Heerlijke recepten voor de water jar!!!!

Ik ben nooit snel gecharmeerd van het zoveelste gadget, maar dit vind ik werkelijk een ware uitvinding: de water-jars! ! Het is leuk, simpel, het stimuleert om meer gezonde drankjes te drinken in plaats van frisdrankjes, en het zorgt ervoor dat we meer gaan drinken. Hoeveel leuke voordelen kun je hebben? Ik ben dan ook super enthousiast! En een fanatiek gebruikster van deze jarren. Er zijn inmiddels ontzettend veel verschillende jaren verkrijgbaar. Van plastic tot glas. Van luxe glazen jaren met waterfilter tot drie dubbel dik isolerend glas. 

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterjar?

Anno 2019 zijn er, sinds de hype begon in 2016 / 17, vreselijk veel jarren verkrijgbaar. Bij de Action kun je zowel plastic als glazen jarren kopen. We gaan uiteraard nooit kiezen voor plastic. Dit is naast onwijs slecht voor ons milieu ook slecht voor onze gezondheid. In vrijwel alle plastic jarren zitten weekmakers, zeker in de goedkopere varianten die we bij discounters als Action maar ook Blokker kunnen kopen. Niet alleen de plastic kannen kunnen BPA bevatten, met name de kraantjes zitten vaak voor vervelende stofjes. En dit geldt ook voor de meeste glazen jarren….Glazen jarren zijn de betere optie, maar dan zijn we er helaas niet. Want juist in de kraantjes zitten vrijwel altijd veel weekmakers, en deze kraantjes zijn ook bijna altijd uit plastic gemaakt. Dit levert niet alleen problemen op voor mens, dier en milieu, ook staan deze kraantjes erom bekend dat dezer zeer snel lekken of stuk gaan . Meest gehoorde klacht is het afbreken van het hendeltje waarmee je de straal regelt. Een ander veel gehoorde klacht op internet is dat het kraantje zeer onstabiel is. Allemaal redenen om plastic jarren lekker te laten staan.

 

Glazen jarren zijn er te kust en te keur. Je zou gemakkelijk kunnen denken, dat een Jar een Jar is en zolang ie van glas is en geen plastic kraantje bevat, prima voldoet. Maar zo zwart/ wit ligt dit niet. Naast dat we goed moeten letten op de kraantjes, kunnen glazen jarren ook zeer milieu-onvriendelijk zijn geproduceerd. Op zichzelf staand is glas natuurlijk beter dan plastic. Maar toch kunnen ( met name massaal geproduceerd) glazen jarren een veel grotere voetafdruk afleveren dan bijvoorbeeld Tetra verpakkingen. Het milieu-impact ligt dus in vrijwel alle gevallen van de goedkopere glazen jarren hoger dan plastic zou doen. Het is erg belangrijk dat je op de volgende punten let:

 

 • de waterjar moet zijn gemaakt uit gerecycled glas
 • de fabrikant geeft zijn 100% garantie
 • de aanhechtende materialen ( kraantje, leertjes, doppen) moeten zijn gemaakt van BPA vrije materialen, zonder weekmakers.

Glazen kannen zijn er in verschillende diktes. Mijn eigen waterjar is bijvoorbeeld gemaakt van dubbel dik ” jampot-formaat” glas. Dit heeft als groot voordeel, dat het in de zomermaanden de drank koeler houdt, en in de wintermaanden warme dranken langer warm. Enkel glazen kannen kunnen ook iets sneller barstjes gaan vertonen. Mijn advies is dan ook om liefst voor dik gerecycled glas te kiezen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Glas is ” gevoeliger” voor stoten. En valt hij uit je handen, dan is er geen redden meer aan en valt hij in duizend stukjes op de grond in het ergste geval. Je moet er dus wel wat voorzichtiger mee omgaan dan plastic.. Ook is het zwaarder. Dit kan lastiger zijn als je de waterjar mee wilt nemen.

Waar kun je het beste kopen?

Naast dat glazen jarren beter zijn voor mens, dier en milieu, zijn ze ook veel duurzamer. Ik herinner mij nog, dat ik in 2016 zwichtte voor een glazen waterjar bij de Action gekocht. De waterjarren waren sterk in opkomst en iedereen kocht massaal de glazen jarren bij de Action, want daar waren ze heerlijk goedkoop  Ik meen mij te herinneren, dat ze destijds iets van € 3 euro kosten. Dat is uiteraard een koopje. Maar het werd de miskoop van de eeuw. Naast dat het kraantje vol zit met weekmakers, lekte het ding al na 2 x gebruik. Uiteindelijk bracht ik hem naar de glasbak. Ik zal nooit vergeten hoe raar ik opkeek, toen ik bij de glasbak zeker zo’n zes andere waterjarren van de Action zag staan…..Het probleem stond dus niet op zich. Een goede les. Ik heb daarna geïnvesteerd in een echt goede waterjar. Deze kun je niet kopen bij Blokker of Action. Deze kun je vinden in gespecialiseerde kookwinkels. Ik kocht mijn waterjar van  gerecycled dubbel ” jampotten-glas” bij het KOOKPUNT in Rotterdam. Niet goedkoop, maar ik had ervoor gespaard. En anno 2019 heb ik er nog steeds veel plezier van. Niets geen lekkende toestanden of vervelende weekmakers. Geweldig.

 

Koop je waterjar liefst bij erkende adressen. Dit kunnen ook webwinkels zijn. Verzeker jezelf, dat de webwinkel hoog staat aangeschreven en deze zijn volledige 100% garantie geeft. Koop alleen bij betrouwbare webwinkels. Heb je nog nooit eerder van een webwinkel gehoord?Google deze dan voordat je overgaat op aankoop. Durf gerust te vragen naar extra info voordat je op aankoop overgaat. Als nuttige informatie ontbreekt, zoals duurzaam, en gerecycled glas, vraag dit dan eerst na. Zo voorkom je een miskoop.

 

HEERLIJKE RECEPT-IDEETJES!

Goed, je hebt dan eindelijk je glazen kan, nu kan het avontuur gaan beginnen! De mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt werkelijk alles in het water laten zwemmen voor zeer lekkere smaken. Om je wat inspiratie te geven, heb ik wat lekkere simpele recepten op een rij gezet!

SAM_1342

CITROEN SPLASH

NODIG:

een biologische citroen, gewassen en gedroogd

enkele takjes verse citroenmelisse of gedroogde

4/5 druppels greensweet-stevia citroen ( optioneel, of meer of minder toevoegen op smaak) 

Gebruik een biologische citroen. Bespoten citroenen bevatten een waslaagje. Rasp de citroen en snij in dunne plakjes. Doe alles in de jar en schenk er tenminste twee tot drie liter water op. Even goed roeren. 

SAM_1344          SAM_1343

SAM_1346

ALMOND WATERFALL

NODIG:

homemade amandelmelk of ongezoete biologische amandelmelk ( gebruik liefst homemade)

het merg uit een vanillepeul plus stokje

Maak liefst homemade melk, je kunt dan ook meteen twee of drie liter maken. Roer de vanille erdoor en schenk in de jar. Voeg de peul toe. 

SAM_1348

SAM_1349

STRAWBERRY MINT

NODIG:

vijf aardbeien in stukjes gesneden

enkele takjes verse munt

10 druppels greensweet-stevia aardbei

Doe alles in de jar. Druk met de bolle kant van de lepel in de jar de aardbeien fijn. Schenk op met twee/drie liter water.

SAM_1350

SAM_1323

LEMON PEPERMINT SPLASH

NODIG:

een biologische limoen in plakjes gesneden

enkele takjes verse munt

enkele takjes pepermunt ( plant kun je vinden in de biowinkel)

drie eetlepels gedroogde lindebloesem ( biowinkel)

10 druppels greensweet-stevia naturel

een kleine appel, gewassen en in de schil, in kleine stukjes gesneden

Doe alle ingrediënten in de jar en schenk op met twee tot drie liter water.

SAM_1322        SAM_1325

SAM_1326

GINGER GOLDFLOWERSEA

NODIG:

een duimdik stukje verse biologische gemberwortel, in kleine stukjes gesneden

een biologische limoen, in schijfjes gesneden

enkele takjes verse citroenmelisse

10 druppels greensweet-stevia chocolade

drie eetlepels gedroogde goudsbloem ( biowinkel)

Doe alles in de jar en schenk er twee tot drie liter water op. 

SAM_1327

SAM_1353

CINNAMON SPLASH

een biologische kaneelpijp/stokje

het merg uit een vanillepeul

10 druppels greensweet-stevia karamel

een theelepeltje rauwe cacaopoeder

Doe alle ingrediënten in de jar en schenk al roerend twee tot drie liter water op. 

SAM_1354

SAM_1351

BANANA BOOSTER

NODIG:

een overrijpe banaan in plakjes gesneden

vier abrikozen door de helft gesneden

10 druppels greensweet-stevia banaan

Doe alles in de jar en schenk op met twee/drie liter water.

SAM_1352

SAM_1355

BLUEBERRY SPLASH

NODIG:

10-15 blauwe bessen + 20 blauwe bessen uit de diepvries

vijf aardbeien

10 druppels greensweet-stevia blauwe bes

Pureer de 15 extra bessen samen me de aardbeien tot een fijne massa. Voeg alles in de jar en schenk op met twee/drie liter water terwijl je flink doorroert. De diepvries bessen werken als ijsklontjes en houden de drank uren heerlijk koud!!!!!

SAM_1356

SAM_1357

CUCUMBER SUPRISE

NODIG:

enkele takjes gedroogde bergthee ( sideritis cladastina, merk het blauwe huis, biowinkel)

een halve biologische komkommer, in de schil in stukjes

drie/vier rauwe gepelde cacaobonen ( biowinkel)

10 druppels greensweet-stevia chocolade

Doe alles in de jar en schenk op met twee/drie liter water.

SAM_1358          SAM_1359

tips:

 • Je kunt compleet los gaan betreft vers ( zomer) fruit. Onthou wel, dat ook fruit zijn fruitsuikers bevatten. Gebruik dan ook geen al te grote hoeveelheden om het suikergehalte laag te houden
 • Vries vers fruit in, en gebruik dit in je jar als ijsklontjes! Het houdt het water uren koud en geeft meer smaak af.
 • Uiteraard kun je om je drankjes langer koel uit te tappen, ijsklontjes of klompen gebruiken in het water.
 • Ik gebruik graag overal een beetje stevia in. Dit is echter optioneel, en kun je dit uiteraard weglaten als je alles al zoet genoeg vind. Ik adviseer je wel om de zuivere druppels van greensweet stevia te gebruiken. Deze zijn 100% zuiver en gemaakt met natuurlijke extracten.
 • Ga ook eens op avontuur met gedroogde kruiden, planten en specerijen!
 • Gebruik liefst alles zo vers mogelijk. Verse lavendel, verse munt, verse pepermunt…of denk ook eens aan het stevia plantje!
 • Ga volledig los met groente! Van bieten tot spinazie, van andijvie tot wortel….maak er een feest van in je jar!

SCHOONMAAK TIPS:

 • Het kraantje kun je weer los schroeven. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken. Spoel het kraantje af onder de lopende kraan.
 • Hou het glas schoon, door steeds goed met heet water om te spoelen. Zeker als je kleurrijke dingen gebruikt, zoals saffraan, kurkuma, blauwe bessen en bietensap, kunnen er lelijke randen achterblijven. Spoel alles daarom goed om met heet water.
 • Hou het deksel roestvrij. Dit voorkom je door het deksel steeds erg goed te drogen.

PROOST! Op een gezonde zomer!

2 Reacties op “Heerlijke recepten voor de water jar!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *