Chocolade soft cakes met aardbei-vulling ( vegan)
Een knetter-gezonde, veganistische variant op de bekende soft cakes! Ik heb leuke herinneringen aan die soft cakes. Vroeger als kind was dat voor ons de traktatie in het weekend. Mijn broer prefereerde een schaaltje chips, ik kreeg twee soft cakes 😉 De meeste softcakes zijn gevuld met een sinaasappel-marmelade, zoals de bekendste van het merk LU. Discounters ( Duitse) verkopen ook wel eens softcakes met een aardbei-vulling.
Om ” echte” cakes te maken, heb ik gebruik gemaakt van een speciale tray. Deze heb ik ooit eens in een kringloopwinkel gevonden. Heb je geen tray, dan kun je ook cupcake vormpjes gebruiken, of een cupcake-tray. Het maakt in principe niets uit welke vorm je gebruikt, maar wil je echt een softcake nabootsen, is een tray wel aan te raden.
Voor de vulling heb ik een heerlijke aardbeijam gemaakt. Deze maak je super-eenvoudig en snel met greensweet-stevia geleisuiker. Met deze speciale stevia-suiker kun je in nog geen 5 minuten met verse of diepvries aardbeien een flinke pot aardbeienjam maken. Heb je geen geleisuiker in huis? Dan kun je ook een zakje ( 2 gram) Agar Agar poeder gebruiken, met twee eetlepels stevia sweet Xtra of drie eetlepels erythritol. Wil je de geleisuiker graag bestellen? KLIK HIER.
Dit heb je nodig:
( voor de cakejes:)
- 450 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
- twee flinke eetlepels Greensweet-stevia sweet Xtra of vier eetlepels Greensweet-stevia erythritol
- warm water
- 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
Voor de vulling:
- 250 gram verse aardbeien of diepvries aardbeien
- twee eetlepels geleisuiker of een zakje ( 2 gram) Agar Agar + twee eetlepels stevia sweet Xtra
Voor de topping:
- 125 ml gesmolten zuivere kokosolie ( bijvoorbeeld Royal Green of Cocowonder)
- een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
- drie flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer alle ingrediënten voor de cakes in een kom door elkaar en voeg steeds wat water toe tot de massa smeuïg is. Vul de vormpjes met het beslag en bak de cakes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen. Snij de cakes na het afkoelen voorzichtig door midden.
Maak ondertussen de jam: doe alle ingrediënten in een pannetje met dikke bodem, en verwarm de massa op hoog vuur terwijl je blijft roeren. Zet de staafmixer in de pan, en pureer alles fijn. Smeer steeds wat aardbeienjam op de onderste deel van een cakeje, en druk het bovenste deel er voorzichtig op.
Roer de cacao en stevia door de gesmolten olie en laat dit, terwijl je af en toe een beetje roert, ongeveer 5-8 minuten staan. Zodra de massa begint terug te stollen, steeds voorzichtig een cake door de massa heen halen. TIP: gebruik latexvrije-wegwerphandschoentjes, want je vingers worden behoorlijk ” vies” maar je kunt ze uiteraard ook lekker aflikken na het klusje 😉 Laat drogen.
Je kunt op de chocolade laag nog tal van lekkers strooien, om de cakes extra lekker en luxe te maken, zoals:
- kokosrasp of snippers
- amandelschaafsel
- stukjes zuidvruchten
- cacaonibs
- fijn gehakte nootjes
- sesamzaadjes
Beste Monique,
Ik heb me de hele week verlekkerd om deze soft cakes te maken, maar wat een drama. Echt helemaal niet lekker. Ik ben heel erg teleurgesteld. De stevia vind ik ook een nare nasmaak hebben. Één grote deceptie eigenlijk :-(((
Vriendelijke groet,
Jessika
wat jammer! Wat is er fout gegaan?