Ecologisch vloeibaar wasmiddel 2023 bij Action…..is het wat ?

Wasmiddelen…..ze waren al nooit echt goedkoop, maar afgelopen jaren drijven supermarkt-ketens de verkooprijzen hoog op, zodat er wekelijks met “ aanbiedingen” gestunt kan worden, waardoor het lijkt dat we koopjes scoren, maar ik werkelijkheid nog duurder betalen dan het product inhoudelijk waard is. Omdat de consument zeer ontvankelijk is aan alles wat maar in een aanbieding is, zijn dit soort praktijken in de supermarkt gewoonlijk. Het levert de industrie bakken vol geld op. Terwijl de consument in de veronderstelling is dat hij / zij lekker goedkoop uit is.

Wasmiddelen spannen wel de kroon als het komt op absurde abnormale krankzinnig hoge verkoopprijzen buiten “ aanbiedingen”. € 15,00 voor een simpele fles wasmiddel van Robijn is geen rariteit meer terwijl dit uiteraard krankzinnig is te noemen. Daarnaast zijn wasmiddelen één van de meest zwaar belastende milieu-vervuilers.
Het is dan ook best “ a-good-thing” dat we met zijn allen steeds wat bewuster worden van de impact van wasmiddelen op ons milieu, maar ook op onze gezondheid. In reguliere wasmiddelen zitten veel vrij pittige stofjes die bijvoorbeeld de huid zeer kunnen irriteren. Maar ook de vele synthetische geuren kunnen voor wat problemen zorgen.
Vroeger ( jaren zestig / zeventig ) werd er uitsluitend nog met waspoeders gewassen. Vloeibare wasmiddelen bestonden toen nog niet. In de jaren zestig werd er veel gewassen met blokken zeep, waarvan de SUNLIGHT zeep de meest bekendste is. Maar er werd ook wel met groene zeep gewassen. Veel mensen vragen zich anno 2023 nog steeds af, wat nu duurzamer en milieuvriendelijker is : wassen met poeder of vloeibaar? Of…maakt het niks uit ?
Het waspoeder werd vervangen voor vloeibaar omdat het handiger was in gebruik, en ook gaf het minder vieze wasmiddel bakjes in een wasmachine. Het waspoeder stierf langzaam maar zeker uit. We kunnen nu nog wel steeds wat aan waspoeder kopen, maar de overhand heeft vloeibare alternatieven. Dat heeft nadelen. Te beginnen bij de vele plastic verpakkingen. Waspoeders kunnen milieuvriendelijker worden verpakt. En is inderdaad ook veel zuiniger in gebruik en daardoor duurzamer. Maar het ligt uiteraard ook aan WELK poeder je kiest. Ariel heeft bijvoorbeeld nog best veel poeders in hun assortiment, maar deze bevatten niet al te gezellige stoffen, waarmee je het milieu uiteraard ook behoorlijk belast. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals de waspoeder van ECOVER en SODASUN. Deze kun je in sommige supermarkten kopen en in de biowinkels. De hamvraag of poeder nu beter is dan vloeibaar is bij deze beantwoord. Milieutechnisch bekeken zijn waspoeders duurzamer. Kies er wel eentje die geen verkeerde stoffen bevat, anders vernietig je dat hele milieu-voordeel direct. Let ook goed op, of het waspoeder vrij is van microplastics, in waspoeders komt dit veel meer voor dan in vloeibare.
Vloeibare wasmiddelen hebben echter op ander vlak wel weer een streepje voor waspoeders. Naast dat vloeibaar gebruiksvriendelijker is, lost het veel sneller op in de machine waardoor er minder tot geen resten achterblijven en het middel dus ten volste wordt benut. Ook tasten waspoeders de machine sneller aan. Teveel waspoeder-gebruik kan de wasmachine flink beschadigen. Vloeibare wasmiddelen zijn meer geschikt voor korte wasprogramma’s en zeker ook voor lagere temperaturen. Waspoeder heeft veel meer moeite om op te lossen in koud water. Waspoeders zijn daar in tegen wel weer geschikter voor witte wasjes en wasjes op hogere temperaturen. Ook geeft waspoeder een veel beter wasresultaat dan vloeibaar en ruikt de was lekkerder. Tot slot de prijs: waspoeders zijn stukken goedkoper dan vloeibaar. Is dit ook weer opgehelderd 😁

ACTION

Linksom of rechtsom, of je nu gaat voor vloeibaar of poeder:….wasmiddelen ZIJN DUUR. Zeker als je ecologische wasmiddelen gebruikt, deze worden in regel een fractie duurder verkocht, al zegt dat soms niet erg veel. Discounter ACTION ( klik HIER voor meer info ) verkoopt regelmatig ecologische wasmiddelen, meest vloeibaar. In 2021 vond ik daar zelfs een zeer fijne ( KLIK HIER ) voor een belachelijk lage prijs. Dit had ik wereldkundig gemaakt waardoor de flessen overal uitverkocht raakte in de action filialen. Helaas, zoals dit vaker gaat bij de Action, wordt dit vloeibare wasmiddel niet meer verkocht. Dat heb ik altijd erg jammer gevonden omdat ik deze regelmatig kocht. Onlangs vond ik toch weer een ander vloeibaar wasmiddel wat meest ecologisch was. En weer was deze fles maar €2,39. Dat is vergeleken met een SODASAN , Ecover en reepje uiteraard bijna gratis te noemen. En is het een beetje té goed om waar te zijn…..toch ? Ik kocht een fles, en zocht het uit .

A GOOD CLEAN

Goed, we beginnen bij het merk, wat voor mij geen onbekende is.   Het spul is afkomstig uit de EU. En wordt geproduceerd via een PL bedrijf ( private labeling) genaamd ORANGE CREATIVES. Ze zijn gevestigd in Naarden. Ze produceren enorm veel voor Action. Niet alleen reinigingsmiddelen, maar ook biologische verzorgingsproducten en limonades. De producties vinden plaats in de EU. De producten worden onder verschillende fantasienamen geproduceerd. De reinigingsmiddelen worden verkocht onder de naam  A GOOD CLEAN. Het verhaal vertelt dat de producten van A GOOD CLEAN 99% bestaat uit natuurlijke ingrediënten en dat het 99,5% biologisch afbreekbaar is. Verder vertelt het etiket dat ze zijn gemaakt met essentiële oliën en gecertificeerde duurzame palmolie.  Op het etiket lezen we, dat het gaat om  een wasmiddel voor de gekleurde was, met de geuren tijm en koriander, een eh…..best eigenaarde geur combinatie om aan je kleding te ruiken. De fles is goed voor 18 wasbeurten, claimt 100% geschikt te zijn voor veganisten en kan al wasactief zijn op 20*c . De fles is gemaakt uit 100% gerecyclede materialen,, iets waar ik persoonlijk dan wel blij van kan worden. Dan door naar het belangrijkste : de ingrediënten. We zien dat deze zo’n beetje bestaan uit de standaard ingrediënten die erg veel andere ecologische wasmiddel-fabrikanten gebruiken. Alleen…is dit helaas niet één van de betere samenstellingen.  Ik lees op de fles, dat het gaat om <5% Aniongene oppervlakte-actieve stoffen en niet Aniongene oppervlakte actieve stoffen. Het bevat <5% aan enzymen, parfum, zeep, benzisothiazolinone ( BIT ) en methylisotthiazolinone. WATTEH…? 😧 benzisothiazolinone, afgekort BIT, is een stof uit de stofgroep isothhiazolinonen, en werkt als conserveermiddel. Het gaat schimmel en bacteriegroei tegen. Het wordt enorm vaak toegepast in met name wasmiddelen, maar meestal in geringere hoeveelheden, wat hier ook het geval is. Het is geen lieverdje, deze stof . Zo is het conserveermiddel niet toegestaan in cosmetica en verzorgingsproducten omdat herhaaldelijk is aangetoond dat de stof bij herhaaldelijk contact met de huid kan leiden tot huid-allergeen. Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor BIT en voor hen kan dit wasmiddel dan ook funest zijn.
Methylisotthiazolinone is een organische verbinding uit dezelfde groep als BIT. Het is een bruin-achtige stof die zeer goed is op te lossen in water. Het gaat ook hier om een conserveringsmiddel. De stof werd zo’n beetje gezien als de vervanging voor parabenen. Veel mensen mijden parabenen en fabrikanten zochten daarom naar een alternatief. De stof is net als BIT vooral erg gevoelig voor mensen met allergieën. Het wordt wel toegestaan in verzorging en cosmetica, en daarom moet er wel goed worden vermeld dat dit goedje ergens in zit. Het kan vooral allergische reacties geven als we het op de huid smeren en niet afspoelen zoals zalf, crèmes en balsems. De hamvraag : ZIJN DEZE STOFFEN SCHADELIJK ?? Ja en nee. Er wordt betrekkelijk weinig toegestaan en het kan daarom niet direct erg veel kwaad, maar het zijn ook geen lieve stoffen, en mensen met extreme overgevoeligheden en allergieën moeten ook wat voorzichtiger zijn. Maar, dat geldt uiteraard voor alles, welke stof ook, of dit nu uit de natuur komt of niet. Het lijkt een beetje op de SEVENTH GENERATION , het vloeibare wasmiddel die eerder bij de action verkrijgbaar was. Maar….toch ook niet helemaal. 🫤
Er zit namelijk ook een mengsel in van 5-CHLORO-2-METHYL-4 ISOTHIAZOLIN-3-ONE en 2-METHYL-2H IZOTHIAZOL-3-ONE ( 3;1) er staat al reeds de waarschuwing dat deze mengsels allergische reacties kunnen veroorzaken. Het eerste mengsel, afgekort KATHON CG of MCI is een conserveermiddel wat in ontzettend veel non food gebruiksartikelen voorkomt, denk aan verzorgingsproducten als shampoo’s, huid cremes, zepen, maar ook in lijmen, waterverven en poetsmiddelen. Het mengsel staat bekend door de ontwikkeling van contact-allergie. Het andere mengsel wat voorkomt in dit wasmiddel is tevens een conserveermiddel, wat vrij veel wordt toegepast. Afgekort te herkennen als CMI/ MI. Ook wordt de afkorting MIT wel eens gebruikt. Veel merken op gebied van verzorging / cosmetica zijn inmiddels overgestapt naar een mildere vorm van CMI / MI , namelijk de MI, omdat CMI / MI erg veel klachten gaf bij de consument. Ook het RIVM waarschuwt voor deze stof ( KLIK HIER )
Alhoewel het om extreem kleine hoeveelheden gaat blijf ik dit toch best jammer vinden. Want er zijn vele andere alternatieven die wel ecologisch huid en milieuvriendelijker zijn. Maar goed, dan kan zo’n fles ook weer niet voor € 2,39 worden verkocht……

WAT VIND IK ERVAN ?

Tja, ik loop helaas niet over van enthousiasme, wat ik zo had gehoopt. Want hoe tof zou dit zijn? Maar helaas-peanutbutter-pindakaas, de vlieger gaat niet op. Natuurlijk best logisch als je naar de prijs kijkt. Toch serveer ik het niet af. Want als je dan toch een keuze wilt maken tussen peperdure reguliere wasmiddelen, dan is deze AB-SO-LUUT de betere keuze. Voor je portemonnee maar ook voor het milieu, al is het niet heel erg milieuvriendelijk. Maar dat claimt de fabrikant dan ook niet, behalve dat zij 100% gerecyclede plastic materialen gebruiken, die geheel opnieuw zijn te recyclen. Dus : geen onaardige fles wasmiddel, maar super ecologisch ? Nee. Wel de betere keuze boven de conventionele wasmiddelen, waar je echt veel teveel voor betaalt.  Okay, maar……hoe is het WASRESULTAAT dan ?

DE WAS RESULTATEN

Wat ja, uiteraard heb ik dat ook meteen getest. De geur uit de fles vond ik verrassend genoeg zeer aangenaam. Want ik verwachte niet echt een zacht, milde zoetige subtiele geur, maar anderzijds…..toen ik de ingrediënten zag ( parfums) viel het kwartje wat dat betreft uiteraard meteen. Het ruikt dus wel erg lekker en als geur-gevoelig-persoon vind ik dat prettig. Ik was ALLES op 30*C, in een 30 minuten wasprogramma. Mijn wasgoed is licht bevuild en wassen op hogere temperaturen vind ik daarom niet nodig. Mocht iets wat zwaarder zijn bevuild, zet ik de temperatuur uiteraard wel hoger. Maar gelukkig komt dat bij mij zelden tot eigenlijk nooit voor.
Ik heb mijn linnen overtrek en slopen ermee gewassen. En ik moet eerlijk zeggen dat de geur na de wassing mij enorm beviel, ook na het drogen. Het linnen is mooi gebleven en is niet als een plank op gedroogd. Ik heb voor de vlekken-test nog een ander random-wasje gedraaid, inclusief theedoeken waar wel de nodige vlekken in kunnen komen. En ook hier stelt het mij in de eerste instantie niet teleur, maar echt goed de vlekken eruit ? Ik vergelijk dat een beetje met de waskracht van wasstrips. Niet zo bad, niet zo good. Het wiebelt er wat mij betreft een beetje tussenin.
Ga ik nog een fles kopen ? Vast nog wel eens, maar mijn huidige geliefde SODASAN wasmiddel zal ik er niet voor inwisselen. Ik heb merk ik dan toch teveel moeite met die best venijnige stofjes. Maar verder ? Eigenlijk best in orde.
A GOOD CLEAN vloeibaar wasmiddel voor de gekleurde was is verkrijgbaar bij ACTION voor € 2,39.

4 Reacties op “Ecologisch vloeibaar wasmiddel 2023 bij Action…..is het wat ?

  1. Wasmiddel is inderdaad duur. Maak voordelig mijn eigen ECO wasmiddel. Recept: 40 gram geraspte Sunlight en 40 gram soda meng ik met1.5 liter gekookt water. Bewaar het wasmiddel in glazen flessen. Geen plastic afval van de flessen. Mijn was is door en door schoon en ruikt heerlijk.

  2. Ik heb mijn was ermee gewassen .
    Maar lichtere was werd gewoon paars . Dacht eerst er zat misschien iets verkeerds tussen. Tweede keer weer 1 ding paars. En nu dacht ik . Ik neem nu alleen donkere was en doe er een witte washand in. En jahoor weer paars. Maar ondertussen door dit wasmiddel wel 4 kledingstukken kunnen weggooien..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *