Haal ALLES uit je MontAna hoge snelheidsblender!

SAM_3006

Inmiddels hebben velen, dankzij de geweldige kortingsacties die ik heb kunnen regelen, de “ knapperd” in huis. De hoge snelheidsblender van MontAna, Het is inmiddels mijn extra rechterhand geworden in mijn keuken. Werkelijk alles is mogelijk. Pureren, mixen, blenden, hakken, snijden, opwarmen, fijn malen…..in de MontAna is alles een peulenschil. Tenminste, als je hem op de juiste manieren gebruikt. En daar lijken velen toch een klein beetje moeite mee te hebben. Ook wordt mij continu gevraagd of ik leuke recepten weet. Het is jammer, want door verkeerd gebruik of gebrek aan inspiratie haal je niet het uiterste uit je blender. Omdat ik vrij veel vragen kreeg, heb ik besloten een uitgebreid artikel te gaan schrijven om het beste uit je knapperd te halen, want knap, dat is hij! 😉 Daarnaast geef ik wat lekkere recepten, en geef ik je tal van tips en ideetjes! 

HOE WERKT IE PRECIES?

Velen hebben moeite met de gebruiksaanwijzing. Alhoewel het een beetje voor-de-hand liggend werkt, is het met de programma’s voor velen toch nog even wat gepuzzel. Ik ga daarom stap voor stap uitleggen hoe hij werkt. 

SAMSUNG CSC

Het bedieningspaneel is opgedeeld in twee delen. Het onderste gedeelte is gereserveerd voor alle programma’s, het bovenste gedeelte voor de bediening ( snelheden, tijdinstellingen) Met deze tijdsinstellingen kun je handmatig je tijden en snelheden instellen.

Het bedieningsgedeelte bestaat uit:

1) een knop om het apparaat automatisch te bedienen

2) een knop om hem direct op de hoogste snelheid te zetten

3) een “ puls” knop om het apparaat kleine stootjes op hoogste snelheid te geven

4) de aan/uit schakelaar

5) tijdsinstelling voor seconden omhoog/erbij

6) tijdsinstelling voor seconden eraf

7) snelheid opvoeren tijdens het draaien

8) snelheid verminderen tijdens het draaien

Zodra je de kan op de blender plaatst, geeft de blender een piepsignaal, en is hij geactiveerd. Haal je de kan er weer af, wordt de activatie verbroken. Zodra je de kan er weer op zet, wordt alles weer geactiveerd en zal ook het bedieningspaneel weer oplichten, en is hij opnieuw klaar voor gebruik. Dit is een veiligheids-systeem, zodat de blender bijvoorbeeld niet overhit kan raken. Als de kan op de blender is geplaatst, kun je de activatie ook verbreken door op de aan/uit knop ( 4) te drukken. 

SAM_3002

Met de automatische knop kun je zeer snel wat blenderen. Je stelt bijvoorbeeld 30 seconden in, en drukt vervolgens op automatisch ( 1) en op start ( 4) waardoor de machine direct begint. Met de “ high” knop ( 2) kun je terwijl de machine draait de snelheid tot het hoogste niveau opvoeren. Stel dat je een soepje aan het maken bent met het soep-programma, maar je wilt de snelheid wat opvoeren, dan kun je op “ pulse” drukken. Ik gebruik de PULSE ( 2) erg veel om mijn havermout in nog geen 30 seconden tot meel te vermalen. Ik hou de pulse knop dan ingedrukt. 

Op deze manier kun je ook allerlei andere dingen, zoals noten, granen, zaden en pitten in zeer korte tijd fijn vermalen. Zodra je de knop loslaat stopt het draaien, je kunt op deze manier dus ook korte extra stootjes geven als de massa teveel onder de messen blijft plakken. Laat de PULSE knop dan steeds even los. 

Aan de rechterkant vinden we de knoppen om handmatig tijden en snelheden in te stellen. Dit werkt erg simpel, door de tijd omhoog te voeren ( 5) of omlaag ( 6) en de snelheden omhoog ( 7) en omlaag (8)

In het midden kun je op de display aflezen wat je invoert. 

SAMSUNG CSC

DE PROGRAMMA’S

De blender is voorzien van zes geweldige programma’s. Dit bespaart jou het handmatige instellen. Er zijn programma’s voor:

1) een groentesmoothie te maken. Door het voorprogramma geheel af te draaien zullen de grovere stukken volledige worden opgenomen. 

2) een smoothie te maken. In nog geen paar minuten heb je een heerlijke, gladde, romige smoothie

3) een heerlijke l( soja of amandelmelk) latte te maken. Simpelweg de ingrediënten in de kan doen en het programma activeren, en je hebt binnen enkele minuten een dampende latte of melk. Dankzij het programma wordt de massa tijdens het draaien verwarmd. Je kunt allerlei andere warme dranken met dit programma maken.

4) een hete soep te maken. Ook hier verwarmt het apparaat alles terwijl hij draait. Binnen 5/6 minuten heb je een dampende soep, waar je je lippen aan kunt branden,( is mij al eens gebeurd!) dus pas op!

5) een lekkere saus te maken. Binnen nog geen minuut kun je al een lekkere meukvrije mayonaise maken!

6) om noten te “ kraken”. Geen pit is te hard, zelfs avocadopitten zijn “ peanuts” voor de blender! 

DE PROGRAMMA’S GEBRUIKEN

Het kan voor de eerste keer even wat gepuzzel zijn, omdat je eerst een programma moet instellen en ook op de aan-knop moet drukken. De programma’s beginnen dus niet direct met draaien, ook dit is om veiligheidsredenen gedaan. De programma’s zijn geheel ingesteld waardoor je ze het beste geheel kunt laten uitdraaien. Soms is een soep echter al na vier minuten zeer heet ( de damp komt uit de kan) en volledig gepureerd. Dit kan bijvoorbeeld als je ingrediënten gebruikt die zeer snel zijn te vermalen ( gekookte groenten) Je kunt dan uiteraard het programma gewoon al stoppen door op de uitknop ( 4) te drukken. 

Het kan ook andersom. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak rauwe gesneden groenten zoals broccolistronk, wortel, selderij, koolraap, rauwe biet enz. Daar heeft de blender het wat moeilijker mee, en het kan voorkomen dat als de stukken te grof zijn, dat de messen en de snelheden niet bij alles kan komen waardoor er stukken overblijven. In dit geval moet je je knapperd een beetje helpen, met de STAMPER

SAM_3008

Deze stamper kun je ALLEEN GEBRUIKEN MET DE DEKSEL OP DE KAN. Dit is ontzettend belangrijk, want gebruik je hem zonder deksel, kan de machine de stamper raken met alle gevolgen van dien. In het deksel zit een opening, waar je de stamper in kunt steken. Dit is net boven de messen afgesteld waardoor de stamper de messen niet raakt. 

SAM_0038-1200x800

De stamper zorgt ervoor dat je met ronddraaiende bewegingen de ,massa van de zijkanten, bodem en midden losmaakt waardoor de messen de massa wel kunnen bereiken en de massa wordt vermalen. 

Soms bevat groente en fruit veel sap, soms erg weinig. Dit heeft invloed op de massa in je blender. Zo kan het voorkomen dat je grove groente-stukken wat extra water nodig hebben om de massa te kunnen vermalen. Haal het maatdopje in het midden van de deksel eraf en vul deze met water, voeg al draaiende het water toe, en kijk of het genoeg is om de massa te vermalen. 

Heb je teveel water toegevoegd? Bijvoorbeeld soep, is deze te waterig geworden? Voeg dan vier eetlepels havermout of havermoutmeel toe en geef het opnieuw een minuut draaitijd. Dit verdikt je soepje direct. 

SAM_3005

KAN VAN BPA VRIJ TRITAN

Jaren geleden werden veel hoge snelheidsblender nog gemaakt met een kan van glas. Dit bleek voor veel machines geen succes omdat de kan kon gaan kantelen.Daarnaast was er extra hoog risico op breukschade, barsten en mogelijke versplintering door stoten of verkeerd gebruik. Er is mede daarom gekozen voor een andere kan.  De kannen zijn inmiddels vervangen met BPA vrij Tritan materiaal. Je kunt alles over dit materiaal lezen, door hier te klikken.Via deze pagina kun je ook de wetenschappelijke en onderbouwde feiten downloaden via een PDF.  Dit materiaal is 100% gegarandeerd BPA vrij, en is geschikt voor voedsel. 

Nog een groot voordeel van een kunststof kan is dat hij erg licht in de hand ligt, waardoor mensen met pols/ arm/hand-klachten deze kan ook veel gemakkelijker kunnen bedienen. Hij is daarnaast ontzettend makkelijk om schoon te maken. Qua voedselveiligheid, hygiëne, gezondheid is deze kan gelijk aan een kan van glas. Er zitten geen schadelijke stoffen in het materiaal verwerkt. ( anders had ie er bij mij niet in gekomen 😉 )

SCHOONMAKEN

De MontAna is niet alleen een heerlijke hulp in je keuken, ook vraagt hij geen half uur tijd om hem schoon te maken. Als je de blender hebt gebruikt, kun je de kan vullen met een beetje water en hem enkele seconden via de pulse functie ( 3) laten draaien. De kan wordt zo omgespoeld. Als je vette dingen hebt gebruikt, zoals olie, noten of roomboter, voeg dan aan het water een klein beetje afwasmiddel toe, dit weekt het vet los. Spoel daarna om onder de kraan. 

De kast kun je afnemen met een schone, vochtige doek, Het “ matje” op het apparaat kun je verwijderen om te reinigen maar je kunt dit ook gewoon afnemen met een doekje. Het display kun je ook met een schone klam-vochtige doek afnemen. 

Ik raad iedereen altijd aan, om de stekker na gebruik uit het stopcontact te halen, Dit is niet alleen voordeliger in stroomgebruik ( sluipstroom kost ons vaak meer dan ons gewoonlijke stroomverbruik!) maar ook voor het apparaat zelf is dit gunstiger wat de duurzaamheid verlengt. 

Nog een zeer belangrijk detail om langer van je blender te kunnen genieten is dat je je knapperd op een gladde, rechte ondergrond zet. Zet je machine niet scheef of op een voorwerp ( doeken bv) . Dit haalt de stabiliteit van je machine weg waardoor hij ook minder goed kan functioneren. Hou de ruimte onder je blender schoon en vrij van andere materialen. Zet je blender ook niet tegen een muur of sluit hem niet in. Hij produceert veel warme lucht wat hij netjes kwijt moet kunnen. Zet hem bijvoorbeeld niet in een kast, of onder een keukenkast. Hou de ruimte om, naast en onder je blender vrij 

SAM_3007

WAT KUN JE ERMEE NAAST DE PROGRAMMA’S?

Je blender is een echte alleskunner. Naast de programma;s kun je er dan ook nog veel meer uithalen, zeker in de meukvrije keuken! Een aantal tips:

1) MAAK JE EIGEN MEEL

Als je meukvrij leeft, eet je meestal ook glutenvrij. Het kan soms best een dure aangelegenheid wezen om glutenvrije meelsoorten in te kopen. Deze zijn kant en klaar voor ons vermalen en verpakt waar wij extra diep voor in onze buidels moeten tasten. Met je knapperd maak je dit in nog geen minuut voortaan zelf! Dit scheelt je op lange termijn bakken vol geld. Ongezouten/ongeroosterde noten zijn bijvoorbeeld tegenwoordig al goedkoper in te kopen in supermarkten. Door deze noten te vermalen tot meel krijg je de lekkerste meelsoorten die je ook nog eens flink wat geld gaan schelen. En wat dacht je van ( 100% glutenvrij) havermout? Zie hier, hoe in nog geen minuut je een volle kan meel hebt voor nog geen euro. Je kunt van alles meel maken, denk aan:

– noten, granen, zaden en pitten

– boekweit korrels

– Quinoa

– gedroogde banaanstukjes

– gedroogde lupine 

– nibs maken van rauwe cacaobonen

– grof keltisch zeezout fijn vermalen tot sel de fleur zout

2) IJSMACHINE!

In de zomermaanden gebruik ik mijn knapperd veel om lekker ijs te maken. Alles wat je daarvoor nodig hebt is bevroren vers fruit. Daaraan kun je uiteraard nog van alles toevoegen zoals plantaardige melk of yoghurt, stevia enz. Je blender heeft totaal geen moeite met het crashen van ijs. Je kunt dis ook ijsklontjes tot schaafsel verpulveren in enkele seconden. Who needs a icemachine? 

 

3) VEGANISTISCHE HAVERROOM MAKEN

Wist je, dat je in je blender ook zeer snel een heerlijke vervanger voor room kunt maken? Lees hier hoe je dit doet! De room vervangt bijvoorbeeld banketbakkersroom of kan worden gebruikt als vulling in taart!

4) SNELLE SOEP

Trek in een verwarmend soepje maar geen zin om te hakken en te snijden? Snij hooguit een grote ui in stukjes, voeg in de kan, samen met 150 ml water, twee eetlepel lekkere kruiden ( bijvoorbeeld ras el hanout of kerrie masala) een snufje keltisch zeezout, en zet je blender op soepstand. Binnen 4/5 minuten zit jij aan een dampend versterkend soepje ! 

5) RESTJES EN KLIEKJES

We gooien met zijn allen nog steeds teveel weg. Met je blender kun je dit probleem ook oplossen! Want je kunt van al je restjes en kliekjes de lekkerste dingen maken, denk aan soep, of puree. Hieraan kun je bijvoorbeeld lekkere kruiden en specerijen toevoegen. Heb je oud brood? Maak er een lekkere broodpudding van door het brood in stukjes te snijden, in de kan te voegen samen met plantaardige melk, stevia, kaneel en vanille. In de oven op 185 graden goudbruin bakken en je hebt een heerlijke broodpudding!

SAM_2873

Restjes groente over? Gooi ze in de kan en zet de soepstand aan. Binnen 5 minuten een heerlijk soepje! 

Ik hoop, dat ik je op deze manier inspiratie heb gegeven om het uiterste uit je blender te halen. Want het zou zonde wezen, als je hem niet optimaal zou gebruiken!!!!

 

7 Reacties op “Haal ALLES uit je MontAna hoge snelheidsblender!

 1. Dank voor de uitleg Monique. Dat mis ik eerlijk gezegd wel bij dit apparaat. Een uitgebreide uitleg van de machine.
  Ik heb hem nog niet gebruikt om amandelmelk te maken maar zo te lezen kan ik dat dan beter op de automatische stand doen. Want de sojamelk stand maakt de melk warm?? Wat gek?
  Groet
  Marianne

  • klopt het is ook niet bedoeld om melk MEE te maken, het is bedoeld voor warme dranken. Je kunt de functie echter gewoon gebruiken. Warme groet!

 2. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik wacht nog op de knapperd, hij is al wel verzonden , maar moet een langere rrus doen naar zuid Spanje waar ik woon. Ik kijk er naar uit om al te beginnen te experimenteren.
  Grt,
  Loes

 3. Dag Monique.

  Ik heb altijd begrepen dat door machinaal malen- en voorál bij High Speed er een aantal veranderingen in de samenstelling van het voedsel plaatsvindt. Is dat dus ook hier niet het geval….?

 4. Hallo Monique,
  Sinds afgelopen donderdag de knapperd in huis.
  Ook ik ben blij met je uitgebreide uitleg en ideeën, mis eigenlijk een receptenboekje.
  maar daar hebben we jou gelukkig voor.
  Een smoothie gemaakt met de smoothieknop, wat een super lekkere en romige drankje, een echt feestje. Nu verder van alles uitproberen.
  Dankjewel dat je deze aanbieding mogelijk hebt gemaakt en je inzet op welke manier dan ook!
  Harte groet, Helga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *