Review Klean Kanteen RVS rietjes

Het is zo gewoon geworden. Plastic bekertjes koffie uit de automaat, met een roerstaafje. Bij elk gekocht drankje een rietje. We staan totaal niet stil bij de enorme plastic soep  die al deze producten veroorzaken. Tussen de acht miljoen ton aan plastic afval dat jaarlijks in de oceanen terechtkomt, spelen plastic drinkrietjes geen doorslaggevende rol. En toch staan deze dunne en lichte buisjes – die voor het consumeren van de meeste drankjes volstrekt onnodig zijn – centraal in een groeiende milieucampagne, die mensen moet aansporen om niet langer rietjes te gebruiken en zo bij te dragen aan het schoonhouden van de oceanen.

Doordat ze zo klein en licht zijn, komen ze vaak niet in speciale afvalbakken voor plastic terecht en worden ze dus niet gerecycleerd, zoals op elk strand is te zien. En hoewel rietjes maar een miniem deel van de totale hoeveel plastic in de zeeën uitmaken, maakt hun kleine omvang ze tot zeer verraderlijke vervuilers: zeedieren raken erin verstrikt en vissen eten ze op. Het drinkrietje is de laatste toevoeging aan een groeiende lijst van losse plastic producten die worden verboden, extra worden belast of geboycot, met het doel om de hoeveelheid drijvend plastic in de zeeën aan banden te leggen, voordat het gewicht van al dat afval de totale massa aan vis zal evenaren, iets wat volgens een recente studie rond 2050 zou kunnen gebeuren.  De plasticindustrie verzet zich hevig tegen verboden. Producenten van plastic zakjes hebben politici in een aantal Amerikaanse staten ervan weten te overtuigen wetten aan te nemen die het verbod op plastic zakjes ongeldig verklaren. De strijd tegen plastic zal een lange strijd worden. 

Gelukkig krijgen steeds meer consumenten in de gaten, dat zij zelf erg veel kunnen doen om de wereld een beetje schoner te houden. Plastic weigeren, geen plastic meer inkopen, maar ook kiezen voor duurzame gebruiksartikelen zijn een paar van de goede stappen in de juiste richting naar plasticvrije oceanen.
Het begint letterlijk en figuurlijk bij jezelf. In mijn artikel geef ik een aantal tips om plastic uit jouw leven te verbannen, KLIK HIER. 
Terug naar de rietjes. Niet alleen in Amerika is dit een zeer groot probleem, ook in Nederland worden ze overal onnodig bij geleverd. Gratis en voor niets en is alles wat gratis is niet super aantrekkelijk? Niet alleen krijgen we ze overal in onze schoten geworpen, ook in supermarkten hangen ze zowat aan ieder pakje, pak of flesje. Ik moet het pakje sap nog tegenkomen waaraan geen rietje vast zit. Terwijl je ook gewoon een hoekje kunt openscheuren om een drink tuit te maken. Onnodig, en vervuilend. 
In het Amerikaanse plaatsje Miami Beach, waar naast de ritch & famous ook jaarlijks onwijs veel toeristen komen, is er een grote opstand gaande. Niet alleen de inwoners, maar ook de horeca zet zich in om het uitgeven van rietjes te reduceren en over te stappen op papieren rietjes. De stranden worden door vrijwilligers dagelijks opgeruimd, horeca gelegenheden stimuleren mensen om alle rommel op te pikken door emmers uit te delen en als deze vol zijn, inwisselbaar te maken voor een kop koffie.
Het lijkt misschien zeer kleine aandelen, maar juist deze kleine stapjes maken het grote verschil. Naast dat het de consument en de toerist bewuster maakt, kunnen kleine aandelen bij elkaar genomen een groot aandeel worden. Hoe klein ook, het heeft dus ALTIJD ZIN om iets tegen de plastic soep te doen. Ook in Nederland. Want wij zijn ook behoorlijke slonzen als het komt op plastic afval weggooien. Of het nu gaat om een plastic bekertje of een rietje, raap het op, en scheid het afval. 
Alhoewel ik papieren rietjes gebruik, was ik er toch niet erg tevreden over. Om te beginnen staat ook het papier mij niet zo aan, want ook papier wordt te pas en te onpas verspild. Bamboe rietjes zou een oplossing wezen, maar die zijn naast pittig in prijs in Nederland nog niet erg goed verkrijgbaar. In mijn zoektocht naar een ander alternatief kwam ik vorige week een set RVS rietjes tegen in mijn biowinkel. Ik besloot ze aan te schaffen en te gaan testen. 
 
 

WAT IS HET?

Ik was aanvankelijk een beetje sceptisch. RVS? Ga je dit niet enorm proeven? En hoe zit het met bacteriën? Ik gebruik echter al heel veel RVS, zoals bekers, flessen en bewaarboxen. Ik vind het naast glas enorm fijn in gebruik, en dit gaf mij ook de doorslag om deze set van vier rietjes aan te schaffen. Goedkoop is wat anders, ik betaalde € 13,95. Dit stimuleert uiteraard ook niet echt om plastic rietjes te verruilen voor RVS. 
De rietjes zijn voor het grootste deel van 100% RVS gemaakt. Daar op zit een foodgrade 100% siliconen dop, die flexibel is. Naast de vier rietjes vind je ook een  raggertje , een langwerpig borsteltje van 100% RVS en natuurlijke  palmvezel. Alles is BPA vrij, en je kunt uit diverse kleurtjes ( van de doppen) kiezen. Het merk is afkomstig uit Amerika, KLEAN KANTEEN. Geen onbekende op gebied van duurzame gebruiksvoorwerpen. Ze hebben bijvoorbeeld ook een ruim assortiment aan drinkbekers, bewaarsets en flessen. 
De rietjes hebben een lengte van 225 mm, en hebben een doorsnede van 9,8 mm, aardig groot dus. De Klean Kanteen straw set komt met de “sterk-als-staal” garantie. en kunnen voor glazen en bekers gebruikt worden. De Straw Set is verkrijgbaar in twee varianten: een variant met zwarte dopjes en eentje met gekleurde dopjes. De rietjes kunnen in de vaatwasser. De fabrikant raadt af om hete dranken door de rietjes te drinken. 
De rietjes zullen niet gaan roesten of vervagen. Ze zijn vrij van toxische stoffen. Daarnaast garandeert de fabrikant dat het geen “ smaakjes” afgeeft aan je dranken. OK dan. Laten we dat een week gaan testen. 
 

DE TEST

Zeven dagen lang heb ik één rietje gebruikt voor mijn drank uit te drinken, uit mijn RVS beker en fles. Ik sport iedere dag en daarbij drink ik ook veel water of water met stevia druppels. De fles / beker gaat daarom overal mee. Ik vind het gebruik zeer fijn. 
 
De rietjes passen goed in mijn bekers en flessen. Ook de opening vind ik fijn, het kost daardoor niet erg veel zuigkracht om een slok binnen te halen. Iedere avond heb ik het rietje met het borsteltje gewassen. Dit gaat echt heel gemakkelijk. Je houdt het rietje onder de hete kraan en “ ragt” het borsteltje erdoor, ook door het siliconen dopje. Dit veert zeer flexibel mee.  Daarna heb ik het rietje weer in gebruik genomen. 
 
Het drinken uit het rietje vind ik echt heel fijn. Door het siliconen flexibele dopje kun je het rietje alle kanten op buigen. Wat echt onwijs fijn is als je aan het sporten bent. Ik heb ook iedere nacht een beker water naast mijn bed. Als ik s’nachts dorst heb dan is het drinken uit dit rietje ook ideaal. 
 
Na zeven dagen…….ben ik super enthousiast. En inderdaad, absoluut geen vieze “ ijzer” smaak. Dat was toch best mijn grootste “ zorg” maar daarvan is echt geen enkele sprake. Voor mij zijn deze rietjes een mega succes en ben er dus echt heel erg blij mee. Voor mij geen papieren rietjes meer, maar duurzame rietjes. Volgens de fabrikant gaan ze jaren mee….ik ben benieuwd! 

VOOR EN NADELEN:

Eerst maar de nadelen: 
 
– ontzettend duur
– zeer moeilijk verkrijgbaar, sommige biowinkels verkopen het, en sommige webwinkels, maar het is zoeken
– door de zeer dure aankoopprijs geeft het geen stimulans om rietjes uit te bannen en te kiezen voor deze duurzame alternatieven
 
Voordelen genoeg:
 
– zeer duurzaam, milieuvriendelijk, gezond voor mens dier en milieu
– ook al is het even slikken in aanschaf, op langere termijn haal je het er ook wel uit
– makkelijk in gebruik, zeer eenvoudig om schoon te maken
– leuke kleurtjes, aantrekkelijk voor kinderen
– geen vieze nasmaakjes
– overal bruikbaar
 

WAAR TE KOOP?

Zoals eerder geschreven is het best moeilijk verkrijgbaar. Ik vond het uiteindelijk in mijn biowinkel , wat meer een grote supermarkt is. Kleinere ondernemingen zullen dit denk ik minder snel inkopen, omdat het een erg duur product betreft. Hopelijk keert het tij en worden de juiste producten goedkoper en de meuk duurder. Het best verkrijgbaar zijn ze in webwinkels.

Een reactie op “Review Klean Kanteen RVS rietjes

  1. Je zou volgens het principe van een uitschuifbare auto-antenne een rietje kunnen maken die ingeschoven in een ballpoint-type omhulsel past, alles van RVS met een stevige clip. Op die manier kan je het ingeschoven rietje opbergen en in je colbert of tas bewaren. Af en toe schoonmaken in wat kokend water. Helaas worden de meeste telescoop antennes in China gemaakt. Het is ook niet de moeite om er een patent op aan te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *