Alles over de slowcooker

Ik ontvang ontzettend veel vragen over het zogenaamde “ slow-cooken”. Vertaald “ langzaam koken”. Hiervoor heb je een speciale pan nodig, genaamd SLOWCOOKER. Ze worden ook wel CROCKPOT genoemd, naar een merknaam. In dit artikel vertel ik wat een slowcooker is, waar het goed voor is, en of het voor en nadelen t.o.v  mens en gezondheid, milieu en besparing heeft op gewoon koken. 

WAT IS EEN SLOWCOOKER?

Een slowcooker is een elektrische pan, waarin je gerechten op een zeer lage temperatuur kunt stoven, koken en sudderen.Een slowcooker bestaat uit een buitenkant met daarop het elektrische gedeelte, een binnenpan en een deksel. Omdat de binnenpan en het deksel in contact zullen komen met voeding, is het belangrijk dat deze van veilige materialen worden gemaakt. Meest ideaal zijn de exemplaren gemaakt van keramiek of RVS. De keramieken pannen hebben vaak een speciale coating, welke tot op heden als veilig wordt beschouwd. De pannen van RVS hebben geen speciale coating en zijn daarmee ook helemaal veilig.

 Het werkt eigenlijk heel simpel: je vult de pan s’morgens met wat je wilt gaan bereiden, en voegt daaraan de gevraagde hoeveelheid vocht toe. Je zet de pan aan, en enkele uren later is je gerecht klaar. Doordat het deksel er het gehele kookproces op blijft, worden smaak, sappen en het vocht zoveel mogelijk behouden . Door de zeer langzame garing worden smaak en sappen ook meest behouden en trekken de smaken in elkaar. 

De meeste slowcooker bevatten een timer. Deze kun je instellen en de pan heeft verder geen omkijken. Dit maakt het bijvoorbeeld voor mensen met drukke banen/gezinnen/levens wat gemakkelijker. De pan is echter niet erg groot ( standaard maat) waardoor je geen grote porties tegelijk kunt bereiden. Heb je een groot gezin, is het raadzaam om een 4-5 literpan aan te schaffen. Er zijn ook slowcooker zonder timer verkrijgbaar. Die werken eigenlijk via de “ stekker-erin-en gaan” methode. 

Je kunt de slowcooker overal voor gebruiken, alles wat garing nodig heeft. Je kunt er bijvoorbeeld ook voedsel in drogen. Het verschil tussen gewoon koken en slow-cooker zit hem vooral in het vocht. Daarom moet je recepten daar wel op aanpassen. Tijdens het koken gaat bijvoorbeeld vrij veel vocht verloren door verdamping en het deksel wat regelmatig wordt opgelift. Dit gebeurt bij een slowcooker niet, omdat het deksel op de pan blijft en door de lage temperatuur het vocht nauwelijks verdampt. Je moet dus vele malen minder vocht toevoegen aan een origineel recept. 

Er zijn slowcooker verkrijgbaar in vele soorten, vormen en maten, en prijzen. Goedkopere soorten worden vaak gemaakt uit aluminium. De duurdere varianten uit RVS en keramiek. Daarnaast hebben ze ronde of ovale vormen. Dit maakt voor het garingsproces niets uit. De vorm kan enkel van belang zijn, als je bijvoorbeeld gerechten als hele kip en andere grote gerechten/stukken wilt bereiden. Slowcooker zijn er MET timers en indicatielampjes en zonder. Ik persoonlijk vind het heel prettig om met timers en indicatie-lampjes te werken. Dit geeft goed weer, hoe lang het nog nodig heeft en hoe lang het al heen is. De goedkopere varianten kunnen vaak geen timers en indicatie-lampjes bezitten. Dit is iets persoonlijks. 

WAAROM ZOU JE EEN SLOWCOOKER KOPEN?

Een slowcooker is dus in principe een stoofpan, maar dan op elektra, die instelbaar is op temperatuur (niet allemaal), op tijd (niet allemaal) en je kunt hem aanzetten en weggaan, als je dan aan het einde van de dag thuiskomt heeft de slowcooker van de ingrediënten die je erin hebt gedaan een stoofpot gemaakt. Alle smaken zijn gemengd en gegaard, op lage temperatuur (waardoor veel goede voedingsstoffen behouden blijven). Een slowcooker heeft dus de voordelen van een stoofpan maar niet de nadelen. Een slowcooker dient vooral het gemak en was oorspronkelijk dan ook bedoeld voor de huisvrouw die ging werken. In de tijd dat traditioneel de man werkte en de vrouw thuis voor het huishouden zorgde was een slowcooker niet nodig: de vrouw kookte en als de man dan thuis kwam had zij het eten klaar  (neerploffend op de bank, de vrouw zijn sloffen aanreikend 😉 ). Gelukkig veranderen dit soort dingen en gingen vrouwen ook werken en ontstond de behoefte aan een apparaat dat voor het gezin kookt, terwijl er niemand thuis is. Dit werd de slowcooker, bedacht als bonenkoker maar later omgetoverd tot elektrische stoofpot, en Crockpot genoemd. Crockpot is de eerste echte slowcooker zoals we die nu nog kennen. Resumerend: een slowcooker kan ontzettend handig zijn voor mensen die een druk en volgeboekt leven leiden. Daarnaast is het een zeer gezonde manier om eten te bereiden. 

MEUKVRIJ EN GEZOND?

Over het gezonde aspect wordt nogal gediscussieerd. Het grootste gedeelte is zeer positief, maar er zijn ook uitingen van kritiek. Deze gaan vooral over het stroom/energieverbruik. Klopt dit wel? Even uitrekenen.

In de praktijk betekent dat je in de ochtend je jouw eten in de crockpot kan zetten om ’s avonds thuis te komen met een volledig bereidde maaltijd. Een slowcooker heeft twee standen. High en Low. High gebruikt ongeveer 250 watt en je eten is in 4 uur klaar.

Low gebruikt ongeveer 65 watt en je eten is in 6-8 uur klaar.

Dus:

low: 6×65= 390 wattuur.

high: 4×250 = 1000 wattuur.

In vergelijking met andere kookmethodes (een gemiddelde kooktijd genomen):

Oven: 45 minuten=  0.75 x 700 = 525 wattuur

Inductie kookplaat= 30 minuten = 0.5×1400 = 700 wattuur

Magnetron = 10 minuten = 0.17×750 = 127,5 wattuur

Friteuse = 20 minuten = 0.3×850 = 255 wattuur.

Oftewel. Qua energiekosten is een slowcooker wellicht wat goedkoper dan andere traditionele kookmethodes. Een hete-lucht oven verbruikt bijvoorbeeld ook veel meer stroom. Een oven van 2500 Watt verbruikt gemiddeld per uur 55 eurocent. Een slowcooker verbruikt gemiddeld 26 eurocent per zes uur. Voor hetzelfde bedrag kan een slowcooker dus 13 uur aanstaan, en een oven een uurtje. Koken op gas zal in verhouding wel iets goedkoper zijn. Op internet lees je dat we ongeveer 36 euro per jaar kwijt zijn voor het koken op gas. Dit gedeeld door 365 dagen per jaar (ook al koken we niet iedere dag) komt gemiddeld uit op 10 cent per dag. Een elektrisch fornuis kost tenminste 3x zoveel als koken op gas. Mocht je thuis zelf elektriciteit opwekken, dan is elektrisch koken natuurlijk weer een voordeel. 

Voedsel bereiden in de slowcooker is gezond. Daar zijn de meesten het over eens. De vele voordelen op een rij:

– de garing gebeurt zeer langzaam. Dit zorgt ervoor dat voedingswaarden zoveel mogelijk behouden blijven

– zoals je eerder hebt kunnen lezen bespaart het op energieverbruik

– het voedsel blijft meest mogelijk intact. Je kunt het zien als een combinatie tussen rauw en stomen, Omdat het voedsel met rust wordt gelaten en de tijd krijgt, behoudt het zijn gezonde eigenschappen

– langzaam gegaard voedsel bevat veel meer smaak

– het is handig, en ideaal voor mensen met een druk bestaan

– er komt nauwelijks tot geen bakproduct aan te pas, en dus vrijwel vetvrij 

– door de lange garingstijd krijgen kruiden en specerijen de tijd om goed in het gerecht te trekken, waardoor het gerecht veel meer smaak, geur en textuur krijgt

Er zijn toch ook wel een paar nadelen:

– het duurt langer. Soms tot wel 10 uur Snelle gerechten kun je er dus niet in maken

– een slowcooker kan niet bakken. Als je een stukje vlees wilt bereiden dient deze van tevoren even te worden aangebraden

– veel gerechten zullen niet bruin worden ( vlees bv)  en niet de typische smaak verkrijgen van een gebakken gerecht

– alles moet in één keer samen worden bereid. Dat is voor de smaken gunstig, maar wil je iets afzonderlijk bereiden wordt dat lastiger

– in een slowcooker komt er veel vocht vrij. Dit kan voor “ zwembaden” in de pan zorgen na de bereidingstijd. Je kunt dit gelukkig voorkomen met slimme trucjes  om vocht te binden, zoals vlees van tevoren in wat aardappelzetmeel of meel wentelen. Het vocht verandert dan ook in een soort dikkere saus. Of roer er een half uur voordat je gaat eten een maïzenapapje doorheen. Dit verdikt de massa ook. 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE HIGH EN LOW STANDEN?

Stand low (ongeveer 80 graden) gebruik je als je de slowcooker een langere tijd kunt aanzetten zoals bijvoorbeeld een hele nacht of overdag. Bij deze stand duurt het ook een tijdje voordat de slowcooker zijn hoogte punt qua temperatuur bereikt vandaar dat de stand low wordt gebruikt voor de langste kooktijd. Stand high (ongeveer 90 graden) gebruik je als je wat minder tijd hebt. Deze stand zorgt ervoor dat de slowcooker sneller op temperatuur komt en dat je gerecht iets sneller klaar is. Met snel moet je ongeveer denken aan de helft van de lange kooktijd. Dus als een gerecht 8 uur nodig heeft op low dan zou het 4 uur nodig hebben op high  Je kunt de slowcooker in principe ook gebruiken om iets op te warmen. Het duurt enkel langer dan via andere opwarm-methoden. Het is enkel zinvol, als je dezelfde dag de slowcooker in gebruik neemt. Je kunt het te verwarmen product dan mee laten stoven. Sommige slowcooker hebben een warmhoudfunctie. Dit is bedoeld om je gerechten na de verstreken stoof-periode nog warm te houden. Dit kun je uiteraard ook gebruiken om iets te verwarmen, maar nogmaals duurt dit wel extra lang. 

Velen zijn van mening, dat je gerust een deksel kunt opliften tijdens het stoven. Dit raad ik af. Het kost enorm veel energie. En de meeste slowcooker hebben een glazen deksel, wat het optillen van een deksel geheel overbodig maakt. Laat het deksel er lekker op tijdens het stoven. 

HOE ZIT HET MET DE GIFTIGE STOFJES?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, bevat een slowcooker een binnenpan, die direct in aanraking komt met je voedsel.  De meeste goedkopere varianten zijn gemaakt van aluminium en bevatten een ( kunststof)  anti aanbak laag. Dit gebeurt omdat dit vrij goedkope grondstoffen zijn, en de pannen sterker en duurzamer maken. Er zijn gelukkig ook slowcookers die zijn gemaakt van RVS en keramiek. Een keramieken binnenpan bevat geen kunstmatige antiaanbaklagen en kan worden gebruikt in de oven, maar niet op een gasfornuis. Keramiek is wel weer vaatwasser-bestendig. Dit is met een metalen binnenpan niet mogelijk. 

Er kleven wel wat minpuntjes aan keramiek. Een keramieken binnenpan is veel meer vatbaar voor breuk en scheurtjes, en is dus minder duurzaam. Resumerend: goedkopere slowcooker zijn wellicht fijn geprijsd maar niet gifvrij. Duurdere varianten kunnen wat minder lang meegaan. 

WAT ZIJN ZO’N BEETJE DE BESTE KEUZES?

Door de plotselinge populariteit van slowcookers, zijn er inmiddels honderden varianten op de markt verschenen. CROCKPOT is het grootste en tevens bekendste merk in de wereld van slowcookers. De naam CROCKPOT is zelfs in veel landen synoniem voor het type wat wij slowcooker noemen. Crockpot heeft heel veel verschillende soorten op de markt, van aluminium ( goedkopere) tot RVS/keramiek. Ze zijn er in verschillende prijsklassen afhankelijk van de functies. Ik heb eens rond gekeken op internet, om voor jullie de gifvrije varianten op te zoeken. Hieronder geef ik er een aantal:

21740212_277563196073972_7412441338035881769_n

CROCKPOT NEXTGEN CR605 ( adviesprijs : 119 euro)

Afmetingen: 28 x 39 x 30 cm

Inhoud: 5,7 liter, 6 – 8 personen

Gewicht: 6 kg

Materiaal: RVS/ Keramiek

Vermogen: 210 – 230 Watt

crock-pot-cr026x-duraceramic-saute-slowcooker

CROCKPOT CR026X DURACEREMIC ( adviesprijs: 121 euro)

Deze slowcooker heeft een zogenoemde “ DuraCeramic” coating . Hierdoor is de binnenpan gemakkelijker schoon te maken, en kan hij ook op gas worden gebruikt.

Afmetingen: 25 x 30 x 30 cm

Gewicht: 4kg 2-3 personen

Vermogen: 200 – 220 Watt

Garantie: 2 jaar

Inhoud: 4,7 liter

Standen : 2

download

CROCKPOT SAUTE DURACERAMIC ( adviesprijs 149 euro)

Deze slowcooker heeft een zogenoemde “ DuraCeramic” coating . Hierdoor is de binnenpan gemakkelijker schoon te maken, en kan hij ook op gas worden gebruikt.

Afmetingen: 22 x 39 x 37

Gewicht: 4kg 2-3 personen

Vermogen: 230 – 250 Watt

Garantie: 2 jaar

Inhoud: 6 liter

Standen: 3  (een “ keep warm” stand) 

crock-pot-cr024-multicooker

MIJN PERSOONLIJKE BESTE KEUZE

CROCKPOT SLOW-EN-MULTICOOKER CR024 ( adviesprijs 159 euro)

Deze pan is tevens een multicooker, met vijf voorgeprogrammeerde functies. Je kunt met deze pan veel extra’s, zoals sauteren, roosteren en bakken. 

Afmetingen: 44 x 26 x 28 cm

Inhoud: 5.6 liter, 4 personen

Gewicht: 5 kg

Materiaal: RVS/ Glas

Vermogen: 210 Watt

Wil je 100% gifvrij slow-cooken, kies dan in elk geval niet voor aluminium, kunststof en exemplaren met onduidelijke anti-aanbak laagjes. Maakt het je niet veel uit, dan kun je uiteraard gerust voor de goedkopere varianten kiezen. Deze beginnen al zo ongeveer bij 25 euro voor vier liter. Je kunt ok volluit gaan met een multi functionele slowcooker. Het bekende keukenapparatuur-merk kitchen Aid heeft ook een “ rolls Royce” slow/multicooker in het assortiment. Dat is wel echt een droom voor iedere keukenprins en prinses, ook de mijne 😉 Deze pan heeft erg veel leuke extra’s en is gemaakt van keramiek en glas. De prijzen verschillen per webwinkel, de goedkoopste die ik tegenkwam was 258,95. Dat vind ik toch wel erg duur. 

REVIEW CROCKPOT SLOW EN MULTICOOKER CR024

Ik ben zelf ” bleu” betreft slowcookers. Ik stoom mijn voedsel, en kook. Daarvoor trek ik iedere dag tijd uit. Soms heb ik erg weinig tijd en op zulke momenten schoot het wel even door mijn hoofd, hoe handig zo’n slowcooker wel niet zou zijn….Ik kreeg onlangs de mooie kans aangeboden, om een Crockpot slow en multicooker uit te proberen, voor een review. Dit keer was ik dubbel zo benieuwd, want het zou voor mij ook de vuurdoop worden.

WAT IS EEN MULTI EN SLOWCOOKER?

Een slowcooker en multicooker in één, wie wil dit nu niet? Het heeft zoveel extra mogelijkheden! Met een multi/slowcooker kun je :

 • bakken
 • koken en stomen
 • sauteren
 • stoven
 • braden

Een standaard slowcooker kan bijvoorbeeld niet sauteren en bakken. Dankzij deze extra functies kun je veel meer uit je slowcooker halen. Zeker voor drukke gezinnen is een multi/slowcooker een aanrader. Het is eigenlijk een soort stoomoventje en slowcooker in één.  Ik ben alleen, maar ik eet grote hoeveelheden groente per dag. Daarnaast maak ik natuurlijk alles zelf wat betekent dat ik alles ” from scratch” maak, en niets uit pakjes en zakjes en potten en blikken. Dan is zo’n multicooker ook enorm handig. Het kan nét even wat meer dan een slowcooker.

SAM_2823

DE CROCKPOT

Ik mocht dus een prachtige multi/slowcooker van CROCKPOT reviewen. Ik werd al meteen blij bij het ontvangen en uitpakken, want de pan is erg fraai om te zien. Daarnaast vind je niet veel aan attributen, waardoor de pan zeer eenvoudig en veelzijdig is te gebruiken zonder al teveel toeters en bellen.

SAM_2824

Er wordt bijgeleverd:

 • een maatbekertje
 • een receptenboekje
 • een gebruiksaanwijzing

De pan zelf komt met:

SAM_2828

 • een binnenpan van RVS
 • een rooster van RVS
 • een glazen deksel

SAM_2826

Het bedieningspaneel is simpel en eenvoudig, voor mij dus ideaal! 😉 In de gebruiks-handleiding wordt duidelijk ( ja, gelukkig ook in Nederlands!) verteld hoe de functies werken en de knopjes. Ik ben normaal van ” gooi-de-handleiding-maar-op-de-stapel” want ik heb daar meestal het geduld niet voor en liefst vind ik zelf uit hoe iets werkt. Maar dit keer heb ik de gebruikershandleiding er braaf naast gehouden. Bij ” mijn persoonlijke beste keuze” hierboven kun je de specificaties lezen van dit apparaat.

SAM_2827

Wat ik erg belangrijk vond, was dat de materialen 100% gifvrij waren. Met deze pan zit het wel snor. De binnenpan is gemaakt van RVS en het deksel is van glas. De pan bevat vijf functies, bakken en braden, stomen, stoven, koken, en sauteren. De bediening zelf is super-eenvoudig ( het bekende ” een-kind-doet-de-was verhaal) Je kunt links de temperaturen ( high/low) instellen, rechts de tijd. Bovenaan vind je het menu van de functies en onderaan vind je de aan/uit knoppen. Je kunt in deze pan werkelijk alles bereiden wat je maar wenst. Zo kun je bijvoorbeeld ook cake bakken of koekjes. Als je geen oven hebt of klein behuisd bent ( like me 😉 ) is deze pan een ware uitkomst. Hij is enorm veelzijdig. Ik stond dan ook te popelen om hem uit te proberen!

SAM_2835

Koolraap stomen

Mijn eerste test is stomen. Ik kreeg per toeval van een lieve boer een biologische koolraap. Na grondig wassen en drogen ( dat ding was uit de aarde getrokken!) heb ik hem in stukjes gehakt en direct in de binnenpan gestort. Natuurlijk heb ik de pan voor eerste gebruik zorgvuldig gewassen en gedroogd.

SAM_2836

Ik heb het rooster niet gebruikt, al stond dit wel geadviseerd in de handleiding. Ik heb de binnenpan met een laagje water gevuld en de pan op stoomfunctie gezet. De pan verwarmt automatisch voor en schakelt daarna over op het door jouw ingeprogrameerde tijd en warmte. De pan verwarmt zichzelf vliegensvlug op. Ik heb de tijd ingesteld op 15 minuten. De pan geeft een piepsignaal als de tijd is verstreken.  De stukjes koolraap kwamen er beetgaar uit, gewoonweg verrukkelijk!

SAM_2837

Pumpkinnetjes bakken

Speciaal voor deze test bedacht ik iets lekkers om te gaan bakken. Ik bedacht pumpkinnetjes, dit zijn een soort broodjes gevuld met, je raad het vast, pompoen. Ik heb een flespompoen in de schil gewassen en gedroogd en in ronde gelijke stukken gesneden, de zaadlijsten verwijderd. Ik heb de ronde plakken 10 minuten gekookt op het fornuis. Dit ter zekerheid, want ik was niet zeker of het bakproces de pompoen van binnen ook goed door zou gaan bakken.

SAM_2838

Ik heb de stand op ” oven” gezet en de temperatuur op high. Daarna de tijd ingesteld op 30 minuten. Ik heb het rooster dit keer wel gebruikt. De pan warmde weer erg snel op. Zeer prettig. Na 30 minuten vond ik ze nog wat te bleekjes en heb daarom 5 minuten extra gegeven. Resultaat: VERRUKKELIJKE BROODJES! De plak/schijf pompoen was van binnen ook boterzacht geworden.

Tofu sauteren

Resultaat: geweldig lekkere malse stukjes!

Wat vind ik ervan?

De multi/slowcooker is mij niet tegengevallen, integendeel! Aanvankelijk dacht ik nog dat zo’n pan voor mij toch overbodig zo zijn, maar daar ben ik op teruggekomen, omdat in de praktijk de pan echt enorm handig blijkt. Alles wat er tot nu toe uit is gekomen is mij supergoed bevallen. Hier ga ik absoluut ontzettend veel plezier aan beleven!!!!

De multi/slowcooker past perfect in de meukvrije keuken. Ik ga binnenkort proberen of ik er ook voedsel in kan drogen. Dit zal ik later aanvullen. Deze pan krijgt van mij 10 dikke thumbs upp!

De CROCKPOT multi/slowcooker is vrijwel overal verkrijgbaar. Het loont de moeite, om een rondje te gaan googlen. De advesprijs ligt rond de 149 euro. Sommige webwinkels verzenden gratis, zoals deze website

29 Reacties op “Alles over de slowcooker

 1. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt. Ik gebruik de slow-cooker al járen (ooit gekocht bij Bol, met keramische binnenpan). Ook ideaal als je weet dat je laat thuis bent en dan geen zin meer hebt in koken. Maakt verrukkelijke hachee, maar je kunt er ook heel goed een stoofpot van vlees of vis, (zoete) aardappelen met verschillende groenten in wat bouillon in maken. Vaak gooi ik er nog wat linzen bij. Echt lekker!

 2. Dat had ik niet verwacht! Mijn gedachte waren: te lang koken, dus smaak nog kraak meer aan! Alle vitaminen verdwenen. Blijkt het toch anders!

 3. Ik heb de mijne ook al jaren en ik gebruik hem regelmatig.
  Het is een geweldig ding.

  Ik heb zelf alleen behoefte aan veel meer vegetarische recepten met dat ding.
  Ik kom nu vaak niet verder dan chili’s, soepen, en andere bonenschotels.

  Een toppertje was het Engelse paasontbijt voor 8 personen.
  ’s Avonds ervoor in de slowcooker en de volgende ochtend was het Paasontbijt klaar!

 4. Beste Monique,
  Zelf heb ik een crockpot gehad.
  Maar bij controle van de temperaturen bleek het veel te hoog en verpieterde het eten dus.
  Vandaar dat ik hem terug heb gestuurd.
  Heb je wel de temperaturen gecontroleerd?
  Wat is de anti aan baklaag, want het is duidelijk RVS met een laagje.
  Graag bericht.
  m.vr.gr.

  • uDe laag is van gecoated staal, en dus niet van teflon. Bij mij werkt de temperatuur perfect. Geen enkel probleem. Warme groet!

   • Gecoated staal betekent letterlijk: staal met een laagje. Als dat laagje geen teflon is, wat is het dan wel eigenlijk?

    • Materiaal specificatie voor GECOAT STAAL

     Familie: Staal
     Omschrijving: Gewoon staal is niet roestvrij en wordt daarom vaak voorzien van bijv. zinklaag of coating.
     Eigenschappen: Hard en duurzaam. Standaard Roestvaststaal meestal in Aisi 304= RVS kwaliteit A2=werkstoffnr.1.4301. Roestvaststaal 316= A4 kwaliteit= AISI 316 =werkstoffnr.1.4401 is duurder maar zeer goed voor agressieve omgevingen zoals zeewater.
     Toepassing: Duurzaam en sterk, afhankelijk van type en coating

 5. Hoi Monique, ik vraag me af hoe ’t met bakken gaat; in je filmpje bak je tofublokjes. Maar als je niet roert dan krijg je dus aan 1 kantje van elk blokje tofu, een bruin korstje en de andere kanten niet?
  Is dat lekker? Of komen er geen bruine kanten aan te pas?
  Ook wil ik graag weten waarom je het rekje niet gebruikt voor het stomen van groente.
  Ik ben benieuwd naar je antwoord!

  • Hai,
   een rekje wel of niet gebruiken is gewoonweg een keuze, geen reden 😉
   Je kunt als je wilt dat alle kanten goed bruin worden ze tussentijds wat omhusselen. Ik heb dat niet gedaan en ze kwamen er net zo lekker uit 😉
   SUCCES!

 6. Interessant artikel, waarvoor dank.
  Graag een vraagje in verband met de binnenpan.
  Deze heeft niet de gewone inox (RVS)-kleur (zoals het rooster). Is deze binnenpan niet gecoat? Wat voor materiaal is hiervoor gebruikt?
  Dank bij voorbaat voor je reactie.

 7. Hoi monique, wij wonen sinds 3 jaar in Z-Afrika en lees al jouw
  interessante onderzoeken. Zo ook deze review over slowcookers. Na onderzoek om zelf mijn (gifvrije!) yoghurt te maken, las ik in een zuivelboek dat je ook yoghurt in een slowcooker kunt maken. Bij verder onderzoek kwam ik er zelfs achter dat je yoghurt (en vele vele andere gerechten) kunt bereiden in een wonderbag. Ik heb toen uiteindelijk gekozen voor deze laatste en werkelijk: dit is de beste aankoop ever!! Vanuit locale (Z-Afrika) problematiek (een dreigend watertekort en talloze stroomonderbrekingen) misschien minder interessant als je in Nederland woont, maar er zijn ook talloze gemeenschappelijke voordelen:
  1. Geen getob met de materiaalkeuze van je pan: elke pan van je keuze past in de wonderbag. De wonderbag kan je bestellen in small, medium of large. De designs zijn prachtig en talrijk.
  2. Financieel: je verwarmt je gerecht kort op het fornuis (uiteraard verschillen de methodes etc etc per gerechtkeuze). Vervolgens plaats je je pan in de wonderbag en zonder enige verdere energiekosten of handelingen doet de wonderbag de rest. Garingstijden en (door jou opgesomde) voordelen vergelijkbaar met de slowcooker.
  De aankoopprijs van deze wonderbag is zeer laag. Wij kochten 2 types (large en small in een special voor nog geen 25 euro!!). Informatie over de kosten voor Nederland, zie onder 3.
  3. De wonderbag heeft ook 2 handvaten en daarmee ideaal voor warme lunches/diners als je wilt picknicken. Tijdens een dagje strand hoef je dus niet de file in als je honger krijgt (en geen zin hebt in/of geld over hebt voor
  strandtentfood. Zomaar een gek voorbeeld. Wij gebruiken onze wonderbag nu bijvoorbeeld voor een drukke shopdag (ver weg van waar wij wonen) om zo tijd (geld en gezondheid!!) te winnen met gezonde (warme!!) lunches. En natuurlijk heeft het ook wel wat!
  4.Goed doel: met de aankoop van iedere wonderbag wordt 1 wonderbag gedoneerd aan een arm gezin in Afrika. Vanwege toenemende economische recessie/ een schreeuwend watertekort en energieprobleem is dit werkelijk een geweldig initiatief !!
  Zie meer details over deze stichting:
  http://www.wonderbagfoundation.co.za/
  Te koop via living lekker in Nederland:
  https://www.livinglekker.com/shop
  5. Milieu: mijn grootste bedenking bij aankoop van een slowcooker (naast mijn vele vele overbodige aankopen in het verleden) was de vraag: heb ik dit apparaat nu echt wel dringend nodig ?? De grote plastic soep in de oceaan was tot voor kort een vrij abstract probleem voor mij. Maar na onlangs oog in oog te hebben gestaan met een grote 1- jarige dode walvis voor onze “deur” is het geen “ver van ons bedshow” meer en besef ik dat het werkelijk te laat is!!! Zelfs in onze bijenhoning schijnen zich al platicdeeltjes te bevinden (bron: keuringsdienst van waarde) en de lijst is eindeloos en ronduit scarry!
  Ik besef dat jouw mening en oordeel grote invloed uitoefent op (het keuze en koopgedrag van) jouw lezers en volgers en daarom zou ik graag deze wonderbag onder jouw aandacht willen brengen. Natuurlijk is die multi-cooker geweldig en aantrekkelijk (en kan het alles in 1!!). Ongetwijfeld meer dan een wonderbag (die naar mijn mening al zo enorm veel kan!!). Maar zitten wij nu werkelijk te wachten op nog meer plastic in een wereld met zo’n levensgroot probleem? Weegt al die extra “””comfort”””” nu echt op tegen het leven van zo’n onschuldige schitterende jonge walvis (en de vele vele andere levens van onschuldige dieren die worden opgeofferd door die verschrikkelijke plastic soep.
  Ik weet dat veel mensen wellicht minder begaan zijn met het milieu en het dierenwelzijn dan ik (it’s in the name probably), maar als mensen dan horen dat ze plastic eten (honing) en mogelijk radioactief worden bij het eten van een stukje wild zwijn (keuringsdienst van waarde), etcetera etcetera etcetera(!!)
  , dan is het toch ook niet zo maar een klein “milieuprobleempje” meer denk ik dan.
  Zoals je al schreef: ik ben iemand van stomen en koken en (voorheen) niet bekend in de “slowcooker-wereld”. Dan denk ik : deze pannen heb jij al (zoals vele andere lezers/volgers) wellicht. Deze doen de job vrij easy en effectief. Dan denk ik: zitten wij nu echt te wachten op wéér een nieuw apparaat (nog meer plastic) die het leven dan nóg makkelijker maakt ? De gevolgen voor het milieu zijn echt groot met een positieve beoordeling van dit apparaat (zeker van jouw kant). Vergis je niet. Dit zal die fabrikant (die jou zo’n apparaat cadeau geeft (?) ongetwijfeld een worst wezen. Die kiest jou puur uit vanwege jouw bekendheid en zijn portemonnee.
  Ik hoop werkelijk dat jij dit meeneemt in jouw keuzes met wat jij schrijft en onderzoekt. Ik vind het werkelijk geweldig wat jij durft te onderzoeken (jouw boek en de kokosolie questie volg ik met zeer veel interesse). Zij zijn voor mij een grote inspiratiebron voor mijn (hopeloze/kansloze) strijd in Z-afrika met al die dubieuze fabrikanten en chemische rotzooi in de schappen. Wees wat dat betreft maar blij dat de markt in Nederland iets transparanter is voor al jouw onderzoek. Ik wens je heel veel succes en hoop werkelijk dat je iets met mijn bevindingen kan.

  Groetjes, Monique.

 8. een keer gebruikt nu de tweede keer licht brand cop de hoogste stand wordt niet warm.

 9. Mede dankzij jouw review, heb ik de multicooker gekocht. Echt een fijn ding. Alleen bij het stomen spettert hij de boel onder, via de dekselrand. Heb jij dat ook?

  • hai!
   Ja, dat is inderdaad een dingetje 😉 De deksel goed op de pan zetten en niet openen is de remedie! Succes!

 10. Hallo Monique,
  Met de kerst van mijn vrouw een slowkooker (Russel Hobbs) gehad en vandaag uitgeprobeerd; Chinees bereide kip met paksoi en mie.
  Voorbereiding was goed te doen, en na ca 7 uur was het resultaat ontzettend lekker, maar… we zijn met zijn tweeën en hebben ongeveer de helft nog over. Er van uitgaand dat we de rest morgen willen eten zou ik graag willen weten hoe we dit het beste kunnen bewaren en -eventueel- weer op kunnen warmen. Is het een optie om het tot morgenavond in de slowcooker te laten zitten op de warmhoudstand? Of af laten koelen, in een koelkastdoos in de koelkast bewaren en morgen in een pan of met de magnetron weer opwarmen? Verneem graag van je.

 11. Hallo,

  Vraagje! Kan ik mijn crockpot eerst op low zetten en later op high en andersom?.

 12. Hallo Monique,

  Dat wil ook graag weten, ik iets teveel maak, kan ik dat opwarmen de volgende dag.

  Bij voorbaat dank.

  Dick

 13. Hallo,

  Ik heb de pan eens opgezocht via Google en hij blijkt een aluminium pan te hebben met anti-aanbaklaag. (zegt Oldenhof, maar ook Bol.com en Fonq, veel reacties van mensen die klagen over het loslaten van de anti-aanbaklaag.

 14. ‘De van een anti-aanbaklaag voorziene aluminium binnenpan’ staat er op de site van Oldenhof. Dat is toch iets anders dan een coating van staal, zoals jij schrijft? Het lijkt geen RVS pan te zijn. Meer mensen vragen zich dat hierboven af, zo ook ik. Ben geïnteresseerd in die pan, maar wil zeker weten dat de coating okay is. Groet!

 15. Dag Monique!

  Je review heeft me doen besluiten deze pan aan te willen schaffen. Nu staan de bol.com reviews vol met ervaringen dat de binnenste anti aanbaklaag snel losgaat.
  Heb jij dit probleem ook ondervonden, nu je hem al wat langer hebt?

  Hartelijke groeten, Saphira

  • Hai,
   Nee, dit heb ik zelf niet ondervonden. Ik denk dat er dan echt verkeerd met de cooker wordt omgesprongen. Maar het is uiteraard mogelijk. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *