De eiken-processierupsenplaag….welke natuurlijke manieren zijn er tegen de klachten?

Het is zomer 2022 op dit moment van schrijven en er heerst dankzij de aanhoudende hitte een eiken-processierupsen-plaag in heel Nederland. Er zijn bepaalde provincies die er meer last van hebben dan de andere, maar globaal gezien zijn ze overal. Social media is ontploft en lijkt nergens anders meer over te gaan dan over de processierups en wat te doen tegen de vreselijke jeuk en rode bultjes / vlekken waar we allemaal wel mee lijken te zijn geteisterd.

Ook ik heb er behoorlijk veel last van. Niet verwonderlijk, want ik woon in een omgeving die vol staat met eiken en andere bomen. Het duurde bij mij even voordat ik in de gaten had dat ook ik wordt geteisterd door deze rupsen, ik was wel heel erg aan het krabben…..Het kwartje viel opeens toen ik mijn buurvrouw ook hoorde klagen. Ik ben er direct in gedoken. Want inmiddels ontplofte ook mijn mailbox, met noodkreten wat te doen tegen die vreselijke jeuk. Ik ben mijn warme keukentje in gedoken om iets te bedenken wat op een meest natuurlijke en meest simpele manier helpt tegen de jeuk.

WAT ZIJN EIKEN-PROCESSIE-RUPSEN?

Eiken-processie rupsen zijn rupsen van een nachtvlinder. In de maanden Mei, Juni en Juli kunnen we op veel eikenbomen deze rupsen aantreffen. S’nachts gaan de rupsen groepsgewijs ( in processie ) op zoek naar voedsel, in de vorm van eikenblad, . Ze kunnen eikenbomen behoorlijk “ opeten” De eitjes worden gelegd in de toppen van de eikenbomen en zo rond Mei komen deze uit. De rupsen vormen grote nesten op de stammen van de eik. Deze nesten bestaan uit een spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen.
Veel mensen denken dat we worden gebeten door deze rupsen, net als bijvoorbeeld muggen, maar dat is niet zo. Deze rupsen bevatten microscopisch kleine, pijlvormige brandharen. Deze haren zijn de boosdoeners. De haren geven jeuk, huiduitslag, irritatie , en irritatie aan ogen en luchtwegen.
Een eiken-processierups heeft zo’n 700-.000 brandharen. Het is bijna onmogelijk om er niet mee in aanraking te komen. De haartjes verplaatsen zich namelijk met de wind. Woon je in een bosrijk gebied zoals ik, dan kun je de behoorlijke welbekende pisang zijn. Maar ook de stedelingen kunnen gemakkelijk door deze losvliegende haren worden getroffen.

KLACHTEN KUNNEN ERNSTIG ZIJN

Gelukkig zijn de meeste klachtren onschuldig en gaan ze vanzelf weer over. Maar de klachten kunnen ook erger zijn of verergeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij kinderen, ouderen en andere kwetsenden. Als je geluk hebt, blijft het bij wat roodheid, irritaties en jeuk. Maar de huid kan ook gaan ontsteken. Ook de ogen kunnen gaan ontsteken. Er kan ook problemen ontstaan met ademhalen, omdat de luchtwegen geïrriteerd zijn geraakt. Ook komt koorts voor of verkoudheid-verschijnselen. Bij dit soort meer ernstige verschijnselen is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan.

VOORZORGMAATREGELEN NEMEN

Anno 2019 heerst er momenteel een ware plaag. Niet alleen in bosrijke gebieden, waar het valt te verwachten, maar ook in hoofdsteden als Rotterdam, en Amsterdam ( Noord Holland) regent het momenteel klachtren. Echt 100% voorkomen kun je het niet, maar je kunt zeker een aantal voorzorg-maatregelen treffen om de klachten zo minimaal mogelijk te houden.
– zoek even geen bosrijke gebieden op zolang de plaag heerst. Wil je toch een gebied betreden waar de eiken-processierupsen zich mogelijk kunnen bevinden, bedek jezelf dan goed. Bedek met name je hals, armen, en benen. Loop op dichte schoenen. En ga ABSOLUUT niet op de grond zitten, let daar ook goed op bij kinderen. 
– blijf tenminste op 100 meter afstand van nesten. Leer dit ook aan kinderen. 
– mijd wegen waar veel eikenbomen staan. Als je daar bijvoorbeeld doorheen fietst of met open raam doorheen rijdt, kun je flink worden bezaaid met de bijna onzichtbare haartjes. 
– let ook op huisdieren. Voor hen is het nét zo vervelend als voor de mens. 

WAT TE DOEN ALS DE KLACHTEN ER AL ZIJN?

HELP!
De jeuk is toegeslagen en je zit onder de rode vlekken en / of bultjes. Wat nu? In de media lijkt het een soort explosie aan remedies en oplossingen. Iedereen tuimelt over elkaar heen. De formele informatie kanalen geven het volgende algemene advies:
– begint de jeuk en de roodheid, zet dan een stukje plakband op de getroffen delen van de huid en trek deze in één ruk weer los. Spoel daarna de huid zorgvuldig af( met lauw water )  en gooi de kleding in de was, was deze op 60•C ( niet milieu-vriendelijk, maar nood breekt wetten) Dit moet op hogere temperatuur omdat de haartjes zeer lastig zijn uit te wassen. 
Er wordt geadviseerd om de huid met mentol-poeder in smeren tegen de jeuk. En zijn er dus klachten van ernstiger aard, dan even een bezoekje brengen aan de huisarts. 
Op social media is het momenteel een explosie aan middeltjes, zalfjes en crémes die aan elkaar worden geadviseerd. De winkels zijn aan de lopende band uitverkocht en lijken de voorraden niet meer te kunnen aanslepen.  Ook fabrikanten springen er uiteraard perfect op in door met hun bepaalde middeltjes te gaan stunten. Ik krijg momenteel ontzettend veel aanvragen van fabrikanten die mij vragen om hun middeltje in het zonnetje te zetten.
Dit is allemaal gelukkig niet zo nodig. Want het is zeer simpel en eenvoudig om zelf een goed werkend middel te maken. Ik ben ermee aan de slag gegaan. En ontdekte een wel heel erg goed werkende combinatie. KLIK HIER om naar het zeer eenvoudige recept te gaan.
Geef dus geen honderden euro’s uit aan al die middeltjes die bovendien ook nog eens vol zitten met meuk.

WAT ZIJN NOG MEER NATUURLIJKE OPLOSSINGEN?

Mijn recept werkt bij mij echt geweldig goed. Zodra ik jeuk krijg, smeer ik wat olie in op de plek en de jeuk verdwijnt vrijwel direct. Er zijn nog meer meukvrije remedies van moeder-natuur die lijken te werken:
– weegbree
– pure lavendel olie
– pepermunt olie ( wel verdunnen)
– aloê vera gel 100% of 98 %
– calendula
– eucalyptusblad ( gekneusd)
– Aleppo zeep ( puur)
– etherische oliën ( zorg wel voor pure oliën)
– azijn
– pure zuivere kokosolie
Met alles geldt, dat het bij de één wel werkt, bij een ander minder, en bij nog een ander helemaal niet. Het is en blijft een kwestie van uitproberen.
SUCCES! En ooh ja,….probeer zo min mogelijk te krabben! Dit kan de boel verergeren en de huid kan gaan ontsteken waardoor het herstel alleen maar langer duurt.

2 Reacties op “De eiken-processierupsenplaag….welke natuurlijke manieren zijn er tegen de klachten?

  1. Hoi Monique;

    Ik, als BHVer op een basisschool heb ik veel te maken met deze klacht, een groot probleem is dat de kleinere kinderen niet beseffen dat krabben het herstel tegenhoud, ze krabben zonder het zich te beseffen.
    Toch heb ik een paar goede tips die, mits achter elkaar uitgevoerd, veel jeuk kan voorkomen of laat verdwijnen. Erg simpel uit te voeren.

    1. Dek de getroffen plek af met brede plakband, daarna trek je het er in 1 keer af, het gros van de brandhaartjes blijft dan aan de plakband zitten, vergelijk het met harsen van bv vrouwenbenen.
    2. Getroffen plek inpoederen met mentolpoeder of insmeren met Calendulan zalf, beide geven direct verkoeling en verzachting. Ik durf te stellen dat ik 85 / 90 % van de jeuk bestrijd en doordoor het natuurlijke genezingsproces bevorder.

    Let op: wel handschoentjes dragen anders krijg je die brandhaartjes op je eigen huid.

  2. Ik was ook dagen aan het krabben en onzichtbare muggen de schuld aan het geven voor het kwartje viel! Wat ik gebruik ( ook tegen muggenbeten waar ik allergisch op reageer doordat ik Lipodeem heb) is mijn zelfgemaakte Komboucha azijn. Werkt beter dan gewone azijn! Gewoon Komboucha maken en langer laten fermenteren tot het heel zuur is. In de koelkast zetten, is heel lang goed te houden ( kan nl niet “slecht” worden. Ook heerlijk en gezond om ipv gewone azijn in je saldaes enzo te gebruiken. Internet staat vol met hoe je het moet maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *