over te doen is. En kun je vooral vraagtekens zetten bij de term “ milieuvriendelijk “. Hoewel wasstrips een oplossing kunnen zijn, blijft de productie een uitdaging. Met beperkte fabrieken in Europa en een grote afhankelijkheid van China is er nog veel werk te doen om deze industrie duurzamer en transparanter te maken. En is het tevens een uitdaging om wasstrips zowel WERKZAAM als echt 100% meukvrij te maken.
Terug naar de wasstrips. Ik hoop, dat je mijn beweegreden om never-nooit aan wasstrips te beginnen beter kunt plaatsen na deze opsomming, en waarom ik ze ook nooit promoot of bij webwinkel puur & fit binnen zal brengen. Als jij ook eens wat verder kijkt dan het perfecte plaatje wat de industrie schetst, weet jij voortaan, waar jij je goede geld aan uitgeeft. Want laten we ook vooral niet vergeten, dat wasstrips PEPERDUUR zijn. En er is nog meer.
– ze wassen nooit echt GOED SCHOON.
– de strips lossen vaak -> in koude wasjes vanaf 30*C -> niet goed op, met het gevolg, dat je opnieuw een was kunt draaien omdat je kleding onder de drap zit.
– de meeste wasstrips zijn schadelijk voor delicate stoffen als wol / bio-katoen .

Mijn advies ? SKIP ze. Punt. Als je EN milieuvriendelijk én natuurlijk wilt wassen, dan kan dat ook simpeler dan simpel. En let op : ook schoon, milieuvriendelijk en plastic vrij. Maar GOEDKOPER. Hoe ? Door terug te pakken naar hoe we het vroeger ook gewoon deden -> WASPOEDER. Ik zal je nog wat sterkers vertellen waar je kaak van op de grond zal gaan vallen. Waspoeders zijn milieuvriendelijk en gezonder en beter en goedkoper dan welke wastrip ook. Hoe dan ? Wel….
– waspoeder -> let wel, natuurlijke-> bevat zeer weinig ingrediënten, nooit meer dan nodig.
– waspoeder wordt -> net zoals dit volop bij wasstrips wordt gepromoot – > met veel minder waterverbruik gemaakt, dus wat betreft waterverbruik komt het op precies hetzelfde neer
– waspoeder zit in nét zulk verpakkingsmateriaal als wasstrips. Dus verschil ? NOPE!
– waspoeder is zeer zuinig in gebruik, anders gezegd heb je er veel minder van nodig per wasbeurt dan bijvoorbeeld vloeibaar wasmiddel, maar wast en REINIGT ook vele malen beter dan wasstrips
– waspoeder REINIGT. Wasstrips zijn erg vaak bewezen slecht tot zelfs BAR slecht in reinigen, zeker als het komt op vetvlekken en andere grovere vlekken

Ik wil wel de nadruk leggen op NATUURLIJKE WASPOEDERS. Merken als SODASAN / ECOVER en LA DROGUERIE ECOLOGIQUE zijn zeer fijne merken. Deze waspoeders bevatten geen toxische en agressieve ingrediënten en geen sulfaten. Wil je all the way gaan, dan is de geconcentreerde waspoeder van het Franse merk LA DROGUERIE ECOLOGIQUE de aangewezen zak. Dit is een wasmiddel wat is gemaakt uit zeep en soda en zijn alle ingrediënten circulair en lokaal biologisch geteeld. De zak is van papier, en volledig recyclebaar -> gewoon in de papierbak.
Dit wasmiddel heb ik zelf ook afwisselend met Sodasan. Ik vind hem ronduit geweldig, het reinigt als een malle -> ik draai alleen 30*C wasjes -> en de was komt heerlijk fris geurend uit mijn machine.
LINKJES :
Wil je alles lezen over LA DROGUERIE ECOLOGIQUE?
KLIK HIER
Gerelateerd
Beste Monique,
Met interesse dit artikel gelezen! Ik heb toch nog een vraag:
Je beveelt waspoeder aan, wat een goede keuze lijkt. Maar ik las ook dat je bijna alle was op 30º draait. Ik heb gelezen dat op die lage temperatuur het poeder niet goed oplost wat dan weer voor problemen zorgt. Heb jij die ervaring niet?
Hai Anke!
nee, ik heb dit niet. Je hoeft ook niet zoveel te gebruiken. Ik gebruik zelf per volle wastrommel ongeveer een schepje. Succes!
Vol schepje? Hoe groot is dat schepje? Advies is vaak 40 ml. Mijn ervaring is dat de helft daarvan het ook prima schoonmaakt 😉
..en dus ook prima toch ?
Beste Monique.
heel Intresant Artikel. maar wat vind jij waspods? als ik op jou website naar Pods opzoek dan zijn dat voor oordoppen en niet voor de was. dus is waspods ook een goed idee of niet?
Groetjes van Coen.
alles is één pot nat, dus ja…ook hetzelfde.
He wat jammer nou. Ik vind waspods heel fijn werken omdat dit heel snel oplost.
Bedankt voor je Reactie. Dat wadeer ik zeer. Groetjes van Coen
Die lossen bij mij dus niet op bij lage temperaturen en ze zijn ook nog stervensduur. Een keer gekocht in de reclame maar nooit weer.
Fijn artikel. Ik was al eerder geïnteresseerd in wasstrips, maar ik ben afgehaakt toen ik ergens las (in de reviews denk ik) dat de strips uit China kwamen. Een absolute NO-NO. En een abonnement moeten hebben, vind ik ook zeer irritant. En als laatste, het belangrijkste eigenlijk: wat zijn de ingrediënten. Daar werd ook schimmig over gedaan. Het is duidelijk wat te kiezen.
En kun je ook wat zeggen over het zelf maken van vloeibaar wasmiddel en het effect op het milieu? Ik rasp zelf altijd zeep en door daar water en soda bij.
dat is sterk afhankelijk van welke zeep / en soda je gebruikt. Dat kan dus hetzelfde blijven als je de industriele gewoon gebruikt.
Ik gebruik de EcoEgg; heb je daar ook nog een idee over?
Hgrt, JeevdBee
Trouwens, heel veel dank voor al je uitgezoek. Heb al zoveel van je geleerd!