Als niets meer helpt tegen jeuk en zwelling : Relief-packing!!!!!

Naast de hitte heb ik nog een dingetje waar ik in de zomermaanden een bloedhekel aan heb: insecten. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het nuttige wezens, en ik heb zelfs een soort-van-liefde voor de bij. Maar de rest van dat gespuis? Ze kunnen naast bloed-irritant ook vreselijke stoorzenders zijn tijdens je nachtrust, tijdens je vakantie, en zelfs ernstige klachten geven. Zo kunnen die kleine teken-beestjes jou behoorlijk ziek maken ( de ziekte van Lyme ) en kun je behoorlijk ziek en / of koortsig worden van een insectenbeet. Vroeger was ik een echt paarden-meisje, en reed erg vaak op mijn Fjorden-pony buiten in de bossen, in de vrije natuur. Waar het spookte van de dazen. Deze staken niet alleen mijn Fjordenpony, maar ook mij. En lag ik geregeld op ziek op bed met fikse schijven op mijn benen. Nee….ik heb NIETS met insecten. Ieder jaar moet ik een klamboe-tentje op mijn bed stationeren, om aan een normale nachtrust te komen. Muggen plagen zijn bij mij in de omgeving ieder jaar erger en erger. Overdag en s’avonds kon ik tot voor kort niet normaal op mijn balkonnetje zitten, gelukkig is er een insecten olie die erg goed helpt.

INSECTEN BETEN en STEKEN

Er zijn veel verschillende soorten insecten. In Nederland mogen wij nog van geluk spreken dat we geen enge malaria-muggen rond hebben vliegen, maar als je naar het buitenland gaat kun je de meest vreemde insecten tegenkomen. Die ook kunnen steken. Soms kun je daar behoorlijk ziek van worden. En in sommige gevallen zelfs overlijden. Insecten zijn dus niet zo onschuldig. Het is meest verstandig om de insecten niet op te zoeken. Maar uiteraard ontkomen we er ook niet aan, zeker in de zomermaanden. In Nederland komen circa 24.500 diersoorten voor, waarvan insecten de grootste vormen aannemen. We kennen ontzettend veel soorten kevers, vliegen, muggen, bijen, wespen en mieren. Wat best opmerkelijk is te noemen is dat insecten nauwelijks soorten van internationaal belang bevat. Dit komt doordat bij insecten weinig bekend is over de internationale betekenis.
Gelukkig zijn de meeste insecten-beten / steken onschuldig, en verdwijnen ze weer vanzelf. Maar ze kunnen desalniettemin onwijs veel overlast geven. De grootste irritatiebron is JEUK. De meeste beten en steken kunnen gigantisch gaan jeuken.
Insecten steken vrijwel altijd uit zelfverdediging. En bijten, omdat ze zichzelf voeden met ons bloed. Terwijl ze steken, brengen ze een giftige stof in de huid. Veel mensen denken dat de steek of beet zelf de klachten als jeuk, roodheid, pijn en zwelling geven, maar dat is niet zo. Het wordt veroorzaakt door dit gif Het verschilt van mens tot mens, in hoeverre er last is, bij de ene persoon is dat erger als bij een ander. Je kunt ook in het ergste geval een allergische reactie krijgen. Dan is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk medische hulp inschakelt. Maar je moet ook medische hulp inschakelen als:
– je in je mond of keel bent gestoken
– je direct na de beet of steek last krijgt van benauwdheid
– je op andere plekken dan de beet / steek zwellingen en rare uitslag en plekken krijgt
– je jeuk krijgt over je gehele lichaam
Soms heersen er ware plagen. En kan bijna niemand ontkomen aan een irritatie, beet of steek. Zo kan de eiken-processierups voor flink wat ellende zorgen. Zij hebben brandhaartjes, die met de wind mee weg kunnen waaien. Zelfs al loop je niet in de nabije omgeving, kun je door deze haartjes worden getroffen en ontzettende jeuk krijgen, rode vlekken en bulten. KLIK HIER om daar meer over te lezen.

DIE JEUK!

Meest gehoorde klachten bij insecten-ellende is jeuk. Ze zeggen wel eens “ jeuk is erger dan pijn” en daar zit best een kern van waarheid in. Jeukende bulten kunnen behoorlijk gekmakend zijn. Daarnaast kun je de neiging om te krabben maar moeilijk onderdrukken, waardoor je de huid verder irriteert en zelfs open kunt krabben, wat weer risico op ontstekingen geeft. Er zijn miljoenen middeltjes op de markt die zowel pijn en jeuk verlichten. Maar of je huid daar nu zo blij mee is? De meeste zalven / crémes/ poeders / gel bevatten flink wat agressieve stoffen. Zeker als je het allemaal een beetje meukvrij wilt houden kunnen middelen tegen jeuk en pijn een behoorlijke opgave zijn. Ook rinkelt de kassalade wijd open want echt goedkoop zijn al deze middeltjes niet.
Gelukkig heeft moeder-natuur méér dan genoeg in huis om ons te helpen. Er zijn veel planten, oliën en bloemen die ons in no-time van de jeuk af kunnen helpen, de pijn kunnen verlichten, de zwelling kan verminderen en het herstel sneller op gang kunnen brengen. De meeste gangbare middeltjes bevatten dan ook vaak veel van dit soort plantenstoffen, bloemen en oliën. Planten, bloemen, kruiden, en oloën kunnen ontzettend geneeskrachtig zijn. Aloë Vera is daar een goed voorbeeld van, of goudsbloem ( Calendula ) Maar ook pepermunt en / of eucalyptusolie kan zeer jeukstillend werken omdat ze een verkoelend effect geven op de huid. Door zelf een beetje te gaan spelen en experimenteren met de natuur, ontwikkel je zelf de meest werkzame natuurlijke middelen!

SIMPEL EN GENEESKRACHTIG

Je hoeft niet meteen een padvinderscursus te gaan volgen en jezelf in een safari-outfit te steken om deze planten en bloemen in het wild te zoeken. Al is dat uiteraard geen slecht plan. Verdiep je wel goed in wat kennis en verzeker jezelf ook dat waar je wilt zoeken het ook is toegestaan.
Je kunt het ook zeer eenvoudig houden met een wandelingetje naar de biowinkel. Daar verkopen ze veel gedroogde planten, bloemen, en kruiden. De meeste biowinkels verkopen ook verse stengels Aloë Vera. Je kunt ook een Aloê Vera plant kopen in de meeste tuincentra’s. En zelfs bij de Lidl.
Wil je nog eenvoudiger, dan kun je ook kiezen voor een Aloê Vera gel op basis van pure Aloê Vera zonder andere toevoegingen
Het merk “ het blauwe huis” verkoopt in de meeste biowinkels verschillende gedroogde planten en bloemen. Zoals Calendula, eucalyptus-blad en lavendel. Dit zijn allemaal werkzame planten en bloemen tegen jeuk, zwelling en pijn. Ik bedacht bijvoorbeeld een soort “ paardenmiddel” als echt niets anders lijkt te helpen tegen de jeuk en de zwelling.
Deze “reliëf  packing” zoals ik het heb genoemd, kun je op de aangedane plekken smeren en even laten zitten. Daarna veeg je het met een vochtige zachte doek weg, en smeer je het in met mijn zelfbedachte  gel . Dit zal zeker voor opluchting zorgen! Zeker als je bijvoorbeeld flink bent getroffen door de brandhaartjes van de eiken-processierups, of de mazelen hebt of een vervelende uitslag,. Het kalmeert de huid, verzacht de huid, en “ blust” de huid. Het maakt de huid tevens zacht , dankzij de amandelolie

HOE MAAK JE DE RELIEF PACKING?

Je moet er wel reven voor naar de biowinkel. Dit heb je nodig:
  • – een zakje gedroogde Calendula ( ongeveer 45 gram)
  • – een zakje lavendel ( ongeveer drie volle eetlepels )
  • – een zakje eucalyptus blad ( het hele zakje gebruiken, het blad kun je boven de blenderkan verbrokkelen)
  • – een grote stengel Aloê Vera of een flesje pure gel ( gebruik je kant-en-klaar gel, gebruik dan ongeveer 125 ml )
  • – 5 druppels pepermunt olie
  • – 3 druppels eucalyptus olie
  • – 75 ml pure amandel olie of jojoba olie
Je bewaart de reliëf-packing het beste in een klein glazen potje of meukvrij blikje. Je moet het in de koelkast bewaren. Je kunt het beste deze reliëf-packing 24 uur in de koelkast laten “ rijpen”. De oliën trekken dan optimaal in de bloemen en bladeren. Je doet vrij lang met een potje omdat je erg weinig nodig hebt per keer. Gebruik dus nooit teveel, want dat is zonde. Een beetje doet nét zoveel als een grote klodder.
Maal in de hoge snelheidsblender of staafmixer-kan de bloemen en planten en de Aloê Vera tot een fijne massa. Je kunt dit het beste doen met de HS blender, maar als je een gewone blender hebt kun je deze ook op de hoogste snelheid zetten.
Voeg vervolgens de olie en de etherische oliën toe en meng dit goed door. Gooi over in een potje of blikje en bewaar deze liefst enkele uren in de koelkast voor gebruik. De oliën krijgen dan een betere kans om in de bloemen en planten te trekken wat een beter resultaat geeft.Doe dit liefst 24 uur, maar kun je niet zo lang wachten, kun je na 3 uur koelen de packing al in gebruik nemen.

HOE GEBRUIK JE HET?

Gebruik zoals eerder gezegd niet teveel. Dat is echt niet nodig. Smeer een heel klein beetje op de aangedane huid, en maak lichte draaiende bewegingen. Laat dit ongeveer 5-8 minuten trekken. Verwijder de packing vervolgens met een zachte, licht vochtige doek. Je kunt daarna voor het beste resultaat de plekken nog extra insmeren met mijn gel ( KLIK HIER voor het recept ) Is de jeuk zeer hevig, kun je deze handeling twee keer herhalen.

NOG EVEN DIT:

Omdat er etherische oliën worden gebruikt, wil ik graag vermelden, dat je eerst een beetje op je huid moet testen. Niet iedereen reageert goed op etherische oliën. Pas ook een beetje op bij de tere kinderhuidjes. Probeer het eerst uit. In principe is de reliëf packing geschikt vanaf het eerste jaar. Maar toch wil ik benadrukken om de packing eerst uit te proberen.

2 Reacties op “Als niets meer helpt tegen jeuk en zwelling : Relief-packing!!!!!

  1. Bedankt voor het recept, maar vorig jaar zat ik van top tot teen geheel onder de uitslag van de rups. Ik heb werkelijk alles uitgeprobeerd helaas zonder resultaat. Mocht ik het ooit nogmaals krijgen ga ik zeker jou recept proberen, het lijkt mij alleen wel lastig om het op mijn gehele lijf te smeren.

  2. Voor jeuk kun je ook vogelmuur olie trekken en heeft dezelfde effect als jouw middel, maar is geheel plantaardig. Werkt ook zeer goed voor de jeuk van eiken processie rups.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *