Dure baking soda versus goedkope…..zijn er verschillen???

Baking soda, natrium bicarbonaat, sodium bicarbonaat, zuiveringszout…..hoe je het ook noemt, het is niet meer weg te denken uit de meukvrije keuken. En of je het nu inwendig gebruikt, of om mee te bakken of ermee schoonmaakt, het blijft een soort wondermiddel. Er zijn inmiddels heuse bakingsoda-aanhangers die heilig geloven in de medicinale werking . Dit is nog altijd niet wetenschappelijk onderbouwd, maar er zijn wel ontzettend veel positieve verhalen toe te schrijven aan het ( inwendig) gebruik van zuivere zuiveringszouten. En baadt het niet…..juist. KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan over bakingsoda. 

Ik persoonlijk ben heel erg voorzichtig met het adviseren van inwendig gebruik. Zolang er nog geen keiharde bewijzen zijn dan het inderdaad zeer gunstig werkt op onze gezondheid, hou ik het een beetje in het midden en gebruik ik bakingsoda voor schoonmaakwerkzaamheden. Want daar is wel heel veel onomstotelijk bewezen, dat het zeer goed reinigt terwijl het milieu wordt gespaard, Op internet vind je inmiddels duizenden toepassingen. Het wordt ook heel veel toegepast in DIY producten, bijvoorbeeld om zelf tandpasta en deodorant te maken.
Ik heb altijd standaard een pakje ARM AND HAMMER bakingsoda in huis. Tegenwoordig kun je het gewoon in de supermarkt kopen voor nog geen € 1,50 per pakje. Er zijn inmiddels talloze merken bij gekomen om aan de vraag te voldoen. Ook in de biowinkel vinden we bakingsoda. Daar is de prijs echter opmerkelijk “ anders”. Het kost je zeker twee keer zoveel meer. Ik vroeg mij af, waarin het hem nu zit en ging op onderzoek uit.
IMG_5216

GREENHUB VERSUS ARM AND HAMMER

Een merk wat ik veel tegenkwam in de biowinkel was het merk GREENHUB. Ik besloot een bus van 500 gram te kopen, dit kostte mij € 3.99 ( vier euro dus) en dat is in vergelijking met de 454 gram van ARM AND HAMMER voor € 1,45 nogal een prijsverschil. Je betaalt overigens voor A.A.H verschillende prijzen in verschillende winkels. Ik koop mijn pakjes bij PLUS voor € 1,45, maar ze worden ook veel in toko’s verkocht waar je gemiddeld tussen de € 1,75 en 2,50 betaalt. Hoe dan ook is het prijsverschil met GREENHUB een opmerkelijke.
Zou het aan de ingrediënten liggen?
Nee. Want zowel de soda van GH als A.A.H  bestaat uit natrium bicarbonaat. GH vertelt, dat het 99% bevat, de A.A.H heeft het over 100% sodium bicarbonaten ( = Engels voor natrium bicarbonaat) Het lijkt mij “ zuiver” genoeg dat beiden uit geen andere bestanddelen bestaat. Beiden bestaan ze anders gezegd uit krijt en zouten.
Greenhub vertelt dat het “ 100% natuurlijk” is. Zou het hem daar dan in hangen? Nee. Want ook A.A.H vertelt dat het 100% natuurlijk en puur is. Tot zover dus geen enkel verschil. Zou het dan iets te maken kunnen hebben met biologisch?
Op de bus kan ik geen biologische keurmerken vinden. Wel een heel verhaal over dat de oude Egyptenaren zich waste met zuiveringszout, en zich ermee mummificeerden. Ze vertellen ook dat deze bakingsoda “ technisch zuiver” is. Dit houdt in dat het geschikt is voor erg veel doeleinden, zoals we dit inderdaad gewend zijn van bakingsoda. Maar verder dus geen opmerkelijke zaken te bespeuren.
Beiden vertellen wat je zoal met bakingsoda kunt doen, en A.A.H heeft zelfs een koekjesrecept op hun pakje gezet. GH geeft ook een gratis receptenboekje die je via de website moet ophalen. Ook hierin vind ik totaal geen onderscheid. Waar het in mijn beleving hooguit in kan zitten in de duurdere verpakking van GH. Dit doen zij sowieso milieuvriendelijk, maar het gaat hier ook op een wat handiger bus met een strooidop. Dit kan de prijs inderdaad flink verhogen, maar dan nog vind ik het verschil ( zo’n € 2,50!!) erg groot.
Nog een mogelijkheid is, dat er verschil in de verontreiniging kan zitten. Baking soda wordt uit de grond getrokken, de bodems kunnen verontreinigd zijn. Maar anderzijds moet er dan op beide verpakkingen geen 100% zuiver staan.
OKAY, dus er zijn totaal geen verschillen , op de verpakking na, te bespeuren via de verpakking. Hoe werken beide in gebruik?
IMG_5236

DE TEST

Ik gebruik mijn gasfornuis iedere dag intensief. Iedere dag gaat er een megagrote pan vol verse groente kort op het vuur, en ik bak mijn eigen vleesvervangers. Ik ben best wel een poetsmiep, ik hou van orde, regelmaat en reinheid en ook mijn fornuis ziet er daarom eigenlijk nooit echt smerig uit.
IMG_5225
Na ieder gebruik wordt het allemaal afgenomen. Ik heb voor deze test twee pitten ( die ik iedere dag in gebruik heb) schoongemaakt, eentje met een sopje van de GH , en de ander met een sopje met A.A.H.
Ik heb twee afzonderlijke sopjes gemaakt. Ik heb steeds een scheutje bakingsoda in mijn gootsteenbok gestrooid en deze geactiveerd met wat azijn, en vermengd met water. Ik heb iedere pit schoon geschorst met twee verschillende sponsen. Dit is het resultaat:
IMG_5232
De bovenste pit is schoongemaakt met de GH , de onderste ( en meest smerige) met A.A.H. Zoals je ziet is er echt geen verschil. Beiden even schoon, beiden even glanzend. Ook tijdens het schoonmaken hoefde ik niet extra lang te poetsen bij de één en ander ( zie mijn filmpje hieronder)
Conclusie: ik hou dit op pure marketing. Het busje van GH is “ groener” van uitstraling en zit in een duurdere verpakking. Daar betaal je grif meer voor. Ik zou het dus wel weten. Ik hou het gewoon op mijn vertrouwde oranje pakje ARM AND HAMMER. Doet niets minder, maar ook niet meer als de GREENHUB, maar is wel stukken voordeliger.

SUCCES UITMELKEN

Bakingsoda is erg goedkoop. Het omvat niets meer of minder dat krijt en zouten. Dit is erg rijkelijk aanwezig over de gehele wereld. Het is iets simpels uit de natuur, wat enorm goed werkt en heel veel mogelijkheden biedt, zeker op gebied van milieuvriendelijk en duurzaam schoonmaken. Het is een prachtig middel, en omdat het zo ontzettend veelzijdig is, is het een juweeltje voor de mens. Maar omdat het zo stikgoedkoop is, kan er niet veel aan worden verdiend. Anders gezegd is bakingsoda niet aantrekkelijk voor de voedselindustrie omdat er geen eurocent winst op valt te behalen.
Maar ja…….het is wel ont-zet-tend populair, en steeds meer mensen ontdekken het als een “ all purpose” schoonmaakmiddel wat de concurrentie voor schoonmaakmiddelen groot maakt.
Dit kost de schoonmaak-industrie dus erg veel geld, en je begrijpt dan ook dat deze niet zitten te wachten op hun ondergang.
“..if you can’t beat them, join them”
En dat is precies wat we nu zien gebeuren. Er komen steeds meer flitsende en prikkelende baking-soda producten op de markt, die de consument moet overhalen hun goedkope pakje voortaan te laten staan. In mijn voorbeeld / test hierboven zie je de onzinnigheid van al deze opgepimpte producten. Ja, natuurlijk is het fijner om een strooibus te gebruiken. Maar voor zo’n bus betaal je grif zo’n € 2,50 meer. Als je dit ervoor over hebt zeg ik “ doen” maar qua inhoud ben je niet veel beter af dan met je goedkope pakje A.A.H.
Conclusie: als je de voedselindustrie graag wilt spekken kun je kiezen voor duurdere soorten. Maar onthoud, dat baking soda NIET DUUR is. De voedselindustrie doet zijn best om ons over  te halen met mooiere verpakkingen en prachtige verhaaltjes op de verpakking , maar jij bent uiteindelijk die gek die er twee keer zoveel voor uitgeeft.

WAAR GEBRUIK IK BAKING SODA VOOR?

Tik “ baking soda” in op google en je verdrinkt in de hits. Er zijn werkelijke duizenden manieren om baking soda te gebruiken en heel veel websites / bloggers geven hun opties . Ook ik gebruik het dagelijks. Waarvoor allemaal?
* Algemene schoonmaak. Ik maak meestal een klein emmertje sop of laat mijn gootsteen vollopen. Ik gooi er gewoon een scheutje in ( niks geen afwegen of gedoseerde lepetjtes) en activeer dit met wat azijn of citroensap. Even goed door husselen en klaar is je allesreiniger. Ik maak er dagelijks mijn toilet, badkamer en keuken mee schoon, al gebruik ik in de keuken naast baking soda ook andere ( natuurlijke) reinigingsmiddelen omdat ik een goede hygiëne daar zeer op prijs stel.
* Vlekken uit kleding weken. Soms knoei je op je kleding. Gebeurt mij ook regelmatig 😉 Dan is de redding nabij. Maak een sopje van baking soda en azijn en een laagje water en laat het kledingstuk hier liefst een nachtje in weken. Daarna wassen in de wasmachine en de vlekken zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Werkt altijd!
* Oven reinigen. Dit is vaak een klusje. Ik verwarm de oven voor, en zet een kommetje baking soda met azijn in de oven. Als de oven goed is verwarmd, de oven uitdraaien en 10 minuten wachten. Daarna de oven met een doek afnemen. Het vuil laat vanzelf los!
*Deodorant maken. Ik maak zo nu en dan zelf mijn deodorant. Zeer eenvoudig. KLIK HIER voor het recept
* Matras opfrissen. Ik heb een loodzwaar matras. Ik keer deze om de zoveel tijd even om, en dan ga ik het meteen even verfrissen. Je strooit baking soda over je matras, en bevochtigt deze wat met een plantenspuit met water en azijn. Laat dit drogen. Zuig daarna alles schoon met de stofzuiger. Je matras is heerlijk opgefrist!
* Wondontsmetting. Ik maak nogal eens brokken in mijn keuken. Het is niet zelden dat ik mezelf verwond of verbrand aan een loeihete plaat of pan., Kleine wondjes ontsmet je perfect met een watje gedrenkt in een badje van baking soda.
* Kranen laten glimmen als een t..t 😉 Wil je glimmende kranen? Meng een eetlepel ( deze keer wel even doseren) baking soda door het sap van een uitgeperste citroen. Aanlengen met een beetje melk. De kranen goed inzepen met het sopje en goed afnemen. Je kranen zijn weer als nieuw.
* Gootsteen ontstoppen. Ik heb het hier nu niet over een mega verstopping, want daar moet je echt de ontstoppingsdienst voor bellen, maar is je afvoer ietsje dicht geslibt, maak dan een sopje met baking soda en giet dit door de goot. Even laten vloeien en dan de hete kraan erop zetten. Het spoelt dan weer lekker door. En het vreet de buizen niet weg! Iets wat al die chemische en agressieve meuk wel doen. Bovendien komt het allemaal in het grondwater terecht.
* Bloemen verversen. Als ik wordt verwend met een bos bloemen zitten er altijd van die zakjes bloemenvoeding bij. Deze gebruik ik nooit. Ik geef het bloemwater een scheutje baking soda, wordt het veel blijer van!
* Geurvreter in de koelkast. Ik bewaar veel in mijn koelkast wat nogal wat geurtjes kan opleveren. Daar heb ik geen last van als ik een schaaltje met baking soda in de koelkast zet.
* Snel vlekjes wegwerken. Als je snel een vlek weg wilt werken: strooi wat bakingsoda op een vochtig gemaakte doek en dep de vlek.
Zoals je leest gebruik ik het echt overal voor. Het is een prachtig geschenk van moeder natuur die echt geen harde knaken vraagt voor het goedje. Integendeel. De voedselindustrie vraagt wel veel geld. Onthoud dat iets wat echt goed is niet altijd peperduur is. Dit geldt zeker voor baking soda.Wil je on line de ARM & HAMMER bestellen? KLIK HIER

18 Reacties op “Dure baking soda versus goedkope…..zijn er verschillen???

 1. Ik gebruik t ook voor wondjes of een muggen bult.
  Of als ik me verbrand heb door bv strijkijzer of kokende thee, “strooi wat baking soda over de wond, en je voelt er niks meer van
  Ik gebruik t Eigenlijk voor alles,

 2. Ik gebruik het ook voor van alles en nog wat! Trouwens, het gezegde luidt: “baat het niet………”
  Baadt is iets anders ????????

 3. Pas op met de bakingsoda bij de toko, de arm and hammer met chinese opschrifr niet kopen. Die is verontreinigd met aluminium. A en H waarschuwt daarvoor op hun website. Dat stukje heb ik ook gisteren geplaatst op facebook.

 4. Ik bewaar lege kruidenpotjes en doe er een laagje baking soda in en dan een aantal druppels etherische olie. Even schudden. De potjes staan verspreid in het huis en kledingkasten. Ruikt heerlijk.

 5. Het prijsverschil hoeft natuurlijk niet alleen marketing te zijn. Heb je ook onderzoek gedaan naar het productieproces van de merken? Over Arm & Hammer vind ik meteen dat ze testen op dieren, maar over Greenhub kan ik het zo snel niet vinden

 6. Leuk dat je een vergelijkingstest hebt gedaan en dat beide producten goed blijken te werken. Je vergelijkt naast de werking met name de prijsstelling. Het is moeilijk om bij een basisproduct zoals zuiveringszout (natriumbicarbonaat) meer aspecten te betrekken, indien je daar niet bekend mee bent. Jouw recensie is voor ons dan ook de aanleiding om te bezien of we meer informatie op de verpakking kunnen zetten met uitleg over hóe ons product daadwerkelijk verschil maakt t.o.v. goedkopere alternatieven.

  Als specialist in eco-vriendelijke huishoudartikelen halen wij het zuiveringszout uit Frankrijk. Daardoor heeft het een lage ecologische voetafdruk in vergelijking tot de merken waarvan de grondstoffen meestal uit Azië gehaald worden. Productie in Europa is duurder maar de keten krijgt dan wel een eerlijke vergoeding. GreenHub Zuiveringszout is verder technisch zuiver, niet getest op dieren, gegarandeerd GMO-vrij en is niet met ioniserende straling behandeld. Verder worden de producten ingepakt via ESAT; een Franse sociale organisatie waarbij mensen werken die een arbeidshandicap hebben.

  Een ander verschil is dat een bedrijf als Arm & Hammer hun producten overal ter wereld verkoopt waardoor ze goedkoper kunnen inkopen dan dat wij dat kunnen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat supermarkten als AH, Jumbo, etc. een grote inkoopmacht hebben ten opzichte van de speciaalzaken die ons product verkopen, waardoor de verkoopprijs bij laatstgenoemde altijd hoger zal uitvallen. Overigens is GreenHub relatief goed geprijsd; er zijn veel duurdere alternatieven te vinden. Online en in winkelschappen.

  Vriendelijke groeten van het GreenHub team ????

  • dank jullie wel voor de reactie! Waardeer ik zeer! Warme groet!

  • Gôh, waarom zetten jullie er niet meteen bij dat het vrij is van kleurstoffen, aroma’s en conserveermiddelen…

 7. Ik ben het er helemaal mee eens dat je bicarbonaat kan gebruiken voor van alles en nog wat. Maar één ding begrijp ik niet. Je noemt het toevoegen van azijn: activeren. Maar wat je doet is neutraliseren. Je voegt een zuur toe aan een base en wat je dan krijgt is zout water waaruit CO2 bellen ontsnappen. Je reinigt dus met zout water. Met een basisch produkt zoals een bicarbonaat oplossing los je vetten op, met een zuur produkt zoals azijn los je kalk op. Met zout water…..???? week je vuil los ????? Dat doe je met water ook???!!!

 8. Steeds meer mensen gebruiken baking soda tegen maagzuur. Het werkt net zo goed, zo niet beter dan maagzuurremmers e.d. Voor de schoonmaak gebruik ik Arm&Hammer. Om op te drinken zou ik het ECHT NIET gebruiken. Dan wordt het toch een biologische variant zoals Greenhub. Ik heb er zelf gelukkig geen last van maar als ik het iemand adviseer dan wel met de dringende mededeling om een biologische variant van een Europese fabrikant te proberen. Met een dosering van 1 theelepel op een glas water doe je best lang met die bus van Greenhub.

 9. Hier in Kraków kost een zak van 25 kilo 10 euro omgerekend met gratis bezorging in Polen, dus mensen laat u niet voor de gek houden….

 10. Ik gebruik Ecodoo natriumbicarbonaat (100%) om het ascorbinezuur wat ik gebruik om liposomale vitamine c te maken, te “ontzuren”. Nou is dat Liposomeren ook nogal een dingetje merk ik na veel onderzoek, dus ik vraag mij af of jij je daar ook al eens in hebt verdiept. Je blog over Curcuma heeft me al ontzettend geholpen en ik ben je dankbaar voor je mooie stukjes en info

 11. Gebruik het voor het schoon houden van mijn gebit perfect en wit dat zij worden

 12. Arm and Hammer baking soda word op een chemische/synthetische manier gemaakt/verwerkt en sommige andere baking soda merken in zijn natuurlijke toestand uit de grond gewonnen, zit dus degelijk verschil in!
  Voor inwendig gebruik zou ik de natuurlijke variant pakken.
  Voor poetsen de goedkope.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *