Suikervrije snoepjes bij de LIDL….zijn ze gezonder?

Eerder heb ik aandacht besteed aan de “ gezonde” snoepjes van het merk “ food2smile”. Ik heb in 2016 hier uitgebreid aandacht aan besteed en zelfs een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie, die ik won. Er zijn na de uitspraak wel een aantal aanpassingen gedaan, maar toch klopt er nog veel niet op de officiële website.

Anno 2019 kunnen we de snoepjes nog steeds kopen en bestellen. Tot mijn grote verbazing kwam ik ze onlangs tegen bij de LIDL. Dit is best opmerkelijk, omdat LIDL een discount supermarkt is. Ik vermoed zelf, dat het gaat om een éénmalige actie. Er zijn momenteel ( juni 2019) twee soorten verkrijgbaar:
– colaflesjes
– gummi beertjes
Op de website kosten deze zakjes € 1,49, bij de LIDL € 1,29 zonder verzendkosten 😊 Ik ontvang vrij veel vragen over deze snoepjes die de consument nu plotseling ook bij de Lidl kan kopen. Zijn ze echt gezond? Ik heb twee zakjes gekocht bij de Lidl en ben deze gaan bestuderen.

VEEL CLAIMS

Waar ik mij in 2016 druk over maakte, is nog altijd van toepassing. Er worden gigantisch veel claims gemaakt, zowel op verpakkingen als op de website. Het lijkt er sterk op dat de fabrikant kosten noch moeite bespaart om hun snoepjes te verkopen.
De ingrediënten en voedingswaarden lijkt dit keer te kloppen. Ik zie daar geen opmerkelijke zaken in, die niet in verhouding staan met elkaar, wat in 2016 wel het geval was. Ook zijn ze correct en netjes met de verplichte waarschuwingen, zoals allergenen en mogelijke laxerende werking ( Maltitol)
Er zijn wel een aantal ingrediënten, die mij zeker storen en zorgen baren.
MALTITOL
Beide snoepjes beginnen meteen met de zoetstof Maltitol. Maltitol is een suikeralcohol ( polyol) die wordt gebruikt in tal van voedingsmiddelen als kunstmatige zoetstof. Het heeft 0,9 maal de zoetkracht van gewone suiker. Het is geen natuurlijke zoetstof, het komt in de natuur niet voor. Maar omdat het wel wordt gemaakt uit natuurlijke ingrediënten, wordt het wel vaak als ” een natuurlijke zoetstof” verkocht. Er zijn vele manieren om maltitol te maken, de meest gebruikte is uit maïsmout afkomstig uit tarwe of maïs. Omdat het geen bijsmaak geeft, wordt het erg vaak gebruikt in snoep. En wordt het vaak als draagmiddel ingezet in producten met stevia. Stevia heeft vrij snel een bittere smaak, de maltitol maskeert deze. Voor een deel wordt maltitol in de dunne darm opgenomen en door het lichaam als glucose verwerkt. Het niet opgenomen gedeelte gaat direct door naar de dikke darm en wordt in de darmflora gefermenteerd. Dit proces geeft de bekende klachten als  winderigheid, rommelende darmen, en diaree. Ben je intolerant voor deze stofjes, kan één snoepje meteen zorgen dat je uren op de WC moet doorbrengen en extra toiletpapier moet inslaan. Bij een gemiddelde inname van 25 gram maltitol kunnen ook bij mensen zonder intoleranties dezelfde klachten ontstaan.Eet je zo’n 15 cola-flesjes, kunnen er klachten ontstaan. Aangezien de colaflesjes zeer klein zijn, én ook worden gepresenteerd als gezond en goed, kunnen consumenten makkelijk overdoseren, met alle gevolgen van dien. Ook de claims “ SLECHTS 4,1 / of 3,7 kcal per snoepje” kan een consument aanzetten om meer te eten, dan uit een zakje conventionele colaflesjes.
KARAMEL KLEURSTOF
In de colaflesjes vinden we “ een karamel kleurstof”. Er wordt verder niets vermeld over welk soort karamel kleurstof. En dat is nogal erg belangrijke informatie. Er bestaan verschillende soorten kleurstoffen die zijn gebaseerd op karamel:
– E150 d : een karamel gemaakt van sulfiet en ammoniakzouten
– E150 c : een karamel gemaakt van enkel ammoniakzouten
– E150 B: een karamel gemaakt van enkel sulfieten
– E150 a: een karamel gemaakt zonder toevoegstoffen.
Met name E150 d is sinds 2011 zwaar onder vuur komen te liggen vanwege de vermeende kankerverwekkende stoffen. Deze kleurstof wordt industrieel ontzettend veel gebruikt omdat het een zeer goedkope kleurstof is met heel veel voordelen. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in cola. E150d geeft een nevenproductie, genaamd  4-METHYLIMIDAZOOL ( 4-MEI ) Deze stof komt ook vrij bij het bakken en roosteren van voedsel. Amerikaans onderzoek op muizen en ratten toonden dat deze stof kankerverwekkend is. De European Food Safety Authority adviseerde in 2011 om bij de productie van E150d de hoeveelheid bijstoffen te verlagen tot het laagste niveau dat technologisch mogelijk is om de kans op eventueel kankergevaar te verlagen, in afwachting van de resultaten van nader onderzoek. Ook het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid bevestigde midden 2014 de mogelijke gezondheidsgevaren van deze kleurstof.
Geen lieverdje dus. En de vraag is WELKE kleurstof food2smile gebruikt.
NATUURLIJK COLA AROMA
In de colaflesjes vinden we “ natuurlijk cola aroma”. Dit blijft ook in het luchtledige hangen, want waaruit is deze cola aroma gemaakt? De industriële cola aroma’s worden:
 
– gemaakt van aroma, invertsuiker, en glycerine ( E nummer 422 ) of:
– gemaakt van een “ natuur-identieke colasmaak “ , water en levensmiddelenkleurstof ( E nummers 122 en 124 )
 
Wil je weten hoe het nu precies zit met aroma’s? KLIK HIER Beide manieren hebben nu niet bepaald gezonde basisgrondstoffen. Ongeacht welke food2smile gebruikt, het blijven ongezonde toevoegingen. Ik trek, mede door dit “ natuurlijk cola aroma” als toevoeging de claim “ zonder smaakstoffen “ ook in twijfel. Wettelijk gezien kleuren ze netjes binnen de lijntjes, maar we weten ook, dat we deze wet en regelgevingen zeer breed kunnen trekken. Als we alles zouden kunnen aannemen, dan bestaat er geen ongezond voedsel, omdat alles tegenwoordig “ 100% natuurlijk “ is. 
 

NIET TANDVRIENDELIJK

De snoepjes lijken naast gezond ook automatisch tandvriendelijker, er wordt immers geen suiker gebruikt. Maar dat ligt toch even anders. Zeker de gummi-beertjes bevatten behoorlijke hoeveelheden fruitzuren en geconcentreerd sap. In 2016 maakte ik mij daarvoor ook al sterk, toen wemelde het van de claims op zowel verpakkingen als de website, dat alles tandvriendelijk zou zijn. Gelukkig is deze claim wel verdwenen. Want de snoepjes zijn niet veel beter voor het gebit dan conventionele cola-flesjes en gummi-beertjes. De zuren in deze suikervrije snoepjes hebben een zelfde effect op het tandglazuur als suiker. Zeker, omdat deze ook enorm kleverig zijn en tussen kieren van tanden en kiezen zich kunnen ophopen. 

DE HAMVRAAG: ZIJN ZE GEZOND?

Daar moet genuanceerd op worden beantwoord. Als we deze snoepjes naast de conventionele cola flesjes en gummi-beertjes zetten, zijn ze zeker een betere keuze, maar niet persee een GEZONDERE keuze, Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn deze snoepjes niet onschuldig en daarom vrij om te snoepen. Zp’n 15 gummi-beertjes of cola flesjes kunnen je darmen flink van streek maken ( Maltitol) met alle gevolgen van dien. Bij kinderen kunnen 8-10 snoepjes al klachten geven als buikpijn en diaree. 
 
Omdat de snoepjes echt ontzettend klein zijn, vind ik het bovendien een beetje onverantwoord om deze aan kinderen te geven. Ze zijn echt enorm klein waardoor ze makkelijk door een keelgat kunnen schieten. Wellicht is de gedachte achter deze mini-snoepjes goed, hoe minder, hoe beter. Maar zo klein? Dit geeft weer verslikkings of zelfs verstikkingsgevaar. Zeker bij kinderen. 
 
Ik heb ze uiteraard ook geproefd en ze zijn best lekker. Ik heb een gummi beertje op gezogen, en een cola flesje. Ik vind de smaak prima. Maar méér wilde ik niet. Het zijn in mijn opinie geen echt gezonde alternatieven, wel BETERE t.o.v conventionele alternatieven. Ze zijn bovendien niet goedkoop. Voor de zelfde ( al reeds voordeliger ) prijs van €1,29 voor 100 gram, krijg je bij Haribo meer: 250 gram, en zijn de colaflesjes ook een stukje groter. Uiteraard vol met suiker, maar de food2smile colaflesjes bevatten ook additieven.. Ik persoonlijk zou deze snoepjes voorbij lopen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *