De chemische stoffen in onze dagelijkse cosmetica…..hoe bewust ben jij je ? En welke zijn meest schadelijk ?

Verzorging & cosmetica…..

Het blijft voor mij een vloek en een zegen. Een vloek, omdat het zo vreselijk wordt onderschat, maar een zegen, dat het er goddank in meest natuurlijke vormen is. In dit artikel ga ik het over “ de vloek “ hebben, in de hoop, dat ik wat meer bewustwording kan kweken bij de consument. Eerder schreef ik een vrij heftig artikel over het PFAS in make up ( KLIK HIER ) waar ik tijdes mijn research erg van schrok. Het triggerde mij enorm, om dit artikel ter opvolging te gaan schrijven. WAAROM ? Ook dat ga ik kort proberen uit te leggen.

DE ONDERSCHATTINGEN VAN DE CONSUMENT

Een nagellak hier, een haarspray daar….iedere morgen wassen met een douchegel, haar wassen met shampoo en conditioner…..haarstyling….make up op onze snoet…… handzeep hier, hand crème daar, lippenbalsem….We kijken er niet naar om, het is zo gewoon. Cosmetica ( de verzamelnaam voor make up en uiterlijke verzorgingsproducten ) hoort bij het dagelijkse leven. Als we teruggaan naar de jaren zestig, wasten we ons met een stuk LUX of PALMOLIVE zeep, en wasten we eens per week onze haren met een fles Timotei shampoo. We stonden niet iedere dag ( nu soms 2 x !!! ) onder de douche, zaten niet iedere avond in bad te weken / te spelen, en er waren geen kruitvaten / Etossen vol met cosmetica voor de raarste plekken van ons lichaam. Als kind werden we iedere morgen “ bij de gootsteen” gewassen met een washand met LUX zeep. Onze haartjes worden plat gekamd met water, en in een staartje gedaan, mijn broers kregen een scheiding. In de jaren zeventig kwam daar de blauwe pot Nivea crème bij, en de bekende pot gele haargel.  Dat was het, en ik heb dat nooit als een tekort ervaren. Ik was schoon, ik was fris. Dat was wat vroeger telde.
Anno 2024 is dat anders. Nu moet alles niet gewoon hygiënisch schoon en fris zijn, nu moet alles in het extreme hygiënisch schoon en fris zijn. We zien “ een dagje niet douchen “ als vies, stinkend en onhygiënisch en daar heeft de cosmetica-industrie gretig gebruik van gemaakt. We spuiten de hele dag door ons lichaam vol met synthetische meuk, smeren onze huid vol met chemische meuk, en irriteren onze haren, nagels en hoofdhuid. Zelfs onze intieme zones blijven niet ongedeerd, ook die mooie natuurlijke balans wordt steeds meer heftig verstoord door de gekste intieme wasgels, terwijl ons lichaam die flora zelf perfect in conditie kan houden. Gevolg ; heel veel huidproblematiek, allergieën, huidirritaties, pijn, jeuk en andere ellende. Ook inwendig doet al die cosmetische meuk meer dan je waarschijnlijk denkt, en daarom wil ik graag dit artikel schrijven. Om ook JOU hoplijk iets bewuster te maken van je onbewuste dagelijkse gebruiken van cosmetica en wat dat echt doet voor mens, dier en milieu.
Want dat dit niet zo onschuldig is als het lijkt, dat wordt erg vaak, naar mijn idee TE VAAK, onder het kleed geschoven. We willen uiteraard niets weten van de schadelijke gevolgen van nagellakken/ nagel styling, we willen liever niet weten wat we inademen als we droogshampoo en haarlak en deodorant sprays op ons lijf spuiten, we willen al helemaal liever niet weten wat er allemaal voor rare stoffen in die producten zitten. Ik ga daarom de top vijf van de meest schadelijkste cosmetica producten uitlichten.

STOFFEN

Laten we met een feitje beginnen: zo’n 15% ( een dus niet 60% van wat erg veel wordt beweerd…)  van wat wij op onze huid smeren wordt opgenomen door de huid. Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en uiteindelijk aan de bovenste zijden afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich eens per maand. We weten allemaal wel zo’n beetje waar onze huid voor dient, het wordt gezien als een barrière tussen de buitenwereld en ons innerlijke lichaam. Toch kan er veel de opperhuid passeren, en dus binnen dringen. Je moet de huid meer zien als een filter, want potdicht is het niet. Het laat bijvoorbeeld wel stoffen door die bestaan uit deeltjes met de juiste vorm en die ontzettend klein zijn van formaat ( 3.500 x zoveel kleiner dan de doorsnede van een haar ) Die deeltjes moeten tevens een juiste pH waarde / lading hebben. De gemiddelde pH van onze huid ligt tussen de 4,5 -6,5. Dit is wat we noemen neigend naar zuur. Vrijwel alle verzorgingsproducten, denk aan douchegels en crémes, worden aangepast in pH waarde, zodat het de natuurlijke pH van onze huid niet verstoort. Een verstoorde pH waarde geeft namelijk snel klachten als irritaties, uitslag enzovoort. Ook moeten deeltjes oplosbaar zijn in vet in plaats van water, omdat huidvetten water weer afstoten.
Gelukkig is het allemaal niet alleen maar kommer en kwel, want onze huid is goed in staat om al die vervelende stoffen op te ruimen. De stoffen die de opperhuid passeren, worden door de aanwezige MACROFAGEN, afval-etende cellen die bij ons afweersysteem horen, herkend als niet-lichaamseigen stof en wordt opgegeten. Stoffen die de bloedbaan bereiken worden uit het lichaam gefilterd via de lever en de nieren. Ik heb het wel over een gezond functionerend lichaam / huid. Als de huid barrière wordt verstoord, beginnen vaak juist de problemen. Veroorzaakt door….juist, al die vervelende stoffen. Een goed voorbeeld is uitdroging van handen door handzeep. Door bepaalde stoffen die in handzeep worden toegepast,  droogt de huid uit.
Waar ook op gelet moet worden is het feit dat niet iedere huid hetzelfde is en op veel plekken de huid dunner of dikker kan zijn. Hierdoor verschillen de opnames van de huid per lichaamsdeel, zo laat de dunnere huid rondom onze ogen veel meer stoffen door dan de zolen van onze voeten. Ook zijn de zogenoemde “ probleem-huiden” als ROSACEA, acné, maar ook door ( teveel…) scheren meer doorlaatbaar. Omdat niet alle stoffen door de opperhuid komen om bijvoorbeeld daar zijn verzorgende werk te kunnen doen, worden deze in speciale formules onderworpen, zodat ze met behulp van een stof die wel makkelijk door de opperhuid komt (onder andere glycolzuur, salicylzuur, azelaïnezuur, sommige soorten vitamine A, sommige hyaluronzuren en glycerine ) en krijgen deze een juiste pH en een juiste lading, wat de huid doorlaat.
Als wij nu al deze producten met mate zouden gebruiken, zoals we dat bijvoorbeeld vroeger deden met niet meer dan een stuk zeep, een pot Nivea crème, een pot haargel en shampoo, zou het risico op huidaandoeningen en schadelijke gevolgen in het lichaam aangebracht door al deze chemische stoffen in de producten niet erg groot zijn. We zouden er immers niet erg veel van gebruiken, niet de gehele dag op onze huid meedragen en verder ook niet inademen. Maar dat gebeurt nu eigenlijk niet meer, als we de gemiddelde consument even ter voorbeeld nemen. Zelfs de meest zuinige en bewuste consument gebruikt meer dan nodig is en komt zo onnodig méér in aanraking met vervelende stoffen. Maar om WELKE stoffen gaat het dan ?
Wel , zo is PFAS er eentje, waar ik DIT ARTIKEL onlangs over schreef. Omdat het wettelijk niet verplicht is gesteld, om PFAS te vermelden in een ingrediënten lijst ( INCI voor cosmetica ) worden de benamingen in INCI vermeld, wat voor de gemiddelde consument niet is te ontcijferen naar een PFAS houdende stof. Dit is nog maar een voorbeeld, want er zijn vele andere vrij vervelende stoffen, die in de reguliere cosmetica industrie erg veel worden gebruikt, omdat het zeer goedkope ( basis) grondstoffen zijn. Daarbij kun je denken aan stoffen om iets te laten schuimen, zoals sodium laureth sulfaten, ethanol, ook wel alcoholen, synthetische parfumstoffen, parabenen ( KLIK HIER voor meer info ) BHA ( butylhydroxyanisool ) petroleum, koolteerstoffen, siliconen, en Di-ethanolimine , ook wel DEA. Het zijn allemaal chemische stoffen die door de EU zijn goedgekeurd. Ze worden allemaal dan ook als “ veilig “ bestempeld. Maar het probleem zit hem tegenwoordig nu juist niet zozeer in de veiligheid-garanties. Het zit meer in de veiligheid-garanties wat betreft continu en veelvuldige gebruiken. Zoals ik eerder opperde, zijn we 24/7 cosmetica in veel verschillende vormen gaan gebruiken. Van make up tot lichamelijke verzorging, van haar verzorging tot deodorant. Wat doen al die stoffen PER DAG met ons? Ja…we weten, dat onze huid in staat is om veel op te ruimen, net als onze lever dat is, maar waarom komen lever-aandoeningen de laatste jaren explosiever voor ? En waarom hebben we de raarste huid uitslag ?

BLOOTSTELLING EN DE EFFECTEN AAN DE HUID

De gemiddelde consument ervaart eens of meerdere keren wel een bepaalde irritatie of uitslag van de huid door contact met chemicaliën via cosmetica. De meeste lichte irritaties bestaan uit roodheid, lichte zwelling, jeuk en lichte huiduitslag in de vorm van bijvoorbeeld vlekken. Meestal verdwijnen deze vanzelf, zodra de persoon minder gebruikt of staakt met het gebruik van de cosmetica die het veroorzaakt. Het gaat dan meestal om een bepaalde chemische stof in een product waar jouw huid net even iets meer moeite mee heeft. Maar er bestaat een zeer grote groep mensen, die ziekten en aandoeningen op kunnen lopen, denk daarbij aan beroepsmatige huidziekten en aandoeningen. Er zijn onwijs veel mensen werkzaam in de cosmetische industrie, met beroepen als kappers / schoonheidsspecialisten / nagelstylisten / visagisten / maar ook fabrieksmedewerkers die cosmetica produceren, worden veel vaker blootgesteld aan chemicaliën. Zelfs de winkelmedewerkers in bijvoorbeeld parfumerieën lopen een hoger risico.  Zoals je eerder kon lezen, kunnen sommige chemicaliën makkelijker door de huid ons lichaam binnendringen, en zo individuele organen of groepen organen beschadigen. Het absorberen van chemicaliën op de werkplek via de huid kan ziekten en aandoeningen veroorzaken, zoals dus beroepshuidziekten. Aanvankelijk is de meeste veiligheid gericht op het INADEMEN van chemicaliën in plaats van opname via de huid, onderzoekers hebben daarom een aantal manieren ontwikkeld, om de effecten van de chemicaliën die werknemers inademen, te beoordelen, maar er zijn veel minder methoden om de blootstellingen aan de huid te kunnen beoordelen. De meest voorkomende huidziekten, die zijn gerelateerd aan blootstelling van chemicaliën via de huid zijn o.a huidkanker / uitslag door de huidirritaties ( contactdermatitis ) huiduitslag veroorzaakt door huidallergieen, huidinfecties, huidletsel, en huidwonden. Huidabsortpie vindt plaats, wanneer een chemische stof door de opperhuid doordringt, en zo het lichaam binnenkomt. Veel chemische stoffen die juist werkgebonden worden gebruikt, kunnen organen beschadigen als deze door de huid binnen dringen en zo in de bloedbaan terechtkomen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan organische oplosmiddelen. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van de buitenste laag van jouw huid, daarover heb je eerder kunnen lezen. Het heeft veel te maken met je huidintregriteit, wat zoveel betekent in hoeverre je huid is beschadigd, de plaatsen waar de chemicaliën door je huid worden opgenomen, waar zaken als dikte / watergehalte en huidtemperatuur van invloed zijn, de fysische en chemische eigenschappen van de chemische stof zelf, de concentraties van de chemische stof op het huidoppervlak, in welke tijdsduur de huid de chemische stof absorbeert, en de huidoppervlakte dat de chemische stof absorbeert.
Omdat we per dag gemiddeld zes tot acht verschillende cosmeticaproducten gebruiken, is het risico dat ook de gemiddelde consument een té grote blootstelling aan verschillende stoffen groter geworden dan ooit tevoren. We kunnen tegenwoordig voor de meest gekste dingen wel een zalfje / crème of iets anders vinden om te gebruiken. De vraag blijft rondzingen of wij A : al deze overbodige luxe producten echt zo hard nodig hebben en B : wat het doet, zeker op langere termijn, met onze gezondheid. Het grootste probleem is de onderschatting en de onkunde van de consument. Vrij veel vrouwen gaan bijvoorbeeld om de drie weken naar een nagelstylist, bezoeken regelmatig een kapper om hun haren te verven, en gebruiken dagelijks erg veel make up. Daarnaast worden er uiteraard veel andere cosmetica gebruikt, zoals middelen om ons te wassen, te scheren, tanden te poetsen, haar te stylen…..Zonder dat wij het echt beseffen, gebruiken we erg veel chemicaliën. De wet zorgt uiteraard voor de veiligheid. Zij zorgen er o.a voor, dat een fabrikant niet teveel chemicaliën mag gebruiken in hun product. Maar kleine beetjes bij elkaar op één hoop gegooid……wat doet DAT met ons ? Daar blijft de schoen wringen en de mist hangen.
Door sociale media platformen als TikTok is het ( overmatig) gebruik van o.a make up dramatisch gestegen. Vroeger werden we “ Pipo de clown” nageroepen als we wat kleur op onze snoeten hadden aangebracht, nu kan het niet gekker. Wat al die kilo’s make up vol met chemicaliën doen……daar denkt niemand echt over na. Wat in mijn beleving toch wel wat meer gedaan zou moeten worden.
Er zijn een aantal cosmeticaproducten, die uitblinken in vrij veel chemische stoffen. En waarvan ook bekend is, dat deze in regel vrij veel huidproblemen / gezondheidsklachten kunnen geven. Ik zet de top vijf op een rij en licht deze uit :
NUMMER 1 : NAGELLAK / NAGEL STYLING
Ik schreef over dit onderwerp eerder een verhelderend artikel , wat zeer de moeite waard is om te lezen : KLIK HIER . Nagellakken ruiken op zichzelf al ontzettend chemisch, wat jou eigenlijk stiekem al een heleboel zou moeten zeggen. Sommige lakjes, meestal de erg goedkope, ruiken naar een olievat. Zeg eens eerlijk, hang jij graag je neus boven een olievat ? In dat opzicht kun je het toch best een beetje raar vinden, dat je wel je ruimte bedwelmt met de geur wat uit flesjes nagellak komt zetten, maar dat accepteer je wel. Waarom ? Waarschijnlijk omdat je graag mooi gelakte nagels wilt. Nagellak bevat veel oplosmiddelen ( tolueen / alcoholen ) filmvormers ( nitrocellulose / acrylaten  ) weekmakers ( Ftalaten ) en vele kleurstoffen / pigmenten. Er zitten dus vrij veel vervelende stofjes in zo’n flesje. Bij elkaar genomen kunnen zij voor “ giftige trio’s” zorgen, bijvoorbeeld tolueen, formaldehyde, en dibutylftalaat. Mijn persoonlijke grootste zorg zijn de nagelstylisten die beroepsmatig dagelijks veelvuldig aan deze chemicaliën worden blootgesteld, en jonge kinderen, die ook net als mama graag mooie gekleurde nageltjes willen.
Als je echt je kind graag wat nagellak wilt laten dragen, doe dat dan na het derde levensjaar en gebruik kindvriendelijke nagellakken, bijvoorbeeld PIGGY PAINT die je in de biowinkel kunt vinden of online in biologische webwinkels.
NUMMER 2 : PARFUMS, MET NAME IMMITATIE / ILLEGAAL EN GOEDKOPE PARFUMS
Ook over parfums schreef ik eerder een verhelderend artikel, die je HIER KUNT LEZEN. Ik geef het zelf ook volmondig toe ; ik HOU enorm van parfums. Ik vind het heerlijk om mezelf een vleugje per dag te geven, het geeft mijn humeur vaak een boost in de ochtenden waarin het even niet zo lekker gaat. Maar ik kan ook intens genieten van de subtiele vleugjes die ik in mijn neus krijg van anderen die mij voorbij lopen of fietsen. Parfums zijn net als nagellakken : ze zijn schadelijk, maar we vinden het zo leuk en fijn. Net als vele andere genotsmiddelen, waarvan we weten dat dit niet gezond is voor ons. Er zijn gelukkig vrij veel natuurlijke parfums, maar het nadeel is dat deze ontzettend snel vervliegen. Toch is het een uitkomst, als je graag parfum wilt gebruiken zonder dat dit een risico vormt voor je gezondheid.
Waar je vooral erg goed voor moet oppassen zijn de goedkopere en de illegaal aangeboden parfums op sociale media. Het i aanlokkelijk, zo’n goedkoop flesje bij de action, maar de grondstoffen die worden gebruikt zijn ook erg goedkoop. Wat veelal massale productie betekent, om zoveel mogelijk winst te behalen. De stoffen zijn vaak behoorlijk irriterend en schadelijk. Er wordt ook best wat alcohol gebruikt. Nog erger zijn de illegale parfums, die veel op sociale media wordt aangeboden. Omdat de afkomst van deze illegaal geproduceerde parfums niet bekend is, weet je ook niet of er flink mee is geknoeid of niet. Ik persoonlijk zou never-nooit iets vaags op mijn huid spuiten. Wil je gaan voor een meest natuurljk parfum ? Dan kun je een kijkje nemen in een biologische winkel.
NUMMER 3: WATERPROOF / LONG LASTING MASCARA
Laat ik meteen met de welbekende deur in huis vallen : een natuurlijk mascara wat waterproof en long-lasting is BESTAAT niet. Het is tot nu toe nog niemand gelukt om een WP en of LL mascara te ontwikkelen die 100% natuurlijk is. Tegenwoordig zijn de meeste mascara’s opgebouwd uit polymeren, was, water en pigmenten. Veelal synthetische meuk. Dit is ook de reden, waarom steeds meer vrouwen last van hun ogen krijgen , en zich niet zozeer bewust zijn dat de oorzaak wel eens aan mascara-gebruik kan liggen. Vooral bij de dunne huid rondom de ogen kan mascara vreselijke irritaties geven, zonder dat je je daarvan bewust bent. Wallen onder de ogen kan een symptoom zijn van geïrriteerde ogen door gebruik van mascara. Maar ook jeukende ooghoeken, en rode oogranden. In verschillende onderzoeken is gekeken naar de relatie tussen oog-problemen en het gebruik van mascara. Daaruit blijkt dat mascara-gebruikers veel vaker last hebben van diverse kleine en grote oog-klachten. Ook hebben onderzoekers geconstateerd dat mascara-dragers kleine pigment-vlekjes op het netvlies kunnen hebben. Alhoewel dit gelukkig in regel verder geen nare problemen oplevert, is het nooit erg gezond om de ogen zo te belasten met synthetische meuk. Mascara kan ook zorgen voor ( meer) wimper-haaruitval.
Uit onderzoek kwam ook naar voren dat we mascara veel te lang door gebruiken. Of er te on-hygiënisch mee omspringen. Mascara is niet eeuwig houdbaar en heeft een houdbaarheidsdatum. Na openen gaan ze meestal tot3 maanden mee. Daarna kun je het het beste weggooien.  Ook de manier waarop je mascara gebruikt is erg belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Ik vind het nog altijd verbazingwekkend, maar het gebeurt nog steeds dat veel vrouwen oog-make up TESTERS in de winkels gebruiken. Dit moet je nooit doen, ook niet als je verder gezonde en allergie-vrije ogen bezit. Zo’n 70% van de mascara-gebruikers schijnen mascara te gebruiken die niet meer goed is. Onderzoeken laten zien, dat in 36,4% van de mascara’s bacterie-groei zichtbaar is na drie maanden. En…..uit de testers in de winkels kwam bovendien naar voren dat 65-100% van alle mascara-testers zijn besmet met STAPHYLOKKOOKEN, STREPTOKOKKEN, en het E.COLI bacterie, ja dat is de poep-bacterie. Hopelijk laat je het voortaan uit je hoofd om de testers in de winkels te gebruiken. Maar pas ook op met mascara van bijvoorbeeld vriendinnen, ook dit kan vele irritaties en bacteriën opleveren. Leen je mascara ook nooit uit, gebruik het alleen voor jezelf. En heb je een oog-ontsteking? Gooi je mascara dan ook weg, want het kan de genezing mega in de weg staan.
Word je opgemaakt door een make-up Artist / visagiste? Controleer of hij / zij hygiënisch werkt en bijvoorbeeld nieuwe steriele borstels en kwasten gebruikt. Ik zelf ben daar ook vaak aan ten prooi gevallen…en kwam ik zowat met uitvallende ogen huilend thuis. Als ik nu wordt opgemaakt voor een video-filmpje of fotoshoot, zorg ik dat ik mijn eigen make up bij mij heb, dit werkt supergoed. Wees ook bewust van het feit, dat WW en / of LL mascara’s een hoog PFAS gehalte kunnen hebben.
NUMMER 4 ; HAARLAK / DROOGSHAMPOO
Zodra ik maar een beetje haarlak op mijn hoofd spuit, krijg ik gigantische jeuk, hoofdpijn en kan ik zelfs bijna over gaan geven. Deze reactie had ik al als kind, als ik te dichtbij mijn moeder stond als zij eens haarlak gebruikte. Het zegt denk ik genoeg, wat voor gigantische meuk er in de reguliere haarlakken zit. Maar vlak ook de populaire droogshampoo’s niet uit. Deze kunnen bestaan in een poedervorm en in een lak. Ik vond in mijn research verschillende opmerkelijk berichten, zoals een dame die KALE PLEKKEN OP HET HOOFD kreeg bij het gebruik. Ook vele haarspecialisten vertellen, dat je er voorzichtig mee moet omgaan, omdat het anders juist averecht werkt en de huid kan verstikken met alle gevolgen van dien. Ook is het bekendste droogshampoo merk Batiste OP DE VINGERS GETIKT omdat zij benzeen in hun producten gebruikten, naar verluidt is dit inmiddels uit de producten verdwenen.
Afijn, voor mij meer dan genoeg alarmbellen, om deze meuk te mijden. Haarlak is bovendien ontzettend slecht als we het inademen, iets wat onvermijdelijk is als je het opspuit, en het zich in de ruimte waar jij je bevindt verspreidt. Haarlak / sprays / fixeermiddelen bevatten vaak vluchtige chemicaliën zoals tolueen / ethanol / isopropanol / ether / diaminotouleen / fenyleendiamide ) Inademen is schadelijk voor onze longen. Maar het kan ook onze LUCHTWEGEN AANTASTEN.  
Gelukkig kun je ook zonder meuk haarlak gebruiken, door middel van natuurlijke alternatieven.  DEZE van Eco cosmetica en DEZE van Unique beauty zijn mijn persoonlijke favorieten.
NUMMER 5 : LIPPENSTIFTEN / GLOSS
Wist jij, dat je, als jij een dag lippenstift draagt, gemiddeld 23 milligram lippenstift binnen krijgt ? Op jaarbasis ligt dit dan op zo’n 8,8 gram. In 2018 schreef ik een ARTIKEL over de schadelijke kanten van lippenstiften. In de gemiddelde lippenstiften vinden we nu niet bepaald “ gezellige” stoffen, waarvan we zeggen “ zo, wat gezond!” Dat weet denk ik iedere leek wel te bevestigen. Er zitten bijvoorbeeld veel kleurstoffen in, maar ook lood, parabenen, BHT. Laten we eens beginnen met het meest voor de hand liggende ingrediënt, de kleurstoffen. Om een lippenstift mooi van kleur, glanzend en lang-houdend te maken bevat een lippenstift wel honderd verschillende chemische bindingen. Tientallen oliën zorgen voor een gladde textuur, en was zorgt voor een lang houdende tint op je lippen. Er wordt veelal carnaubawas gebruikt, deze was is bestendig tegen hogere temperaturen. Om mooie kleuren te verkrijgen worden bijvoorbeeld chili-extracten toegevoegd, om de lippen op te laten zwellen door irritatie.. Dit geeft vollere lippen en een rode kleur. Vijf procent in lippenstift bestaat uit geplette schildluis.
Verder worden in vrijwel alle lippenstiften metaaldeeltjes, lood en geurstoffen toegevoegd. Vooral lood, aluminium, chroom en mangaan komen in kleinere hoeveelheden voor. Wil je dit allemaal liever niet in je lijf, dan zijn er natuurlijke lippenstiften, waarvan het merk ZAO mijn voorkeur heeft. Ik gebruik dagelijks de gloss.

MAAR WAT DAN WEL ???

Ik kan mij zo voorstellen, dat je nu denkt “ mijn hemel, wat kan ik dan nog WEL gebruiken ??? “ Gelukkig moet je niet meteen in een paniek modus schieten, want uiteraard heb je geheel zelf in de hand, in hoeverre jij chemicaliën in je dagelijkse leven toelaat en vooral in de mate waarin je deze gebruikt. Je kunt gezondere / betere keuzes maken. En dat betekent echt niet dat je je hele verzorging en make up stack het raam uit moet smijten. Door bijvoorbeeld een soort van 90-10 regel aan te wennen ( 90% natuurlijke alternatieven , 10% conventionele ) ben je al echt  een zeer gezonde en verstandige weg aan het bewandelen. Wat je zeker ook kunt overwegen is in hoeverre je echt heel erg blij wordt van je wekelijkse bezoekjes aan een nagelstylist. En in hoeverre je echt de noodzaak ziet van het verven van je haren. Als ik mijzelf even ter voorbeeld neem ; ik heb van nature zeer dun/ steil en vlassig haar. Eens in de drie / vier jaar laat ik het daarom permanenten. Ik verzorg mijn haren verder enkel met een natuurlijke shampoo + conditioner, pure haar olie, en ik gebruik één haargel van Unique Beauty. Ik droog mijn haar nooit met een fohn, ( die heb ik niet eens ) of krul mijn haar met stijl apparaten, die ik ook niet heb. Alles wat ik doe is iedere morgen mijn haar aan de lucht drogen met een likje haargel. Dit zorgt voor minimale blootstellingen met ( chemische ) stoffen, terwijl ik toch een leuke slag in mijn haar heb, die het voor jaren doet.
Qua make up bof ik, dat ik niet veel gebruik. Maar WAT ik gebruik, het dan wel natuurijk zijn. Het merk ZAO is wat mij betreft de topper. Ik gebruik  iedere dag de BB cream  voor een tintje en SPF bescherming, wat poeder, een wenkbrauw potloodje en een blush . Soms een glosje op de lippen. Qua douche / lotions gebruik ik veel Weleda en Bee Honest, allemaal zeer fijne en betaalbare natuurlijke merken. Maar…ik gebruik ook graag VANILLERY parfum van LUSH. En dat is niet meteen een mega slecht parfum, maar ook geen meukvrije. Dit bedoel ik dus met een 90-10 regel. Je kunt voor jezelf bepalen, wat jij ECHT belangrijk vind, en wat minder belangrijk is. En daarop je keuzes baseren. Je hoeft niet 100% “ SQIEKIE-CLEAN” te werk te gaan, want dat is echt gewoonweg een beetje onmogelijk . Wat je voor jezelf kunt en wilt doen, is vaak meer dan voldoende. Een natuurlijke haarlak kiezen i.p.v een conventionele bijvoorbeeld, of voortaan zelf je nagels lakken, in plaats dat te laten doen in een salon, waar ook jij in contact komt met rond dwarrelende chemische stoffen. En dan draag jij ook nog eens GEEN mondkap, wat nagelstylisten zelf wel dragen. Onthoud dat jij op dezelfde afstand ook gewoon wordt blootgesteld aan alles wat loskomt en rondvliegt tijdens een behandeling. Dit zijn dingen, waar je vast niet zo bij stilstaat. Als je daar wel iets meer bij stil gaat staan, kun je het relativeren en daarop ook je beste persoonlijke keuzes maken. Ik hoop, dat ik met dit artikel jou een beetje op weg heb weten te helpen. Neem het niet voor lief, want al die cosmetica heeft gevolgen. Wees realistisch, kijk er realistisch naar. Pas dan kun je goede keuzes maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *