Heerlijke recepten voor de water jar!!!!

Ik ben nooit snel gecharmeerd van het zoveelste gadget, maar dit vind ik werkelijk een ware uitvinding: de water-jars! ! Het is leuk, simpel, het stimuleert om meer gezonde drankjes te drinken in plaats van frisdrankjes, en het zorgt ervoor dat we meer gaan drinken. Hoeveel leuke voordelen kun je hebben? Ik ben dan ook super enthousiast! En een fanatiek gebruikster van deze jarren. Er zijn inmiddels ontzettend veel verschillende jaren verkrijgbaar. Van plastic tot glas. Van luxe glazen jarren met waterfilter tot drie dubbel dik isolerend glas. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterjar?

Anno 2021 zijn er, sinds de hype begon in 2016 / 17, vreselijk veel jarren verkrijgbaar. Bij de Action kun je zowel plastic als glazen jarren kopen. We gaan uiteraard nooit kiezen voor plastic. Dit is naast onwijs slecht voor ons milieu ook slecht voor onze gezondheid. In vrijwel alle plastic jarren zitten weekmakers, zeker in de goedkopere varianten die we bij discounters als Action maar ook Blokker kunnen kopen. Niet alleen de plastic kannen kunnen BPA bevatten, met name de kraantjes zitten vaak voor vervelende stofjes. En dit geldt ook voor de meeste glazen jarren….Glazen jarren zijn de betere optie, maar dan zijn we er helaas niet. Want juist in de kraantjes zitten vrijwel altijd veel weekmakers, en deze kraantjes zijn ook bijna altijd uit plastic gemaakt. Dit levert niet alleen problemen op voor mens, dier en milieu, ook staan deze kraantjes erom bekend dat dezer zeer snel lekken of stuk gaan . Meest gehoorde klacht is het afbreken van het hendeltje waarmee je de straal regelt. Een ander veel gehoorde klacht op internet is dat het kraantje zeer onstabiel is. Allemaal redenen om plastic jarren lekker te laten staan.

Glazen jarren zijn er te kust en te keur. Je zou gemakkelijk kunnen denken, dat een Jar een Jar is en zolang ie van glas is en geen plastic kraantje bevat, prima voldoet. Maar zo zwart/ wit ligt dit niet. Naast dat we goed moeten letten op de kraantjes, kunnen glazen jarren ook zeer milieu-onvriendelijk zijn geproduceerd. Op zichzelf staand is glas natuurlijk beter dan plastic. Maar toch kunnen ( met name massaal geproduceerd) glazen jarren een veel grotere voetafdruk afleveren dan bijvoorbeeld Tetra verpakkingen. Het milieu-impact ligt dus in vrijwel alle gevallen van de goedkopere glazen jarren hoger dan plastic zou doen. Het is erg belangrijk dat je op de volgende punten let:

 • de waterjar moet zijn gemaakt uit gerecycled glas
 • de fabrikant geeft zijn 100% garantie
 • de aanhechtende materialen ( kraantje, leertjes, doppen) moeten zijn gemaakt van BPA vrije materialen, zonder weekmakers.

Glazen kannen zijn er in verschillende diktes. Mijn eigen waterjar is bijvoorbeeld gemaakt van dubbel dik ” jampot-formaat” glas. Dit heeft als groot voordeel, dat het in de zomermaanden de drank koeler houdt, en in de wintermaanden warme dranken langer warm. Enkel glazen kannen kunnen ook iets sneller barstjes gaan vertonen. Mijn advies is dan ook om liefst voor dik gerecycled glas te kiezen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Glas is ” gevoeliger” voor stoten. En valt hij uit je handen, dan is er geen redden meer aan en valt hij in duizend stukjes op de grond in het ergste geval. Je moet er dus wel wat voorzichtiger mee omgaan dan plastic.. Ook is het zwaarder. Dit kan lastiger zijn als je de waterjar mee wilt nemen.

Waar kun je het beste kopen?

Naast dat glazen jarren beter zijn voor mens, dier en milieu, zijn ze ook veel duurzamer. Ik herinner mij nog, dat ik in 2017 zwichtte voor een glazen waterjar bij de Action gekocht. De waterjarren waren sterk in opkomst en iedereen kocht massaal de glazen jarren bij de Action, want daar waren ze heerlijk goedkoop  Ik meen mij te herinneren, dat ze destijds iets van € 3 euro kosten. Dat is uiteraard een koopje. Maar het werd de miskoop van de eeuw. Naast dat het kraantje vol zit met weekmakers, lekte het ding al na 2 x gebruik. Uiteindelijk bracht ik hem naar de glasbak. Ik zal nooit vergeten hoe raar ik opkeek, toen ik bij de glasbak zeker zo’n zes andere waterjarren van de Action zag staan…..Het probleem stond dus niet op zich. Een goede les. Ik heb daarna geïnvesteerd in een echt goede waterjar. Deze kun je niet kopen bij Blokker of Action. Deze kun je vinden in gespecialiseerde kookwinkels en / of webwinkels.  Ik kocht mijn waterjar van  gerecycled dubbel ” jampotten-glas” bij onze eigen Puur & Fit waar ik de privilege geniet de mooiste producten binnen te brengen en platform te geven.  Ik wilde koste-wat-kost deze KILNER jar bij ons in de winkel.

Koop je waterjar liefst bij erkende adressen. Dit kunnen ook webwinkels zijn. Verzeker jezelf, dat de webwinkel hoog staat aangeschreven en deze zijn volledige 100% garantie geeft. Koop alleen bij betrouwbare webwinkels. Heb je nog nooit eerder van een webwinkel gehoord?Google deze dan voordat je overgaat op aankoop. Durf gerust te vragen naar extra info voordat je op aankoop overgaat. Als nuttige informatie ontbreekt, zoals duurzaam, en gerecycled glas, vraag dit dan eerst na. Zo voorkom je een miskoop. Wil je ” mijn” jaar ook bestellen? KLIK DAN HIER. Verderop ga ik wat meer over deze jar van het merk KILNER vertellen, en waarom ik specifiek voor deze jar koos.

 

DE KILNER JAR, WAAROM SPECIFIEK DEZE?

Zoals je hebt kunnen lezen, heb ik nogal wat jarren in huis gehad, allen hielden het niet al te lang uit, Altijd was er wel weer IETS mee. Lekkend kraantje, niet goed meer af te sluiten…..Ik wilde daarom echt  gericht op zoek gaan naar een jar waar ik jaren mee verder kon. Dit werd de jar van KILNER. Deze jar is gemaakt uit dubbel glas, wat is gerecycled. Het kraantje is vrij van weekmakers en BPA, en heeft een dubbele ring om lekken te voorkomen.

De jar is zeer fraai in uiterlijk, en daarom erg mooi neer te zetten op iedere tafel. De jarren zijn er in verschillende maten, maar ik vind de vijf liter mar de meest fijnste formaat. Daar gaat lekker veel in, maar is ook weer niet te pompeus aanwezig op je zomerse tafel. De opening is groot, en bevat een weck-afsluiting waardoor de kan goed en hygiënisch kan worden afgesloten, wel zo prettig als we buiten de jar gebruiken en er talloze insecten rondkruipen en rond zoemen.

Betreft schoonmaken en onderhouden is deze jar ideaal voor de mensen die daar niet zo erg van houden. Want de jar is supersnel om te spoelen, ook het kraantje kun je zeer eenvoudig los schroeven om deze een goede reiniging te geven. Vind je dat ( net als ik…) wat teveel gedoe steeds, dan kun je mijn schoonmaak trucje gebruiken.

Ik heb, omdat ik vrij veel plasticvrije rietjes in huis heb, veel van die handige dunne raggers in huis, waar je de rietjes mee schoonmaakt van binnen. Deze kun je ook erg handig inzetten om je kraantje in de jar schoon te maken. Door de ragger wat om te buigen ( zie foto hierboven ) kun je zeer eenvoudig in de jar het binnenste van het kraantje door schrobben. Dit is niet alleen erg handig en snel, maar ook fijner omdat je zo na ieder gebruik de binnenkant van je kraantje snel kunt reinigen. Heb je geen raggertje? Deze kun je on line bestellen, en kosten erg weinig,

Verder vraagt de jar niet veel onderhoud. Uiteraard adviseer ik je wel om ook de deksel / rand even steeds opnieuw om te spoelen. Maar verder is hij enorm simpel in onderhoud.

Het kraantje werkt perfect. Maar soms kan hij wel wat verstopt raken door bijvoorbeeld blaadjes ( takjes munt bijvoorbeeld ) of pulp. Ook hier kun je dan erg eenvoudig je ragger gebruiken om de opening supersnel weer vrij te maken.

Jarren kun je aan de rand van een tafel neerzetten, zodat gasten zelf hun drankjes kunnen uitschenken. Maar hoe zet je een jar nu frontaler neer op een tafel terwijl er gewoon nog drankjes uit kan worden getapt? Niet veel mensen ( bijvoorbeeld mensen met kinderen ) zijn gecharmeerd van jarren die maar wat gevaarlijk aan een rand van een tafel staan. En terecht want een goede duw of stoot tegen de tafel en het kan al gebeurd zijn. Er zijn daarom speciale standaards in de handel waar je je jar in kan zetten zodat hij wel wat veiliger op een tafel kan staan en er ook gewoon glazen onder passen. Deze standaards zijn echter vrij lastig verkrijgbaar in een juiste maat, meestal worden deze geleverd met jar. Ik los het simpel op, door een leuk kistje te gebruiken als standaard. ( zie foto) Je kunt eigenlijk allerlei leuke houten kistjes gebruiken, zolang er maar een glas onder past. Daar heb je dus helemaal zo’n dure standaard niet voor nodig en zo’n kistje staat ook nog eens sfeervoller!

Wil jij deze KILNER jar ook bestellen? KLIK DAN HIER

 

HEERLIJKE RECEPT-IDEETJES!

Goed, je hebt dan eindelijk je glazen kan, nu kan het avontuur gaan beginnen! De mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt werkelijk alles in het water laten zwemmen voor zeer lekkere smaken. Om je wat inspiratie te geven, heb ik wat lekkere simpele recepten op een rij gezet!

SAM_1342

CITROEN SPLASH

NODIG:

een biologische citroen, gewassen en gedroogd

enkele takjes verse citroenmelisse of gedroogde

4/5 druppels zuivere stevia  ( optioneel, of meer of minder toevoegen op smaak) 

Gebruik een biologische citroen. Bespoten citroenen bevatten een waslaagje. Rasp de citroen en snij in dunne plakjes. Doe alles in de jar en schenk er tenminste twee tot drie liter water op. Even goed roeren. 

SAM_1346

ALMOND WATERFALL

NODIG:

homemade amandelmelk of ongezoete biologische amandelmelk ( gebruik liefst homemade)

het merg uit een vanillepeul plus stokje

Maak liefst homemade melk, je kunt dan ook meteen twee of drie liter maken. Roer de vanille erdoor en schenk in de jar. Voeg de peul toe. 

SAM_1348

SAM_1349

STRAWBERRY MINT

NODIG:

vijf aardbeien in stukjes gesneden

enkele takjes verse munt

8-10 druppels zuivere stevia

Doe alles in de jar. Druk met de bolle kant van de lepel in de jar de aardbeien fijn. Schenk op met twee/drie liter water.

SAM_1323

LEMON PEPERMINT SPLASH

NODIG:

een biologische limoen in plakjes gesneden

enkele takjes verse munt

enkele takjes pepermunt ( plant kun je vinden in de biowinkel)

drie eetlepels gedroogde lindebloesem ( biowinkel)

8 druppels zuivere stevia

een kleine appel, gewassen en in de schil, in kleine stukjes gesneden

Doe alle ingrediënten in de jar en schenk op met twee tot drie liter water.

SAM_1322        SAM_1325

SAM_1326

GINGER GOLDFLOWERSEA

NODIG:

een duimdik stukje verse biologische gemberwortel, in kleine stukjes gesneden

een biologische limoen, in schijfjes gesneden

enkele takjes verse citroenmelisse

7 druppels zuivere stevia

drie eetlepels gedroogde goudsbloem ( biowinkel)

Doe alles in de jar en schenk er twee tot drie liter water op. 

SAM_1327

SAM_1351

BANANA BOOSTER

NODIG:

een overrijpe banaan in plakjes gesneden

vier abrikozen door de helft gesneden

5 druppels zuivere stevia

Doe alles in de jar en schenk op met twee/drie liter water.

SAM_1352

SAM_1355

BLUEBERRY SPLASH

NODIG:

10-15 blauwe bessen + 20 blauwe bessen uit de diepvries

vijf aardbeien

5 druppels zuivere stevia

Pureer de 15 extra bessen samen me de aardbeien tot een fijne massa. Voeg alles in de jar en schenk op met twee/drie liter water terwijl je flink doorroert. De diepvries bessen werken als ijsklontjes en houden de drank uren heerlijk koud!!!!!

SAM_1356

SAM_1357

CUCUMBER SUPRISE

NODIG:

enkele takjes gedroogde bergthee ( sideritis cladastina, merk het blauwe huis, biowinkel)

een halve biologische komkommer, in de schil in stukjes

drie/vier rauwe gepelde cacaobonen ( biowinkel)

8 druppels zuivere stevia 

Doe alles in de jar en schenk op met twee/drie liter water.

LIMOEN SPLASH

NODIG:

twee biologische limoenen, gewassen en in de schil, schil raspen, limoen in plakjes snijden

vijf takjes verse munt ( blaadjes )

3 druppels zuivere stevia

500 ml water + water om aan te vullen

 

Doe de 500 ml water, en het rasp in een pannetje en breng aan de kook. Zodra de massa kookt , de massa zeven en af late koelen. Giet de massa in de jar en vul aan met de munt, stevia en water.

WATERMELON SUGAR HIGH

NODIG:

een kleine halve watermeloen ( liefst biologisch  in stukken

water

eventueel enkele druppels zuivere stevia 

Maal de watermeloen in de blender samen met ruim water tot een waterige massa. Zeef de massa en schenk de drank over in de jar.

 

COCONUT CRAZY

NODIG:

75 gram biologische kokossnippers

een grote banaan

water

Maal in de blender de banaan, kokosrasp in ruim water tot een vloeibare massa. Zeef de massa en schenk de drank uit in de jar. Lekker met ijsklontjes!

tips:

 • Je kunt compleet los gaan betreft vers ( zomer) fruit. Onthou wel, dat ook fruit zijn fruitsuikers bevatten. Gebruik dan ook geen al te grote hoeveelheden om het suikergehalte laag te houden
 • Vries vers fruit in, en gebruik dit in je jar als ijsklontjes! Het houdt het water uren koud en geeft meer smaak af.
 • Uiteraard kun je om je drankjes langer koel uit te tappen, ijsklontjes of klompen gebruiken in het water.
 • Ik gebruik graag overal een beetje stevia in. Dit is echter optioneel, en kun je dit uiteraard weglaten als je alles al zoet genoeg vind. 
 • Ga ook eens op avontuur met gedroogde kruiden, planten en specerijen!
 • Gebruik liefst alles zo vers mogelijk. Verse lavendel, verse munt, verse pepermunt…of denk ook eens aan het stevia plantje!
 • Ga volledig los met groente! Van bieten tot spinazie, van andijvie tot wortel….maak er een feest van in je jar!

SCHOONMAAK TIPS:

 • Het kraantje kun je weer los schroeven. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken. Spoel het kraantje af onder de lopende kraan.
 • Hou het glas schoon, door steeds goed met heet water om te spoelen. Zeker als je kleurrijke dingen gebruikt, zoals saffraan, kurkuma, blauwe bessen en bietensap, kunnen er lelijke randen achterblijven. Spoel alles daarom goed om met heet water.
 • Hou het deksel roestvrij. Dit voorkom je door het deksel steeds erg goed te drogen.

PROOST! Op een gezonde zomer!

5 Reacties op “Heerlijke recepten voor de water jar!!!!

 1. Vraag mij af hoe je hem schoon maakt en dan vooral het kraantjr

 2. Hi Monique,

  Leuke site heb je !

  Hoe lang kan je zo’n fruit- of kruidenwater eigenlijk ongeveer bewaren. Ik drink wel zo’n 2 liter water per dag maar vraag me af of het niet beter is om meteen 5 liter bijvoorbeeld te maken omdat de smaken dan wat meer doordringen in het water. Is dit dan nog lekker na 2 of 3 dagen?

  • hai, ik zou het zelf niet bewaren. Gewoon steeds lekker even opnieuw maken! Succes!

 3. Hooguit de dag dat je het maakt en de volgende dag. Het gaat namelijk gisten. Dus krijg je licht sprankelend smaakjes water of zelfs licht alcoholisch…..daarom vind ik mijn 5 liter te groot een 2 of 3 liter jar zou voor mij beter zijn geweest. Jammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *