Hoe biologisch is Aldi?

Het is allang geen primeur meer te noemen, als weer een bekende supermarkt biologische producten verkoopt.  Zowel de bekende grote supermarktketens als de bekende discounters als Lidl en Digros hebben inmiddels een aardig assortiment weten op te bouwen. Vooral de discounters bieden hun biologische producten zeer voordelig aan. Eerder besprak ik de biologische producten van de Lidl en de Action. Daarop kreeg ik erg veel vraag of ik ook de producten van die andere grote bekende, de Aldi, wilde gaan onderzoeken. Dit is geen vreemde vraag, want de biologische producten worden bij de Aldi wel heel erg goedkoop aangeboden. Aangezien ik geen Aldi filiaal in mijn omgeving heb, moest ik uitwijken naar een andere plaats om de producten eens op te sporen en mijn research te starten. Het verhaal.

images bio_mama_nature_new_960x324

ALDI GOES BIO

Supermarkt Aldi is in Nederland geen onbekende. In Nederland bestaan zij al meer dan veertig jaar, Er zijn meer dan 500 filialen die verspreid over Nederland zijn gevestigd. Deze worden door negen distributeurs bevoorraad. Aldi verkocht sinds 2014 al een aantal biologische producten, maar pas in 2015 zijn zij meer overgestapt op duurzaam en biologisch. Het aanbod groeit met de dag. Zo kunnen we sinds deze week ook superfoods als maca, tarwegraspoeder, rauwe cacao en spirulina kopen voor de wel heel erg belachelijk lage prijs van 1,89 per pot. 

De grote hamvraag is: HOE biologisch en goed en gezond zijn al deze producten? 

Ik starte mijn onderzoek bij de bron zelf: de klantenservice van de Aldi. Op internet vind je weinig tot geen echte onderbouwde info over de afkomst van al hun producten. Die klantenservice blijft telefonisch nogal moeilijk bereikbaar. Ik kreeg een hoofdkantoor, daarna een ander hoofdkantoor en vervolgens werd ik weggedrukt. Pas na de derde poging kreeg ik iemand aan de telefoon die mij ook uiteindelijk niets vertelde. Niets veel meer dan ik al wist. Ik kwam hier dus geen stap verder.

images

VERSCHILLENDE LEVERANCIERS

Dan maar zelf op onderzoek uit. De producten zelf zijn gelabeld met het eigen biologische huismerk MAMA NATURE. Daaronder vallen weer vele verschillende leveranciers. Dit noemen we private labeling. Je kunt daar meer over lezen in mijn vorige artikelen over de biologische producten van Action en Lidl. Eigenlijk werkt het ook bij de Aldi exact hetzelfde als bij de Action en de Lidl. De producten worden bij verschillende private labeling-leveranciers ingekocht en van een eigen “ mama-nature” label voorzien. Waar de Aldi heel erg veel inkoopt is het bedrijf HEALTH CONCERN gevestigd in Houten. Maar ik kwam, tot mijn grote verbazing, ook een “ oude bekende” tegen…..

img_9720

Precies hetzelfde, maar met een prijsverschil van bijna 50 eurocent…..Het verschil zit hem in het label. 

HETZELFDE PRODUCT, MAAR VEEL DUURDER

Ik kwam op een potje biologische notenpasta een bekende naam tegen: PLBIO. De mensen die mijn artikel van Action hebben gelezen herkennen deze naam ook vast meteen. Het is namelijk dezelfde leverancier die ook de BIOWISE producten levert aan discounter Action. PLBIO is een onderdeel van de smaakspecialist, de grote naam achter de bekende biologische supermarkt merken als SMAAKT en BIO TODAY. Resumerend: het potje notenpasta is exact hetzelfde als de BIOWISE variant die we bij Action kunnen kopen. Het is afkomstig van dezelfde leverancier, alleen zit er een ander label om. Er is wel een aanzienlijk prijsverschil te traceren. Bij Aldi betaal je voor het potje 2,99 en bij Action 2,79….Jazeker, dat scheelt  20 eurocent. Dit is dus wat vaak gebeurt. Het kan ook zomaar wezen, dat we in een biowinkel een product onder private labeling tegenkomen die ook gewoon bij de Action ligt voor veel minder. Daarom wordt het hele private labeling gebeuren onder het kleed gehouden en is er weinig tot geen informatie beschikbaar.  Je kunt begrijpen dat geen enkele leverancier zit te wachten op spitsvondige bloggers 😉 Onder een private label mogen fabrikanten hun eigen prijs bepalen. Slim dus van meneer Aldi, om deze notenpasta en wie weet nog veel meer onder “ mama nature” voor meer of minder te verkopen. Ik heb overigens meteen een mail gestuurd naar de smaakspecialist, waaronder PLBIO is ondergebracht. Tijdens een telefoongesprek die ik eerder met hen had, is mij namelijk verteld, dat de producten voor Action ( Biowise) alleen voor hen, en exclusief voor Action werden geproduceerd. Dit blijkt dus ook niet waar te zijn. Als reactie kreeg ik, dat zij de samenstelling van de notenpasta van Aldi anders hadden geproduceerd, al ” is het verschil minuscuul” Het gaat zo ongeveer om één pinda meer of minder…..Dit verschil is te verwaarlozen, en dit heb ik meteen teruggemaild. Zij blijven echter stellig van mening, dat de twee soorten wel degelijk verschillen. BULLSHIT. Ik snap, dat zij hun dekmantel natuurlijk nooit af zullen trekken, en deze verhalen vol moeten houden om niet door de mand te vallen. Stel je eens voor, hoe Action hierdoor benadeeld kan worden, als dit naar buiten komt. Maar de consument is wel goed en niet gek, en laat zich geen 50 cent door de neus boren. toch? Voortaan weet je, waar jij je notenpasta moet kopen 😉 

HOE GEZOND ZIJN DE BIOLOGISCHE PRODUCTEN VAN ALDI?

Omdat de producten bij verschillende leveranciers worden ingekocht, kunnen deze ook sterk in kwaliteit verschillen. Om te beginnen is biologisch nooit een vrijbrief voor beter, gezonder en voedzamer dan niet-biologisch. Wel is het meer duurzaam, voldoen ze aan strengere eisen en worden andere ingrediënten gebruikt, bijvoorbeeld rietsuiker in plaats van geraffineerde suiker. Dit heeft altijd invloed op de uiteindelijke voedingswaarden. En kun je zelf met een biologisch product ongezonder en duurder uit zijn. Het loont de moeite zeer om al-tijd de etiketten te lezen. 

In 2015 verscheen er een nogal verontrustend artikel in de media over de biologische producten in discount supermarkten, waaronder ook de Aldi. Hierin konden we o.a lezen, dat een laboratoriumonderzoek uitwees dat er op biologisch vlees net zoveel resistente bacteriën te vinden waren als op niet-biologisch vlees. Ook werd dit geconstateerd op groente en fruit. 

Toch heeft het geen invloed gehad op de verkoop. We kopen massaal in bij deze discounters. We geloven blind dat het wel in orde is. Is dit zo?

img_9719

KOKOSOLIE

Als we kijken naar de kokosolie die we kunnen kopen bij Aldi, zien we twee varianten. Een ontgeurde variant en een koud geperste variant. Beiden zo belachelijk laag geprijsd, dat je daar echt je vraagtekens bij kunt zetten. Als je je bedenkt, dat voor één liter kokosolie al zo’n 12 kokosnoten nodig zijn, die gemiddeld drie euro kosten, en dan ook nog eens kosten moeten worden gemaakt voor loonkosten, transport en invoerrechten, dan kan dit onmogelijk voor zo’n prijs worden aangeboden. En spreek je niet van zuivere koffie. Het gaat dan ook om bewerkte kokosolie en naar mijn vermoeden om copra kokosnoten. Dit wordt uiteraard nooit vermeld op het etiket.

sam_8189

Ik heb een pot zuivere/ echte kokosolie naast de pot koud geperste kokosolie gehouden van Aldi. Daar zien we meteen een groot kleurverschil. Volgens de informatie op de Aldi-pot wordt de kokosolie min of meer bijna hetzelfde geproduceerd als de zuivere variant met verschil, dat deze uiteraard in de fabriek worden gemaakt. Het grote kleurverschil laat zien, dat hier niet helemaal de waarheid wordt gesproken. Ook is de structuur van de kokosolie anders. Korreliger, en met vreemde structuren. De zuivere kokosolie heeft een egale structuur en is glad en “ romig”. Ook, als je deze hebt gebruikt, De Aldi kokosolie lijkt dan meer op keihard geworden nivea crème. De smaak is ook geheel anders. De Aldi smaakt een stukje zoeter dan de zuivere variant.  Ook is de geur minder sterk. Dit komt door de mechanische behandelingen. Bij de ontgeurde variant wordt de smaak en geur van kokos ook weggehaald, waardoor de voedingswaarden veel minder zijn. 

Ik kijk hier niet van op, omdat je wel een beetje kunt nadenken over het feit dat je voor drie euro geen rolls royce kwaliteit koopt. Deze kokosolie is afkomstig van de PL ( private labeling) leverancier in Houten. Ik heb hen gemaild, maar heb tot heden geen antwoord terugontvangen. Ik was wel benieuwd naar hun antwoorden op mijn vragen als “ waar halen jullie de kokosolie vandaan?”. Al weet ik, dat ik vast weer een uitgekauwd antwoord had gekregen, omdat zij hun bronnen niet prijs geven. 

Resumerend:

– De biologische producten van Aldi zijn 100% biologisch. Dit zegt echter NIETS over de voedingswaarden en de kwaliteit. Deze kunnen zeer sterk verschillen. 

– De biologische producten zijn afkomstig van verschillende PL- leveranciers. Dit kan ook een aanzienlijk verschil in kwaliteit geven.

– Zeker, als biologische producten afkomstig zijn uit het verre buitenland ( kokosolie uit Sri Lanka???) mag je kritischer kijken naar producten als deze voor zeer weinig worden aangeboden. Soms is het inderdaad “ te mooi om waar te zijn”. 

– Het loont de moeite, om een biologisch product goed te bestuderen. Staat er op het etiket, dat het product afkomstig is van PLBIO, dan kan het zomaar zijn, dat je hetzelfde product bij Action onder hun merk BIOWISE veel goedkoper in kunt kopen. 

Het is erg fijn, dat Aldi biologisch verkoopt. En voor heel veel mensen wordt dit een stuk toegankelijker. Maar het is dus niet altijd rozengeur en maneschijn. Sommige producten zijn kwalitatief minder goed, bevatten soms méér meuk dan niet-biologisch, en kunnen milieubelastend zijn omdat deze uit het verre buitenland moeten worden gehaald.

superfood_poeder_normal_34782

Dit geldt zeker voor de superfoods. De producten die Aldi hierin aanbiedt, zijn van één zelfde kwaliteit als de markt…..Het gaat om een zeer goedkope ( versnelde) productie, waar niet zeldzaam kinderarbeid bij komt kijken. De superfoods zijn wel 100% biologisch. 

26 Reacties op “Hoe biologisch is Aldi?

 1. Das knap dat de als in 3015 meer biologische idee in gaan kopen en dat jij dat al weet ???????????? Volgens mij zijn er nog veel te veel producten die onder noemer biologische verkopen maar met allerlei zooi worden gekweekt . En rietsuiker er in denken nog veel te veel mensen nog dat het dan gezond en biologische is. Het staat mij tegen bij supermarkten “biologische ” te kopen. De groei van grondstoffen kan nooit ineens zo massaal zonder bestrijdingsmiddelen kunstmest enz geteeld zijn . Terwijl Monsanto groeit en groeit

 2. Tja… don`t judge the book by the cover, en dat doe je dan ook niet, waarvoor dank!
  Heel fijn en gòed dat er mensen zijn die de vinger op de pols leggen bij de voedselprodu-centen waar het altijd om gaat, die centen dus 😉

  Maar, ik weet ook dat winkels soms producten ònder de inkoopprijs verkopen als LOK-middel om de consemens maar in de winkel te krijgen, en waar ze dan toeleggen op dat (te) geodkope product halen ze dat weer terug via de aankopen die de meeste bezoekers òòk doen.

  Daar hoeft de kwaliteit van een goedkope aanbieding, dus niet onder te lijden.
  Dat er geknoeid wordt met die kwaliteit èn de aanprijzingen ervan is natuurlijk al jaren bekend en scheringa en inslag….

  Door een continue vergrootglas boven de producenten te houden zou je mogen verwachten dat `men`… toch eens gaat begrijpen dat jan publiek niet zomaar meer is te besodemieteren, het; denk aan de kassa en belazer de massa… is weliswaar van alle tijden, maar tijden veranderen en het bewustzijn ook en nogmaals dankzij mensen als Monique van der Vloed… 🙂 en vele anderen die zich hiermee bezig houden en diverse TV programma`s, mag je, zou je, mogen verwachten dat de situatie ten gunste veranderd Punt

 3. Heb je wel eens de voedingsdeclaratie van biologische ham bij de Jumbo gelezen?
  Dat zit echt vol met toevoegingen.

 4. Super dat je dit allemaal uitzoekt!!!
  Was de prijs van de notenpasta bij de Action niet 2,79? Dit is in elk geval dat wat ik ervoor heb betaald. Volgens mij was dit bij de Aldi juist goedkoper…
  Zie dit alsjeblieft niet als kritiek wat ik ben helemaal “fan” van je artikelen. Ik ben gewoon erg oplettend!????

  • hai Maaike!
   Ik heb 1,79 betaald in mijn filiaal bij Action. Ik ga deze week alles wel even opnieuw controleren, maar inderdaad, dan nog is het een behoorlijk prijsverschil. Dank je voor je melding! Warme groet!

 5. Dus je conclusie is dat alle produkten die als biologisch worden aangeboden ook 100% bio zijn…maar niet persee gezonder.

  Je vermeldt echter niet hoe jij erachter bent gekomen dat alle produkten ook echt biologisch zijn.

  Denk dat het tijd is dat de politiek zwaar gaat ingrijpen in deze oplichting van groot formaat.
  Heb nu 2 keer het biologisch gehakt van aldi gehaald. Zojuist tweede keer klaargemaakt. Bio mijn reet!
  Je hoeft geen topkok te zijn om te merken dat daar iets niet klopt. Volgespoten met water..en vol met stukjes kraakbeen en ronduit een slechte smaak.

 6. Ben blij, dat ik hier kritische berichten lees over de biol. producten van de Aldi.
  Ik koop er biol. groente, fruit, broodbeleg, honing en sap. Het vreemde is, dat een literfles biol. appelsap maar E 1,59 kost en dat vertrouw ik al heel lang niet. Het smaakt prima, werkt goed binnen mijn budget, maar geloven doe ik het echt niet.
  Aan het personeel w.o. de chef vraag ik het bewust niet, die mensen zie ik altijd keihard werken, maar écht biologisch kan dit niet zijn, waar daar ken ik de echte prijzen ook van.
  Vlees koop ik er nooit, biol. vlees koop ik altijd bij Dirk v/d Broek, net als duurz. gevangen MSC-vis.

 7. Ik zie zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer.
  In een ander artikel las ik nl.dat als je ontgeurde kokosolie wilt die van de Aldi een goede keus was.Door dit artikel Monique ga ik weer twijfelen.
  Ik griezel van die kokosgeur,dus welke ontgeurde is nou een goede keus ?

  • Ontgeurde kokosolie is niet goed. Het zijn kokosnoten die lagen te rotten en dat stinkt gigantisch . Door een chemisch proces wordt de ole op een hele hoge temperatuur gebracht waardoor alle essentiele stoffen worden vernietigt. Juist die eigenschappen die kokosolie zo bijzonder maken .Denk zelf eens na als je t grote prijsverschil ziet tussen ontgeurde en orginele kokosolie dan moet er toch een lampje branden. Ik heb deze verschillen regelmatig aangekaart bij diverse handelaren en ecowinkelieren echter houdt men zich van de domme . Wanneer je de geur moeilijk kan verdragen kun je altijd overstappen bij t bakken op gheeboter. Ik ben er inmoddels al heel lang achter dat je ool heel alert moet zijn in de zg biowinkels omdat ook daar regelmatig produkten worden verkocht die helemaal niet zo gezond zijn. Zoals chips en andere zoutjes gebakken bijv in zonnebloemolie die bij verhitting ook ernstig oxideert.

 8. ik zie het officiele keurmerk van SKAL op de potjes, geen eigen labelling. je zou SKAL deze vraag eens kunnen stellen als ALDI niet reageert.

 9. Als we terug gaan naar het begin vd aarde heeft god gezegd: Eet alleen het fruit en groente van deze bomen.
  Simpel, je mag niet eens supermarkt troep kopen wil jij de juiste voeding binnen krijgen. Er ligt niks,maar dan ook NIETS goeds in een supermarkt. Je mag eten en drinken van bomen en planten die je zelf groeit. Het is miljoen jaar geleden al gezegd. Maar omdat wij zo druk zijn met ons opgefokte leven, waar het systeem voor zorgt, lukt het de meeste van ons niet meer. Helaas. Maar t antwoord op wat het beste is voor de mens staat simpel in de bijbel, eazy

  • Ja inderdaad, toen mochten mannen gewoon nog meerdere vrouwen hebben en hoefden we als vrouwen alleen maar te baren en het huis te poetsen, niet bezig zijn met biologische voeding… Beetje off topic dit Louise ????????????

  • Beste Louise, Ik denk dat je wel een punt hebt. Ik ben niet gelovig op dezelfde manier als ik denk dat jij bent, maar als ik wat je schrijft in mijn eigen woorden zou vertalen, dan is dat dat je terug kunt gaan naar de natuur, hoe de natuur ‘van nature’ is (geweest) om te ontdekken wat het “beste” voor ons is. Dat vind ik ook een heel mooi idee en het is zeker leerzaam om daar over na te denken. Ik denk echter dat het praktisch gezien niet altijd mogelijk is. De wereld is enorm veranderd en we kunnen niet heen om de tijd waarin wij geboren zijn. We hebben helaas niet allemaal een boomgaard of de mogelijkheid om erin te werken.. ik zou willen dat t anders was. Waar het om gaat is dat je probeert om zo goed mogelijk te leven voor jezelf, anderen en de natuur waarvan wij deel uitmaken. Ik denk dat al deze mensen dat proberen binnen hun eigen mogelijkheden.

 10. Ik heb vanmiddag een potje Spirulina van de Aldi meegenomen.
  Merk “Mama Nature” Eco sticker aanwezig en betaalde
  1.59 euro.
  Inhoud 75 gram. Gebruik 3-6 gr per dag.
  Ik viel van mijn stoel, al was daar geen stoel te bekennen natuurlijk!
  Ik gebruik al 20 jaar Alfa Algen (Driek van der Vet).
  Gebruik 6 stuks daags in tabletvorm en betaal daar 39 euro voor. Genoeg voor 6 a 8 weken.
  Voel me er geweldig fit bij en heb geen ander supplement nodig dan gewoon normaal eten. Drie maal daags.
  Liefst uit de eigen tuin of bio winkel.
  Maar wat dit potje Spirulina voor moet stellen weet ik niet.
  Is er iemand die het al uitgeprobeerd heeft?
  Ben heel benieuwd naar ervaringen.

 11. Ik heb de spirulina van aldi en gebruik het al zeker 1 jaar. Ik koop gewoon meerdere potjes en ze zijn spotgoedkoop. Smaakt goed en ik ben spirulina lekker gaan vinden. Gewoon in de sinaasappelsap elke ochtend. Probleem met de laatste potjes is dat ze naar vis ruiken. Persoonlijk vind ik het nu vies. Wilde ze eerst weggooien maar ja, als de werking oke is en de aldi garandeert immers haar kwaliteit ben ik het toch blijven gebruiken. Gewoon een eetlepel elke dag bevalt me goed. Dus Aldi, ga zo door voor de lage reele prijs voor het groene poeder maar liefst geen vieze visgeur meer.

 12. “Biologisch” is not ORGANIC. It is just labeled as “bio”to fool naive customers. Very “poor” specification (declaration) is also included with such products. Think.

 13. Spirulina van Aldi (o.a) als je het potje open is !! Inderdaad een Vislucht ?
  De vraag is natuurlijk waar komt dit vandaan???
  Kan mij vaag herinneren dat dit ook bij de duurdere varianten het geval is uit bijvoorbeeld EKO plaza winkels!
  Het is natuurlijk niet te traceren waar Aldi dit vandaan haald ?
  Misschien is het speurwerk van Monique hier raadgevend ??

 14. Ik heb van de week ook een potje spirulina gekocht. Vislucht traceerde ik vroeger ook wel, maar ik kon het me niet meer veroorloven, nu dus wel weer. Speurderswerk is altijd goed. Ik blijf volgen.

 15. Ik vind het een prachtig verhaal, maar is die zwarte rode enz Maca uit dure bio shops dan zo fantastisch en ethisch verantwoord dat het prijsverschil te billijken is? Het zelfde geld voor de overige producten.
  Iedereen moet de vraag zelf maar beantwoorden..

 16. follow the money…en dan weet je het wel:onderbetaalde medewerkers,uitbuiten boeren en tuiners en ga zo maar door…en die onderzoeken?net binnen de toegelaten grenzen om maar de laatste te plukken van de onwetende klant…..

 17. Ik weet het niet meer hoor..morgen komen de potjes Spirulina & Maca poeder bij de Aldi voor 1,99 per stuk. Ik twijfel of ze goed zijn…zo goedkoop.

 18. Helaas verkoopt Aldi Tarwe Gras en Spirulina niet meer. Waarom?

 19. Bij Dirk kan je op dit moment drie kokosnoten voor 1Euro kopen. Grote fabrikanten betalen minder aan de boeren in Sri Lanka en andere landen.
  Biologische kokosolie, koudgeperst van Mama Nature bij Aldi kost meer dan 4Euro per potje van 435gram. Product is bij Aldi sinds kort assortiment uit. Prijzen zijn zeer verschillend. Bij sommige winkels zijn twee tot drie mal groter.
  Vraag is waar ik kan koudgeperste geurige kokosolie kopen voor redelijke prijs.
  Kokosolie hoef niet duurder te zijn dan olijfolie, lijnzaadolie of koolraapzaadolie.

 20. Monique van der Vloed, dacht je nou écht dat fabrikanten 3 euro voor een kokosnoot betalen ???
  Jij beschuldigt hun van oneerlijk spel, máár … nu doe jij hetzelfde !!!

  • waar gaat dit over? Kun je je opmerking motiveren AUB?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *