Dropjes ellende

Gisteren kreeg ik een telefoontje van een kennis. Ze wilde graag wat advies om haar fikse diaree te stoppen. Ze was gelukkig niet gegrepen door een één of andere bacterie, maar ze had enorme darmklachten gekregen nadat ze wat suikervrije dropjes, gezoet met stevia had gegeten. Aangenomen dat deze dus gezonder zijn dan andere suikervrije of originele dropjes, ging ze er blind voor en heeft geheel onschuldig enkele dropjes gesnoept. Als grote drop-fanaat vond ze deze snoepjes een uitkomst. ” ..Ik kreeg vrij snel last van rommelde darmen en moest niet veel later naar de WC rennen! Ik ben er gewoon zeker van dat het aan die dropjes ligt! ” 

Nadat ik haar vroeg om welke dropjes het ging, ben ik zelf even op onderzoek gegaan en vond al zeer snel de misleidende truc van de desbetreffende fabrikant en waarschijnlijke oorzaak van de darmproblematiek van mijn kennis: maltitol. Even in het kort wat maltitol nu precies is.

Maltitol is een suikeralcohol ( polyol) die wordt gebruikt in tal van voedingsmiddelen als kunstmatige zoetstof. Het heeft 0,9 maal de zoetkracht van gewone suiker. Het is geen natuurlijke zoetstof, het komt in de natuur niet voor. Maar omdat het wel wordt gemaakt uit natuurlijke ingrediënten, wordt het wel vaak als ” een natuurlijke zoetstof” verkocht. Er zijn vele manieren om maltitol te maken, de meest gebruikte is uit maïsmout afkomstig uit tarwe of maïs. Omdat het geen bijsmaak geeft, wordt het erg vaak gebruikt in snoep. En wordt het vaak als draagmiddel ingezet in producten met stevia. Stevia heeft vrij snel een bittere smaak, de maltitol maskeert deze. Voor een deel wordt maltitol in de dunne darm opgenomen en door het lichaam als glucose verwerkt. Het niet opgenomen gedeelte gaat direct door naar de dikke darm en wordt in de darmflora gefermenteerd. Dit proces geeft de bekende klachten, waar mijn kennis waarschijnlijk nu mee te kampen heeft gekregen: winderigheid, rommelende darmen, en diaree. Ben je intolerant voor deze stofjes, kan één dropje meteen zorgen dat je uren op de WC moet doorbrengen en extra toiletpapier moet inslaan. Bij een gemiddelde inname van 25 gram maltitol kunnen ook bij mensen zonder intoleranties dezelfde klachten ontstaan.

Het bekende addertje

Dat mijn kennis er volop in is gestonken betreft deze dropjes is zeer begrijpelijk als je de verpakking bestudeert. Uiteraard stunten ze niet met ” gezoet met maltitol!” op de verpakking, maar met het spoortje aan steviolglycosiden in de dropjes aanwezig . Zoals ik eerder in artikelen al schreef, verkoopt de naam stevia nu eenmaal als en tierelier en zijn mensen hier zeer gevoelig voor.

Zoals je hier onder op de foto in de ingrediënten lijst kunt zien, begint het al meteen met de maltitol, wat betekent dat de dropjes er voor het grootste deel uit bestaan. De rest van de ingrediënten zijn louter hulpstoffen om er een dropje van te persen. Verplicht is een fabrikant niet om te vermelden dat een overmatige consumptie bijwerkingen kunnen opleveren, maar de meeste doen dit wel, om zo een rechtszaak aan hun broek te voorkomen. Maar die waarschuwingen zeggen totaal niets over de maximale hoeveelheden van de dropjes om per keer te consumeren. Aangezien de meeste zakjes 100 gram bevatten, is een maximum van 25 gram snel gehaald.

Als we naar de voedingswaarde kijken, zien we al meteen dat de koolhydraten voor het grootste deel voortkomt uit maltitol ( polyol) en een luttele 2% uit andere ingrediënten. Geen echt wonder te noemen dus dat mijn kennis al vrij snel last heeft gekregen. Ook vertelde ze mij dat ze totaal niet heeft opgemerkt dat er maltitol in zat, maar juist gewoonweg op de verpakking is afgegaan. Voor haar een harde les.

Toch graag een dropje? Kies voor een biologische natuurlijke variant, en niet voor suikervrij

Laten we één ding verduidelijken: drop valt onder het kopje SNOEPGOED. Dit betekent dat het niet erg bevorderlijk of essentieel is voor onze gezondheid en het een luxe betreft. Ik denk, dat we dit allemaal wel weten. En dat helpt ons ook, om ons bewust te blijven als we genieten van een verwennerij. Door voor suikervrij te kiezen, kunnen we ons zowel bewust als onbewust te buiten gaan, omdat we in een veronderstelling zijn , dat het gezonder is. Of minder onschuldig. Ik hoop dat ik met dit artikel dit vooroordeel weg heb kunnen nemen.

Als ik zin heb in drop, eet ik deze lekkere pure staafjes KLIK HIER voor meer info.

 

Wil je echt een dropje? Kies dan de weg naar de biowinkel en kijk daar wat het aanbod is. En consumeer met mate. Door bewuster te snoepen hou je de mate waarin dit gebeurt beter onder controle. Je WEET dat je snoept. En dat je daarin een beetje matig moet blijven. Suikervrij verklaarde snoepjes kunnen deze barrière wegnemen met alle gevolgen van dien. De fabrikant vraagt niet beter, die wil alleen maar dat wij MEER gaan snoepen om de winst op te krikken. Zij zijn absoluut niet bezig met onze gezondheid. Gebruik daarom met je eigen snoep-gedrag je gezonde verstand. Blijf begrijpen dat snoep in de meeste gevallen SUIKER betekent. Spring daar voorzichtig mee om. Ik zeg altijd tegen iedereen, om een snoepje te zien als een zak suiker. Dit kan je helpen jezelf in bedwang te houden teveel te eten.

Kijk goed naar de ingrediënten. Lees deze zorgvuldig. Zo voorkom je erg vervelende situaties zoals mijn kennis….

54 Reacties op “Dropjes ellende

 1. Ik heb gister een pakket ontvangen ik heb speciaal snoep “zonder meuk”besteld maar wel stevia zie ik ik heb paar dropjes gehad en precies hetzelfde probleem t is nu half 6 sochtends en ik heb hele nacht wakker gelegen vd darmgerommel en diarreee!dit nooit meer!

 2. Dank je wel voor dit artikel. Helaas lees ik het nu te laat. Heb deze avond een hele tijd deze klachten gehad.

   • da’s ontzettend vervelend. Misschien helpt het als je de dropjes voortaan laat staan. Succes!

   • Neem dan in het vervolg wat drop op het gepaste moment, dan hoef je wellicht geen hoofdpijn meer voor te wenden.

 3. Had ik dit maar eerder geweten.
  Gisteren een vreetbui gehad en het zakje in 1 keer opgegeten. 3 uur later begonnen mijn darmen te rommelen en even later heftige buikkrampen. Geen diaree gehad jammer genoeg want dan was het waarschijnlijk sneller overgegaan. De hele nacht wakker gelegen van de krampen
  Het is dat mijn man zei dat teveel drop niet goed is en ben gaan kijken op internet. Heel toevallig dat ik jou artikel tegen kwam. Bedankt daarvoor!

  • ai ai ai! Ik hoop, dat je je alweer wat beter voelt…

 4. Klopt als een bus. Ik heb een half zakje leeggegeten (soms heb je dat eens per maand). Ik heb op de koo gestaan van de buikkrampen, winderigheid en diarree.
  Ik wist direct dat het door dit zakje snoep kwam. Voor mij nooit weer!!!

 5. Ik als EX-VERSLAAFDE ????kan heel af en toe niet de verleiding weerstaan om even de fout in te gaan dus ook een heel zakje van die heerlijke dropjes opgegeten!
  Niet noemenswaardig ergens last van gehad behalve een beetje gerommel in mij buik en winderigheid ????(was toch alleen thuis hihi) dus dat valt gelukkig mee????????

 6. Is maltitol van zichzelf ongezond? Zoals andere kunstmatige zoetstoffen.
  Overigens staat de waarschuwing van de laxerende werking gewoon op het pakje, maar dan ben je al verleid????

  • Voor zo ver ik weet is maltitol niet ongezond van zichzelf. Het heeft namelijk geen ADI. Er staat echter wel overal vermeldt dat je niet meer dan 25 gram per dag moet eten, omdat je dan dus last krijgt van winderigheid. Verder is het niet zo gek dat er meer maltitol in deze dropjes zit dan stevia, want stevia is 200x zo zoet als suiker, waar maltitol dat maar 0,8x is. Meer stevia als maltitol in deze dropjes moet je gewoonweg niet willen.

 7. Mijn man had ontbijtkoek zero ook met matitol gezoet.
  Nou dat heeft hij geweten.
  Veel winderigheid en buikpijn en diarree klachten.
  1 klein mini meeneem pakje veroorzaakte dat.
  Net als de suikervrije vla idem.

 8. Ik heb vaak last van diarree maar ik vermijd zoveel mogelijk de voedingsstoffen waarvan ik weet dat ze me problemen geven. Dat zijn er heel veel: vezels, fruit, olijfolie, look, gember, noten, en nog veel meer…. alles wat eigenlijk op elk goed dieet staat! Sinds 1,5 dag nu continu en urgente! diarree, zonder een mij duidelijke oorzaak maar… ik had sinds twee dagen suiker vervangen door een zoetmaker. Dank zij dit artikel weet ik nu zo goed als zeker dat Stevia in de zoetmaker mij dus ook héél vervelende darmproblemen geeft! Dus nu een item meer op mijn ‘verboden voeding-lijst’.

 9. Ik eet over het algemeen geen snoep omdat ik pds heb en heel erg moet letten op wat ik eet. Nou heb ik wel vaker last van mijn buik natuurlijk maar deze keer voelde het toch anders aan.

  Ik keek naar wat ik gegeten had vandaag wat anders was dan normaal wn dat was een paar suikervrije dropjes om mezelf wat opte vrolijken nadat ik wat vervelend nieuws had gekregen die ochtend.

  Nu hebben die dropjes mij meer slecht dan goed gedaan.

 10. 3 juli 2017, ik schaam me te moeten schrijven dat ik die dropjes al heel lang eet. Bijna wel iedere dag. Overigens zonder veel klachten alleen soms wat winderigheid, en wat vaker ontlasting op een dag.Nu was ik een tijdje niet in de gelegenheid om de drop te eten en heb ik last van obstipatie. Zou dit hierdoor kunnen komen?

  • Dag Marja!
   Dat is echt heel lastig om te zeggen, omdat ik je eetpatroon niet ken. Je zou het wel kunen testen door de drop een poos weer niet te eten en dan kijken of je weer last krijgt. Succes!

  • ik eet 3 zakjes per dag en heb 2x per week ontlastin en laat 3 lekkere windjes per dag en voel me fit

 11. Net op dieet gegaan en dus van allerlei suikervrij spul gekocht waaronder stevia voor de koffie en chocola puur van Céréal (met Stevia en Mallitol) en drop met Stevia. Maar zit nu met hevige buikkrampen en enorme winderigheid op de bank en zocht dus op internet wat te doen. Kwam gelukkig je artikel tegen dus weet nu meteen hoe het komt. Hoop dat ik zo kan slapen. Bedankt voor je info!

 12. oh wat fijn dat ik dit nu heb gelezen! Ik ben verslaafd aan deze dropjes maar begon het langzamerhand wel verdacht te vinden dat mijn darmen zo erg tekeer gaan en inderdaad een wc moet dicht in de buurt zijn.
  Dat wordt een no-go nu Maar ontzettend bedankt voor dit nieuws. Het zou fijn zijn als dat algemeen bekend is want wat een ellende is dit.

 13. Haast al het suikervrije snoepgoed (en suikervrije chocolade) wordt gezoet met polyolen, zoals het hierboven maltitol. Een andere bekende is sorbitol> Maar je kunt er vanuit gaan dat als de naam van een van de toegepaste zoetstoffen op “-ol’ eindigt, het een boosdoener voor je darmen is.

  Ik vind het onbegrijpelijk dat de wetgever niet tegen het gebruik van die vuiligheid optreedt. Nóg onbegrijpelijker vind ik het dat het toegestaan is om op de verpakking te zetten “gezoet met stevia”, als stevia maar één van de gebruikte zoetstoffen is.
  Ja, ik snap hoe dat taalkundig zit: als er stevia in zit, is het technisch juist om te zeggen dat het “met stevia gezoet is”. Maar je snapt waar ik naar toe wil: veel van het suikervrije snoepgoed is zó slecht voor je darmen, dat het in het schap bij andere laxeermiddelen thuishoort. “Gezoet met Stevia” doet daar niks aan af.

 14. Heb net een zakje dorpjes opgegeten (enigszins verslaafd aan drop en vond dit een mooi klein zakje, en nog wel zonder suiker!) Ideaal denk je zo!
  Krijg ik me daar toch een maagpijn (plus winderigheid). Wat een nare dropjes zijn dit!

  Dit mogen ze ook wel eens op de verpakking zetten (behalve dat laxerende werking).

 15. Zelfde klachten als hierboven vermeld. Het ligt dus duidelijk aan dat goedje wat erin zit. Van normale drop kan ik moeiteloos een zak naar binnen werken…

 16. Hier hetzelfde probleem, gestopt met roken en gezonder eten na de hartinfarct van mijn vrouw. Heb dus ook deze dropjes gekocht en nu last van mijn darmen, winderigheid en diarree. Niet wetende waarom ben ik dus op zoek gegaan naar de reden en kwam ik gelukkig deze site tegen. Dank je wel. Ik ga thuis even goed kijken wat we in huis hebben waar deze rommel inzit. 😉

 17. Bedankt voor dit artikel en alle andere die je schrijft!! Ik doe er veel mee. Deze heb ik te laat gelezen.

  Net de bestelling binnen van Greensweet stevia, waaronder 1 chocoladereep puur gezoet met stevia. Aangezien zij alleen stevia verkopen, dacht ik goed te zitten. Niet dus! Is gezoet met maltitol, met ienimieni beetje stevia. Jammer zeg. Mijn zoektocht naar chocola zonder suiker gaat door! Deze eet ik wel op, ben erg benieuwd naar de smaak en hij was ook vrij prijzig. Oh ja en ik ben dol op chocola!!

  • klopt. Ik adviseer deze chocolade dan ook niet. Maar niet getreurd: ik ben met greensweet stebia druk bezig om een chocolade op de markt te zetten met stevia, rauwe cacaoboter e rauwe cacaopoeder, meer niet!!!! Hou het dus in de gaten!

 18. Vanmiddag twee zakjes suikervrije drop van Klene gekocht, omdat ik iets voor mijn keel wilde. Nogal gretig van 1 zakje gegeten en na een paar uur kreeg ik last van gerommel in mijn maag, gerommel in darmen en winderigheid! Hopelijk gaat dit snel over. Ik heb dit nog niet eerder ervaren. Voortaan koop ik normale dropjes ipv suikervrije.

 19. Vandaag 6 van deze suikervrije dropjes gegeten. Lig nu al uren plat met extreme maagpijn. (Mijn maag is zodanig opgezet, dat zelfs een glas water drinken pijn doet!) En daarnaast veel last van winderigheid en misselijkheid. Dacht dat ik voedselvergiftiging had en dat ik elk moment over mijn nek kon gaan!
  Ik was gaan googelen en kwam deze website tegen.
  Ongelooflijk dat ze dit mogen verkopen als ik de reacties lees, wetende dat mensen daar zoveel last van hebben of zelfs ziek van worden! (Een ‘overmatig gebruik kan laxerend effect hebben’ dekt de lading niet!! Daarnaast 6 dropjes is geen overmatig gebruik)

  Dank voor de info Monique!

  • Hoe lang hebben mensen hier over het algemeen last van gehad? Wil weten waar ik aan te ben want dit is echt geen doen… 🙁

 20. Nou, als ik dit eerder geweten had..

  Vanmiddag zag ik een mooi zakje suikervrije drop van Klene bij de Kruidvat.
  Ik denk: mooi, dan kan ik toch drop eten(want ben aan het minderen met suiker).

  Maar gretig een halve zak achter mekaar opvreten en ik moet ineens winden.
  Maar dat ging niet goed, er kwam diarree mee tegelijkertijd!!
  Nooit in mijn leven heb ik zóiets meegemaakt!
  Deze dropjes zijn dus zwaar laxerend.
  Ik heb nu al urenlang krampen, m’n buik en darmen rommelen constant en ben winderig, maar durf geen wind meer te laten, als je begrijpt wat ik bedoel!

  Nee, deze dropjes zijn laxerend en dat moet op de verpakking vermeld zijn. Maar dat is het niet.

  • Heb ook een heel zakje in 1x op gegeten. Heb er nu al 3 dagen last van en nog steeds niet over.

 21. Ook hier de klachten. Kwam er ook later pas achter dat het aan de suikervrije dropjes lag. En dan hoef ik er maar een paar te nemen.
  Voor mij nooit meer.

 22. Helaas vindt iedereen dit artikel pas als het kwaad al geschied is. En ook ik val al jaren voor de verleiding van de SUIKERVRIJE zoute ovaaltjes.

  Door mijn lage bloeddruk, warm weer en een maandelijks feestje, zorg ik altijd voor een klein zakje zoute drop (ook nu pas gelezen dat er niet eens zo veel zout in zit) om mijn bloeddruk niet te laag te krijgen. Vanavond had ik een date en dus had ik wat extra dropjes genomen. Ik wilde natuurlijk niet flauw vallen waar hij bij was! Maar een hele avond een mega rommelige buik en met samengeknepen billen zitten is ook zeker niet leuk op een eerste date! Ik heb dan ook maar snel afscheid genomen toen hij weg ging, de deur dicht gegooit en rennend naar het toilet gegaan! Gelukkig kan ik nu alles laten gaan (orkaan in mn buik en winderig).

 23. O jee, heb net een klein zakje dropjes op en ben benieuwd wat het gaat doen. Blijf maar thuis vanavond… Wel fijn dat ik bij buikklachten weet waar het aan ligt. Bedankt voor de uitleg! ????

 24. oeps zakje opgegeten en nu al uren aan de diaree, hoop niet dat het al te lang duurt, want wil slapen …
  Nooit weer 🙁

 25. Verschrikkelijk! Nooit meer die suikervrije drop van het merk ‘Kl~~~’. Al de hele middag ontzettende kramp en buikpijn. Niet te doen, gewoon! Wat een ontzettende rommel is dat spul!

 26. Sinds 2 maanden loop ik (diabetes type 1 goed gereguleerd) met allerlei darmklachten bij de huisarts; gerommel, winderigheid, diarree en opgeblazen buik. Diagnose tot nu toe; Prikkelbare darmsyndroom. Deze klachten zijn ontstaan na het eten van Klene suikervrije drop. > 25 gram. Direct na eten rommelige buik etc. en nu resulterend in ernstiger darmproblemen. Dank voor de info op deze site; ik neem dit mee in komende onderzoeken en hoop van mijn problemen af te komen.

 27. Ik heb nergens last van met deze drop, maar toch bedankt voor de informatie.

 28. Lekker klein zakje suikervrij dacht ik! Je begint met 2, nog eens 2 en uiteindelijk zitten er nog een stuk of 6 in. Die gaan dan natuurlijk ook op. Ik kreeg ontzettend last van winderigheid!! Buikkrampen en diarree! Tot de volgende morgen aan toe.
  Ik lag wel gelijk de link met de dropjes. En zie nu ook op het zakje staan …. overmatig gebruik…, moest er wel naar zoeken.

  • ps
   ze kunnen volgens mij veel beter een dropje maken met de helft minder suiker, zonder zoetstoffen, ook geen honing oid.
   Daar heb ik al menigmaal voor gepleit bij fabrikanten, want volgens mij is het een kwestie van even wennen. Waarom moet drop zo extreem zoet zijn uberhaupt? Suiker is verslavender dan cocaïne zeggen ze.
   En het wordt tijd dat ze eens een zoetstof vinden, die géén enkele bijwerking heeft en nog gezond is ook, want tot nu toe vind ik het allemaal troep, stevia, sorbitol, maltitol, gif is het voor je lichaam.

 29. Mij bevalt het wel goed. Altijd wat harde pijnlijke ontlasting nu negeren meer last van. Eet 2 tot 4 dropjes per dag.

  • ik ben helemaal gestopt met drop eten. Was er gek op, vooral de oldtimers, maar ik niet stoppen als ik eenmaal begonnen ben.
   Dus veel te veel zoutinname en suiker. Beter niet in huis halen voor mij en niet aan denken.

 30. Wat fijn dit artikel! Ik dacht al dat ik gek geworden was. Nog nooit zoveel last gehad van mijn darmen in mijn hele leven! Ben er dagen ziek van geweest. Wat 1 zo’n klein zakje drop wel niet met je kan doen…

 31. Beste Monique, kan het gebruik van maltitol ook blijvende schade aan de darmwand veroorzaken? Of alleen een tijdelijke reactie?

 32. Hier exact hetzelfde verhaal. Zakje suikervrije Venco drop en sinds gisterenmiddag t/m de hele nacht tot nu gasvorming explosie, diarree, niet kunnen slapen, 10 x naar het toilet, verschrikkelijk!

 33. Had ik dit maar eerder geweten. Ook hier al urenlang buikkrampen en heftige diarree na een zakje suikervrije drop tijdens het wandelen. Heb het zakje niet bewaard maar het kwam bij de Lidl vandaan, ik denk dat het Venco was. Niet te geloven dat deze rommel gewoon verkocht mag worden.

  En dan staat op het etiket hierboven: overmatig gebruik kan laxerend werken. Overmatig gebruik? Dit was een zakje waar hooguit 1 of 2 handjes dropjes in zaten. En ze waren eigenlijk niet eens lekker ook, taaie plakzooi. Eens maar nooit weer.

 34. Belachelijk dat ze deze suikervrije dropjes van klene nog mogen verkopen, vanavond hevige buik- en darm krampen gehad, na het eten van 10 dropjes. Na wat gegoogled te hebben kwam ik op deze site, wat alles verklaarde. Echt bizar. Voor mij geen suikervrije drop meer!

  • Hier ook. Hevige krampen in maag en buik en zit elke keer op het toilet want ik loop gewoon leeg. Vreselijk dit soort drop, ik koop het ook nooit meer

 35. Zo dank voor deze info. Heb Ziekte van Crohn en snoep praktisch nooit, behalve deze week deze dropjes. Beetje keelpijn. Dacht geen probleem. Dus wel. Ellende!
  Dropjes weggegooid.

 36. Echt rotzooi. Ik heb nu echt pijn in mijn maag en buik, en heb nog nooit zoveel en harde winden gelaten! Echt heel erg dat ze dit nog steeds verkopen met die rotzooi erin. Ik koop het nooit meer suikervrij van dit merk. Wat een troep!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *