De gietijzeren BK BOURGOGNE pannenserie…..is het een echt goede pan?

Over de jaren heb ik heel wat pannen zien komen en gaan in mijn keuken. Behalve de gietijzeren rakkers. Die zijn gewoon gebleven. En worden tot de dag van vandaag dagelijks gebruikt. Ik heb best wat geïnvesteerd in goede pannen / koekenpannen. En veel is daarvan niet gebleven. Maar mijn beste investeringen ooit zijn die voor de gietijzeren pannen geweest. Gietijzer is dan ook mijn favoriete materiaal om in en mee te koken en te bakken. Het heeft wel één nadeel. En dat is dat ze best zwaar zijn. Dit kan wel eens wat problemen geven, omdat ik twee zeer zwakke polsen en een zeer zwakke linkerarm heb overgehouden aan een zwaar ongeluk.  Ik heb mijzelf dan ook moeten trainen om de gietijzeren pannen met beide handen te gebruiken.

Inmiddels ben ik ze “ gewoon” geworden en is het voor mij geen issue meer, maar je moet er zeker wel even aan wennen. Veel mensen kiezen omwille van de zwaarte van gietijzer niet voor gietijzeren pannen, maar het weegt serieus niet op tegen de gigantische voordelen.

GIETIJZER BIJ PUUR & FIT

Ik ben zeer lange tijd bezig geweest om gietijzer binnen te zetten bij Puur & Fit. Dit wilde ik persee. Omdat het gewoonweg de allerbeste pannen zijn waarmee we 100% gifvrij kunnen koken en bakken. Bovendien gaan ze een leven lang mee als je er op de juiste manier mee omgaat. Ik herinner mij nog de braadpan die mijn moeder van mijn oma kreeg toen zij het ouderlijk huis verliet. Dat was een met zegels bij elkaar gespaarde robuuste zwarte gietijzeren braadpan van BLUE BAND 😄 off all merken. Die pan heeft het tot haar overlijden in April gehaald. En is intensief gebruikt. Hij was van onderen helemaal zwart geblakerd, maar de pan zelf was nog prima te gebruiken. Ik vermoed, dat de pan zo’n 50 jaar dienst heeft gedaan. Zo degelijk is gietijzer. Wat is het eigenlijk, dat gietijzer?
Gietijzer is een in vormen gegoten legering van ijzer, koolstof (2,5%-6,67%), mangaan en silicium. Het wordt vervaardigd door omsmelting van ruw ijzer samen met cokes (kooks) en kalk in een koepeloven, inductieoven of trommeloven. Er zijn vele soorten gietijzer. Zoals grijs en wit gietijzer, smeedbaar gietijzer, en nodulair gietijzer. Er wordt nogal vaak de verwarring gemaakt tussen gietijzer en gietstaal. Gietstaal is sterker dan gietijzer. Daarom wordt gietstaal gebruikt bij producten die onder een grotere druk of belasting komen te staan. Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C. Dit smeltpunt is 200 gr C hoger dan het smeltpunt van gietijzer. Hierdoor worden hogere eisen gesteld aan de oeverbekleding, de gietvormen en de smeltkroes .Over het algemeen is gietstaal duurder dan gietijzer. Dit komt doordat de bewerking van gietstaal duurder is dan de bewerking van gietijzer. De kosten van de bewerking zitten vooral in de hogere verwerkingstemperatuur en de grotere bewerkingtoeslag/ nabewerking. Over het algemeen is gietstaal alleen geschikt voor het gieten van producten van een grote wanddikte. Deze wanddikte moet minimaal 7 millimeter zijn. Gietstaal is goed te bewerken en de sterkte en taaiheid van dit materiaal kunnen doormiddel van veredelen worden verbeterd. Gietijzer is naast onverwoestbaar ook duurzaam. Een gietijzeren pan van goede afkomst en kwaliteit heb je voor het leven, en het bereid voedsel op een meest gezonde manier. Gietijzer wordt ook erg veel gebruikt voor de BBQ. Gietijzer reguleert de warmte veel beter waardoor er minder energie nodig is om alles te verwarmen. Nadelen zijn er ook. Gietijzer is zwaar. En sommige mensen vinden zulke zware pannen niet prettig. En grootste nadeel is en blijft uiteraard de prijzen…;( ……Sja…..die prijzen. Als je “ echt” gietijzer inkoopt weet je hoe duizelingwekkend hoog deze zijn. Daaraan kun je echter wel merken dat je “ echt” gietijzer inkoopt. Er zijn nogal wat soorten. Je kunt uiteraard voor goedkope meuk kiezen, zoals ik ook deed jaren geleden. Maar ik heb geen van deze pannen meer in huis. Dat zegt denk ik wel voldoende. Mijn ( met bloed-zweet en tranen bij elkaar gespaarde) Le Creuset en BK pannen heb ik iedere dag intensief in gebruik, en vertonen nog geen krasje. Voor mij geen twijfel mogelijk, dat kiezen voor ECHT gietijzer de enige echte optie is. Natuurlijk is het slikken, zo’n hoge prijs. Maar als je je realiseert, dat je zo’n pan voor de rest van je leven hebt, onverwoestbaar is en overal inzetbaar voor is, dan snap je dat het de investering dubbel en dwars waard is. Het is zo’n beetje hetzelfde als bij een goed mes: in de keuken onmisbaar. Koop je eerst tig goedkopere messen, kom je uiteindelijk toch uit bij een goed ( en duur) mes…Zo werkt het ook een beetje met pannen. Ik heb inmiddels ook aardig wat gietijzeren ” missers” gekocht. Deze heb ik niet meer. De echte gietijzeren pannen en potten heb ik nog steeds. Dit zegt voldoende.
LE CREUSET is de meest bekendste in gietijzeren kookpotten. Zij leveren zeer exclusief en om “ wildgroei” te voorkomen op internet zijn zij zeer selectief in hun verkooppunten en geven zij nooit kortingen uit. Zij geven bovendien niets om marketing. Zij geloven zodanig in hun product dat het zichzelf volgens hen verkoopt en daar hebben ze gelijk in gekregen. Toch hebben ook ZIJ last gekregen van stevige en serieuze concurrentie. Er zijn zoals ik eerder schreef enorm veel “ meuk-gietijzeren-pannen” op de markt, maar ook aardig wat merken die dichtbij dan wel gelijk staan aan de LE CREUSET kwaliteit. Dit komt omdat de productie-processen die LC handhaaft, door vele andere merken worden nagebootst. Dit levert in de meeste gevallen één zelfde kwaliteit op. Maar ook een veel fijnere verkoopprijs, want LC vraagt erg veel geld voor hun kookpotten. HEEL veel meer, en dat kan serieus echt veel geld schelen.
BK vind ik zo’n gelijkwaardig merk in gietijzer. Dat was een lange zoektocht. Want BK staat niet erg bekend om hun gietijzeren pannen, meer om de RVS pannen. Maar zij hebben ook een zeer fijne gietijzeren serie in hun assortiment genaamd BK BOURGOGNE. Deze gietijzeren pannen heb ik recentelijk ontdekt en was zo enthousiast dat ik het bij Puur & Fit binnen bracht. Een review.

DE BK BOURGOGNE SERIE

BK dus. Het is een vrij bekende naam in de wereld van pannen, maar ook van bestek. Ik kocht in de jaren negentig een serie BK-QULINAIR keuken tools die nu nog steeds aan de muur hangt in mijn keuken en iedere dag wordt gebruikt. Het toont ook hier weer dat een investering loont, want destijds waren deze tools niet goedkoop, Maar nooit spijt van gekregen! BK dus.
BK is sinds eind jaren tachtig onderdeel geworden van de grote KONINKLIJKE VAN KEMPEN & BEGEER, jazeker, hetzelfde bedrijf die nu goed zaken doet met Albert Heyn. Wat veel mensen niet weten, is dat dit bedrijf vele bekende merken onder zich heeft, zoals dus BK, maar ook bijvoorbeeld GREEN PAN. BK stampt al vanaf 1851. In 1951 bestond BK 100 jaar en werden zij door koningin Juliana bekroond met het predicaat Koninklijk. BK is oer-Hollands. En gaat volluit op duurzaamheid. Dat betekent dat zij gegarandeerd PFAS vrij werken. En geen belastende materialen voor mens / dier en milieu gebruiken. Wist je bijvoorbeeld, dat BK in 2007 de eersten waren die 100% volledig PFAS vrije kookpannen op de markt brachten? Zij zijn tevens van mening, dat pannen WERKELIJK PFAS vrij moeten zijn en niet “ deels” wat momenteel veel gebeurt onder het mom wel PFAS vrij te zijn , maar toch nog een aantal stoffen uit de verzamelgroep ( zoals PFOA ) te bevatten. BK wide niet afwachten tot ook deze trucjes worden verboden, zij kozen in 2007 volledig voor PFAS vrij. En daar kiezen wij bij Puur & Fit ook voor.

DE BRAADPAN

Ik was nog op zoek naar een goede grote pan waar ik niet alleen in kon koken, maar ook mijn vleesvervangers in kon braden, stoofpeertjes in kon stoven en ook in de oven kon gebruiken. Want in het buitenland worden onze gietijzeren pannen niet voor niets “ DUTCH OVENS: genoemd. Echt gietijzer kun je in het vuur gooien. En dus ook perfect gebruiken als ovenschaal. Ik heb gekozen voor de zwarte 28 cm braadpan . Deze pan is van binnen geëmailleerd met emaille. . Emaille of email is de beschermlaag van gesmolten glas, wat wordt aangebracht op o.a metalen en aardewerken, om deze te beschermen, te isoleren of, in geval van bijvoorbeeld een tajine ( een aardewerken kookpot ) te versieren. Eigenlijk is her niets anders dan een soort glas, dan bij 840 *C is vast gesmolten op een basis van ijzer. We houden het hier even op het emaille wat voor pannen wordt gebruikt. Als alles netjes verloopt, worden bij emaille pannen enkel natuurlijke, minerale bronnen gebruikt zoals staal, klei, veldspar, soda, borax en kwarts. Als er geen kunstmatige elementen worden gebruikt, zijn emaille pannen 100% recyclebaar, en zeer geschikt voor mensen met een nikkel-allergie. Let goed op de materialen, als je van plan bent een emaille pan aan te schaffen. Verzeker jezelf dat de fabrikant 100% natuurlijk te werk gaat en geen kunstmatige materialen gebruikt in de productie. BK gebruikt 100% natuurlijk emaille.
Een emaille laag heeft verschillende goede eigenschappen. Het is om te beginnen zeer glad en daardoor hygiënisch in gebruik. Het gaat om een knoert-hard materiaal wat duurzaam en onbrandbaar is. Het is zeer goed bestand tegen de inwerking van o.a chemische stoffen en tegen verkleuringen dankzij een hoge kleurvastheid. Metaal wordt dankzij emaille beschermd tegen corrosie. Bij aardwerken wordt de oppervlakte dichter en zo minder waterdoorlatend terwijl het meteen een stuk krasbestendige wordt. Als emaille decoratief wordt gebruikt, bijvoorbeeld op een tajine, wordt er gekleurde oxide toegevoegd om het mooi te versieren.
Emaillen pannen hebben een zeer glad, niet poreus oppervlak, waardoor het geen stoffen afgeeft. Het bereide voedsel blijft daarom meest zuiver en behoudt zijn originele smaak. Door de zeer hoge hardheid is emaille niet poreus en zeer kras en snijbestendig. De roomwit geëmailleerde binnenkant van de BK bourgogne heeft een haar-glad oppervlak, en voldoet aan de hoogste hygiene en voedingsnormen.
Ik koos voor de rode kleur. Want ik heb al zoveel zwart / blauw gietijzer. Het deksel heeft een fijne knop die je zeer goed vast kunt grijpen. En, ook niet onbelangrijk, hij zit muur en muurvast. Bij eerdere gietijzeren pannen heb ik ervaren dat deze knoppen al rammelden vanaf de eerste aankoop. Deze knop lijkt wel verankerd in het gietijzer, maar dat is hij niet, hij zit stevig vast geschroefd. Mocht hij dus onverhoeds toch los komen, kun je deze zeer eenvoudig weer aandraaien.  De hendels zijn kort, wat fijn is bij een zware pan. Je houdt dan nét even wat meer grip door de zwaarte goed te laten balanceren. Maar let op: deze hendels worden loeiheet. Dit komt, omdat de hendels zijn verankerd aan de pan, wat zorgt voor een warmte regulering. De hendels worden dus ook warm….let daar goed op, gebruik pannen-lappen.
Het deksel werkt precies hetzelfde als de deksels van LC. Er zitten druip-ringen aan de binnenzijde wat ervoor zorgt dat het opkomend kookvocht gelijkmatig wordt verdeeld over het gerecht. Het deksel sluit zeer minuscuul tot in de perfectie aan op de pan. De knop is dus echt een fijne, stevige knop. Deze kan overigens ook behoorlijk warm worden dus gebruik ook hier je pannen lappen als je tussendoor het deksel wilt oplichten.
Gietijzer is robuust en daarom kan ook deze BK pan op alle vuurbronnen. Van inductie tot gas, van elektrisch tot keramisch. Hij is tevens vaatwasser-bestendig, al zou ik persoonlijk dit afraden om de duurzaamheid van je pan te verlengen. Maar het kan dus wel. Uiteraard kan ie ook in de oven, het zijn niet voor niets “ Dutch ovens “ 😊 Deze pannen zijn zo robuust, dat je ze in het vuur kunt gooien.

GEBRUIK

Het eerste gebruik is ( vind ik ) altijd weer een beetje spannend. Ik heb al zoveel verschillende gietijzeren pannen door mijn handen laten glijden, sommige goedkopere merken waren al snel einde-oefening. Dat merk je eigenlijk al meteen bij een eerste gebruik. Hoe een pan zich dan gedraagt. Ik begon mijn pannen-test met meteen maar de meest ultieme: .. homemade groenteburgers bakken in kokosolie.
Nadat ik mijn pan eerst goed had omgespoeld en gedroogd heb ik op middelhoog vuur ( ik kook nog op gas ) mijn burgers om-en-om in de pan gebakken. Dat ging eigenlijk voorbeeldig, het plakken op de bodem was eigelijk nihil. Mijn groente burgers zijn vreselijk kleverig omdat er veel gepureerde groenten in zitten verwerkt, dat heb ik expres gedaan om deze pan eens goed te gaan testen. Nou…hij slaagde glansrijk, mijn burgers waren heerlijk ! En de pan was onder de kraan zo weer schoon.
Tweede test was DE DUTCH OVEN test, zoals ik het zelf noemde.😁 Ik heb de pan gebruikt om deeg in te laten rijzen en om in te bakken. Ik heb een heerlijk ( meukvrije…) rozijnenbrood met amandelspijs gemaakt in de pan en dat is meer dan voortreffelijk gelukt. Eerst heb ik het deeg zo in de pan zelf laten rijzen voor enkele uren. Daarna heb ik de pan bekleed met bakpapier. Je kunt de pan ook goed invetten met zuivere kokosolie. Ik heb het rozijnenbrood-deeg daarna weer terug gegooid on de pan en in de voorverwarmde oven op 185*C gebakken. Het resultaat vond ik echt top, beter dan in een gewone bakvorm. Je merkt echt dat gietijzer de warmte zeer goed reguleert waardoor alles gelijkmatig gaart. Ik ben echt super enthousiast en ik denk dan ook dat ik de pan meer ga gebruiken in de oven dan op het vuur ☺️

Vegan curry maken in de BK  bourgogne

Om jullie meteen een beetje te inspireren, geef ik jullie een verrukkelijke curry prijs, die je maakt in de gietijzeren pan. Dit is zo’n typisch gerecht wat je snel even door-de-week kunt maken, als er weinig tijd is maar er toch graag volwaardig gegeten wordt. Het bevat veel voedingsstoffen, en is ronduit heerlijk! Dit recept is goed voor 2-3 personen

WAT HEB JE NODIG

  • 375 gram biologische tofu
  • Biologische ketjap manis
  • kerriepoeder
  • Een grote ui, fijn gesnipperd
  • 150 gram gekookte linzen, uitgelekt
  • 150 gram gekookte maïs uitgelekt
  • 150 gram gekookte zwarte bonen, uitgelekt
  • 200 gram gekookte sperzie boontjes, uitgelekt
  • 400 ml biologische kokosmelk
  • Een eetlepel Mexicaanse kruiden
  • Een eetlepel Harissa kruiden
  • Verse peterselie blad, fijn geknipt
  • Verse basilicumblad, fijn geknipt

 

ZO MAAK JE HET :

1) Kneed de tofu los zodat het een beetje op gehakt lijkt, gooi een flinke scheut ketjap Manis en circa drie eetlepels kerriepoeder door de massa en hussel goed door. Zet opzij om in te trekken
2) Laat in de BK BOURGOGNE pan wat zuivere kokosolie smelten en fruit hierin de uitjes aan.
3) Voeg de tofu toe en blijf goed husselen
4) voeg de linzen, maïs en zwarte bonen toe en bak opnieuw goed door
5) Voeg een eetlepel kerriepoeder en de andere kruiden toe, en roer door
6) voeg de kokosmelk toe en roer door. Zet het vuur laag en laat de massa met de deksel op de pan pruttelen terwijl je zeer regelmatig blijft roeren
7) voeg de sperzieboontjes toe en laat 5 minuten pruttelen. Je kunt alles eventueel nog wat meer op smaak brengen door wat extra kerriepoeder toe te voegen.
8) Serveer over twee of drie borden en bestrooi met de peterselie en basilicum. Lekker met gestoomde zoete aardappel!

NADELEN?

Zijn er nadelen? Ja, toch die zwaarte. Daar kan gietijzer niets aan doen, noch een merk, want hoogwaardig gietijzer is nu eenmaal niet licht, en dat moet je dan ook niet verwachten bij deze BK pan. Hoe groter de pan hoe zwaarder natuurlijk en mijn 28 cm pan is dan ook best zwaar te noemen. Maar niet onhandelbaar, zelfs niet met twee zwakke polsen en een zwakke arm, waar de armkracht nog minimaal is.
Het weegt voor mij persoonlijk letterlijk en figuurlijk niet op tegen de vele voordelen van deze waanzinnige pan. Het is 100% gifvrij terwijl het nauwelijks aanbakt, het is veelzijdig te gebruiken en als je hem op de juiste manier behandelt gaat ie een leven lang mee. Een investering, maar zeker eentje die loont en de moeite waard is voor jou, het milieu en ook je algehele gezondheid.
Daarnaast is deze BK pan nauwelijks te onderscheiden in kwaliteit van de bekende Le Creuset pannen. De technieken zijn hetzelfde, waardoor de kwaliteit ook op één zelfde niveau ligt. Wel is er een significant prijsverschil. Voor een LC 28 cm pan betaal je gemiddeld €199 euro, voor deze 28 cm BK pan betaal je € 119,00 Dat scheelt inderdaad niet een beetje, maar een beetje VEEL. Onthoud ook hier dat je vooral voor een MERK betaalt. Dat heb ook ik over de jaren moeten leren, wamt ook ik was “ merken-geil” wat betreft deze gietijzeren pannen. LC is top, maar deze BK  BOURGOGNE doet zeker NIETS, maar dan ook NIETS onder de kwaliteit van LC. Ik heb beide pannen dagelijks in gebruik en ik merk geen enkel verschil. Het zijn beide zeer degelijke en hoog kwalitatieve pannen merken, met als groot verschil dat de BK pan een stuk vriendelijker is geprijsd en het zo iets toegankelijker is voor mensen met een smallere beurs om een top gietijzeren pan aan te kunnen schaffen. De pannen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar.

WAAR TE KOOP?

Deze pan is  verkrijgbaar bij Puur & Fit, in alle maten. KLIK HIER om naar de bestellink te gaan. 

POFFERTJES BAKKEN MET DE BORGOGNE POFFERTJESPAN

In deze zelfde serie bestaat er tevens een super-mooie poffertjes-plaat. Dit heeft exact dezelfde eigenschappen als de pannen uit deze bourgogne-serie. Je kunt 16 poffertjes tegelijk bakken. De plaat bevat geen anti-aanbak-lagen en is uiteraard PFAS vrij. Het is oven vast tot 230*C, en is geschikt voor IEDERE warmtebron, dus ook inductie. Je kunt het ook in de oven gebruiken. Het wordt door de fabrikant afgeraden, om de plaat te gebruiken op de BBQ en in de magnetron.
De plaat heeft een doorsnede van 24 cm.
De plaat kost €59,99 en is VIA DEZE BESTELLINK  te bestellen bij puur & fit

GIETIJZER BESPAART ENERGIE

Anno 2022 letten we vanwege zeer hoge gasprijzen, meer op ons kook-gedrag. Energie besparen is de grootste uitdaging geworden. Daarin kan een gietijzeren pan ook ontzettend behulpzaam zijn. Om te beginnen zijn gietijzeren pannen ( goede) erg duurzaam. Maar ook op gebied van energieverbruik kan er veel worden bespaard. Dit komt door de gelijkmatige gering, en het feit dat gietijzer warmte ontzettend goed en lang vast kan houden. Als gietijzer eenmaal is opgewarmd, en goed op temperatuur is gekomen, zal het al het voedsel gelijkmatiger gaan garen. Dit levert een aantal minuten winst op, t.o.v bijvoorbeeld een RVS pan. In dit soort pannen concentreert het hittepunt zich daar waar de pan contact maakt met de hittebron. Gietijzer kookt tot enkele centimeters boven het oppervlak. En gaart daardoor gelijkmatig. 
Gietijzer houdt warmte het langste en beste vast. Dit betekent dat je meestal enkele minuten voor de aangegeven kook / baktijd het vuur uit kan draaien, terwijl alles in de pan nagaart. Wil je “ all-the-way” gaan, dan kun je een gietijzeren pan direct van het vuur wikkelen in een isolerend deken. Bijvoorbeeld een wollen deken of een dekbed. Als je dit een paar uurtjes laat rusten zal alles er nog steeds loeiheet uit komen. 

de bk q-linair rvs master kookpannen

BK heeft natuurlijk niet alleen maar gietijzeren pannen, maar ook hele fijne kookpannen, waar ik persoonlijk groot fan van ben.

Het gaat om een 18/10 INOX EDELSTAAL. Dit is een groep roestvaste (en niet roestvrije) staalsoorten. Het is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Inox wordt vaak “ roestvrij” genoemd, maar wordt door metallurgen liever “ roestvast” benoemd, omdat RVS mogelijk kan roesten. De oxidehuid van een roestvast materiaal sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor in bepaalde gevallen geen verdere roestvorming zal plaatsvinden of deze roestvorming vertraagd wordt. In de praktijk zijn er twee gevallen waarbij RVS toch kan roesten: bij de aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest. Dit roesten kan vermeden worden door een correct type RVS te kiezen (geen 304 bij aanwezigheid van halogenen) en het materiaal te behandelen waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. Dit is bij deze pannenserie het geval, en zul je niet of ( bij verkeerd gebruik) nauwelijks last hebben van roestvorming.
De 18/10 wordt ook wel Chroom-nikkelstaal genoemd. De samenstelling van dit soort staal moet voldoen aan de Europese Richtlijnen. De 18 staat voor 18% chroom en de 10 voor 10% nikkel. Op gebied van duurzaamheid komt deze vorm als beste uit de bus.
Er zijn twee speerpunten aan deze pannen serie wat deze uniek maakt in zijn soort. Te beginnen het vergrendel-systeem. De deksels kunnen worden vergrendeld in de rand onder de greep, dit zorgt voor een veilige manier van afgieten. Dit scheelt een hoop ergernis van je bereidingen terugvinden in de gootsteen……
De pannen zijn zeer hoog. Dit geeft de mogelijkheden om veel grotere porties tegelijk te kunnen bereiden. Meer volume dus.
De handgreep ( grepen) zijn niet gelegerd aan de pan, waardoor ze veel minder ( snel) heet worden. In de pan vind je een handige maatstaf, zodat je meteen afgepast kunt gaan koken zonder iets eerst vooraf te wegen. De panen zijn niet zwaar, de steelpan weegt bijvoorbeeld 1400 gram. Dit is fijn voor mensen zoals ik met zwakkere polsen, armen en gewrichtsklachten.
De MASTER RVS kookpannen serie heeft een leuk detail, het is namelijk een oer Nederlands design wat ook nog eens in de prijzen is gevallen met maar liefst DRIE internationale design awards. Terecht, want deze pannen zijn best uniek, niet alleen in vormgeving, maar ook in gebruik. Zo kun je het deksel vergrendelen aan de pan, waardoor afgieten een peulenschil wordt. e BK Q-linair Master pannen hebben een hoge geborstelde roestvrij edelstalen body en zeer hoog geplaatste grepen. Hierdoor kunnen er extra grote porties in één keer bereid worden en zijn de pannen zeer compact stapelbaar
De pannen zijn geschikt voor iedere hittebron, dus gas, elektrisch, hallogeen, keramisch, inductie en oven. Ze mogen in de vaatwasser, maar ik persoonlijk raad altijd af om ze in de vaatwasser te stoppen, en ze beter even onder de kraan af te spoelen.
Wat ik onder andere zeer fijn vind aan deze pannen zijn de hogere grepen. Waar ik letterlijk en figuurlijk een gloeiende hekel aan heb zijn grepen en stelen aan pannen die bloedje heet worden. Daar heb je met deze pannen heen last van. Iets waar ik ook erg over ben te spreken is de bodem. Het gaat om een ingekapselde sandwich bodem, wat ervoor zorgt dat de hitte zich razendsnel verspreidt waardoor alles sneller warm wordt, in deze tijd ook niet geheel onprettig met de hoge energieprijzen. De warmteverdeling geleidt zich over de gehele pan, waardoor alles ook gelijkmatig gaart. Wel de deksels op de pannen! Want dat bespaart ook enorm veel energie!
Wat ik soms ook een erg prettige bijkomstigheid vind van deze pannen is de inhoudsmaat meter in de pannen. Ik ben niet zo van het afmeten ( ik ben de vrouwelijke variant van de Swedisch chef uit de Muppetshow 🤪 ) maar soms moet je wel even wat nauwkeuriger zijn. Dan is zo’n maat ladder in de pan super-handig! Last out not least zijn de pannen enorm fijn opstabelbaar, wat voor mij in mijn kleine keukentje een MUST is.
Ik heb verschillende soorten, maar de pan die ik het meest gebruik van deze serie is de steelpan van 16 cm. Die gebruik ik dagelijks eigenlijk voor allerlei dingen. Zowel om iets even vlug op te warmen als in te koken en zelfs te bakken. De pannen zijn overigens geschikt voor iedere warmtebron, behalve niet in de magnetron en op de BBQ. De pannen zijn ovenvast tot 230*C.

Bestellen ?

Klik hier om naar het bestel overzicht te gaan

2 Reacties op “De gietijzeren BK BOURGOGNE pannenserie…..is het een echt goede pan?

  1. Ik heb jaren geleden ook een mooie rode gietijzerenpan gekocht en geen moment spijt van gehad! Mijn pan heeft echter geen emaillelaag aan de binnenkant.
    Mijn eerste gietijzerenpan had inderdaad wel een emaillelaag aan de binnenkant, maar daar kwamen op een gegeven moment barstjes in. Daarom ben ik dan ook (jaren geleden) overgestapt op een gietijzeren pan zonder deze emaillelaag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *