Een neusdouche ???? Review Rhino Horn

Ik behoor tot één van de bof-bipsen, die vrijwel nooit verkouden is. Ook heb ik geen last van hooikoorts en dat soort ongemakken, waar je behoorlijk last van kunt hebben. Toch kan mijn neus zo nu en dan verstopt raken, zeker s’nachts is dat behoorlijk vervelend. Gelukkig komt het erg weinig voor, maar als mijn neus dan verstopt is geraakt , lig ik er wel enige tijd wakker van.

Ik doe erg veel, om mijn lichaam zo fit en gezond mogelijk te houden. Dit helpt mijn weerstand ab-so-luut om zo ook minder risico te lopen dat ik wat oppik aan rondzwevende virussen en bacteriën. Maar hoe goed je je best ook doet, het is niet geheel te voorkomen.
Als je dan toch iets te pakken hebt gekregen, kan dit echt heel erg vervelend zijn. Zeker bij verkoudheid kan je neus flink verstopt raken. Er zijn miljoenen middeltjes op de markt, om weer vrijer te kunnen ademen, meest in de vorm van een neusspray. Dat dit niet altijd zo onschuldig is, vertel ik IN DIT ARTIKEL

NEUS DOUCHE

Ik werd onlangs geattendeerd op een wel heel erg eigenaardig “ ding” , wat een rare vorm heeft. Het lijkt een beetje op een wonderlampje, maar dan van BPA vrij kunststof. Ik was meteen geprikkeld om daar meer van te weten te komen. Het gaat om de RHINO HORN, ook wel een “ neus-douche”. Ik herinnerde mij zeer vaag wel iets, maar blijkbaar is dat destijds aan mijn aandacht ontsnapt. Dit keer had het wel mijn directe aandacht, want wat was dit voor een ding ? Ik ben erin gedoken.
Het gaat dus om een neus-douche, watje zeer eenvoudig ( al lijkt het ingewikkeld ) kunt gebruiken om bijvoorbeeld een verstopte neus te openen. Maar het is ook zeer geschikt om de neusholten te reinigen. Die kunnen het soms nog wel eens zwaar hebben, dankzij hooikoorts, voorhoofd-holte-ontstekingen en stof allergie. Het schijnt, dat deze RHINO HORN ook kan worden ingezet bij snurkers, en na een operatie . Wat het doet is de neusholten reinigen. Neusholten zijn wellicht het meest onderschatte stukje lichaam , want het speelt een gigantisch belangrijke rol bij onze ademhaling. Neusholten zijn met lucht gevulde schedel-ruimten achter en vooral boven de neus, zo’n beetje in het midden van ons gezicht. In die neusholten gebeurt er veel, zonder dat wij dit beseffen, tot het verstopt raakt. In de neusholten wordt ingeademde lucht voorverwarmd of juist gekoeld zodat dit zoveel mogelijk aansluit bij de huidige lichaamstemperatuur. Ook worden stofdeeltjes uit de lucht weg gevangen. Een prachtig proces van moeder-natuur. Als er een virus ( bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus ) rond waait, kan dit uitmonden tot een slijmvliesontsteking waardoor het slijmvlies opzwelt en veel slijm ( ook wel snot ) gaat produceren. Door deze zwelling en het snot kan de opening tussen bijholten en neus-keelholten dicht gaan zitten en kan jij het behoorlijk benauwd krijgen. We kunnen naast de ongemakken minder tot niets meer gaan ruiken en proeven, ons gezicht kan pijnlijk worden en je kunt er behoorlijke hoofdpijn van krijgen. Dingen waar we snel vanaf willen.
De RHINO HORN is een zeer duurzame oplossing om je neus te reinigen en te openen. Je vult de hoorn met een schepje zout ( het schepje met de juiste formaat is bij geleverd ) , vult deze vervolgens met water op een temperatuur gebracht tot 37*C, en zet het smalle deel van de hoorn  (  de tuit ) aan een neusgat. Vervolgens hou je het hoofd wat schuin  zodat de zout-oplossing in het neusgat komt en meteen via het andere neusgat weer naar buiten komt. Het geeft zo een reiniging. Nadat je dit hebt uitgevoerd, snuit je de neus grondig.  Geen rocket-science dus.
Nadat ik wat op mijn socials had gepost dat ik deze Rhino Horn ging testen en beoordelen, kwamen er ontzettend veel reacties, van mensen die deze Rhino Horn al jaren in gebruik hebben. En er zeer over te spreken waren. Goed, duurzaam is ie dus zeker, dat was fijn om te weten.
Maar hoe zit het met de milieuvriendelijkheid ? Gelukkig goed. Zo is deze hoorn 100% gecertificeerd vrij van BPA en ftalaten. Ook is de hoorn ISO gecertificeerd ( ISO 13485 ) Het wordt gemaakt in Noorwegen.
Ze zijn in twee kleuren verkrijgbaar ( blauw en rood ) en er is ook een hoorn verkrijgbaar voor kinderen.
Geadviseerd wordt, om zout zonder jodium te gebruiken. Of, voor de gezondheid-freaks onder ons,  Himalaya zout te gebruiken. Dit adviseert de leverancier boven bijvoorbeeld Keltisch zout. Het schijnt dat Himalaya zout zich beter laat oplossen. Anders kunnen we dus ‘ keukenzout” zonder jodium gebruiken in deze Rhino Horn.  We zeggen meestal “ keukenzout” .De scheikundige benaming is NATRIUMCHLORIDE ( NaCI). Zout is niet hetzelfde…. Natrium is het STOFJE WAT IN ZOUT ZIT. En dat natrium is weer erg belangrijk voor ons. Zo speelt het een zeer belangrijke rol in het regelen van een goede balans in de vochthuishouding, maar ook in het regelen van een goede bloeddruk, en een goede werking van de zenuwcellen en de spieren.
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en zout. Naast dat water en zuurstof is zout onmisbaar en dus essentieel. We zien op verpakkingen vaak bij de voedingswaarden OF zout, of NATRIUM staan, of beiden. Zout bestaat zoals je eerder kon lezen uit NATRIUM en CHLORIDE. Dat zijn twee delen. Concreet houdt dit in, dat zout ongeveer 2,5 x zoveel zwaarder is dan natrium, en dat daar rekening mee moet worden gehouden in voedingswaarden. Vandaar dat veel fabrikanten ervoor kiezen om zowel het natriumgehalte als zoutgehalte te vermelden op hun etiketten. Dit maakt het voor de consument overzichtelijker. Staat er alleen een natrium aanduiding? Dan moet je even omrekenen:
Stel: een product bevat per 100 gram  2 GRAM natrium.
Dan reken je 2 x 2,5 gram = 5 gram zout.  ( Bijna het maximum van 6 gram zout per dag dus.  1 gram zout = 400 mg natrium,
Omdat sinds 2016 fabrikanten verplicht zijn op hun etiketten de hoeveelheden zout te vermelden, zien we tegenwoordig vrijwel alleen het totale zoutgehalte in de voedingswaarden lijstjes. Dit is wettelijk vastgesteld, omdat natrium-vermeldingen een vertekenend beeld gaven van de werkelijke zoutgehalten. Want: 1 gram natrium is gelijk aan 2,5 gram zout. Lees jij dus “ NATRIUM: 1 GRAM” dan kun jij je flink vergissen, want de werkelijkheid is dat je dan 2,5 gram zout binnen krijgt terwijl jij vast denkt dat je maar 1 gram eet.
Circa 98 %  van het natrium wat we via ons voedsel binnen krijgen wordt door het lichaam opgenomen. Dit gaat zowel via de dikke als de dunne darm. De nieren zorgen voor de juiste hoeveelheden natrium in het lichaam, wat niet nodig is plas en / of zweet je weer uit, Zo’n 95 % van het zout plassen we uit, de rest verdwijnt via de huid ( transpiratie ) Even een kort lesje over zout, nu terug naar de Rhino Horn. Ik gebruik graag zowel Keltisch zeezout als Himalaya zout, als ik zout gebruik. Ik ben geen zout-klant en aan mij verdient de zout-industrie dus vrijwel niets. Ik ben van-huis-uit ook “ zoutloos’ opgegroeid, mijn moeder zoutte niets. Ik doe daarom jaren met een zakje zout.
Ik ga het advies van de leverancier opvolgen en ga de Rhino hoorn testen met Himalaya zout. Toevallig had ik dit al in huis, ik heb standaard de Himalaya-zout van Puur & Fit in de kast staan.

GEBRUIK

Alhoewel ik geen snotneus had, en mijn neus gelukkig niet verstopt zat, heb ik voor dit review de Rhino Horn toch getest. Ik heb mij zorgvuldig aan de bijgeleverde gebruiksaanwijzingen gehouden, die overigens ontzettend fijn en overzichtelijk is. Ik heb de hoorn eerst omgespoeld. Daarna heb ik het zout toegevoegd en het water. Vinger op de tuit en schudden, zodat het zout goed oplost.  Neus snuiten …Klaar voor de start.
Het gaat eigenlijk ontzettend snel en makkelijk. Dit was voor mij echt een allereerste keer dat ik een neus-douche hou, en heel eerlijk gezegd stond het mij aanvankelijk wel iets tegen. Ik wil gewoonweg niet zo graag dingen in mijn neus stoppen en al helemaal geen vloeistoffen in mijn neusgaten spuiten. Maar diezelfde eerlijkheid moet bekennen dat het mij echt reuze meevalt. Het voelt voor een eerste keer wel wat raar, al dat water door je neus, als een soort golf. En let ook goed op, dat je boven een wastafel / aanrecht of opvang bakje staat want er vloeit water uit je andere neusgat. Dat miste ik eerlijk gezegd wel in de gebruiksaanwijzing. Ik vind mijn eerste vuurdoop zeker niet slecht. Ik moet zeggen dat mijn neus wel fijn aanvoelde na de douche. Vrij, schoon en gewoon “ lekker” , zeker wat betreft ademen. Het is overigens wel erg belangrijk om goed te snuiten na de douche, zodat alle zoutresten worden verwijderd.

VOOR / NADELEN?

Ik heb gezocht naar nadelen, maar apart van dat de informatie over een opvangbakje in de gebruiksaanwijzing ontbreekt ( of ik moet er overheen hebben gelezen 🤓 ) kan ik echt niets vervelend vinden. Integendeel, ik denk absoluut dat iedereen dit gewoon standaard in de kast zouden moeten hebben. Het is gewoon echt een super-handig en effectief “ ding ‘ om de ongemakken rondom een verstopte neus vrij eenvoudig en op meest natuurlijke manier te verhelpen. Het is ook een fijn en snel hulpmiddel om direct wat vrijer te kunnen ademen. En ook, om je neus te reinigen. Want vergis je niet, ook daar binnen in je neus kan het behoorlijk vies en stoffig raken. 😁 Misschien heb je dat zelf al eens ervaren, dat je viezigheid uit je neus snuit zonder dat je verkouden bent. Invloeden van buitenaf kunnen de neus door dringen. Zo nu en dan preventief een “ neus-doesje “ pakken is dan helemaal zo’n gek idee nog niet. Ik kan echt alleen maar enthousiast zijn, en ik ben blij met mijn Rhino Horn in mijn kast. Dat gaat prettig worden bij de EHBVS ( eerste hulp bij verstopte neus )

WAT KOST IE EN WAAR VERKRIJGBAAR ?

Na mijn kritische kijk en test heb ik de Rhino Horn binnen gebracht bij PUUR & FIT. Je kunt hem daar bestellen voor € 12,95. Als je normaal met deze Rhino Horn omspringt, en het bijvoorbeeld niet als wonderlampje of wierook-pijp gaat gebruiken 😂 gaat de hoorn jaren en jaren mee, volgens heel veel van mijn volgers die deze hoorn al jaren geleden in hun bezit kregen, en er nog steeds veel plezier aan beleven. Duurzaam is hij zeker.
KLIK HIER om te bestellen.
WIL JE HIMALAYAZOUT BESTELLEN?

 

5 Reacties op “Een neusdouche ???? Review Rhino Horn

 1. Ooit las ik in een ayuveda boek over de neti pot. Blijkt er ook die Rhino versie te bestaan. Ik vind hem geweldig,zeker bij opkomende verkoudheid

 2. Thanks for the review 🙂
  Ik heb één opmerking over de rhinohorn. Als je neus dicht zit doet hij het niet. Best logisch wel. Ik ga dan over op een spuit zodat ik wat kracht kan zetten op de vloeistof. Een iets grotere 20 á 30 cc. Zet de kop van de spuit tegen je neusgat, ga wat voorover hangen (net als bij de rh) en spuit het water in het neusgat.

  • Hi Marianne,

   Als je neus erg verstopt zit, raad ik je aan te starten met het neusgat dat het minst verstopt zit en de zoutoplossing iets langer aan te bieden. De zoutoplossing lost evt. slijm op en ontspant je neusslijmvlies. De spoeling komt dan vanzelf op gang.

   Met vriendelijke groet,

   Vincent Verhaak
   Rhino Horn Nederland

 3. Beste Marianne, ik gebruikte afgelopen week weer eens de Rhino Horn, ik had een klein beetje last van oorpijn. Nu wil het dat ik nu al enkele dagen rondloop met een hele vieze smaak die niet weggaat. Ik heb een hele open neus, geen verkoudheid, geen koorts, in feite nergens last van. Heb je enig idee waar dit aan kan liggen en hoe ik dit mogelijk kan onderzoeken. Iets van een onontdekte ontsteking in mijn bijholtes? Hartelijke groet, Maud

 4. Hoi,
  Als je last hebt van ’s nachts een verstopte neus adem je waarschijnlijk teveel en te diep en wellicht ook door je mond. Verdiep je eens in Buteyko ademtechniek, dan heb je niets nodig om te spoelen of je neus weer te openen, maar kun je het oplossen door je manier van ademen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *