Echte natuurspons, hoe zuiver is dit en waarom is het zo duur?

Sinds ik mij pas echt goed ben gaan verdiepen in milieuvriendelijke en meukvrije gebruiks –  en verzorgingsproducten, gaan er steeds meer deuren open. Echt ALLES wat we dagelijks gebruiken en voor lief nemen, bevat wel iets van plastic of ander synthetische ellende. Van je tandenborstel tot je badspons. Ik gebruikte tot voor kort een “ puff” die ik kocht bij Rituals. Vond dat heerlijk in gebruik, omdat het alles lekker laat schuimen , wat best nodig is bij natuurlijke en meukvrije zeep / doucheproducten. Deze schuimen in het algemeen niet zo goed. Zo’n puff laat de boel dan lekker schuimen. Toen ik erachter kwam dat ook de puffs van Rituals niet “ squeeky clean” zijn, heb ik deze meteen omgewisseld voor een natuur-spons. Dat was wel even slikken, want ze zijn niet goedkoop. Ik betaalde voor mijn spons € 17,95. En wat heb je dan? Ik zocht het uit.

WAT ZIJN NATUURSPONZEN?

Niet alleen badsponzen, maar ook huishoud-sponzen kun je in meest natuurlijke vorm kopen. Ik beperk mij in dit review tot de badsponzen. Ik kwam in mijn research al direct tot een zeer opmerkelijke ontdekking. Natuurspons is namelijk dierlijk. Niet in de zin van echt dierlijk, maar natuurspons wordt wel gezien als een levend en dierlijk wezen. Een natuurlijke spons is een meercellige simpele levensvorm (dier) die voorkomt op de bodem van alle oceanen. Sponzen, of liever het skelet ervan, werden reeds in de oudheid door de Grieken gebruikt bij het baden, bij het reinigen van tafels, vloeren en om wapenuitrusting mee te bekleden. Tegenwoordig worden ze voor nog veel meer gebruikt, en jaarlijks worden naast de kunststofsponzen; zo’n 1000 ton sponzen uit zee opgevist.

Bladsponzen leven enkel in warme, ondiepe zeeèn, maar veel andere soorten leven op grote diepte in oceanen en enkele soorten komen zelfs voor in zoet water.In de natuur ziet een spons er niet uit zoals de spons die we in bad tegenkomen. Ze heeft nog het meest gemeen met een glibberig stuk lever. De spons zit als een plant vast op het substraat en schijnt op het eerste zicht helemaal niet te bewegen. Lange tijd zijn sponsen afwisselend beschreven als dieren, planten, zowel dier als plant en zelfs als levensloze substantie. (een uitscheiding van talrijke dieren die zich in de holten van de spons verschuilen)

Pas 100 jaar geleden is men er van overtuigd dat sponzen tot het dierenrijk behoren. De vraag die voordien niet deftig kon worden beantwoord worden was: “Hoe komen deze organismen, die niet van hun plaats komen en niet zichtbaar op hun omgeving reageren, aan voedsel?” Het antwoord op deze vraag komt er als men een suspensie van minuscule gekleurde deeltjes in het water brengt. Dan ziet men voortdurend een straal water uit één of meerdere grote openingen aan de buitenkant komen. Nu blijkt dat het water door minuscule poriën de spons binnenstromen. De spons fungeert als een soort levende filter die kleine organismen uit het constant door zijn lichaam stromende water haalt. Aan deze miljoenen poriën leent de spons haar wetenschappelijke benaming: Poridera. (gaatjesdrager) Rare “ beestjes” dus, dat natuurspons! 

HOE DAN…?

Als we het hebben over ECHTE natuur-sponzen, dan hebben we het over onbewerkte sponzen.  Deze sponzen worden nauwkeurig geselecteerd, verzameld en verwerkt. Er is veel aandacht voor de bescherming van het leven op de Middellandse Zee-bodem. Met speciaal gereedschap worden de sponzen losgemaakt van de rotsen – hierbij blijft de basis van de spons achter, zodat deze verder kan groeien. De sponzen worden in netten verzameld en vervolgens gereinigd, gedroogd en met de hand in vorm geknipt. Ze behouden de originele kleur.
Veel sponzen worden in een chemisch bad vaak lichter gekleurd.Dit gebeurt vaak met het bleekmiddel formaldehyde. Hierdoor verkleuren de sponzen die van nature bruin zijn, in een gele kleur.  Ook zijn er veel “ natuur” sponzen op de markt die voor het grootste deel uit viscose bestaan. Helaas, maar ook in de wereld van natuursponzen is de consument niet veilig.
Als je je dus wilt verzekeren van een echt stuk natuurspons, zorg er dan voor dat de afkomst bekend is, en koop het sowieso in een betrouwbare winkel als een biowinkel . De afkomst van een echte natuurspons staat altijd vermeld op een label / etiket aan de spons.

DURE GRAP

Natuursponsen worden traditioneel nog handmatig in vorm gesneden en geknipt en van een touw voorzien. Er zijn verschillende soorten natuurspons, bijvoorbeeld spons uit Mexico, of uit Griekenland. Er zijn wel tienduizend verschillende soorten sponzen in de zee. Maar er zijn er hooguit zes die commercieel bruikbaar zijn.
Als we spons uit de zee halen, ziet het er niet meteen bruin uit. Meestal bevatten ze een zwarte laag ( huid) die later wordt verwijderd.Er blijft een “ skelet” over van vezels, een soort collageen eiwit. Hier wordt de sponzen van gemaakt.
Je moet echter een flinke prijs betalen als consument. Er wordt echt vreselijk veel aan verdiend. Maar ja…..wie wil er nu zelf spons uit de zee opduiken? De natuurspons-industrie is een zeer lucratieve industrie. Spons wordt ingekocht tussen de 80 en € 100 euro per kilogram. Dit wordt per kilo verkocht voor zo’n € 6000 euro. Je begrijpt dat het gouden business is. Als consument moet je de overweging maken of de dure prijs het waard is. Ik vond zelf dat het de investering waard was 9 mijn spons kostte € 17,95) maar ik voelde me ook behoorlijk getild. Via internet zijn er goedkope alternatieven maar zoals je eerder kunt lezen is het altijd de vraag hoe echt deze zijn. Het kost veel zoekwerk om verzekerd te zijn dat je een echte natuurspons koopt. Waar je vooral op moet letten is:
– de afkomst. Dit moet staan vermeld op een label of etiket. 
– echte natuursponzen hebben ieder een andere vorm. Geen spons is hetzelfde. Zie je dus perfect gevormde sponzen die niet van elkaar afwijken, dan kun je er prat op gaan dat deze niet 100% natuurzuiver zijn
– natuursponzen zijn lichtbruin van kleur en niet geel of nog lichter. Deze zijn dan gebleekt. 
– koop je natuurspons in een betrouwbare winkel, zoals een biowinkel, of een betrouwbare webwinkel die 100% garant staat voor de 100% natuur-zuiverheid

GEBRUIK EN ONDERHOUD

Natuurspons heeft een gebruiksaanwijzing. Anders dan synthetische sponzen moet je je dure spons met zorg behandelen. Natuurlijke sponzen kunnen een hoop water opnemen en dat water gemakkelijk ook weer afstaan (door er in te knijpen). De vezels van een spons lijken veel op zijde. Een synthetische spons heeft gesloten luchtbellen, terwijl bij een natuurlijke spons alle kanalen een uitgang hebben en waardoor vuil water gemakkelijk ook weer wordt afgevoerd. Een natuurlijke spons is dan ook zeer hygiënisch, en aanbevolen voor mensen met een allergie of gevoelige huid. Een natuurspons kun je  dus het beste uitdrukken en niet wringen. De natte spons in de hand(en) nemen en knijpen. Als je de spons goed behandeld zal hij jaren en jaren meegaan. Ze zijn nagenoeg onverslijtbaar! En dan ook nog eens een natuurproduct. Na gebruik uitspoelen met schoon water, water er uitknijpen en aan de lucht laten drogen.
Natuursponzen worden na langdurig gebruik en onvoldoende uitspoelen hard en ze kunnen gaan stinken. De spons wordt weer als nieuw als je deze een dag in water met zout legt en daarna een paar malen na spoelt met koud water. De spons wordt hierdoor weer zacht en als nieuw. Je kunt een natuurspons ook in de wasmachine wassen, in een wasnetje en op wolprogramma met een zacht wolwasmiddel. De spons mag niet in contact komen met kokend water, dat is het enige waar een spons echt niet tegen kan. Na het wassen het water er goed uitdrukken en aan de lucht laten drogen.

WAT VIND IK VAN MIJN SPONS?

Ik heb mijn spons nog niet zo lang, ongeveer twee weken. Tot nu toe ben ik er echt heel erg blij mee, want het maakt echt wel een verschil. Met het schuimen gaat het ook echt goed, sterker nog, beter! Omdat je in de spons knijpt schuimt de boel erg goed op. Dus ook met natuurlijke, biologische bad en douche gels en schuim. Na gebruik spoel ik hem erg goed uit en laat hem drogen. Het werkt fantastisch. En voor mij is het dan ook de dure prijs waard al blijf ik het afzetterij vinden van de bovenste plank 😉

Geschikt voor veganisten?

Zoals je hebt kunnen lezen wordt natuurspons beschouwd als dierlijk, maar niet in de breedste zin van het woord. Maar ja…..hoe zit het dan als je een veganist bent? Want dan eet je bijvoorbeeld ook geen honing. Natuurspons wordt als dierlijk beschouwd maar niet als wezenlijk dier. Daarom zijn er verschillende meningen over hoe veganistisch een natuurspons is. Ik denk, dat je dit voor jezelf moet beslissen. Ik zie spons niet als iets dierlijks. Maar jij kunt als fanatiek veganist juist wel vinden dat het dierlijk is. Dan is het uiteraard ongeschikt voor jou. Het is dus meer een persoonlijk oordeel.

Er zijn ook plantaardige natuursponsen. Deze worden gemaakt van LOOFA. Loofa is een plant waarvan  het fruit na rijping, dankzij zijn structuur en het absorberende vermogen, wordt gebruikt als een perfecte plantaardige spons. Deze zijn echter vrij lastig verkrijgbaar.

Welke spons gebruik jij in bad en / of onder de douche? Laat je reactie hieronder achter! 

21 Reacties op “Echte natuurspons, hoe zuiver is dit en waarom is het zo duur?

 1. Ik heb een natuurspons gekocht bij,Dille en Kamille, denk al een jaar geleden ofzo. Ik heb er helemaal niet bij stilgestaan of het een meukvrije spons was…hij bevalt goed dus ik hoop van wel. Heb er iets van € 10 voor betaald.

  • Ik heb er gisteren 12 geraapt van het strand. Na een flinke storm is het heerlijk jutten. Wij wonen in het zuiden van Spanje.

 2. Ik ben van de óuderwetse´afdeling, gebruik gewoon een washandje tijdens het douchen.

  • wat een onzinnig antwoord. het gaat over ervaring met natuurspons en niet hoe jij je wast.ps uw antwoord past goed in een kletsprogramma voor ongeletterde.Alexander

 3. Ja… ik was ook ouderts en van de wadhandjes. Maar ben gelijk op zoek gegaan naar een natuurspons én heb er 1 gevonden! Lijkt me heerlijk om me daarmee te wassen.

 4. Ik heb een natuurlijke bodyscruber spons, maar deze zit vol schimmel. Ligt klaar om weg te gooien, tenzij iemand een oplossing heeft.
  Alvast bedankt
  Greet

  • Koken?
   En toen dacht ik; kan een natuurspons hier wel tegen… Verder zoeken online…
   Op ikzoekeenschoonmaakster .nl/blog/sponzen-drogen-schoonmaken/ staat

   “Een spons schoonmaken doe je zo

   Verder nog een tip om sponzen goed schoon te krijgen: leg een vieze spons na gebruik drie minuten in heet sodawater en daarna uitspoelen met koud water. De spons is weer als nieuw! De spons schoonmaken met natuurazijn is ook een goede manier om de spons te reinigen, vanwege de natuurlijke desinfecterende werking ervan. Je kunt dan (meerdere) sponzen (en vaatdoeken) in een spoelbak met kokend water leggen en hier drie eetlepels natuurazijn aan toevoegen. Laat de sponzen / vaatdoeken hier minstens een kwartier in weken. Spoel ze daarna goed uit onder stromend water, wring ze uit en laat het drogen op het zojuist beschreven maniertje. Zo houd je je sponzen optimaal!

   • natuurspons nooit in kokend water leggen, de zachtheid wordt veel minder.

 5. Ik vind het ook helemaal niet nodig om een spons te gebruiken. Mijn handen zijn prima om in te zepen en desnoods een washandje.
  Ik heb ook een vraag. Heb je wel eens onderzoek gedaan naar natuurzemen? Klinkt heel goed, maar ik vecht er al jaren tegen. In Noord-Afrika worden schapen zwanger gemaakt, geslacht en van het vel van de ongeboren lammetjes worden de natuurzemen gemaakt.

 6. ik douche ook met mijn handen. mijn moeder had een natuurlijke spons om de ramen te wassen, deed hij erg goed, hij werd na het werk buiten gedroogd. ga er denk ik toch eens een kopen!!!
  pure nostalgie

 7. Ook ik ben opgegroeid met natuurspons en zeem. Had ze zelf ook toen ik trouwde en die waren bruin. Mijn spons werd hard (wist toen niet dat hij weer goed kon worden met zout enz) en mijn zeem was zeg maar op. Daarna ben ik Hara gaan gebruiken. Ik was nu met een washand. Dat van de zeem wisten wij vroeger ook niet en klinkt ook afschuwelijk.

 8. Ik heb ook ergens een natuurspons, volgens mij wel een echte. Een kleine, omdat ik een grote toen te prijzig vond. Bedankt voor de tips, deze spons is ook erg hard. Ik hoop dat ik hem nog heb en niet heb weggegooid. Ik gebruik nu ook een washandje. Maar ik zal eens zoeken naar de spons.

 9. Geen spons. Ik zeep me niet in. Laat m’n huid zoveel mogelijk met rust. Ik gebruik alleen zeep onze m’n oksels. Alleen water heb ik jaren geleden al als advies van een dermatoloog gehad en het bevalt prima. Ook beter voor het millieu.

  • Ik gebruik ook maar weinig doucheschuim en was met mn handen. Alleen water is idd voor de meeste lichaamsplekken veel beter. Heb een erg gevoelige huid. Was mn haar ook meestal alleen met water, 1 of 2 keer per maand met shampoo, omdat het dan vettig en vies wordt.

 10. een jaar of 3 een spons in Griekenland gekocht en vind het zalig zou niks anders mee willen heb het toen een 13€ betaald in zo een natuurwinkeltje,deze is nog zo goed als nieuw en word toch alle dagen gebruikt

 11. Ik heb een tas vol
  Met natuur spons te koop net gevonden op t strand nog niet gewassen.
  Bij interesse kun je bieden

 12. Grappig te weten dat je een stukje natuur spons goed kan gebruiken bij schilderen en aquarelleren. Mooi voor wolkenluchten.
  Wist van Gogh ervan 🙂

 13. Ik heb een natuurspons gekocht in 2019 op het eiland Simi, daar leven de mensen van get ophalen van sponsen. Het is nu 2023 en mijn spons is nog als nieuw en gebruik hem dagelijks.
  De verkoper( de duiker ook) zei ook, een echte spons herken je ,als je gem nat maak en je trekt eraan ,mag hij niet kapot gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *