Hoge gasprijzen; kan een airfryer en een slowcooker het verschil maken?

Nu dat de gasprijzen de pan letterlijk en figuurlijk uit rijzen, wordt men wat vindingrijker, en gaat op zoek naar goedkopere alternatieven om voedsel te bereiden. En dat is helemaal zo’n gek idee nog niet. Want zeker nu, of nee , JUIST NU is het de uitgesproken tijd om daar eens wat kritischer naar te gaan kijken.

Net als de pandemie, worden we opeens min of meer gedwongen om naar ons verbruik-gedrag te kijken. Is die douche iedere morgen nu wel zo nodig ? En die pannen lang op vuur laten staan, is dat nu echt noodzakelijk ? Als je wat realistischer durft te gaan kijken naar je eigen verbruik-gedrag wat betreft gas/ stroom/ water, kan dit je hele mindset compleet veranderen, en kunnen we dit, na deze crisis, gaan voortzetten. Dit komt niet alleen jouw portemonnee ten goede, maar ook het milieu, de verspilling van energie en de algehele economie.
We moeten deze zware tijden gaan gebruiken. Om knoppen letterlijk en figuurlijk om te zetten, zodat we in de toerkomst verstandiger , zuiniger, en met meer respect omgaan met gas / stroom/ water en alle andere vormen van energie.
We kunnen beginnen met kritischer kijken naar ons gas / stroomverbruik in de keuken. Ik heb dit zelf ook gedaan, en ik ben ook echt anders gaan koken. Ik kook op gas, en ik heb een oven op stroom. Door efficiënter te koken, en alleen de oven te gebruiken als het echt nodig is / om veel tegelijk te kunnen bakken hoop ik in elk geval veel uit te sparen, en neem ik dit mee in mijn verdere verbruik-gedrag. Ook ben ik kritisch gaan kijken naar andere mogelijkheden om eten te bereiden. Ik heb kritisch gekeken naar een AIRFRYER en naar een SLOWCOOKER. Dit zijn twee apparaten die nét zo goed en efficiënt voedsel kan bereiden, maar ogenschijnlijk veel minder verbruiken. Ik zocht het uit, om te bekijken of het daadwerkelijk echt kan schelen.

DE AIRFRYER

Ik ben groot fan van de airfryer, afgekort AF. Ik gebruik deze zeer regelmatig, en met veel tevredenheid. Het is voor mij tot voor kort vooral een apparaat die alles razendsnel kan verhitten / bereiden. Nu kijk ik er iets anders naar. Door de zeer korte bereidingstijden ( de Montana AF verhit direct, heeft geen voor-verwarming nodig ) ben ik de AF nu gaan gebruiken als ik normaliter wat in mijn oven wil bereiden. Want in mijn beleving kost dit minder. Is dat zo ?
De gemiddelde AF heeft een vermogen van 1,700 Watt. Als je de AF een uur gebruikt, kost je dit ongeveer €0,37 eurocent aan stroom / bij een energietarief van €0,22 per kWh. Als we bijvoorbeeld patat gaan bakken in de AF, kost het gemiddeld 15 minuten om deze krokant te bakken, wat neerkomt op € 0,09 eurocent. Ter vergelijking : een frituurpan / friteuse kost ongeveer € 0,44 eurocent per uur aan stroom.
De kosten zijn sterk afhankelijk van het vermogen van de AF en hoe lang en hoe vaak je hem gebruikt. Je kunt denk ik zelf wel bedenken, dat een kleine AF minder verbruikt dan een grotere.
Om een goed beeld te geven van het verbruik van een AF ga ik de AF van MONTANA als voorbeeld gebruiken. Deze heeft een vermogen van 1800 Watt., en heeft een grootte van 5,5 liter. Wat zegt dit precies over het stroomverbruik met een tarief van bijvoorbeeld € 0,50 eurocent ?
Dit wordt wat betreft apparaten meestal uitgedrukt in kilowatt, ook wel kWh genoemd. Eén kilowattuur-uur komt neer op 1000 watt. De Montana , die een vermogen heeft van 1800 watt, verbruikt dus per uur gemiddeld 1,8 kWh. Hoe vertaalt zich dat ? Stel:…je gaat in je Montana patat bakken, en een paar veganistische snacks. Daar rekenen we ongeveer 30 minuten baktijd voor. We zetten de temperatuur op 180 *C . Dit kost ongeveer € 85-90 eurocent.
Als jij de AF één of twee keer per week aanzet voor patat en snacks te bakken, kost dit je gemiddeld rond de 1-2 euro per maand. Het is erg afhankelijk van je gebruik en het vermogen. Hoe lager het vermogen, hoe minder je verbruikt….zou je kunnen denken en dat is ook zo. Maar toch liggen dingen iets anders. Het kan soms juist lonend zijn om een apparaat aan te schaffen, die meer vermogen heeft, met een grotere capaciteit om sneller te kunnen bereiden. Ook spelen huidige energieprijzen uiteraard een erg grote rol.
Ik vind zelf, dat je geen AF moet aanschaffen die lager komt dan 1800 Watt. Want logischerwijs betekent minder watt ook minder vermogen en dus minder power. Hierdoor zal een AF met minder vermogen veel minder goede en vooral snellere bak-prestaties leveren. Als je van plan bent de AF veel te gaan gebruiken, is een AF met minder dan 1800 Watt dan ook minder gunstig.
Waar je heel erg goed op moet letten is hoe SNEL een AF opwarmt en verwarmt. Kijkend naar de Montana , deze warmt DIRECT op en verbruikt daardoor veel minder energie. Die 1800 Watt is daarom precies voldoende om de AF direct te verwarmen, maar dit niet langer duurt dan nodig is. Staar je nooit band op vermogen , maar kijk goed naar wat de AF in kwestie aankan en wat niet. Een AF van 1500 Watt heeft mindere capaciteit om de pan snel te verwarmen en op temperatuur te houden. Ga dus zeker voor een AF vanaf 1800 Watt.
Resumerend : een AF is voordeliger dan gas, maar wel afhankelijk van het vermogen en het gebruik. Heb je een groot gezin, dan kun je voor grotere hoeveelheden beter een oven gebruiken, heb je wat kleinere porties, dan is de AF meest ideaal. De AF ( als je een goede hebt ) is in algemeen gebruik ook voordeliger. Zo hoef je geen bakproduct te gebruiken, en verliest het apparaat veel minder energie dan bijvoorbeeld op gaspitten koken en bakken.
Ik heb zelf dus de nieuwe MONTANA CERAMIC AIRFRYER XXL , met een vermogen van 1800 watt. Deze AF kan alles razendsnel verhitten, en ik ben hem daarom nu wat vaker gaan gebruiken in plaats van mijn gaspitten en oven. Het zal in-the-long-run echt gaan schelen. Wil je meer lezen over de AF van Montana ? KLIK DAN HIER 
Wil je de Montana airfryer bestellen? KLIK DAN HIER 

DE SLOWCOOKER

Ik heb een CROCKPOT, en om je heel eerlijk te bekennen gebruik ik deze niet veel. Maar daar kan wellicht nu wat verandering in gaan komen. Wil je eerst lezen wat een slowcooker nu precies is ? KLIK DAN HIER .
Een CROCKPOT zet je in regel een aantal uren aan. Dit geeft voor velen al meteen een zekere weerstand, omdat de suggestie wordt gewekt dat de pan uren stroom verbruikt. Dat klopt uiteraard, maar is het dan echt duurder dan op gas koken ?
Het antwoord is NEE.  De crockpot bespaart zelfs aardig wat energie uit.  www.duurzaamthuis.nl zocht dit recentelijk uit. Volgens hen verbruikt een gemiddelde gas-kookplaat / fornuis 0,1123 Kuub gas per uur als je één gaspit op half hoog hebt staan. De gemiddelde prijs van een kuub gas is nu ( 2022 ) €0,80 eurocent volgens Milieu Centraal. Omgerekend betekent dit dat een uurtje koken op gas gemiddeld € 0,09 eurocent kost. Stel, je gaat een stoofpotje maken die je lang op een sudderstand laat staan op gas, zeg even acht uur. Dan kost dit je gemiddeld € 0,72 eurocent.
Slowcookers verbruiken in het algemeen veel minder. In de praktijk betekent dat je in de ochtend je jouw eten in de crockpot kan zetten om ’s avonds thuis te komen met een volledig bereidde maaltijd. Een slowcooker heeft twee standen. High en Low. High gebruikt ongeveer 250 watt en je eten is in 4 uur klaar. Low gebruikt ongeveer 65 watt en je eten is in 6-8 uur klaar.
Dus:
low: 6×65= 390 wattuur.
high: 4×250 = 1000 wattuur.
 
 
In vergelijking met andere kookmethodes (een gemiddelde kooktijd genomen):
 
 
Oven: 45 minuten=  0.75 x 700 = 525 wattuur
Inductie kookplaat= 30 minuten = 0.5×1400 = 700 wattuur
Magnetron = 10 minuten = 0.17×750 = 127,5 wattuur
Friteuse = 20 minuten = 0.3×850 = 255 wattuur.
 
Oftewel: … Qua energiekosten is een slowcooker wellicht goedkoper dan andere traditionele kookmethodes. Een hete-lucht oven verbruikt bijvoorbeeld ook veel meer stroom. Een oven van 2500 Watt verbruikt gemiddeld per uur 55 eurocent. Een slowcooker verbruikt gemiddeld 26 eurocent per zes uur. Voor hetzelfde bedrag kan een slowcooker dus 13 uur aanstaan, en een oven een uurtje.  Ook hier is het afhankelijk van je gebruik, maar onder de streep lijkt de slowcooker het toch te winnen. 
 
 
 
Ik heb zelf de CROCKPOT SLOWCOOKER RVS met een inhoud van 3,5 liter. ( CRO28 ) Er zijn veel verschillende modellen, ieder met meer of minder functies. Kies je gewoon voor het meest simpele, dan kost het je geen al te hoge investering ( mijn crockpot kost € 65.00 euro ) en haal je het er dus altijd wel ergens weer uit. Deze crockpot heeft een vermogen van 210W. Het heeft enkel een lage en hoge warmte- inhoudsinstelling. Voor de keren dat ik hem heb gebruikt, bevalt hij mij zeer. Het voedsel komt er nét even wat malser uit. Ik bak er ook in. Het gaat allemaal meer dan prima, en ik heb mij dan ook zeker voorgenomen, om de crockpot meer te gaan gebruiken komende tijd. 
Wil je deze crockpot bestellen ? KLIK HIER 
 
RESUMEREND :
We kunnen best concluderen, dat zowel een AF ( 1600 W ) en een slowcooker gunstige apparaten zijn om te besparen op gas en hogere energiekosten. Het zal even omschakelen zijn, als je gewend bent iedere dag op gas / Electra te koken, maar uiteindelijk zal je de vruchten ervan gaan plukken. Ik ga komende tijd zeker meer met de AF en de slowcooker doen. Keep you posted. 

28 Reacties op “Hoge gasprijzen; kan een airfryer en een slowcooker het verschil maken?

 1. Zeker als je zonnepanelen hebt zijn AF en slowcoker goede opties. Ik gebruik ook de el. oven vaak. De restwarmte in de winter scheelt ook weer gas stoken

 2. Ik gebruik de AF ook om broodjes af te bakken. Wij zijn maar met z’n 2en en ze zijn met lagere afbaktemperatuur in 5 minuten klaar.

 3. Wij gebruiken al jaren een oude (vintage) theemuts als een soort hooikist. Ook aan te raden en kost helemaal niets 🙂
  Bijvoorbeeld bietjes: kwartier koken bij de lunch, dan in de theemuts en savonds zijn ze gaar. Ook bij bonen en zilvervliesrijst verkort het de kooktijd aanzienlijk.

  • Bonen moet je echt minimaal 25 minuten koken alvorens ze in een hooikist of de slowcooker te doen. Rauwe bonen bevatten lectine en dat is giftig. Om het gif te neutraliseren, moet je bonen minstens 25 minuten koken. Dan zijn ze uiteraard nog niet gaar; de rest kan dan via hooikist/slowcooker

   • ….ik koop blik of pot bruine bonen,ik leef nu en niet in de middeleeuwen…

  • Goed idee en echt effectief.
   Zelf heb ik ooit een peperdure pannenset gekregen. Wanneer het kookpunt is bereikt zet je de pannen op elkaar. Ze hebben een dubbele wand waardoor de hitte stijgt. Wanneer het kookpunt is bereikt kun je na een paar minuten de energiebron uitschakelen en gaart je eten door.

 4. de crockpot zal ik zeker eens in overweging gaan nemen. de theemuts/hooikist vind ik een geweldige reminder: zo deden ze het vroeger ook en het werkte prima. een tante van mij zette de pannen bij gebrek aan beter trouwens in haar bed onder de wol..
  ik gebruik zelf heel vaak een pressure-cooker. soms duurt het wel wat langer voordat die op druk is, maar de kooktijd wordt veel korter juist bij bonen en zo.

  • Ik heb ook een hooikist, geweldig in gebruik, pas een slowcooker gekozen, 2 uur brooddeeg erin tot 100 graden dan 10 min in de oven.
   Kei blij mee, en heb ook een stoompan.

 5. Ik gebruik een cookingbag uit Afrika . Even je stoofpotje/pasta of wat dan ook aan de kook brengen en dan in de cookingbag zetten werkt perfect en scheelt enorm in je gasgebruik.

 6. ik heb de ecostoof aangeschaft. Een soort dikke jas waar je je pan inzet. Ook het oude hooikist principe. Werkt fantastisch.

 7. 30 minuten bakken betekent niet dat de airfryer 30 minuten zijn volle vermogen gebruikt/nodig heeft. Als de ingesteld temperatuur is bereikt schakelt een thermostaat het element (tijdelijk uit totdat de temperatuur weer iets gedaald is. Geldt ook voor een hetelucht of gewone gas/electrische oven. Het verschil in gebruik laat zich dan moeilijk van te voren uitrekenen, je zult het echt moeten meten!

  • dat zeg ik ook in het artikel, het is afhankelijk van het gebruik en in welke mate. Dit zijn wel goede richtlijnen.

   • Én, de meeste energie wordt gebruikt bij het verwarmen van het apparaat tot aa de ingestelde temperatuur, daarna slechts steeds een kleine hoeveelheid om het apparaat op die temperatuur te houden. Het apparaat dat tijdens het bakken de meeste warmte verliest aan de omgeving zal dan de meeste energie verbruiken. Het grootte van het (vermogen van het) verwarmingselement maakt daarin niets uit (en heeft verder niets te maken met het gebruik door de kok)

    • Meten is weten inderdaad. Het verwarmingselement staat niet de hele kooktijd aan. Afhankelijk van de massa van het apparaat dat meeverwarmd moet worden en de isolatie van het apparaat kan dit meer of minder zijn dan je zou verwachten. Ik mis wat dat betreft ook de berekening om de kosten te vergelijken met koken op gas of een oven op gas wat ik door de titel wel verwachtte te vinden.

 8. Heb een Ninja airfryer aangeschaft. Nog niet gebruikt. Wel met keramisch materiaal. Ben benieuwd. Gr. Michel.

 9. Artikel is leuk maar de gas en stroomprijs bij de berekeningen ligt vele malen hoger. Stroomprijs is geen 22 ct maar bijna een euro. Gas geen 80 ct maar voor mij 2.45€
  En dan heb ik daarmee nog geluk. Velen betalen meer dan 3 euro per m3 gas. Vandaar dat ik ook van snelle maaltijden hou.

 10. Ik kook sinds kort op inductie.
  In het artikel wordt deze methode niet genoemd. Waarmee is inductie te vergelijken?

 11. Leuk artikel, de prijzen van gas en stroom zullen inmiddels wel weer anders zijn.
  Wat ik heb gekocht is een instant pot, ongeveer een jaar geleden voor 110 Euro, ik denk inmiddels ook duurder. Deze kan bakken, slow coocken, airfryen, hoge druk koken, sommige hebben ook een yoghurt programma, dus afhankelijk van welke soort koken je wilt, één pan, drie deksels. Ik ben er heel blij mee, hoef niet meer heel lang de grote oven aan, dat alleen als ik grote hoeveelheden moet bakken/grillen.

  • Dat lijkt me een super apparaat Heleen. Zou graag het merk willen weten om eens te kijken of het ook iets voor ons is.

  • Hallo Heleen, ik ben heel benieuwd welke instant pot jij hebt. Ik hoor het graag van je.

 12. Ik heb nu al twee keer met een erg goed resultaat, een volkorenbrood gebakken in de crock-pot.
  500 gr. meel na keuze
  +/- 350 lauw warm water
  1 thl honing
  zakje droge gist, 7 gram
  1 thl zout
  Maak een deegbal, laat deze een klein half uurtje rijzen.
  Kneed nog een keer door en maak een mooie bal.
  Leg de bal in de , met bakpapier beklede crock-pot.
  Zet de slow cooker/crock-pot 2 uur op High.
  Als de kerntemperatuur 90 graden aangeeft ( met bv een vleesthermometer) is hij klaar.
  Je kan eventueel je brood nog 5 min onder de grill zetten voor een bruine bovenkorst.

  • Psje..
   Ik gebruikte 500 gram volkorenmeel, dit heeft iets meer water nog dan bv witte meel.

 13. Hallo,

  Kleine tip voor wie het niet weet: stroomverbruik wat op apparaten staat is het MAXIMUM. Dit is niet wat het apparaat constant verbruikt, maar maximaal kan verbruiken als je het apparaat op de MAXIMALE instelling aanzet. Bijvoorbeeld een stofzuiger van 1500w verbruikt geen 1500w als de zuigkracht op de helft staat. Zo is het ook met een oven of airfryer, het maximale verbruik is alleen aanwezig tijdens het gebruik van de maximale temperatuur tijdens de opwarmfase van de oven of airfryer. Na de opwarmfase, is het constante verbruik minder.

  Daarnaast wil het niet zeggen dat als je bijvoorbeeld een stofzuiger of oven van 1500w op de helft de kracht / temperatuur zet, dat dit dan 750w constant verbruik oplevert. Dit hangt af van de efficiënte / het ontwerp van het apparaat, het kan ook 850 of 650 watt zijn.

  Wil je accuraat verbruik meten, dat kan met een verbruikersmeter, te koop bij een bouwmarkt en andere winkels.

  • geldt trouwens ook voor magnetrons, computers, tv’s etc. Voor echt alle apparaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *