Vegan specu-baasjes ( no oven)

” gruwelijk lekker! ”   ” oooh my god! ”   ” Ko-lé- re wat is DIT lekker! ‘  ” Serieus? Is dit gezond en niet gebakken in de oven?  ” WAUW! Mag ik het recept?     ” OEH! Deze zijn lekker zeg! ‘      ” Niet normaal, zo lekker! ‘

Dit waren een paar reacties van mensen aan wie ik deze specu-baasjes liet proeven. Ik moet ook echt zeggen dat dit wel een erg grote topper is uit mijn brein 😉 Het is echt waanzinnig lekker, maar daarnaast ook nog eens zeer voedzaam en gezond.

Ze zijn leuk om te zien, leuk om te maken en vooral snel te maken omdat je geen oven nodig hebt! Ze smaken verrukkelijk, zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen en zijn niet alleen erg leuk om op tafel te zetten tijdens sinterklaas en kerstmis, maar ook bijvoorbeeld bij een high tea of traktatie .

Dit heb je nodig:

 • 350 gram havermout ( droog)
 • drie flinke eetlepels speculaaskruiden
 • drie flinke eetlepels biologische erythritol
 • warm water

Voor de spijsvulling + topping

 • 200 gram amandelmeel
 • twee eetlepels biologische erythritol
 • een halve banaan, gepureerd
 • magere biologische cacaopoeder

Zo maak je het:

Roer de stevia en speculaaskruiden door de havermout, voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot er een smeuïge stevige bal ontstaat. Maak een amandelspijs door de stevia suiker en bananenpuree door elkaar te kneden. Hou ongeveer een kwart van de spijs apart. Kneed door dit deel wat magere biologische cacaopoeder voor de ‘ dakjes” op de specu-baasjes.

Zo maak je de specu-baasjes:

 1. pak steeds een stukje van de deegbal en druk dit plat tussen de handpalmen.
 2. pak een stukje van de spijs en druk dit op het platte stukje deeg.
 3. pak opnieuw een groter stuk deeg en vouw dit om de sijs heen.
 4. maak er een soort negerzoen van
 5. doe wat magere biologische cacaopoeder in een kom en haal de specu-baasjes door de cacao.
 6. maak kleine ronde plakjes van het chocolade spijs, en druk op ieder specu-baasje een plakje.
 7. bestrooi eventueel nog wat met kokos rasp.

Je kunt de specu-baasjes ongeveer 2-4 dagen bewaren op een koele plek. Ze zijn het lekkerste als je ze vers eet!

6 Reacties op “Vegan specu-baasjes ( no oven)

 1. Beste Monique,

  Allereerst mijn waardering voor het vele uitzoekwerk wat je doet en het delen ervan op je website. Ook een kritische noot: ik schrok van het taalgebruik aan het begin van dit artikel. Wat mij betreft is dit echt niet nodig en valt het onder taal-meuk. Misschien goed om daar op te letten volgende keer.

  groeten Elisabeth

 2. Beste monique,
  Heerlijk hoe jij schrijft en tips die je geeft! Even een vraag: waarmee kan ik de vulling maken zonder amandelspijs?? Heb allergische kinderen voor noten,tarwe,lactose,vis. Zou deze negerzoenen (heerlijk en eerlijk ouderwets woord) hééél graag willen maken voor mijn gezin! Mijn dank is groot!
  Ps: ik wilde kattenvet bestellen met de korting en deze in de winkel ophalen maar het lukt mij niet. Kan ik het hierbij op deze manier bestellen? Lieve groet Yvonne

  • Dag Yvonne!
   Om te beginnen betreft het kattenvet, daar moet je even contact voor opnemen met de klantenservice, dan komt dat goed. Betreft de vulling kun je ook een chocolade vulling maken van banaan en cacaopoeder, dit even mengen. Succes!

 3. Ha Monique, ik geniet van je verhalen, (vind je taalgebruik eigenlijk wel heel erg leuk)
  geen poespas gewoon zoals het is. deze specudingen ga ik beslist een keer maken even de juiste ingrediënten aanschaffen.
  Bedankt.

 4. Hallo Monique, kan je dit recept ook maken met Greensweet Stevia Chocolade Vloeibaar?

 5. Hoi Monique, ik had alles is huis en kreeg een gast, dus wilde de specubaasjes maken als toetje. Toen ze klaar waren en ik natuurlijk moest voorproeven, nam ik een hap en bah, wat was dat vies! Dag erna alles weggegooid, echt superzonde van al die heerlijke ‘grondstoffen’. De boosdoener voor mij is die nep-suiker. Ik gebruikte in 1998 (of ’99) al stevia druppels en die zijn okee (ik gebruik zelfs nog het 1e flesje), maar die zakken… wat een tegenvaller was dat. Maar ik ga weer speculaaskruiden kopen en dan ga ik opnieuw proberen, maar dan met iets anders dan die 2 eetl. stevia poeder 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *