Alles over ….rosacea, wat is het en wat kun je zelf doen ?

Onze huid is waardevol. We staan eigenlijk niet erg stil bij wat dit orgaan voor ons doet. Want dat is echt heel veel. Het biedt bescherming, het beschermt onze organen, onze spieren, maar regelt ook deels onze lichaamstemperatuur. Als onze huid naar behoren werkt, neem je het allemaal voor lief. Maar ga je er eenmaal wat aan mankeren, dan kom je pas goed tot de realisatie dat onze huid belangrijker is dan gedacht.

Huidaandoeningen zijn er in allerlei gradaties. Van lichte, zeer onschuldige als een droge huid, tot zeer ernstige als psoriasis en rosacea. De huid kan zeer veel pijn geven. Ook is onze huid iets wat overal direct zichtbaar is, waardoor we ons ook onzeker kunnen voelen. In dit artikel ga ik het hebben over rosacea. Sinds ik mij ben gaan bezighouden met 100% pure, natuurlijke verzorgingsproducten, ontvang ik juist over deze chronische huid-aandoening erg veel vragen. Nu ben ik geen dermatoloog, en vind ik deze vragen nogal lastig om te beantwoorden. Ik ben mij daarom eens gaan verdiepen in deze gecompliceerde huidaandoening, waar heel veel mensen, met name vrouwen, onwijs veel last van lijken te hebben.

WAT IS ROSACEA?

First things first: wat is rosacea? Het gaat om een CHRONISCHE  huidaandoening in het gelaat, die zich het meest manifesteert bij personen ( vrijwel altijd vrouwen) tussen de 30-50 jaar. Binnen Europa varieert het voorkomen van rosacea tussen ongeveer 0.1 % tot 10 % van de bevolking, wat behoorlijk veel is te noemen. Circa de helft van deze personen met rosacea heeft ook last van oogklachten als ontstekingen van de oogleden, bind en/of hoornvlies. De meest genoemde symptonen zijn hierbij pijnlijke en droge ogen, wazige blik en licht-schuwheid.
Rosacea manifesteert zich meestal in een gelijkmatig verdeelde ( diffuse) roodheid waarbij uitgezette bloedvaatjes zichtbaar zijn.  Rosacea geeft steeds terugkerende aanvallen van overmatig blozen, waarbij de roodheid in het gezicht verergert en oneffenheden als bultjes en puisten zichtbaar worden, Meest opmerkelijk is dat mee-eters ( comedonen ) , dit in tegenstelling tot acne, NIET aanwezig zijn. Er zijn vier sub-types:

TYPE 1:

Snel blozen en een langdurige roodheid die maar moeilijk verdwijnt

TYPE 2

Rode bultjes en puistjes

TYPE 3

Verdikte huid ( en neus)

TYPE 4:

Irritatie rondom / van de ogen

Er kunnen er verdikkingen van de huid optreden, als gevolg van een zichtbaar vergroting van de talgkliertjes in de huid en een toename van bindweefsel in de huid. De meest bekende vorm is het zogenoemde RHINOPHYMA ( type 3 ) Meest kenmerkend bij deze vorm is een onregelmatige zwelling van en rondom de neus. Deze vorm komt meest voor bij mannen, en staat beter bekend als “ een drankneus”. Het heeft echter helemaal niets te maken met het gebruik van alcohol. Nog een hardnekkig misverstand:..rosacea wordt ook wel eens couperose genoemd, maar dat is niet juist. Bij couperose blijven kenmerken als puisten en bulten uit.

HOE KOM JE ERAAN?

De precieze oorzaak is zeer complex en voor een groot deel nog onbekend. De barrière-functie van de bovenste laag van de huid ( epidermis) is aangetast waardoor de huid een stuk gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf. Dit kan o.a ontstekingsreacties geven in de huid. Een andere zeer belangrijke aanwijzing is de aanwezigheid van de DERMODEX MIJT. Deze mijt komt ook in jouw en mijn huid voor. Bij rosacea patiënten is deze mijt 20 keer méeer aanwezig ( zeker bij type 1 en 2 )  Dit geeft mogelijk aanleidingen tot ontstekingsvorming in de huid.  In onze huid vinden we miljoenen micro organismen ( bacteriën en schimmels ) Dit klinkt een beetje eng, maar het is volkomen normaal, en zijn deze micro organismen juist ontzettend nodig.
Door de verminderde barrière functie kan de huid zich veel minder goed weren tegen schadelijke invloeden van buitenaf . Waardoor de huid enorm gevoelig wordt voor de zogenoemde triggers. Hoe een huid op deze triggers reageert verschilt van huid tot huid. De volgende triggers komen meest voor:
– diverse klimaatomstandigheden. Denk daarbij aan warmte, koude, wind, en UV licht. Dit alles kan een aanval van roodheid en soms rode bultjes veroorzaken
– voeding. alcohol, koffie, sommige theesoorten, maar ook zuivelproducten, kruiden en specerijen, soja, en vlees/ vleeswaren kunnen voor verwijding van de bloedvaatjes zorgen, met ( meer tot extreme) roodheid tot gevolg. 
– de eerder besproken DEMODEX MIJT kan een infectie met de daaraan gekoppelde klachten verergeren. Ook een HELICOBACTER PYLORI infectie kan voor verergering van klachten zorgen. 
– emoties. Onze emoties kunnen een zeer grote rol spelen bij een aanval en / of uitbraak. Als je langere tijd onder veel stress staat kan dit rosacea versnellen . 
– scrubben, en andere ruwe schoonheidsbehandelingen. Als je last hebt van rosacea, kun je beter de ruwere behandelingen zowel thuis als bij de beautysalon mijden. Deze behandelingen doen de rosacea huid meer kwaad dan goed. 
– roken. Dit is funest voor de rosacea-huid. 
– geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen als vaatverwijdende middelen en corticosteroïden kunnen een rosacea huid fiks triggeren.Ook kunnen sommige maagzuur-remmers rosacea uitlokken. 
– bepaalde ingrediënten / toevoegingen in verzorgende producten. Denk daarbij aan harde alcoholen maar ook menthol. 
Deze triggers kun je het beste mijden, maar zeker betreft voeding kan het een lange zoektocht zijn. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen bekend waarvan duidelijk is dat het rosacea kan triggeren. Ook kan het flink puzzelen zijn betreft verzorgingsproducten, maar gelukkig kun je op dat gebied tegenwoordig erg veel natuurlijke alternatieven vinden. Deze zijn zeker niet 100% garantie-gevend dat dit geen triggers uitlokt, maar meest gehoord is wel dat juist de synthetische en chemische ingrediënten in de talloze verzorgingsproducten aanleiding zijn voor tal van huidklachten en aandoeningen.
Hoe gezonder jij je eigen huid houdt, hoe minder kans dat de boel verergert. Dit geldt niet alleen van binnen en van buiten maar zeker ook geestelijk. Een gestreste huid is veel vatbaarder voor schadelijke invloeden van buitenaf. De Amerikaanse NATIONAL ROSACEA SOCIETY heeft een lijst gepubliceerd, met de grootste triggers. Op nummer één staat  blootstelling aan de zon, dit scoorde onder 1066 rosacea-patienten met 81% het hoogst. De zon is heerlijk, maar kan zeker voor de rosacea huid erg veel narigheid opleveren. Aangeraden wordt dan ook, om liefst zoveel mogelijk uit de zon te blijven, en / of je met een zeer hoge SPF factor in te smeren. Wil je de complete lijst lezen? KLIK HIER 
Heb je eenmaal rosacea, dan kom je daar niet meer vanaf, hoe vervelend ook. Er is veel verwarring, veel mensen denken dat er wonder middelen bestaan die de rosacea doet verdwijnen. Helaas, dat bestaat niet. Rosacea is EEN CHRONISCHE aandoening wat steeds opnieuw weer kan oplaaien. Wel kunnen we de symptomen onder controle houden en zelf veel doen om een nieuwe aanval te voorkomen. Dat begint bij bovengenoemde triggers zien te mijden. Blijf bijvoorbeeld zoveel als mogelijk uit de felle zon, en smeer je in dit geval WEL in met een zo hoog mogelijke factor, bijvoorbeeld factor 50. Als je rookt, probeer daar dan mee te stoppen. Zorg voor een goede evenwicht in je voeding en hou deze uitgebalanceerd en gezond, mijd synthetische additieve en kook zo vers en intact mogelijk. Probeer te stoppen met het drinken van alcohol, stop liefst met het drinken van koffie en theïne houdende thee. Probeer te ontdekken of de klachten verergeren als je zuivel producten gebruikt. Merk je dat het klachten verergert, schrap dan ook zuivel uit je menu. Let ook op je geestelijke gezondheid. Neem voldoende ontspanning en mijd stress. Over uiterlijke verzorgingsproducten ga ik het verderop hebben.

HOE KUNNEN WE HET BEHANDELEN?

Als je bent getroffen door rosacea, kan dit je leven behoorlijk beïnvloeden. Het is niet alleen pijnlijk, onprettig en vervelend, ook is het zichtbaar. Dit kan voor erg veel onzekerheid en schaamte zorgen. Er zijn zelfs patiënten die er behoorlijk depressief van zijn geworden. Symptomatisch kan rosacea prima onder controle worden gehouden. Afhankelijk van de klachten kunnen we er zelf veel aan doen en zijn er op medisch gebied een aantal mogelijkheden beschikbaar. Het vervelende is dat de symptomen goed zijn te behandelen, maar zodra we ermee stoppen, de kans groot is dat de boel weer oplaait.
Bij zeer ernstige klachten ( meer dan alleen maar roodheid ) kan je huisarts kiezen voor een lokale behandeling. Dit is meestal een gel of een crème met metronidazoi en / of een vorm van een antibioticum.
Wanneer een lokale behandeling miet aanslaat ka er worden gekozen voor orale antibiotica. Dit wordt meestal toegepast als er naast de bekende klachten ook oog-klachten zijn. De ontsteking-remmende werking van antibiotica kan zeker een gunstig effect hebben . Nadeel is dat je deze middelen vrij lang moet gebruiken, zo’n 2-6 maanden, afhankelijk van de mate van verbetering. Het nadeel van langdurige antibiotica-gebruik kan echter weer tal van andere gezondheidsklachten opleveren dus het is soms kiezen tussen twee kwaden. Als echt NIETS helpt, kan het laatste redmiddel worden ingezet, een systemische retinoïde. Dit middel is zeer effectief maar geeft veel, en soms zeer ernstige bijwerkingen. Zo mag dit middel bijvoorbeeld niet worden gebuikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Het staat bekend als een fikse hormoon-verstoorder.
Er zijn een aantal cosmetische ingrepen mogelijk. Zo kunnen mannen met een “ drankneus” chirurgisch of met behulp van een C02 laser de onregelmatige zwellingen op / van en rondom de neus afvlakken. Ook kun je voor het meest storende , de rode vlekken in het gezicht, terecht bij huid-specialisten die jou een zeer goed advies kunnen geven waardoor je gerichter de problemen kunt aanpakken. Ook kunnen zij met licht en / of lasertherapie de roodheid behandelen. Maar onthoud: het kan niet worden weggenomen.

WELKE VOEDING MIJDEN?

We weten, dat voeding een grote invloed heeft op onze algemene gezondheid, dat geldt zeker voor onze huid-gezondheid. Er zijn een aantal voedingsmiddelen bekend, die ( mogelijk) van invloed zijn op het verloop van rosacea. Met name histamine-rijke voedingsmiddelen kunnen een flinke negatieve invloed uitoefenen op rosacea.  Het wordt daarom geadviseerd, de volgende producten liever / zo veel als mogelijk te mijden:

 • Met stip op nummer één :..ALCOHOL Probeer het af te zweren, als dit echt niet lukt, beperk het dan tot een glas per dag of om de dag.
 • Zuivel / zuivelproducten. Alhoewel niet iedereen gevoelig reageert op zuivel / zuivelproducten, wordt zuivel wel gezien als één van de allergrootste triggers in ons voedsel . Kun je echt niet zonder zuivel? Probeer dan tenminste pure / natuurlijke , aangezuurde varianten te consumeren als kwark en yoghurt. Ook een natuurlijke SKYR en kefir zijn dan betere keuzes. Linksom of rechtsom: wees zeer matig met zuivel.
 • Vlees / vleeswaren. Probeer minder tot geen vlees te consumeren. Er zijn tegenwoordig meer als genoeg gezonde alternatieven, let betreft vlees-vervangers in supermarkten echter goed op ingrediënten. Mijd met name gemarineerde vleessoorten / waren.
 • Pittig gekruid voedsel. Dit kan de lichaamstemperatuur flink doen oplaaien wat voor flushes kan zorgen. Ook hete gerechten ( in de zin van heet verhit) zijn af te raden om dezelfde reden. Mijd ook liefst kaneel, ook dat kan een fikse trigger zijn.
 • Sommige fruitsoorten. Kijk een beetje uit met citrusvruchten ( citroen / sinaasappel) kersen, mango, ananas, aardbeien, papaya, kiwi, frambozen en gedroogd fruit als rozijnen, dadels en krenten.
 • Zuur-waren. Azijn, maar ook sauzen als tomatenketchup…ze zijn allemaal niet al te bevorderlijk voor de rosacea-huid. Pas ook op met augurken en andere tafelzuren.
 • Sommige groenten. Met name histamine-rijke soorten als tomaten, spinazie, avocado, pompoen, koriander, paddenstoelen, soja, bietjes en knollen. Pas ook een beetje op met gefermenteerde groenten als zuurkool, omdat juist deze veel histamine kunnen bevatten door omzetting.
 • Kaas/ kaasjes/ kaasspreads. Met name gefermenteerde kazen als  oude kazen, en blauwe kaasjes zijn kaasjes om te mijden.
 • Kruiden en specerijen. Met name : kaneel, anijs, sesamzaad, koriander, kruidnagel, komijnpoeder, mosterdzaad, vanille bourbon, nootmuskaat en gember.
 • Vis. Er zit vrij veel histamine in makreel, schaaldieren, sardines, garnalen en kabeljauw. Wil je echt graag af en toe vis eten? Kies dan voor VERSE vis, eet geen vis uit blik, deze bevatten erg veel histamine.
 • Brood. Mijd ” supermarkt-brood” met veel bewaarstoffen. Maak liever zelf brood zonder gluten.

Begin niet meteen ALLES uit je voeding te schrappen. Je kunt het beste heel langzaam beginnen. Begin bijvoorbeeld eens met het schrappen van alcohol, en bekijk hoe je klachten zijn na ongeveer een maand geheelonthouding. Begin daarna voorzichtig om histamine rijke voeding te schrappen. Bekijk van stap tot stap wat het voor invloed uitoefent. Bewaak daarnaast goed je dagelijks voedsel. Als je het lastig vindt om op eigen houtje dingen uit je menu te schrappen, kun je hulp inschakelen van een specialist ( voedingsdeskundige / consulent )
Ook betreft rosacea en voeding is het meest verstandig om zoveel als mogelijk zelf te maken. Op deze manier hou je de complete regie over wat je eet en drinkt. Op mijn website vind je heel veel inspiratie / recepten. Onthoud ook, dat rust een regelmaat samen gaan met een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

UITERLIJKE VERZORING / VERZORGINGSPRODUCTEN

Meest vervelend zijn de zichtbare en opvallende rode vlekken in het gezicht. We schamen ons daarvoor wat logisch is. Ook al kunnen anderen zeggen “ Joh….het valt niet op! “ of “ het zijn maar wat rode vlekken” , zelf kun je er psychisch behoorlijk onder gebukt gaan. Je kunt zelf best veel camoufleren met make up, maar als je teveel gebruikt en de verkeerde make up, kan dit de boel alleen maar verergeren. Dit geldt zeker ook voor de dagelijkse verzorgingsproducten. Vorig jaar mailde iemand mij met vragen over rosacea en dat haar klachten vooral rondom haar mond zaten. Ik ben toen gaan vragen welke tandpasta zij gebruikte, en ja…dat was een menthol smaak-tandpasta……Nadat ze haar tandpasta omwisselde voor een smaakvrije variant werden de klachten al stukken minder. Nu wist ik stom-toevallig, dat menthol en pepermunt rosacea kunnen uitlokken, maar zo zie je maar, hoe onbewust je toch triggers kunt gebruiken.
Deze “ sluipers” vinden we voornamelijk in onze dagelijkse verzorging. Je douchegel, je shampoo + conditioner, je body-butter / lotion, je dag / nachtcrème, je serums, je stylingsproducten, je make up…..het zijn producten die in de conventionele vorm bestaan uit synthetische en chemische stoffen. Deze stoffen, zeker bij elkaar genomen, kunnen zorgen voor enorme triggers. Natuurlijk wil je de roodheid graag camoufleren, maar als je de verkeerde producten op je huid smeert, kan dit een zeer averecht effect geven. Het is daarom erg belangrijk, dat je camoufleert met alle voorzichtigheid. Gebruik liefst 100% pure en natuurlijke alternatieven , deze kunnen ook triggeren, maar hebben dit risico vele malen minder dan conventionele alternatieven.
Natuurlijk is het helemaal super, dat er medicatie bestaat voor ernstige klachten, maar het mooiste is wanneer je deze niet ( of niet meer) nodig hebt. En hier komt juist deze uiterlijke ( en innerlijke) verzorging om de hoek kijken. Een goede hygiene en een zeer strikte huid-verzorging-routine zijn heel erg belangrijk in een behandel-traject, of je dit nu met of zonder medicatie doet. Onderzoek-arts in de cosmetische dermalatogie, DR Jetske Ultee, heeft een aantal zeer waardevolle tips gedeeld op haar website die ik graag met jullie deel:
* Mijd scrubben, en neem geen stoombaden / sauna’s 
* Reinig de huid hooguit één keer per dag
* Kalmeer de huid met ingrediënten als VITAMINE B3 ( niacinamide ) , zoethout-wortelextract en vitamine C ( ascorbinezuur) en E ( tocoferolen) Deze stoffen hebben een bewezen effect. 
* kijk kritisch naar je make up en huidverzorgingsproducten
* Leer de triggers van rosacea kennen ( zie hierboven) 

SQUALANE ?

Squalane ( KLIK HIER om daar alles over te lezen) wordt vrij veel genoemd op internet om de klachten van rosacea op zijn minst te verzachten. Het klopt, dat pure ( want daar hebben we het over) Squalane een fijne verzachtende werking kan hebben, maar dit geldt niet altijd. Denk absoluut niet dat het een middel is tegen voor  rosacea.  Het is een olie-achtige stof die zeer snel in de huid doordringt. Dit kan een betere  hydratatie opleveren en herstel van ontstekingen versnellen. Het valt zeker te proberen, maar begin voorzichtig met een druppeltje. Geef het ook wat tijd. Natuurlijke producten hebben algemeen gezien meer tijd nodig om hun werking te doen. Een echt pure en natuurlijke Squalane ( die ik zelf ook gebruik ) is die van SUIT MATTERS. Wil je deze bestellen? KLIK HIER. Suit Matters heeft tevens een verhelderd artikel op hun website gepubliceerd. KLIK HIER om deze te lezen.

TIPS :

 • Waar veel goede resultaten mee worden geboekt is pure Aloê Vera gel, direct uit de plant gehaald. Ook hier is er echter geen enkele garantie, maar kan het zeker verzachten. Begin voorzichtig.
 • Wees LIEF voor je huid. Een aangedane rosacea huid is soms wel 5 x zoveel kwetsbaarder dan een gezonde huid. Gebruik alleen milde verzorgingsproducten.
 • Druk geen puisten uit. Wanneer der talg wat in een puist aanwezig is, naar buiten drukt, druk je meteen talg dieper de huid in, met als gevolg dat het alleen maar meer kan gaan ontsteken. Laat puisten dan ook liever met rust.
 • Boen je huid niet schoon, maar probeer heel licht met een watten-pad over je huid ” te aaien”. Onthoud dat het super-kwetsbaar is, boenen, scrubben, schrobben maakt het alleen maar erger.
 • Ik vertelde eerder, dat rosacea en de zon ( blootstelling aan zonlicht) GEEN goede combinatie zijn. Zonlicht kan rosacea behoorlijk verergeren. Smeer je daarom AL-TIJD in met een hoge SPF factor als je naar buiten gaat. Smeer ook hier zeer voorzichtig en koop alleen 100% natuurlijke zonnebrandmiddelen ( Zie mijn recente natuurlijke zonnebrandtest )
 • Mijd zoveel als mogelijk temperatuursverschillen. Zweten tijdens sporten is goed, maar de rosacea huid wordt er niet zo vrolijk van. Als het buiten koud is, bescherm je rosacea huid dan extra goed.
 • Tja, die stress…dat is een echte trigger…..probeer het te vermijden.
 • Let ook eens goed op wat je OP je huid draagt, zoals kleding en sieraden. Soms kunnen deze ook de klachten behoorlijk verergeren. Let goed op de wasmiddelen waar je je wasgoed in wast, en bekijk of bepaalde stoffen ( bijvoorbeeld de verf in goedkopere kledingstukken) mogelijk van invloed kunnen zijn.
 • Let op je tandpasta! Stoffen als menthol en pepermunt kunnen rosacea ( in het bijzonder rondom de mond) verergeren. Kies voor een natuurlijke tandpasta , liefst zonder heftige smaakjes.

15 Reacties op “Alles over ….rosacea, wat is het en wat kun je zelf doen ?

 1. Lieve Monique, er is iets wat mij enorm heeft geholpen: fagen therapie: misschien een interessant onderwerp voor je om na te pluizen. Maar bij Gladskin hebben ze een rosacea gel. En dat werkt heel erg goed! (Er zitten geen hormonen in)

  • Beste Margaret,

   Mij heeft de gladskin niet geholpen, echt 0 resultaat maar dat ligt aan de oorzaak. Bij mij is er dan geen sprake geweest van een mijt maar meer van hormonen in combinatie met stress en allegie voor histamine rijke voedingsmiddelen. Dat was de conclusie van mijn antroposofische huisarts.

  • Bij mij had de rosacea lijn van gladskin totaal geen effect. Ook erg vervelend dat deze gekoeld bewaard moest worden.

 2. Dank je voor dit artikel en je uitgebreide onderzoek. Ik heb de laatste jaren hier helaas ook mee te maken.
  Ik ben overgestapt op natuurlijke costmetica en huidverzorging, maar producten zoals Hauschka, of Börland hebben de symptomen alleen verergerd. Ik heb daarna altijd eerst gevraagd of ik een monster kon krijgen om het uit te proberen, minstens een week lang. Een tijd lang alleen bio koudgeperste hennepolie gebruikt. Uiteindelijk heb ik nu producten die mijn huid goed doen en make up van mineralen. Tanden ben ik gaan poetsen met natiumbicarbonaat, de normale tandpasta deed te veel pijn in mijn mond.

  • Dank voor de reactie op zo een zeldzame kwaal, bij mij is het lange tijd onduidelijk gebleven
   (na TE uitvoerig bezoek aan de huisarts (als particulier zijnde)): totdat bleek dat het acne vulgaris was met te veel scrubben.
   Was acht maanden bij dermatoloog voor roaccutane kuur en heeft enorm geholpen voor mijn huid. En vooral mijn psyche!
   Twintig zorgeloze jaren zonder één puist!
   (wordt vervolgd)

 3. Al jaren heb ik rosacea type 2 en 3 en ik vind het niet echt natuurlijk om zoveel belangrijke voedingsmiddelen te schrappen omdat die dan slecht zijn voor rosacea maar wel goed voor je lichaam en ik die voedingsmiddelen als bouwstenen zie. Sinds 2 dagen ben ik begonnen met VSM DERMA CARDIFLOR CREME voor de gevoelige en geprikkelde huid. Bij mij is het voornamelijk op en rond mijn neus. Mijn neus was ook verdikt en voelt nu heel rustig, roodheid neemt af en elke dag had ik wel 1 of 2 nieuwe puistjes en vandaag niet. Ik ben dolblij want het brandt niet meer en het ziet er zo mooi rustig uit. Hopelijk helpt dit middel meerdere vrouwen. Ik heb inmiddels VSM gemaild dat ik zo blij ben met het resultaat. In de gebruiksaanwijzing staat dat het ook tegen eczeem werkt maar nergens iets over rosacea.

 4. Mijn man heeft ook Rosacea gehad en kreeg daarvoor enige jaren geleden lichtherapie en hormoonzalf voorgeschreven van de Dermateloog wat wel hielp maar kwam toch steeds weer terug bij stoppen van de behandeling. En zijn huidziekte werd steeds erger. Hij is toen naar een natuurarts geweest. Deze wist binnen 15 minuten te vertellen dat deze huidziekte kwam door een lekkende darm of leackygut! En inderdaad had hij ook voedselalergie. Van de natuurarts heeft hij o.a probiotica gekregen wat heel goed hielp. En ook Chinese exceemzalf wat ook heel zeer goed hielp. Ik koop dat gewoon via Aliexpress. Ik heb deze zalf ook aan een vriendin gegeven die eczeem heeft. En ook zij heeft er veel baat bij zei ze. Wat ook mooi is, het helpt ook heel goed tegen jeuk! En je huid wordt er niet dun van net als de veel voorgeschreven hormoonzalven!

 5. In het artikel wordt zuivel genoemd als mogelijke trigger. Uit ervaring weet ik dat veel mensen met huidaandoeningen juist veel baat hebben bij RAUW gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir of yoghurt. En dan kefir waar meerdere bacteriestammen en gisten in zitten en minimaal 24 uur gefermenteerd. We hadden veel mooie reviews staan op onze website maar helaas moesten deze allemaal verwijderd worden door de NVWA. We werden gedreigd met een flinke boete, deze kunnen we ons niet permitteren. Gelukkig hebben we steeds meer ambassadeurs die hun positieve ervaringen door vertellen. Zoals hierboven ook staat zijn de darmen het probleem en als dat probleem opgelost wordt, zullen ook de huidproblemen afnemen. De zuivel is te koop in alle natuurwinkels.

  • Rauw gefermenteerde kefir melk en kefir yoghurt (echte hangop) koop ik hier bij de biologische (Demeter!) Keurmerk. Inderdaad heel gezond en lekker! Een vriendin van me die ook een lekkende darm heeft koopt lactose vrije melk en maakt daar zelf kefir melk van. Dit bevalt haar nog veel beter, 😉

 6. Geweldig artikel en je hebt er een hoop tijd en onderzoek aan besteedt, petje af.
  Ook ben ik blij met de reacties, zo helpen we elkaar.
  In de ayurveda wordt ook veel gedaan aan dit onderwerp, eerst onderzoeken ze welk type dosha je hebt, heel leerzaam.
  Vind veel terug in jouw artikel.
  Dank je wel en doorgaan zo.

 7. Ik heb zelf ook een combinatie van acne en rosacea en raad iedereen aan om eens te gaan luisteren bij de Rositta-kliniek. Het kost je wel wat en het is een redelijk intensieve behandeling (in combinatie met een dieet), maar zij kunnen je huid echt klachtenvrij maken. Ik kon het eerst ook moeilijk geloven, maar ik ben zogoed als verlost van mijn rosacea. Voeding blijft natuurlijk belangrijk en ik raad iedereen aan om zo weinig mogelijk bewerkte producten, suikers en zuivel te consumeren en je huid zal ook al opknappen.

  • Sarah, zou ik jou eens via de mail mogen benaderen hierover? Ik zie dat jouw reactie recentelijk is en wil echt eens met iemand hierover praten die bij de Rositta kliniek is geweest.

  • Hoi Sarah, ik reageerde al eerder maar mijn bericht wordt niet gepost. Mijn vraag is of je openstaat voor het hebben van contact nav je bericht over de Rositta-kliniek?

 8. Hoi Monique,
  rosacea en de Rositta Kliniek is echt een aanrader. Het kost wat en je krijgt er echt veel voor terug. Ik ben er 7 en een half jaar geleden geweest. En Rositta kan echt wonderen verrichten met je huid. Ze geeft goed advies en is een lieve vrouw. Ze weet wat ze doet en ze doet het echt goed. Zo jammer dat dit nog altijd niet wordt vergoed door zorgverzekering…

  Groetjes Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *