Carambola ( stervrucht)

Ik kan mij keer op keer blijven verbazen over hoe mooi sommige vruchten zijn. In al hun puurheid. Zo’n vrucht is carambola. Wat is het, is het gezond en hoe kunnen we het gebruiken?

Wat is carambola?

Carambola is in Nederland beter bekend als stervrucht. Deze naam is niet ondenkbaar: de vrucht lijkt als je hem in plakjes snijdt, erg op sterretjes. De stervrucht groeit aan een sierboom met zeer fijne bladeren. Ze zijn o.a afkomstig uit tropisch Afrika, Brazilië en Maleisië. De vrucht heeft een groen/gele schil en bezit sappiggeel doorschijnend vruchtvlees. Met daarin een enkel eetbaar zwart pitje. De groene carambola’s uit Brazilië kleurt lichtgroen zodra hij rijp is. Hij wordt daardoor wat zuurder van smaak. De carambola’s uit Maleisië zijn wat groter van vorm en wat zoeter van smaak. Deze worden geelgroen bij rijping.

Gezond?

Stervruchten bevatten erg veel vitamine C. Daarnaast bezitten ze aardig wat vitaminen en mineralen en vezels. Mensen met nierproblemen/nierziekten moeten oppassen met stervruchten. Er zit vrij veel oxaalzuur in de vruchten wat zelfs fataal kan aflopen voor nier-patiënten. Mensen met gezegende gezonde nieren kunnen deze vruchten wel gewoon eten,de nieren filteren het zuur er gewoon uit. Heb je dus nierklachten, in welk opzicht dan ook, neem dan liever geen enkel risico en eet deze stervruchten niet.

Gebruik, kopen en bewaren

Een rijpe carambola heeft een diepgele, barnsteenachtige kleur. De onrijpe vruchten zijn groengeel. Helaas rijpt de vrucht erg moeilijk na, zorg er bij aanschaf dan ook voor dat je rijpe varianten te pakken hebt. Enkel de kleine carambola’s uit Brazilië kunnen worden gekocht, deze mogen lichtgroen van kleur zijn. Bewaar stervruchten liefst buiten de koelkast, wel kun je rijpe carambola’s in de koelkast bewaren om snel te consumeren. Op een donkere koele plek zijn ze gemiddeld 7 dagen houdbaar. Bewaar stervruchten nooit onder de 5 graden. Was de vrucht voor gebruik. Trek met een mesje eventuele vliesjes en uitstekende deeltjes eruit. Schillen is niet nodig, je kunt de vrucht gewoon in plakjes snijden. Je kunt de schijfjes gebruiken ter decoratie op/aan/in tal van ( feestelijke) gerechten. Ook lekker en decoratief in cocktails. Je kunt er ook smoothies mee verrijken. De vruchten verlenen zich ook uitstekend in tal van baksels. En uiteraard is er jam mee te maken!

 

IMG_6150

2 Reacties op “Carambola ( stervrucht)

  1. Hallo,
    ik ben op zoek naar info over hoe ik een carambola bewaar. Helaas is er alleen informatie over waar je ‘m bewaart.
    wie weet hoe je een carambola moet bewaren?

    • buiten de koelkast bij voorkeur, rijpe kun je wel in de koelkast bewaren, ongeveer 3 dagen. Je kunt ze buiten de koelkast op een koele plaats ongeveer 7 dagen bewaren. Warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *