Pitahaya

Soms kan ik echt even een beetje onder de indruk raken van fruit. Want wat zijn sommigen indrukwekkend mooi! Waar ik steeds weer van onder de indruk raak is de pitahaya, ook wel drakenfruit genoemd. De prachtige kleuren van buiten en binnen is toch echt een knap staaltje mooi werk van moeder natuur. Wat zijn pitahaya’s? Zijn ze gezond? Wat kun je ermee?

Wat is pitahaya?

Pitahaya wordt ook wel drakenvrucht genoemd ( niet zo gek gezien zijn uiterlijk!) en is onder deze naam beter bekend in Nederland. Drakenvruchten zijn vruchten van de cactus. De vrucht is langwerpig, met knobbelige stekels. De vruchten die in Nederland worden verkocht zijn vrij van deze stekels en bezitten enkel nog knobbels. De kleur van de vrucht is prachtig te noemen, en kan zeer uiteenlopen van paars naar geel, van oranje tot romig wit. Het vruchtvlees is doorschjnend wit met zwarte pitjes. In Nederland komen we vooral de rode pitahaya-vruchten tegen. Deze heeft schubben en bevat wit vruchtvlees.

IMG_1034

Gezond?

Drakenvruchten hebben op gebied van voedingswaarde ons heel wat te bieden. Ze zijn erg rijk aan kalium, en vitamine C. Ze zijn ook uitzonderlijk rijk aan Béta-caroteen. Er worden zelfs erg veel positieve gezondheidseffecten toegeschreven aan drakenvruchten, al zijn er nooit echte wetenschappelijke onderzoeken met onderbouwingen gepubliceerd. Drakenvruchten zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, waardoor er veel gezondheidseffecten worden toegeschreven. Uiteraard is het een vitaminerijke vrucht en kun je best spreken van gezonde voordelen. De aanwezigheid van vezels, vitaminen en mineralen zullen altijd een goed steentje bijdragen aan de algehele gezondheid. Het vruchtvlees is heel sappig en zoet. Sommigen ervaren de smaak echter wat flauw, maar anderen vinden het juist weer verrukkelijk. De smaak doet volgens velen nog het meest denken aan meloen.

 

Bereiden, gebruiken, bewaren

Let bij het inkopen op een mooie heldere, frisse kleur. Zijn de punten slap en dof, is de vrucht overrijp en oud. Bewaar rijpe vruchten in de koelkast,en consumeer deze zo snel mogelijk. Half rijpe vruchten kun je op de fruitschaal laten narijpen. Je kunt de schil van de pitahaya niet eten. Snij de vrucht verticaal door midden,en snij vervolgens in vier stukken. Je kunt met het mes nu het vruchtvlees uitsnijden. Je kunt ook de vrucht door midden snijden en het vruchtvlees uit lepelen. De pitten zijn eetbaar. Pas wel op met overconsumptie: het kan een laxerende werking geven bij een teveel. Lepel dus geen drie drakenvruchten tegelijk uit 😉  Drakenvruchten zijn prachtig om te zien en worden dan ook erg vaak ter decoratie gebruikt. Je kunt er heerlijke jam van maken. En ook in koude buffetten smaakt drakenfruit heerlijk. Je kunt er ook heerlijke baksels mee maken.

 

IMG_1044

DRAKEN TAART

Deze verrukkelijke taart maak je met maar heel weinig ingrediënten. Het is een taart die altijd en overal kan! Ik heb als garnering kumquat-jam gebruikt ( voor recept zie dit artikel) maar je kunt ieder ander gewenste jam of garnering gebruiken, zoals room, glazuur…..

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

 • 500 gram havermoutmeel ( javermout in de blender tot meel vermalen)
 • een koffiekopje kasha ( geroosterde boekweitkorrels)
 • warm water
 • drie eetlepels stevia sweet

 

 • Voor de vulling: een pitahaya ( vruchtvlees)
 • Voor de topping:
 • 350 gram havermoutmeel
 • warm water
 • een eetlepel erythritol
 • warm water
 • kumquat jam of andere jam naar keuze

IMG_1047

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een ronde vorm ( 20 cm) met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de bodem in een kom door elkaar, voeg steeds beetjes water toe tot er een stevige smeuïge massa ontstaat. Stort in de vorm. Vul de kom met water, om je handen steeds even in te dopen. Vorm van het beslag een bodem met rand,

IMG_1045

Vul de bodem met het vruchtvlees. Roer de stevia door de havermoutmeel en voeg ruim water toe, het beslag mag behoorlijk vloeibaar worden. Schenk op de bodem. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_1046

Besmeer de taart tot slot ,et de jam of andere garnering! Of laat hem lekker naturel! 😉

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *