Voedsel drogen in de volle hete zomerzon, zo doe je dat!

Ik val met de welbekende deur in huis: ik HAAT hitte. Ik kan er niet tegen. Ik begrijp dat heel veel mensen temperaturen boven de 30•C heerlijk vinden, maar er zijn ook veel mensen zoals ik, die er echt letterlijk en figuurlijk ziek van worden. Bij mij begint het met darmen die van streek raken, diaree, extreme vermoeidheid, zware hoofdpijn en gewoonweg niet lekker in mijn vel steken. Ik word compleet lam gelegd waardoor ik mijn ding niet meer kan doen wat op landere termijn vreselijk frustrerend werkt. Geen prettige periodes dus voor mij, die hittegolven, en helaas worden deze alleen maar extremer en heviger. Uiteraard neem ik mijn voorzorg-maatregelen, maar toch blijft het voor mij uitzitten bij de ventilatoren. Ik begeef mij niet buiten als het niet nodig is. Ik wordt er alleen maar zieker van. 

Er zijn wat mij betreft TWEE voordelen aan hittegolven:
– de was is binnen een zucht en een wind kurkdroog
– je kunt van alles buiten drogen

VOEDSEL DROGEN IN DE HITTE

We kennen allemaal inmiddels het voedsel drogen via een voedseldroger. KLIK HIER voor meer info over voedseldrogers, en KLIK HIER om te lezen wat je er allemaal mee kunt doen. Als het buiten onmenselijk heet is, kun je de buitentemperaturen gebruiken als voedseldroger. Dat werkt namelijk precies hetzelfde als in je voedseldroger. Je kunt in principe alles wat je maar wenst drogen, tenminste alles wat je ook in je voedseldroger droogt. Ik zou alleen geen vlees en andere bederfelijke dingen in de zon drogen. Maar groente en fruit, kruiden en specerijen gaan meer dan prima. Ik postte dit afgelopen week op social, waarop ik een tsunami van vragen op terugkreeg. Want hoe dan? En wat? Ik heb daarom alles even overzichtelijk op een rijtje gezet.
Het is eigenlijk ontzettend simpel. Want meer dan groente, fruit, kruiden en specerijen zeer dun snijden en op een plaat in de volle zon laten drogen is het niet. Niet ALLE groente /  fruit is geschikt. Zo kunnen appels, als deze te dik zijn gesneden, gaan schimmelen. Zolang je alles FLINTER-DUN snijdt, kan in principe alles. Maar kan het toch voorkomen, dat iets groen verkleurt. Je kan dit meest voorkomen, door:
– alles zo flinterdun mogelijk te snijden
– alles af te deppen met een stukje keukenpapier om zo het ergste vocht te absorberen
– alles niet OP elkaar te leghen, maar geef alles zoveel mogelijk ruimte om te kunnen drogen
Laat liefst alle schillen zitten, deze kunnen vrij veel vocht absorberen. Wil je bijvoorbeeld appels drogen, snij ze flinterdun, en laat de schil erom. Verwijder wel het klokhuis met een appelboor.

WELKE  SOORTEN ZIJN MEEST GESCHIKT?

In principe kan dus alles. Er zijn echter een aantal soorten groente en fruit die de voorkeur genieten, omdat ze bijvoorbeeld vrij snel drogen. Dit zijn:
tomaten, kleine tomaatjes
– mini komkommer
punt paprika’s
– rode biet
– blokjes pompoen
– groene bladgroenten als spinazie, andijvie, boerenkool
– gekookte en uitgelekte peulvruchten
– zoete aardappelen
– ui
– verse knoflook
– prei
– wortel
– selderij
Qua fruit kun je het beste kiezen voor:
– appels
– peren
– kiwi
– indien zeer flinter-dun gesneden: groene banaan
– aardbeien
– kersen
– druiven ( worden rozijnen ) 
Verse kruiden en specerijen kunnen allemaal. Van verse munt tot basilicum, van dille tot tijm.

HOE GA JE TE WERK?

Gebruik platen, die je bekleedt met een vel bakpapier. Snij alles ZO DUN MOGELIJK. Dit vermindert het vochtgehalte, waardoor het ook veel sneller droogt. Snij komkommer bijvoorbeeld in flinter-dunne plakjes, snij ui in dunne ringen enzovoort. Je kunt om extra vocht te absorberen met een stukje keukenpapier het meeste vocht afdoppen. Je platen zijn nu gereed om in de volle zon te drogen.
Zoek een goede plek uit waar de zon fel schijnt. Hoe meer zon er op de platen schijnt, hoe sneller het droogproces. Je hoeft niets toe te voegen. Sterker nog, dat is beter. Ik zie veel mensen bijvoorbeeld olie toevoegen of andere smaakmakers, maar alleen echt zuiver Keltisch zeezout kan gunstig zijn. Gebruik echter nooit teveel. Wil je wat toevoegen, wacht dan even tot alles goed is gedroogd, Door dan bijvoorbeeld een scheutje olijfolie in een potje te doen met wat Keltisch zeezout kun je je gedroogde tomaatjes toevoegen, het deksel sluiten en goed schudden.Dit op een koele plaats laten “ rijpen”. Je hebt zo je eigen goedkope zongedroogde tomaatjes!

MAAR HELP! DIE INSECTEN!

Als je alles in de volle zon zet, ontkom je niet aan de rondvliegende insecten. Daar kun je gelukkig heel simpel wat tegen doen. Ik koop zelf altijd bij de Action voor nog geen euro een insectenwerend stuk gaas wat je normaal gesproken voor een open raam moet spannen. Dit kun je perfect gebruiken om je platen mee af te dekken. Kun je het niet bij Action vinden, kijk dan even bij een DOE HET ZELF winkel. Het is spotgoedkoop. Knip dit op maat van je platen en drappeer er overheen. Klaar! ????

Het is sterk afhankelijk van de hittegraad en de luchtvochtigheid, hoe snel iets droogt. Op dit moment beleven we de tweede dag met 33•C en mijn tomaatjes waren binnen anderhalve dag goed gedroogd. Zorg in ieder geval voor voldoende zon. Hierdoor zal alles zeker versnellen. Hou tussentijds gewoonweg de boel in de gaten. Je merkt vanzelf of iets voldoende is gedroogd. VEEL PLEZIER!

6 Reacties op “Voedsel drogen in de volle hete zomerzon, zo doe je dat!

  1. Interessant artikel. Mij interesseert bij welke luchtvochtigheidsgraad je buiten kunt drogen.

    • vrijwel niets, afhankelijk van het soort vitamine. Door de lage temperatuur zal het meest behouden blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *