Meidoorn…” hart” verwarmend!
Als we ” meidoorn” zeggen, dan weten we bijna allemaal wel dat het gaat om een plant. Maar verder stopt het daar wel. Wist je dat de meidoorn ontzettend bijzonder is, maar vooral: zeer heilzaam voor de menselijke gezondheid? En dan met name voor ons hart!
Wat is meidoorn?
De meidoorn is een geslacht uit de rozenfamilie. Meidoorn wordt ook wel steendoorn of hagendoorn genoemd. De struiken komen van nature voor in Europa, Noord-Amerika, Noord- Afrika en Azië. Sommige soorten komen ook voor als boom in plaats van struiken. Vroeger werden meidoorn struiken erg veel ingezet om hagen van te maken om het vee op vele boerderijen af te schermen van het woonerf. In sommige streken in Nederland ( bijvoorbeeld in Limburg) is dit nog steeds goed te zien. De meidoorn werd als heg ingezet vanwege zijn vele doornen op de takken. De bloeiende toppen bevatten de meeste voedingsstoffen. In meidoorn zitten tevens tientallen flavonoïden,flavonen en flavonolen. Verder vinden we in meidoorn aromatische aminen, vitamine C, pectine, fenolzuren en triterpeenzuren.
Medicinale werking op hart en bloedvaten
De bladeren, bloemen en bessen van de meidoorn zijn echter veel te zonde om enkel als heg te gebruiken. Ze zijn namelijk nogal bijzonder. Al sinds oudsher worden de bessen, bloemen en bladeren gebruikt om het menselijk hart te ondersteunen. Wetenschappelijk ( preklinisch en klinisch) onderzoek bevestigt ook dat preparaten ( de bloeiende toppen en/of bessen van de meidoorn) zeer gunstige effecten hebben op hart en bloedvaten. Ze kunnen ook worden gebruikt bij chronisch hartfalen. Verder hebben ze een zeer gunstig effect op hart en vaat ziekten ( ter preventie van) en hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Dit heeft de meidoorn te danken aan de in grote getale aanwezige cardiotonicum, een hartfunctie-ondersteunend kruid. Dit vermeerdert o.a de contractiekracht van de hartspier. Verder ondersteunt meidoorn het regenererend vermogen van de hartspier. Dit alles maakt meidoorn eigenlijk zelfs een beetje onmisbaar bij:
- hartzwakte door bijvoorbeeld letsel aan de hartspier en/ of de hartkleppen of na een infectie
- bij een ” ouderdoms hart”
- bij herstel van de hartspier na een hart-aanval
- Voor duursporters: het levert een beter uithoudingsvermogen en betere zuurstof-opname voor de duursporters op.
Maar we zijn er nog niet. Want niet alleen de kransslagaders, maar alle bloedvaten ( ook haarvaten) worden door meidoorn flink verwend, door deze te verwijden. De beschermende eigenschappen tegen vrije radicalen, maar ook de bindweefsel-stabiliserende werkingen rondom de bloedvaten maken meidoorn een medicijn tegen diverse andere vervelende klachten als:
- bloedsomloop-stoornissen
- etalage benen en bloedvat- krampen
- ziekte van Raynaud
- aderwand ontstekingen en ader verkalking
- wintervoeten en handen
- oorsuizingen en duizelingen
De capillairbeschermende werking zorgen voor stevige haarvat-wanden.
Nog even dit:
Na alle goede geluiden in dit artikel over meidoorn, wil je vast graag een preparaat gaan slikken. Doe dit echter niet zomaar met een natte vinger in de lucht. Meidoorn is een plant en kan, in combinatie met andere medicatie, mogelijk bijwerkingen geven. Laat je dus absoluut eerst vooraf goed informeren, of meidoorn ook voor jou veilig kan worden gebruikt.
Hallo Monique, dank voor deze info. Ik heb adervalking in 1 ader. Verder geen lekkende hartklep, wel hoge piep in mijn oren. Ik ga straks K2/d3 slikken, net als omega (van merk eqology, na navraag schijnt dit best opbeembare te zijn. Kan jij mij een goede meidoorn doorgeven, en kan deze de huidige verkalking ook weer wat teniet gaan doen?
Gebruik voor aderverkalking Maretak capsuled